E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Όλες οι πληροφορίες για τους δικαιούχους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/3/2020 | 09:57

Ανοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ

Τέθηκε σε λειτουργία, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι εργοδότες που είτε πλήττονται είτε έχουν αναστείλει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω κορωνοϊού, δηλώνουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να τους καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.   

Στην πλατφόρμα, θα μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες - οι επιχειρήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους από την 1η Απριλίου, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.     

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το άνοιγμα της πλατφόρμας στην ΕΡΓΑΝΗ  υποβλήθηκαν 356 φόρμες από εργοδότες, ενώ ανά λεπτό λειτουργίας προστίθενται 100 νέες φόρμες.  

https://eservices.yeka.gr

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Ολοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, ή αναστέλλεται η σύμβασή τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Ταυτόχρονα, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.   

Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζομένους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.   

Τι πρέπει να κάνω για να λάβω την αποζημίωση;

Ολοι οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους. Θα πρέπει όμως ο εργοδότης να δηλώσει τους εργαζομένους σε αναστολή στο σύστημα «Εργάνη» και να το γνωστοποιήσει στους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις τους. Οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30.4.2020 υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» μέχρι 31.3.2020.   

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.   

Τι ισχύει για τους ανέργους;

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31/3/2020.   

Θα πάρουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις την αποζημίωση;

Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου θα δοθεί ενίσχυση 800 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.   

Θα δοθεί και τον Μάιο το έκτακτο επίδομα;

Τα 800 ευρώ αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν, ενδεχομένως να δοθεί και πάλι τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.   

Με πληροφορίες από Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
752 κλήσεις για την Περιφέρεια Αττικής

Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο των Τεμπών, αναβάλλεται επ` αόριστον η εκδίκαση

Ελλάδα Χτες
H εξέλιξη αυτή αυτή έρχεται έπειτα από 19 συνεδριάσεις του και στο δικαστήριο είχαν καταθέσει οι πρώτοι τρεις μάρτυρες.

Κόρινθος: Χαροπαλεύει στο «Γεννηματάς» η 38χρονη που κακοποίησε ο πρώην της

Ελλάδα Χτες
Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Πόλεμος Μέση Ανατολή: Ξεπέρασε τα 200 ευρώ το βαρέλι το ντίζελ στην Ευρώπη

Οικονομία Χτες
Για πρώτη φορά μετά το 2022 - Το διάγγελμα Τραμπ δεν αποκλιμάκωσε τις αγορές

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του

Ελλάδα Χτες
«Είχα πιει, ποτέ δεν τις άγγιξα»

ΝΥΤ: Σκέψεις για «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ» στον απόηχο των απειλών Τραμπ

Κόσμος Χτες
Επιπλέον 300.000 στρατιώτες και έξτρα δαπάνη 290 δισ. ευρώ ετησίως

Μυτιλήνη: Ξέχασαν παιδιά δημοτικού μετά από εκκλησιασμό

Ελλάδα Χτες
Ορισμένα έβαλαν τα κλάματα και φοβήθηκαν - Ξεκίνησε διοικητική έρευνα

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης μέσα από εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες – Το σχόλιο Κολυδά

Κόσμος Χτες
Οι δορυφόροι «αιχμαλώτισαν» λεπτό προς λεπτό την «εισβολή» της αφρικανικής σκόνης στη νότια Ελλάδα

Σάκης Αρναούτογλου: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα ‑ Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Καιρός Χτες
Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό μέχρι το Πάσχα

«Επτά εκατομμύρια Ιρανοί σας περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι» λέει η Τεχεράνη στις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
«Θα πας στα βάθη της Κόλασης» απειλεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τον ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ζάκυνθος: Ανοιξε ο δρόμος και «κατάπιε» φορτηγό στον Αγιο Σώστη

Ελλάδα Χτες
Η καθίζηση προκλήθηκε από εργασίες της ΔΕΥΑΖ και τη συσσώρευση νερού σε φρεσκοσκαμμένο χαντάκι, σε συνδυασμό με διάβρωση και σπηλαίωση από τη θάλασσα

Βίντεο – «γροθιά» στο στομάχι: Παιδιά στη Γάζα παίζουν με κούκλα αναπαριστώντας σκηνές κηδείας

Ελλάδα Χτες
Τα παιδιά της Παλαιστίνης μεγαλώνουν μέσα στον εφιάλτη του πολέμου