E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπιστροφή 280 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/2/2020 | 11:35

Eπιστροφή 280 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ανέλπιστος «μποναμάς» 280 εκατομμυρίων ευρώ (279.523.922,85) θα αποδοθεί στη χώρα μας μετά την σημαντικότατη απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκανε δεκτή αναίρεση, που είχε η υποβληθεί από ελληνικής πλευράς για απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεθούν από την Ελλάδα σημαντικά ποσά, καθώς κρίθηκε ότι δόθηκαν για επιδοτήσεις βοσκοτόπων κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης), εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου και αποτελεί μεγίστη επιτυχία από ελληνικής πλευράς, καθώς όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του Δικαστηρίου, ούτε το 3% τέτοιων υποθέσεων γίνονται δεκτές, κυρίως όταν αφορούν αιτήματα για απόδοση σημαντικών ποσών.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με επιτυχία και η απόφαση που εκδόθηκε εκτιμάται, ότι θα αποτελέσει «δικαστικό προηγούμενο» και για ανάλογες διεκδικήσεις σημαντικότατων ποσών από τη χώρα μας που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για το πως φθάσαμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την Ελλάδα και της απέδωσε το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε ένα η δύο χρόνια, διενεργεί ελέγχους σε όλες τις χώρες μέλη για τη διάθεση κοινοτικών πόρων σε διάφορες κατευθύνσεις. Για την τριετία 2009 -2012 διενεργήθηκε ανάλογος έλεγχος για επιδοτήσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς σε βοσκοτόπια με κοινοτικούς πόρους και βρέθηκε ότι οι επιδοτήσεις αυτές, δεν ήταν νόμιμες κατά την Επιτροπή, η οποία και προχώρησε σε άμεσα μέτρα αφαιρώντας από τις επιδοτήσεις για την Ελλάδα 313 εκατομμύρια ευρώ τα οποία επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό έγινε το 2015.

Η χώρα μας προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να της αποδοθούν αυτά τα χρήματα - και μάλιστα εν μέσω κρίσης- υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν νόμιμα σε αντίθεση με ότι είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ομως το Δικαστήριο (Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) με απόφαση του δεν δικαίωσε την Ελλάδα, η δίκη χάθηκε και η απόφαση αυτή εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκανε αναίρεση και πήγε την υπόθεση στο παραπάνω δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης,
αφού στο μεταξύ διάφορες προσπάθειες που έγιναν για συμβιβασμό στο ενδιάμεσο δεν είχαν καλά αποτελέσματα.

Από την αρχή την υπόθεση υποστήριξε για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τότε υπηρετούσε ως νομικός σύμβουλος του κράτους, ο σημερινός Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης- Κωνσταντίος Χαλικιάς.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και δικαίωσε την Ελλάδα αποδίδοντάς της 280 εκατομμύρια ευρώ, η ελληνική πλευρά προέβαλε ως σημαντικό επιχείρημα, το ότι στις μεσογειακές χώρες οι βοσκότοποι ορίζονται με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπέρ της Ελλάδας στη δίκη παρενέβη και υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και η Ισπανία που είχα ανάλογα θέματα.

Τελικά η απόφαση δικαίωσης εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου υποστήριξαν από το Νομικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος του Γιώργος Κανελλόπουλος, η πάρεδρος Ελένη Ελευθεριώτου και η πληρεξούσια Ευανθία Βασιλακοπούλου.

Νομικές πηγές εκτιμούν, ότι η εν λόγω απόφαση θα αποτελέσει «προηγούμενο» και για τις διεκδικήσεις από ελληνικής πλευράς και για τα επόμενα χρόνια μετά το 2012 όπου επίσης έχουν αφαιρεθεί σημαντικότατα ποσά από τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τους ίδιους λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα – «σκιά» πίσω από τον σμήναρχο κατάσκοπο των Κινέζων ‑ Το δεύτερο κινητό με το κρυπτογραφημένο λογισμικό

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές εκτιμούν ότι εκείνη είναι η στρατολόγος του Έλληνα σμήναρχου κατασκόπου, που συνελήφθη και θα οδηγηθεί ενώπιον της στρατιωτικής δικαιοσύνης την Τρίτη

Ιράν: Σε επτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος Χτες
Η απόφαση εκδόθηκε λίγες ημέρες αφού η Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Στο ΚΑΤ μετά από ατύχημα – Χειρουργήθηκε στα χέρια

Ελλάδα Χτες
Είναι καλά στην υγεία της και αναρρώνει στο νοσοκομείο έχοντας δίπλα της τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάναμε σοβαρό λάθος»: Η σύζυγος του Νόαμ Τσόμσκι απολογείται για τις επαφές με τον Έπσταϊν

Κόσμος Χτες
Η Βαλέρια Τσόμσκι εξηγεί πώς ο Έπσταϊν απέκτησε πρόσβαση στο περιβάλλον του φιλοσόφου

Έρχονται αλλαγές για τα ακαθάριστα οικόπεδα ‑ Τι θα ισχύει με νέα ρύθμιση

Ελλάδα Χτες
Πόσο είναι τα πρόστιμα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ονομάζεται «Ενεργή Μάχη» και δίνει έμφαση στην αναδιαμόρφωση

Η ατζέντα του ραντεβού Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν στην Αγκυρα – Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Ιράν και Ουκρανία

Ελλάδα Χτες
Με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα

Ομηρία 30 ωρών, απειλές και λύτρα σε crypto: Πέντε συλλήψεις στη Γαλλία για την απαγωγή δικαστικού

Κόσμος Χτες
Η 35χρονη και η μητέρα της κατάφεραν να απελευθερωθούν μόνες τους και να ζητήσουν βοήθεια

Πώς η ΕΥΠ «ξεκλείδωσε» την υπόθεση κατασκοπείας του σμηνάρχου

Ελλάδα Χτες
Πώς λειτουργούσε το σύστημα επικοινωνίας του 54χρονου σμηνάρχου και τι δείχνουν τα ψηφιακά ίχνη που εντόπισαν οι αρχές

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα Χτες
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικνοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος