E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Όλες οι πληροφορίες για τους δικαιούχους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/3/2020 | 09:57

Ανοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Τέθηκε σε λειτουργία, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι εργοδότες που είτε πλήττονται είτε έχουν αναστείλει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω κορωνοϊού, δηλώνουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να τους καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.   

Στην πλατφόρμα, θα μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες - οι επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους από την 1η Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.     

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ  υποβλήθηκαν 356 φόρμες από εργοδότες, ενώ ανά λεπτό λειτουργίας προστίθενται 100 νέες φόρμες.  

https://eservices.yeka.gr

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, ή αναστέλλεται η σύμβασή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Ταυτόχρονα, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.   

Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζομένους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.   

Τι πρέπει να κάνω για να λάβω την αποζημίωση;

Ολοι οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους. Θα πρέπει όμως ο εργοδότης να δηλώσει τους εργαζομένους σε αναστολή στο σύστημα «Εργάνη» και να το γνωστοποιήσει στους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις τους. Οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30.4.2020 υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μέχρι 31.3.2020.   

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.   

Τι ισχύει για τους ανέργους;

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.   

Θα πάρουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις την αποζημίωση;

Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί ενίσχυση 800 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.   

Θα δοθεί και τον Μάιο το έκτακτο επίδομα;

Τα 800 ευρώ αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν, ενδεχομένως να δοθεί και πάλι τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.   

Με πληροφορίες από Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η απάτη με τις «έξυπνες» κάμερες – Πώς να ξεχωρίσετε το αληθινό SMS από το Gov

Tech + Science 02.04.2026
Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα επιτήδειων

Το σημείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 54χρονος, «βγήκε έξω και τον παρέσυρε το νερό», λέει φίλος του

Ελλάδα 02.04.2026
Eπιχείρησε να γαντζωθεί από τα κάγκελα στην αυλή του σπιτιού του

Διάγγελμα Τραμπ για πόλεμο στο Ιράν: «Πλησιάζει στο τέλος» – Προειδοποιεί για νέα σκληρά πλήγματα

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για «απαραίτητο πόλεμο» και ζητά από χώρες που εξαρτώνται από τα Στενά του Ορμούζ να «βρουν το θάρρος»

Artemis II: Ξεκίνησε η ιστορική αποστολή προς τη Σελήνη

Κόσμος 02.04.2026
Oι κρίσιμες δοκιμές της α` φάσης και το αναπάντεχο πρόβλημα στην τουαλέτα

Κακοκαιρία «Erminio»: Νεκρός άνδρας στη Νέα Μάκρη, σοβαρά προβλήματα στην Αττική

Καιρός 02.04.2026
Πού αναμένονται σήμερα ισχυρά φαινόμενα

Ξάνθη: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε πτώση από τον τρίτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας εκτελούσε εργασίες στο μπαλκόνι του σπιτιού του

Ο Γιαμάλ καταγγέλλει ρατσιστικά συνθήματα οπαδών

Αθλητικά Νέα Χτες
«Το ποδόσφαιρο είναι για να το απολαμβάνουμε, όχι για να προσβάλλουμε τους ανθρώπους»

Πάσχα 2026: Ποιες οι τιμές στο εορταστικό τραπέζι

Οικονομία Χτες
Πώς αλλάζουν οι αγορές των Ελλήνων - Ποιες οι τιμές σε αρνί, τσουρέκι και αυγά

Ταυτοποιήθηκαν δύο νεαροί που ανέβαζαν βίντεο με σούζες στα social media

Ελλάδα Χτες
Στο λιμάνι του Πειραιά εντοπίστηκαν δύο βαν, ένα εκ των οποίων αφίχθηκε από τη Ρόδο, εντός των οποίων βρέθηκαν οι μοτοσυκλέτες

Κλειστά την Πέμπτη όλα τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ελλάδα Χτες
Το μέτρο έρχεται ως συνέχεια των επιμέρους αποφάσεων που είχαν ήδη ληφθεί