E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μελέτη εφιάλτης: Αν αρθούν τα μέτρα γρήγορα θα έχουμε δεύτερο κύμα το καλοκαίρι

Γιατί το παράδειγμα της Κίνας τρομάζει

Δημοσίευση 26/3/2020 | 09:46

Μελέτη εφιάλτης: Αν αρθούν τα μέτρα γρήγορα θα έχουμε δεύτερο κύμα το καλοκαίρι

Αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι του κορονοϊού.

Αυτό, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη από βρετανούς επιστήμονες. Σύμφωνα με αυτή, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “Lancet Public Health”, εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) – παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).

Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.


«Η πόλη της Γουχάν πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτική και να αποφύγει μια πρόωρη άρση των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη πρώιμη κορύφωση των κρουσμάτων. Αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν βαθμιαία, τότε πιθανότατα θα καθυστερήσει η δεύτερη κορύφωση και θα εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη», δήλωσε η δρ Πρεμ.

Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα.

«Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος διαψεύδει τη «μυστική» συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν και τι συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανατρέπει τα δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ για οριστικοποιημένο μνημόνιο κατανόησης 60 ημερών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Μουντιάλ υπό τη «Σκιά» του Έμπολα: ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό λαμβάνουν έκτακτα μέτρα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τρεις χώρες-διοργανώτριες ανακοινώνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να προστατεύσουν πολίτες και επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ασπρόπυργος: ΙΧ χτύπησε μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ και εγκατέλειψε το σημείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός του οχήματος που ενεπλάκη στη σύγκρουση εγκατέλειψε αμέσως τον τόπο του ατυχήματος

Ποια είναι τα 6 πρόσωπα του στενού επιτελείου του κόμματος Καρυστιανού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι ρόλοι της ομάδας κρούσης του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

26χρονη στη Βραζιλία πάλεψε δύο μέρες με τα κύματα – Ψαράδες τη διέσωσαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νεαρή φοιτήτρια νοσηλευτικής εντοπίστηκε να επιπλέει με τη βοήθεια σωσιβίου, περίπου 16 χιλιόμετρα από την ακτή

Επίδομα θέρμανσης: Η δεύτερη δόση πληρώνεται αύριο – Πόσα χρήματα θα λάβετε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ακατάσχετο και αφορολόγητο το επίδομα, χωρίς συμψηφισμό με οφειλές προς το Δημόσιο

Ικαρία: Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Η 77χρονη ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Καραβόσταμου

Γυναίκα έπεσε σε λακκούβα και χρειάστηκε 40 ράμματα – Βίντεο από Κρήτη

Ελλάδα Χτες
Το σημείο «μπαλώθηκε» πρόχειρα και σε λίγες ώρες η τρύπα ξανάνοιξε

Επίθεση με μαχαίρι στην Ελβετία: Βίντεο καταγράφει τον δράστη να φωνάζει «Allahu Akbar»

Κόσμος Χτες
Σε βίντεο αποτυπώνεται η προσπάθεια δασκάλου να θωρακίσει τους μαθητές του από την επίθεση του δράστη

Ντάνιελ Ίνγκαμ: Ο αστέρας του μηχανοκίνητου αθλητισμού σκοτώθηκε σε κατατακτήριες δοκιμές

E-Daily 3.Left Χτες
Ο 33χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών και προετοιμαζόταν για έναν επικίνδυνο αγώνα

Το Κίεβο θα αγοράσει 20 νέα μαχητικά αεροσκάφη Gripen, ενώ νωρίτερα η Στοκχόλμη θα δωρίσει παλαιότερου τύπου μαχητικά

Κόσμος Χτες
«Το Gripen είναι η καλύτερη και βέλτιστη επιλογή για την Ουκρανία. Έτσι σήμερα κάναμε το επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτό το κοινό μας ταξίδι», δήλωσε ο Κρίστερσον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι