E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες σε όλη την Ελλάδα

Την αλλαγή των ταχυδρομικών κωδικών σε όλη τη χώρα δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δημοσίευση 21/2/2020 | 12:39

Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες σε όλη την Ελλάδα

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντώνης Τζωρτζακάκης, δρομολογείται ένα σύστημα, με το οποίο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και μετρούν τις ταχύτητες ίντερνετ που έχουν και τι μπορούν να χρησιμοποιούν ανάλογα την περιοχή όπου μένουν.

Ο κ. Τζωρτζακάκης υπογράμμισε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη περί αδειοδότησης των ραδιοφώνων (σχετικά με το δίκτυο), η οποία θα παραδοθεί στο υπουργείο Τύπου, το οποίο είναι και υπεύθυνο για το θέμα.

Ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε διεξοδικά σε 13 έργα που είναι ήδη έτοιμα ή είναι σε εξέλιξη:

Ο αριθμός 112, έκτακτων αναγκών που έχει ήδη παραδοθεί και είναι σε πλήρη λειτουργία. Παράλληλα, υπάρχει διαθέσιμος και εφεδρικός μηχανισμός.
Η νομοθετική ρύθμιση για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της κυβέρνησης και του ENISA. Μεταξύ άλλων, ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος του, αυξάνονται οι αρμοδιότητές του και εμπλουτίζονται οι στόχοι του σε νέους τομείς, όπως προστάζουν οι ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή και την ανάπτυξη μίας Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς για την Ευρώπη. Παράλληλα, με την πρόταση αυτή, ο Οργανισμός αποκτά για πρώτη φορά μόνιμη εντολή λειτουργίας στη χώρα μας.

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί σε 3.000 σχολεία της χώρας απολαμβάνουν ήδη ταχύτερο ίντερνετ των 50 Mbps, ενώ στόχος είναι η διαδικασία αναβάθμισης να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού.

4. ΕΛΤΑ. Υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη. Η αναδιοργάνωση του ομίλου είναι θέμα υπουργείου Οικονομικών και Υπερταμείου. Ο ρόλος της ΓΓΤΤ περιορίζεται στα θέματα της καθολικής υπηρεσίας και σε θέματα προσωπικού, διατηρώντας συμβουλευτικό ρόλο πλήρη σχεδιασμό του οποίου έχουν το υπουργείο Οικονομικών και το υπερταμείο.

5. Νομοσχέδιο κεραιών. Νομοθετήθηκε τον Οκτώβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

6. Δείκτης DESI. Αφορά την θέση της Ελλάδας στην ψηφιακή κατάταξη. Το υπουργείο έχει θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της λανθασμένης αποτύπωσης της κατάστασης στην Ελλάδας όσον αφορά τον δείκτη 1d1 για τη συνδεσιμότητα. Αυτή τη στιγμή και όσον αφορά στη διαθεσιμότητα υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), όμως ο δείκτης DESI μετρά μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH). Υπέρ των παρατηρήσεών μας έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο «NGA Overall» για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης. Σημειώνεται επίσης, πως στη χώρα μας η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps είναι μικρή.

Digital Dividend II, Ψηφιακό Μέρισμα. Η περιοχή των 700 MHz (συχνότητα φάσματος) που σήμερα χρησιμοποιείται από την τηλεόραση (Digea, ΕΡΤ) εκτιμάται ότι θα απελευθερωθεί στο 3ο τρίμηνο 2021, οπότε και θα δημοπρατηθεί.
Διάστημα: Η Ελλάδα συμμετέχει στα υποχρεωτικά και στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος με 21 εκατ. ευρώ / έτος (10 εκατ. τα υποχρεωτικά και 11 τα προαιρετικά). Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς διαστήματος φτάνει τα 66,5 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται σε 180 εκατ. Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες όπως η Airbus, η Thales και η OHB να συμπεριλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Όσον αφορά στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

9. Κυβερνοασφάλεια: Οι πρόσφατες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με τη στόχευση κρατικών και κυβερνητικών sites αντιμετωπίστηκαν σε μόλις 1,5 ώρα. Η στελέχωση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, θα αποτελείται από περίπου 20 άτομα, τα οποία θα προέρχονται από τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού και θα έχει έδρα την ΓΓΠΣ. Να αναφέρουμε ότι ήδη έχουν προσδιοριστεί οι 70 κρίσιμες υποδομές

