E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Όλες οι πληροφορίες για τους δικαιούχους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/3/2020 | 09:57

Ανοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Τέθηκε σε λειτουργία, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι εργοδότες που είτε πλήττονται είτε έχουν αναστείλει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω κορωνοϊού, δηλώνουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να τους καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.   

Στην πλατφόρμα, θα μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες - οι επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους από την 1η Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.     

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ  υποβλήθηκαν 356 φόρμες από εργοδότες, ενώ ανά λεπτό λειτουργίας προστίθενται 100 νέες φόρμες.  

https://eservices.yeka.gr

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, ή αναστέλλεται η σύμβασή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Ταυτόχρονα, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.   

Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζομένους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.   

Τι πρέπει να κάνω για να λάβω την αποζημίωση;

Ολοι οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους. Θα πρέπει όμως ο εργοδότης να δηλώσει τους εργαζομένους σε αναστολή στο σύστημα «Εργάνη» και να το γνωστοποιήσει στους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις τους. Οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30.4.2020 υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μέχρι 31.3.2020.   

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.   

Τι ισχύει για τους ανέργους;

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.   

Θα πάρουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις την αποζημίωση;

Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί ενίσχυση 800 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.   

Θα δοθεί και τον Μάιο το έκτακτο επίδομα;

Τα 800 ευρώ αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν, ενδεχομένως να δοθεί και πάλι τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.   

Με πληροφορίες από Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Tρεις νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Χανταϊός: Έλληνας στο «κρουαζιερόπλοιο του θανάτου» ‑ Η εταιρεία δημοσίευσε τη λίστα επιβατών

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Μέσα στο MV Hondius: Τρεις νεκροί από χανταϊό, δυο βαριά άρρωστοι στην «κρουαζιέρα του θανάτου»

Επίσημο: Ερχονται 1.000 κάμερες στους δρόμους – Τέλος στο «σβήσιμο» των κλήσεων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε, τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά και ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για το τέλος των ανεπίσημων ακυρώσεων κλήσεων ΚΟΚ

Ζελένσκι: Απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση πυρός την 9η Μαΐου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διήμερη κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία για τις 8-9 Μαΐου κήρυξε η Μόσχα

Κρήτη: Σκηνές τρόμου έξω από μπαρ στο Ηράκλειο ‑ Αγρια επίθεση σε 57χρονο πορτιέρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
3 νεαροί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 57χρονο πορτιέρη έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Ηράκλειο μετά από άρνηση εισόδου

Αστυπάλαια: Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας

Ελλάδα Χτες
Παράταση του μέτρου για την Πάτμο

Πειραιάς: Εμπλοκή άγκυρας στο Blue Star Naxos ‑ Tαλαιπωρία για 514 επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Γίνονται προσπάθειες απεμπλοκής της άγκυρας με τη συνδρομή ρυμουλκού για την επανέναρξη του ταξιδιού

Ιράν: Δεν είχαμε κανένα σχέδιο να επιτεθούμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κόσμος Χτες
Τι μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν για την πυραυλική επίθεση κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για τη Ryanair: Φόβοι για περικοπές πτήσεων στο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έκτακτη κινητοποίηση φορέων και αυτοδιοίκησης μετά τα σενάρια μείωσης δρομολογίων που προκαλούν ανησυχία για τον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα της πόλης

Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς στη Λειψία, τουλάχιστον δύο νεκροί και 8 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη