E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Imperial College: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους

«Σε όλον τον κόσμο, ακόμη και με τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων»

Δημοσίευση 26/3/2020 | 22:33

Imperial College: Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους

Η επιδημία του SARS-CoV-2 θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ακόμη και με τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για την αναχαίτισή της, σύμφωνα με μια εκτίμηση ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.α.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί "πρόβλεψη", υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σε μια προηγούμενη έκθεσή του στα μέσα Μαρτίου το Imperial College εκτιμούσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 510.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πλήξει το 81% του πληθυσμού του, εφόσον η χώρα δεν λάμβανε κανένα απολύτως μέτρο. Η αναφορά αυτή δέχτηκε πολλές επικρίσεις (κυρίως για τη μεθοδολογία της) από τον επιστημονικό κόσμο, όμως οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια. Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισεκ.). Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της "κοινωνικής αποστασιοποίησης".

Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.

Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή στη. Σε κάθε περίπτωση "την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα", υπογράμμισαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους

ΕΕ: Νέο κύμα ακρίβειας περιμένουν οι πολίτες

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ, τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Γερμανία: Η φάλαινα Τίμι φορτώθηκε σε μαούνα σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή της

E-Daily 3.Left 28.04.2026
Η διάσωσή της έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου

Έγκλημα στη Μεσσηνία: 42χρονος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε στάβλο

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Η σορός εντοπίστηκε στην συνοικία Μπουρνιά της Καλαμάτας

Στο φως η σοκαριστική επιστολή που άφησε ο 89χρονος πιστολέρο

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Τι αναφέρει στην επιστολή του στα ΜΜΕ ο 89χρονος που εισέβαλε με όπλο στον ΕΦΚΑ και στο Πρωτοδικείο και τραυμάτισε 5 άτομα

Διευθύντρια σχολείου σκοτώθηκε πέφτοντας από ταράτσα πολυκατοικίας στον Κολωνό

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό

Απόδειξη θανάτου: Ξέθαψε την αδερφή του και πήγε με τον σκελετό της στην τράπεζα για ανάληψη

E-Daily 2.TopNews 28.04.2026
Ο άνδρας ως αναλφάβητος, δεν μπορούσε να κατανοήσει τη διαδικασία που απαιτείται όταν πεθάνει ο δικαιούχος ενός τραπεζικού λογαριασμού και έπραξε κατά γράμμα αυτό που του ζήτησαν

Σεισμός τώρα: 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σκιάθου

Ελλάδα 28.04.2026
Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική

ΕΦΚΑ: Η στιγμή που ο 89χρονος με την καραμπίνα βγαίνει από το υποκατάστημα ενώ έχει πυροβολήσει

Ελλάδα 28.04.2026
Ο ηλικιωμένος παραμένει ασύλληπτος ενώ πραγματοποίησε και δεύτερη επίθεση λίγο αργότερα στο Εφετείο Αθηνών