Mobile data: Παρατηρείται στην αγορά μια πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών και εκτιμάται από το υπουργείο πως θα αποτυπωθεί και στους δείκτες του DESI.
Superfast Broadband: Επιδιώκεται η αλλαγή της δράσης, ώστε να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps. Ήδη υπεγράφη η υπουργική απόφαση που συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις στους δικαιούχους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200.000 - 230.000 εγκατεστημένες οπτικές ίνες (σε υλοποιήσεις FTTB, FTTH) και ο αριθμός θα φτάσει τις 500.000 σε ένα έτος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται και παράτασή του για 2 ακόμη χρόνια.

5G: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη διαγωνιστική διαδικασία. Από πλευράς υπουργείου θα εκπονηθεί μελέτη στρατηγικής, σκοπός είναι μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις.
Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ενσωμάτωση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες. Πρόκειται για διατάξεις που ενθαρρύνουν τις συνεργασίες και τις συνεπενδύσεις και αντιμετωπίζουν επίσης θέματα συνεργασίας μεταξύ των αρχών (ΕΕΤΤ, ΑΔΑΕ, κτλ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα με παιδιά και γονείς έξω από δημοτικό σχολείο

Ελλάδα 23.01.2026
Τραυματίστηκαν ελαφρά τουλάχιστον δύο ενήλικες καθώς και ένα μικρό παιδί

Η πρώτη τριμερής ΗΠΑ ‑ Ρωσίας ‑ Ουκρανίας από το 2022 στο Αμπου Ντάμπι

Κόσμος 23.01.2026
Το πρώτο κοινό τραπέζι μετά την εισβολή, με ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 22χρονος που επιτέθηκε στη σύντροφό του για ένα… follow στο Instagram

Ελλάδα 23.01.2026
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί βιασμού, ενώ για το περιστατικό του ξυλοδαρμού υποστήριξε ότι επρόκειτο μόνο για «ένα σπρώξιμο»

Τέλος στο αλαλούμ για το χαρτζιλίκι μέσω IRIS

Οικονομία 23.01.2026
ΑΑΔΕ και ΔΙΑΣ προχώρησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης ποσών που αποστέλλονται μέσω IRIS P2P

Λίμνη Υλίκη: Το νερό επιστρέφει ‑ Γεμίζουν οι υδάτινοι ταμιευτήρες της Αττικής

Ελλάδα 23.01.2026
To Up Stories με τα μοναδικά του πλάνα μας ταξιδεύει στην Υλίκη.

Το ελληνικό νησί που πρoσφέρει 1.000 ευρώ bonus κάθε μήνα στον παιδίατρο που θα πάει εκεί για δουλειά

Ελλάδα 23.01.2026
Τα 1.000 ευρώ bonus κάθε μήνα θα καταβάλλονται επιπλέον του μισθού ως ένα ακόμη κίνητρο για να καλυφθεί η θέση.

Αποκάλυψη Τραμπ: Μεγάλη αμερικανική δύναμη κατευθύνεται στο Ιράν

Κόσμος 23.01.2026
«Παρακολουθούμε το Ιράν - Έχουμε πολλά πλοία που πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση για παν ενδεχόμενο»

Συνελήφθη στο Μόναχο ο Ουκρανός που δολοφόνησε τον ξενοδόχο στην Ρόδο

Ελλάδα 23.01.2026
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση των ελληνικών και γερμανικών αρχών μπήκαν χειροπέδες στον βασικό ύποπτο

Μασκ στο Νταβός: «Σύντομα τα ρομπότ θα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων» ‑ Το «καρφί» για Τραμπ

Κόσμος Χτες
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Έλον Μασκ στο Νταβός

ΠΑΟΚ – Μπέτις 2‑0: Προκρίθηκε με γκολάρα και με μπαλάρα!

Αθλητικά Νέα Χτες
Tην τελευταία αγωνιστική στη Λιόν... ρέστα 8άδας!

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρό ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σκυλιά τους από διαρροή υγραερίου

Ελλάδα Χτες
Ένας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους