E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στις χρεώσεις από 5ψήφιους αριθμούς

Οι αλλαγές που κάνει η Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Δημοσίευση 17/2/2020 | 18:54

Τέλος στις χρεώσεις από 5ψήφιους αριθμούς

Αλλαγές προκειμένου να μπει φραγμός στις υψηλές χρεώσεις από τους πενταψήφιους αριθμούς κάνει η Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.   

Με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση του χρήστη, μέσω SMS, για τη λήψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών και αφού έχει ενημερωθεί με γραπτό μήνυμα από την εταιρεία για το κόστος.   

Οι υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (οι πενταψήφιοι αριθμοί) έχουν αυξημένη χρέωση και αφορούν μεταξύ άλλων ψηφοφορίες, διαγωνισμούς, αγορές (π.χ. «κατέβασμα» παιχνιδιών, ringtone, βίντεο), συμμετοχή σε παιχνίδια στην τηλεόραση μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης (π.χ. για τον καιρό), αστρολογία, χαρτομαντεία και υπηρεσίες ενηλίκων.   

Με την τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης (5ψήφιοι αριθμοί), ο χρήστης που επιθυμεί να εγγραφεί σε τέτοια υπηρεσία, με ή χωρίς συνδρομή πρέπει:   

  • Αφού καταχωρήσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, πρέπει να λάβει άμεσα από την εταιρεία που παρέχει την ΥΠΠ μήνυμα SMS, μέσω του οποίου να ενημερώνεται για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας, τη γραμμή βοήθειας, καθώς και την επωνυμία της εταιρείας.
  • Στη συνέχεια, πρέπει να αποστείλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος SMS, εντός 5 λεπτών από τη χρονική στιγμή αποστολής του αρχικού μηνύματος. Σε περίπτωση που το μήνυμα συγκατάθεσης δεν αποσταλεί εντός του χρονικού ορίου των 5 λεπτών, η εγγραφή ακυρώνεται.
  • Μέχρι την αποστολή του παραπάνω μηνύματος, δεν χρεώνεται για την ΥΠΠ.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ με τη δημοσίευση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακόμη, η ΕΕΤΤ συστήνει στους καταναλωτές:   

  • Πριν την καταχώρηση του τηλεφωνικού αριθμού τους σε διαδικτυακούς τόπους για να εγγραφούν σε ΥΠΠ, να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους και το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες που προσφέρονται ή διαφημίζονται μέσω ηλεκτρονικών/έντυπων ΜΜΕ.
  • Να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους διαφημιστικών καταχωρήσεων και να ελέγχουν εάν αφορούν σε συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από ένα SMS κ.λπ.
  • Να ενημερωθούν από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που είναι συνδρομητές για τη δυνατότητα φραγής χρεώσιμων εισερχόμενων μηνυμάτων SMS από σύντομους πενταψήφιους κωδικούς. Επίσης, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή μέσω των εφαρμογών που διαθέτουν οι πάροχοι.
  • Να επικοινωνήσουν άμεσα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητές, σε περίπτωση που είτε διαπιστώσουν αδικαιολόγητες χρεώσεις στον λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου ή αδικαιολόγητη μείωση του υπολοίπου στο καρτοκινητό, είτε λάβουν μηνύματα SMS από πενταψήφιους κωδικούς, που αναφέρονται σε εγγραφή σε ΥΠΠ, χωρίς δική τους ενέργεια/συγκατάθεση. 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη τραγωδία του 1999 – Έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Τα τραγικά νέα από το τροχαίο στην Ρουμανία, «ξύπνησαν» σπαρακτικές μνήμες από το δυστύχημα του 1999 στα Τέμπη, όταν έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν την ζωή τους επιστρέφοντας από την Αθήνα

Θρήνος στην Αλεξάνδρια Ημαθίας για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: «Προχτές κόψαμε βασιλόπιτα μαζί»

Ελλάδα Χτες
Για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μίλησε ο Στέφανος Δελιόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Βιολάντα: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο προϊστάμενος της βάρδιας για την πολύνεκρη τραγωδία

Ελλάδα Χτες
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας με πέντε νεκρές εργαζόμενες – Βαριές κατηγορίες και έρευνα σε πλήρη εξέλιξη

Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από εργαζόμενους που σώθηκαν – «Η κόρη μου είναι σε σοκ»

Ελλάδα Χτες
Σοκαρισμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι που είδαν τις πέντε συναδέλφους τους να χάνονται μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα και οι ίδιοι να σώζονται από καθαρή τύχη

Μελάνια Τραμπ: «Έκοψε» μόλις ένα εισιτήριο στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της στη Βρετανία

Κόσμος Χτες
«Χαμηλές» στη Βρετανία οι πωλήσεις εισιτηρίων για το νέο ντοκιμαντέρ της Μελάνια Τραμπ

Κατολίσθηση στη Σικελία αφήνει μια πόλη στο χείλος του γκρεμού

Κόσμος Χτες
Σπίτια κρέμονται σε μήκος τεσσάρων χλμ

Ακραίο ψύχος στις ΗΠΑ: 30 νεκροί ‑ Είκοσι πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κόσμος Χτες
Πολικές θερμοκρασίες και προβλήματα στις υποδομές αφήνουν χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ρεύμα - Στους 30 νεκρούς ανέβηκε ο τραγικό απολογισμός από το ακραίο ψύχος

ΠΑΟΚ: Οπαδοί του Δικεφάλου επιστρέφουν από την Ουγγαρία στην Τιμισοάρα για να βρεθούν δίπλα στους τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Φίλοι του ΠΑΟΚ, που προπορευόταν στο ταξίδι προς τη Λιόν, συγκλονισμένοι από τον θάνατο των συνοπαδών τους επιστρέφουν προς τον τόπο του δυστυχήματος

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα με τους 7 νεκρούς φιλάθλους στη Ρουμανία

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη ενημέρωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία