E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοροναϊός: Τι να κάνετε αν έχετε ύποπτα συμπτώματα πριν πάτε σε νοσοκομείο

Η άσκοπη επίσκεψη σε νοσοκομεία είναι πιθανόν να διασπείρει τον ιό σε περίπτωση που το κρούσμα αποδειχθεί θετικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/2/2020 | 08:42

Κοροναϊός: Τι να κάνετε αν έχετε ύποπτα συμπτώματα πριν πάτε σε νοσοκομείο

Οι επιστήμονες συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν έρθει από πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές και εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (210 5212054), για να λάβουν οδηγίες. Επαναλαμβάνουν ότι δεν θα πρέπει μόνοι τους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού.

Πάντως, όπως αναφέρεται, τα νοσοκομεία προχωρούν στην εφαρμογή συστήματος διαλογής των ασθενών, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία τετραψήφιου αριθμού στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να απευθύνονται οι πολίτες.

Παράλληλα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τονίζουν ότι συνεχίζεται η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών τους και η παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών τους. Με βάση αλγόριθμο που έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας διαχωρίζονται σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές. Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που έχουν βρεθεί σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά, και έχουν έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχουν δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές.

Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους, και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση λένε οι επιστήμονες, και αυτή είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης του ιού. Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης, ή ταξίδι σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες, και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης. Επαναλαμβάνουν δε, ότι δεν κολλάει κάποιος κοροναϊό επειδή θα ακουμπήσει κάτι, αλλά επειδή στη συνέχεια θα φέρει τα χέρια του στο στόμα την μύτη τα μάτια. Γι’ αυτό υπογραμμίζουν τα ατομικά μέτρα υγιεινής: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφυγή επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του νέου κορονοϊού και δεν κρίνεται απαραίτητη η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων, πέρα των καρναβαλικών εκδηλώσεων, υπογραμμίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, θα επαναξιολογηθεί το τριήμερο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Ελλάδα 21.04.2026
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

Ελλάδα 21.04.2026
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

Οικονομία 21.04.2026
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία 21.04.2026
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος 21.04.2026
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

Ελλάδα 21.04.2026
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων

Θρίλερ με τα μολυσμένα βαζάκια της HiPP: Η εταιρεία καταγγέλλει πως είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού

Κόσμος 21.04.2026
Η εταιρεία βρεφικών τροφών HiPP ανακοίνωσε χθες ότι είναι στόχος απόπειρας εκβιασμού, αφού ένα βαζάκι βρεφικής τροφής της μολυσμένο με ποντικοφάρμακο βρέθηκε στην Αυστρία

Κρήτη: Επίθεση σκυλιού σε παιδί κοντά σε σχολείο – Με πολλαπλά τραύματα στο νοσοκομείο ο 12χρονος

Ελλάδα 21.04.2026
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα με το «καλημέρα» ‑ «Έπεσε» η πλατφόρμα

Ελλάδα 21.04.2026
Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους είναι «0»