E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eπιστροφή 280 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/2/2020 | 11:35

Eπιστροφή 280 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ανέλπιστος «μποναμάς» 280 εκατομμυρίων ευρώ (279.523.922,85) θα αποδοθεί στη χώρα μας μετά την σημαντικότατη απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκανε δεκτή αναίρεση, που είχε η υποβληθεί από ελληνικής πλευράς για απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεθούν από την Ελλάδα σημαντικά ποσά, καθώς κρίθηκε ότι δόθηκαν για επιδοτήσεις βοσκοτόπων κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης), εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου και αποτελεί μεγίστη επιτυχία από ελληνικής πλευράς, καθώς όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του Δικαστηρίου, ούτε το 3% τέτοιων υποθέσεων γίνονται δεκτές, κυρίως όταν αφορούν αιτήματα για απόδοση σημαντικών ποσών.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με επιτυχία και η απόφαση που εκδόθηκε εκτιμάται, ότι θα αποτελέσει «δικαστικό προηγούμενο» και για ανάλογες διεκδικήσεις σημαντικότατων ποσών από τη χώρα μας που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για το πως φθάσαμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την Ελλάδα και της απέδωσε το ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε ένα η δύο χρόνια, διενεργεί ελέγχους σε όλες τις χώρες μέλη για τη διάθεση κοινοτικών πόρων σε διάφορες κατευθύνσεις. Για την τριετία 2009 -2012 διενεργήθηκε ανάλογος έλεγχος για επιδοτήσεις που δόθηκαν από ελληνικής πλευράς σε βοσκοτόπια με κοινοτικούς πόρους και βρέθηκε ότι οι επιδοτήσεις αυτές, δεν ήταν νόμιμες κατά την Επιτροπή, η οποία και προχώρησε σε άμεσα μέτρα αφαιρώντας από τις επιδοτήσεις για την Ελλάδα 313 εκατομμύρια ευρώ τα οποία επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό έγινε το 2015.

Η χώρα μας προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να της αποδοθούν αυτά τα χρήματα - και μάλιστα εν μέσω κρίσης- υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν νόμιμα σε αντίθεση με ότι είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ομως το Δικαστήριο (Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) με απόφαση του δεν δικαίωσε την Ελλάδα, η δίκη χάθηκε και η απόφαση αυτή εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκανε αναίρεση και πήγε την υπόθεση στο παραπάνω δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης,
αφού στο μεταξύ διάφορες προσπάθειες που έγιναν για συμβιβασμό στο ενδιάμεσο δεν είχαν καλά αποτελέσματα.

Από την αρχή την υπόθεση υποστήριξε για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τότε υπηρετούσε ως νομικός σύμβουλος του κράτους, ο σημερινός Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης- Κωνσταντίος Χαλικιάς.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και δικαίωσε την Ελλάδα αποδίδοντάς της 280 εκατομμύρια ευρώ, η ελληνική πλευρά προέβαλε ως σημαντικό επιχείρημα, το ότι στις μεσογειακές χώρες οι βοσκότοποι ορίζονται με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπέρ της Ελλάδας στη δίκη παρενέβη και υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και η Ισπανία που είχα ανάλογα θέματα.

Τελικά η απόφαση δικαίωσης εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου υποστήριξαν από το Νομικό Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος του Γιώργος Κανελλόπουλος, η πάρεδρος Ελένη Ελευθεριώτου και η πληρεξούσια Ευανθία Βασιλακοπούλου.

Νομικές πηγές εκτιμούν, ότι η εν λόγω απόφαση θα αποτελέσει «προηγούμενο» και για τις διεκδικήσεις από ελληνικής πλευράς και για τα επόμενα χρόνια μετά το 2012 όπου επίσης έχουν αφαιρεθεί σημαντικότατα ποσά από τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τους ίδιους λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην προστασία έργων τέχνης από την πλαστογράφηση»

Ελλάδα 29.01.2026
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων - Τι εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη

«Μην πανικοβάλλετε τον κόσμο, η κακοκαιρία Kristin δεν θα έρθει ποτέ στην Ελλάδα», λέει ο Ζιακόπουλος

Καιρός 29.01.2026
«Αυτά που θα έρθουν είναι οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες όπως τις προβλέπει η ΕΜΥ» ξεκαθάρισε ο γνωστός μετεωρολόγος

Νew York Times: Oι 3 όροι που έθεσε ο Τραμπ στο Ιράν για να μην προχωρήσει σε επίθεση

Πολιτική 29.01.2026
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχουν θέσει τρία αιτήματα στους Ιρανούς, συμπεριλαμβανομένου του οριστικού τερματισμού κάθε είδους εμπλουτισμού ουρανίου

Προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι 2 τραυματίες – Το απόγευμα ο επαναπατρισμός των σορών

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, συγγενείς και φίλοι θα συνοδεύσουν τις σορούς από το αεροδρόμιο έως την Τούμπα

Θησαυρός 20.000 ετών: Το υπόγειο νερό που θα «ξεδιψούσε» την Νέα Υόρκη για 800 χρόνια

Κόσμος 29.01.2026
Οι επιστήμονες μιλούν για εύρημα ηλικίας 20.000 ετών με τεράστιες προοπτικές

«Ενεργοί Μπαμπάδες»: Ζητούν κατάργηση της διάταξης για συνεπιμέλεια με επιστολή στον πρωθυπουργό

Ελλάδα 29.01.2026
Οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» θέλουν την άμεση κατάργηση της νομοθετικής τροποποίησης για τη συνεπιμέλεια παιδιών, θέμα για το οποίο η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γιώργος Φλωρίδης βρέθηκαν στο προσκήνιο

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε συναγωγή στη Νέα Υόρκη: Έρευνα για έγκλημα μίσους ‑ Βίντεο

Κόσμος 29.01.2026
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι δήλωσε πως ο άνδρας που συνελήφθη, «εσκεμμένα και επανειλημμένα έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο κτίριο»

ΠΑΟΚ: Η Θύρα 4 τίμησε τη μνήμη των επτά οπαδών με πυρσούς στην Καμάρα

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Τα μέλη του ιστορικού συνδέσμου φιλάθλων του Δικεφάλου τίμησαν τη μνήμη των συνοπαδών τους που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία

Νέα βίντεο από τη Μινεάπολη: Ο Αλεξ Πρέτι είχε συγκρουστεί με την ΙCE πριν τη δολοφονία του

Κόσμος 29.01.2026
Νέο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας καταγράφει τη συμπλοκή μεταξύ του Αλεξ Πρέτι και ομοσπονδιακών πρακτόρων στη Μινεάπολη, 11 μέρες πριν ο 37χρονος νοσηλευτής δεχτεί θανάσιμους πυροβολισμούς από πράκτορες της ICE

Η Κίνα εκτέλεσε 11 μέλη της διαβόητης μαφιόζικης οικογένειας Μινγκ που διαχειριζόταν κέντρα διαδικτυακής απάτης

Κόσμος 29.01.2026
Καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονίες, παράνομη κράτηση ανθρώπων και εκτεταμένες απάτες

Κακοκαιρία «Kristin»: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και χαλάζι, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Καιρός 29.01.2026
Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Kristin»

Τύμπανα πολέμου στο Ιράν: «Τελειώνει ο χρόνος σας» λέει ο Τραμπ ‑ Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Κόλπο

Κόσμος 29.01.2026
Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες «με τα δάχτυλα στη σκανδάλη» απαντάει η Τεχεράνη