E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα ποσοστά θνησιμότητας και ποιοι κινδυνεύουν

Ο παράγοντας «παχυσαρκία» και το κάπνισμα

Δημοσίευση 20/3/2020 | 08:37

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα ποσοστά θνησιμότητας και ποιοι κινδυνεύουν

Καθώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας, ο αριθμός των αυξανόμενων περιστατικών επιτρέπει στους ειδικούς να έχουν ολοένα και πιο ευκρινή στοιχεία για την επίπτωσή της.

Τα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως και τα συμπεράσματα για τον κίνδυνο νόσησης και τη θνητότητα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί και καταλήγει στην Ελλάδα. Δηλαδή φαίνεται πια ότι η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν καταλήξει έξι άνδρες, με το τελευταίο θύμα της πανδημίας να καταγράφεται χθες το πρωί στην Καστοριά.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ο ειδικός σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως στην Κίνα υπήρξε σημαντική υποκαταγραφή των θανάτων (ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς) ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. «Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας» επισήμανε.

Αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, και είπε πως τα συμπεράσματα για τη θνητότητα αφορούν και τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η νόσος Covid-19 οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες» είπε ο κ. Τσιόδρας. Σημείωσε επίσης πως σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη. Σε ό,τι αφορά τους παχύσαρκους ο καθηγητής ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.

Επιπλέον, και μιλώντας στη γλώσσα της στατιστικής ο καθηγητής πρόσθεσε πως οι μελέτες έχουν δείξει πως «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που δείχνει, κατά τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Τα νέα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι


Άλλα 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 προστέθηκαν σε όσα αριθμούσε ο σχετικός κατάλογος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε αυτες τις 24 ημέρες που διαρκεί η πανδημία στα 464 κρούσματα. «Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την Καθηγήτρια κυρία Βάνα Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική, ωστόσο εστίες του κορωνοϊού υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και την Αχαία.

Ωστόσο, σταθερά καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, με τον τελευταίο απολογισμό να είναι στα 72. Ισάριθμοι ασθενείς δηλαδή που δεν γνωρίζουν πως έχουν εκτεθεί στον ιό και πως έχουν μολυνθεί αποτελούν μια δεξαμενή ατόμων που μπορεί να μόλυνε χωρις να το γνωρίζει όπως δεν γνώριζε και ότι μολύνθηκε.

Από τους 464 ασθενείς, 78 νοσηλεύονται, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Από αυτούς οι 29 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 16 είναι διασωληνωμένοι. Όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη.

Τέλος, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θάνατος 4χρονου: «Τον κρατούσα μπροστά στη γουρούνα όταν πέσαμε» είπε ο θείος του

Ελλάδα Χτες
Νέα στοιχεία για την τραγωδία στην Αχαΐα: Τι κατέθεσε ο θείος του 4χρονου

Το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της κλιματικής πολιτικής του Τραμπ

Κόσμος Χτες
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπομπών τις επόμενες δέκα χρόνια λόγω της πολιτικής Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει 1,3 εκατομμύρια θανάτους από θερμοκρασίες έως το 2115

Κορυδαλλός: Σωφρονιστικός υπάλληλος έβγαλε κρατούμενο από τη φυλακή για να του φτιάξει το αυτοκίνητο

Ελλάδα Χτες
Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες ηλικιωμένων σε περιοχή της νοτίου Ελλάδας - Ο σωφρονιστικός υπάλληλος τον έβγαλε από τη φυλακή χωρίς να ενημερώσει κανέναν

Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Η Πλεύση χάνει από την πρώτη γραμμή της τον πιο πολύτιμο πυλώνα

Πολιτική Χτες
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια την παραίτηση του Διαμαντή Καραναστάση από το βουλευτικό του αξίωμα.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Σπύρου Μαρτίκα με τον αρχηγό της εγληματικής οργάνωσης – Τι κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ

Ελλάδα Χτες
Μια από τις πιο αποκαλυπτικές στιγμές καταγράφηκε ανήμερα των Φώτων του 2025

Θεσσαλονίκη ‑ Σίνδος σε 11 λεπτά με μόνο 1 ευρώ ‑ Πρεμιέρα για τα έξι νέα δρομολόγια του Προαστιακού

Ελλάδα Χτες
Τα συνολικά 17 δρομολόγια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνουν σημαντικά τους χρόνους αναμονής

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Σε συναγερμό η Πολωνία: Στέλνει 10.000 στρατιώτες σε κρίσιμες υποδομές ‑ Φοβάται χτύπημα τα Χριστούγεννα

Κόσμος Χτες
Προειδοποιήσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου - Νωρίτερα η Βαρσοβία διέταξε την εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών μαχητικών, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία

Κόσμος Χτες
Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ ‑ καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ελλάδα Χτες
Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες