E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στις χρεώσεις από 5ψήφιους αριθμούς

Οι αλλαγές που κάνει η Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Δημοσίευση 17/2/2020 | 18:54

Τέλος στις χρεώσεις από 5ψήφιους αριθμούς

Αλλαγές προκειμένου να μπει φραγμός στις υψηλές χρεώσεις από τους πενταψήφιους αριθμούς κάνει η Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.   

Με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση του χρήστη, μέσω SMS, για τη λήψη των συγκεκριμένων υπηρεσιών και αφού έχει ενημερωθεί με γραπτό μήνυμα από την εταιρεία για το κόστος.   

Οι υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (οι πενταψήφιοι αριθμοί) έχουν αυξημένη χρέωση και αφορούν μεταξύ άλλων ψηφοφορίες, διαγωνισμούς, αγορές (π.χ. «κατέβασμα» παιχνιδιών, ringtone, βίντεο), συμμετοχή σε παιχνίδια στην τηλεόραση μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης (π.χ. για τον καιρό), αστρολογία, χαρτομαντεία και υπηρεσίες ενηλίκων.   

Με την τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης (5ψήφιοι αριθμοί), ο χρήστης που επιθυμεί να εγγραφεί σε τέτοια υπηρεσία, με ή χωρίς συνδρομή πρέπει:   

  • Αφού καταχωρήσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, πρέπει να λάβει άμεσα από την εταιρεία που παρέχει την ΥΠΠ μήνυμα SMS, μέσω του οποίου να ενημερώνεται για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας, τη γραμμή βοήθειας, καθώς και την επωνυμία της εταιρείας.
  • Στη συνέχεια, πρέπει να αποστείλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος SMS, εντός 5 λεπτών από τη χρονική στιγμή αποστολής του αρχικού μηνύματος. Σε περίπτωση που το μήνυμα συγκατάθεσης δεν αποσταλεί εντός του χρονικού ορίου των 5 λεπτών, η εγγραφή ακυρώνεται.
  • Μέχρι την αποστολή του παραπάνω μηνύματος, δεν χρεώνεται για την ΥΠΠ.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ με τη δημοσίευση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακόμη, η ΕΕΤΤ συστήνει στους καταναλωτές:   

  • Πριν την καταχώρηση του τηλεφωνικού αριθμού τους σε διαδικτυακούς τόπους για να εγγραφούν σε ΥΠΠ, να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους και το κόστος. Το ίδιο ισχύει και για υπηρεσίες που προσφέρονται ή διαφημίζονται μέσω ηλεκτρονικών/έντυπων ΜΜΕ.
  • Να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους διαφημιστικών καταχωρήσεων και να ελέγχουν εάν αφορούν σε συνδρομητική υπηρεσία ή υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από ένα SMS κ.λπ.
  • Να ενημερωθούν από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας που είναι συνδρομητές για τη δυνατότητα φραγής χρεώσιμων εισερχόμενων μηνυμάτων SMS από σύντομους πενταψήφιους κωδικούς. Επίσης, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φραγή μέσω των εφαρμογών που διαθέτουν οι πάροχοι.
  • Να επικοινωνήσουν άμεσα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι συνδρομητές, σε περίπτωση που είτε διαπιστώσουν αδικαιολόγητες χρεώσεις στον λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου ή αδικαιολόγητη μείωση του υπολοίπου στο καρτοκινητό, είτε λάβουν μηνύματα SMS από πενταψήφιους κωδικούς, που αναφέρονται σε εγγραφή σε ΥΠΠ, χωρίς δική τους ενέργεια/συγκατάθεση. 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ ‑ Παναθηναϊκός 2‑0: Με «καυτό» Γιακουμάκη στον τελικό του Κυπέλλου ο Δικέφαλος

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεύτερη νίκη για τον «δικέφαλο του βορρά»

Πέθανε ο πρωταγωνιστής του Dawson`s Creek, James Van Der Beek

Κόσμος Χτες
Πέθανε σε ηλικία 48 ετών ο ηθοποιός

Καλάβρυτα: Και παιδιά ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στον Οδοντωτό ‑ Θα αποζημιωθούν οι επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Βλάβη σε δρομολόγιο του Οδοντωτού - Ταλαιπωρία για 77 επιβάτες

Λαμία: Σοβαρό επεισόδιο ξυλοδαρμού μεταξύ νεαρών ‑ «Τον έριξαν κάτω και τον κλωτσούσαν»

Ελλάδα Χτες
Τέσσερα άτομα «είχαν βάλει κάτω έναν και τον κλωτσούσαν», σύμφωνα με μαρτυρίες

Νοτιοκορεάτης αστέρας πεθαίνει ξαφνικά στα 39 ‑ Η ανατριχιαστική τελευταία ανάρτησή του

Κόσμος Χτες
Ο κορεάτης σταρ Jung Eun-woo πεθαίνει σε ηλικία 39 ετών, η ανάρτηση μία ημέρα πριν από τον θάνατό του γίνεται viral

Συναγερμός στο Ηράκλειο: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στην παραλιακή λεωφόρο

Ελλάδα Χτες
Το θύμα φέρεται να ήταν χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Λεβαδειακός – ΟΦΗ 0‑1: Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λαμπρόπουλος το γκολ της πρόκρισης για τους Κρητικούς

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη, τον άφησαν ελεύθερο, έκανε... ντριφτ μεθυσμένος και τον ξανασυνέλαβαν

Ελλάδα Χτες
39χρονος συνελήφθη με ναρκωτικά, αφέθηκε ελεύθερος, ξεκίνησε να κάνει ντριφτ έξω από αστυνομικό τμήμα μεθυσμένος και ξανασυνελήφθη

Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες ‑ Συνελήφθη ο δράστης (Βίντεο)

Κόσμος Χτες
Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση σε σχολική μονάδα της χώρας από την αρχή του έτους

Τραγωδία στην Κυπαρισσία: Νεκρό 3χρονο παιδί

Ελλάδα Χτες
Το παιδάκι υπέστη ανακοπή, διασωληνώθηκε και τελικά εξέπνευσε

Αυτοί είναι ο νέοι Αγιοι της Ορθοδοξίας ‑ Ποιοι είναι ο παπά Τύχων ο Αγιορείτης και ο Χατζηγεώργης

Ελλάδα Χτες
Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εντάσσονται στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στον Λευκό Οίκο ο Νετανιάχου: Συνάντηση με τον Τραμπ εν μέσω της έντασης με το Ιράν

Κόσμος Χτες
Το Ισραήλ υπέγραψε για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο της Ειρήνης