E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αθήνα: Αύξηση εξώσεων λόγω Airbnb ‑ Αυξήθηκαν 47% οι μετακομίσεις

Στη σημερινή εποχή, με τα ενοίκια να έχουν πάρει… φωτιά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μετακομίζουν εκουσίως

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2020 | 20:22

Αθήνα: Αύξηση εξώσεων λόγω Airbnb ‑ Αυξήθηκαν 47% οι μετακομίσεις

Τη… ζημιά που έκανε η Airbnb στους ενοικιαστές αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του Douleutaras για τις μετακομίσεις. Η πλατφόρμα, που φέρνει σε επαφή πελάτες και επαγγελματίες, για την υλοποίηση οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας σχετίζεται με το σπίτι, κατέγραψε πέρυσι αύξηση της τάξεως του 47% σε σχέση με το 2018 στις μετακομίσεις, με τα σχετικά αιτήματα να προσεγγίζουν τις 12.000. «Από το σύνολο των κρούσεων που είχαμε για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού, το 26% είχαν σημείο εκκίνησης τον Δήμο Αθηναίων», εξηγούν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος πηγές από την εταιρία.

Μολονότι οι ίδιοι δεν δύνανται να γνωρίζουν το λόγο της μετακόμισης, καθώς το αντικείμενό τους είναι να προωθούν τα αιτήματα στους επαγγελματίες, παράγοντες της κτηματαγοράς σπεύδουν να επισημάνουν πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Στη σημερινή εποχή, με τα ενοίκια να έχουν πάρει… φωτιά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μετακομίζουν εκουσίως», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), Αγγελος Σκιαδάς και συνεχίζει: «Εννέα στις 10 περιπτώσεις αφορούν είτε σε αγωγές εξώσεων είτε σε αποχωρήσεις κατόπιν πιέσεως από πλευράς των ιδιοκτητών για υπέρογκες αυξήσεις, με στόχο να απελευθερωθεί το ακίνητο και έτσι να διατεθεί προς εκμετάλλευση μέσω Airbnb».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας, μολονότι καταγράφουν μία πτώση πέριξ του 6% σε ετήσια βάση, παραμένουν, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα, «αγγίζοντας» ακόμη και τα εννέα ευρώ/τ.μ. Για ένα σπίτι, δηλαδή, 60 τ.μ. το ενοίκιο υπολογίζεται στα 540 ευρώ, όσο, δηλαδή, είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός. Οσον αφορά στις ενεργές αγγελίες στην Airbnb, αυτές, με βάση την AirDna, την ιστοσελίδα, δηλαδή, που επεξεργάζεται τα δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, ξεπερνούν τις 10.200 σε όλη την Αθήνα.

Εκτός του Δήμου Αθηναίων, την τετράδα με τα περισσότερα αιτήματα μετακόμισης στον Douleutaras συμπληρώνουν οι Πειραιάς, Μαρούσι και Ζωγράφου.

Τα ενοίκια στο… λιμάνι έχουν εκτοξευτεί κατά 12,50% (από 6,82 ευρώ/τ.μ. το δ’ τρίμηνο του 2018 σε 7,67 τους τελευταίους μήνες του 2019), ενώ το Μαρούσι ενδείκνυται για το ιατρικό κοινό της Airbnb, που επικεντρώνει την αναζήτηση του σε σπίτια πλησίον μεγάλων νοσοκομείων και κλινικών. «Ο λόγος που δεν επιλέγουν τη διαμονή σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είναι γιατί προσπαθούν να κάνουν τον ασθενή να νιώσει οικεία», τονίζουν αρμόδιες πηγές, υπολογίζοντας σε πέριξ 200 τις ενεργές αγγελίες στην πλατφόρμα, με το μηνιάτικο να «αγγίζει» ακόμη και τα 797 ευρώ.

Στο 10% υπολογίζει ο Douleutaras το ποσοστό των εργασιών που αφορούσαν πέρυσι σε μετακόμιση στο εξωτερικό. «Το 65% ήταν για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού και 22% διαφορετικού», τονίζουν πηγές της εταιρίας.

Προς επίρρωση, για εντός νομού, σχεδόν οκτώ στους 10 επικοινώνησαν για μετακόμιση εντός Αττικής, 11% εντός Θεσσαλονίκης και μόλις 1% για κάποιον τρίτο νομό. Ως προς τους διαφορετικούς νομούς, 60% έγιναν από την Αττική, 10% από τη Θεσσαλονίκη και 30% από Πάτρα, Θράκη και Ηράκλειο. «Η τιμή διαφέρει αρκετά ανά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού, τον αριθμό αντικειμένων για μεταφορά, την απόσταση μεταξύ των σημείων μεταφοράς και το απαιτούμενο προσωπικό που θα απασχοληθεί», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγιος Δημήτριος: Κινηματογραφική καταδίωξη με κλεμμένο αυτοκίνητο που μπούκαρε σε ίντερνετ καφέ

Ελλάδα 08.02.2026
Ο οδηγός του ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματος στην οδό Ιωάννου Μεταξά και προσέκρουσε σε πρόσοψη ίντερνετ καφέ, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός

Το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» συμμετέχει σε δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελλάδα 08.02.2026
Στην μελέτη συμμετέχουν συνολικώς 12 κέντρα στην Ελλάδα, τα 8 από αυτά βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικονοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός 08.02.2026
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος

H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Κόσμος 08.02.2026
Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds

3 Doors Down: Πέθανε ο Brad Arnold σε ηλικία 47 ετών

Κόσμος 08.02.2026
Ο τραγουδιστής και frontman του συγκροτήματος πέθανε το Σάββατο, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα νεφρά

ΓΣΕΕ: Στον οικονομικό εισαγγελέα ο «φάκελος» Παναγόπουλου ‑ Στο επίκεντρο άλλα πέντε άτομα και έξι εταιρείες

Ελλάδα 08.02.2026
Στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται η κλήση μαρτύρων, η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του Γιάννη Παναγόπουλου

Σμήναρχος ‑ κατάσκοπος της Κίνας: Είχε πρόσβαση σε κινήσεις αεροσκαφών και σε κρίσιμες αποστολές

Ελλάδα 08.02.2026
Τα τελευταία χρόνια είχε επίσης επισκεφτεί στρατόπεδα της Ασίας, είχε συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής γνώσεων, και είχε εξοικειωθεί με προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα έως τις 3 το μεσημέρι

Ελλάδα 08.02.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες

Αλλαγές στη κόκκινη γραμμή του Μετρό: Κλείνουν 4 σταθμοί

Ελλάδα 08.02.2026
Οι σταθμοί Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού – Φιξ και Νέος Κόσμος θα ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους

Λειψυδρία στην Αττική: Πόσο βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές

Ελλάδα 08.02.2026
Tα αποθέματα στους ταμιευτήρες για την Αττική φτάνουν σήμερα στα 560 εκατ. κυβικά, έναντι 667 εκατ. κυβικά ένα χρόνο πριν και πάνω από 900 εκατ. κυβικά πριν δύο χρόνια

Δύο νεκροί μετανάστες στον Έβρο: Ερευνάται αν προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι

Ελλάδα 08.02.2026
Ο ένας διακομίστηκε ήδη νεκρός, ενώ ο δεύτερος έφερε αρχικά σημεία ζωής

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό