E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχονται τα πάνω ‑ κάτω στις Πανελλαδικές

Η νέα εξαγγελία της Νίκης Κεραμέως φέρνει τα πάνω – κάτω στο σύστημα πρόσβασης

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/2/2020 | 14:31

Έρχονται τα πάνω ‑ κάτω στις Πανελλαδικές

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων σηματοδοτεί η προαναγγελία της υπουργού Παιδείας για συνυπολογισμό των βαθμών και των τριών τάξεων του λυκείου για την εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η νέα εξαγγελία της Νίκης Κεραμέως φέρνει τα πάνω – κάτω στο σύστημα πρόσβασης, καθώς όπως ανακοίνωσε, το νέο μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη νέα σχολική χρονιά και θα αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην Α΄ τάξη του λυκείου.

Ο κορωνοϊός «χτυπά» την Golden Visa - «Φρένο» στις αγοραπωλησίες ακινήτων
«Ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α’ στη Γ΄τάξη θα ξεκινήσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021)» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Αυτό που απομένει να ξεκαθαρίσει είναι η βαρύτητα που θα έχει ο βαθμός και στις τρεις τάξεις του λυκείου όσο αφορά στην πρόσβαση στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τι θα γίνει με τη βάση του 10

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες υποψηφίους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές, είναι το τι θα γίνει με τη βάση του 10 ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης για επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν, ως προαπαιτούμενο για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως όλα δείχνουν, και την ερχόμενη χρονιά, εκατοντάδες φοιτητές θα ανοίξουν τις «πύλες» των ΑΕΙ με βαθμούς κάτω του 10.

Και αυτό διότι ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση για το πότε θα τεθεί σε ισχύ η επαναφορά της βάσης του 10 καθώς ένα τέτοιο μέτρο θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων χιλιάδες υποψηφίους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατάφερναν να εισαχθούν ακόμη και με βαθμούς 3 και 4.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η υπουργός Παιδείας η επαναφορά μιας ελάχιστης βαθμολογικής βάσης ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ.

Εάν το υπουργείο προχωρήσει και σε αυτή τη ρύθμιση, το επόμενο στάδιο θα είναι να δώσει τη δυνατότητα στα ίδια τα ιδρύματα να θέτουν και αυτά με τη σειρά τους τη δυνατότητα να καθορίζουν τη δική τους βάση εισαγωγής, η οποία θα μπορεί να είναι υψηλότερη από αυτή που θα έχει θεσπίσει το υπουργείο.

Επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων

Κατά τα λοιπά, η κ. Κεραμέως σε συνέντευξή της στο Πρώτο Θέμα είπε ότι σχεδιάζεται η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου από το έτος 2020-2021.

Αναφέρει, ακόμα ότι ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων σπουδών του Νηπιαγωγείου αφορά στην εισαγωγή της Πληροφορικής και των Αγγλικών, ενώ θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε ένα δείγμα σχολείων της χώρας η εισαγωγή θεματικών για τον εθελοντισμό και την επιχειρηματικότητα, την σεξουαλική αγωγή, την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και τον σεβασμό του άλλου.

Σε ό,τι αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών είπε ότι τα Προγράμματα Σπουδών και τα βιβλία θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η υπουργός Παιδείας είπε ότι προωθείται η δημιουργία Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα, με ταυτόχρονες διαδικασίες επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Τα Πρότυπα Σχολεία «θα αποτελούν σχολεία μαθητών με υψηλές επιδόσεις» ενώ στα Πειραματικά «η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση» πρόσθεσε. Ακόμα θα εισαχθεί ο θεσμός των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων όπου «καίρια συμμετοχή θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι».

Η Ν. Κεραμέως είπε ότι η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων θα ξεκινήσει το έργο της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης αρχής γενομένης από τη σχολική μονάδα και η δρομολόγηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι είναι υπό επεξεργασία σειρά πρωτοβουλιών πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και βίας. Τέλος, αναφέρει ότι στο τέλος Μαρτίου, αντιπροσωπεία 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ιδρυμάτων, θα συναντηθεί στην Ελλάδα με εκπροσώπους των ελληνικών ΑΕΙ με στόχο να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

E-Daily 3.Left 27.05.2026
«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Τα ξενοδοχεία μπορούν να αρνούνται νερό βρύσης στους πελάτες τους, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Τουρίστρια ζητούσε αποζημίωση 2.700 ευρώ επειδή ξενοδοχείο στους Δολομίτες της πρόσφερε μόνο εμφιαλωμένο νερό επί πληρωμή

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Θεσσαλονίκη: 50χρονος παρενόχλησε σeξουαλικά τη σύντροφο 29χρονου και κατέληξε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
H 33χρονη γυναίκα κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, με τον 50χρονο να την ακολουθεί και να της επιτίθεται

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»