E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αθήνα: Αύξηση εξώσεων λόγω Airbnb ‑ Αυξήθηκαν 47% οι μετακομίσεις

Στη σημερινή εποχή, με τα ενοίκια να έχουν πάρει… φωτιά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μετακομίζουν εκουσίως

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2020 | 20:22

Αθήνα: Αύξηση εξώσεων λόγω Airbnb ‑ Αυξήθηκαν 47% οι μετακομίσεις

Τη… ζημιά που έκανε η Airbnb στους ενοικιαστές αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του Douleutaras για τις μετακομίσεις. Η πλατφόρμα, που φέρνει σε επαφή πελάτες και επαγγελματίες, για την υλοποίηση οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας σχετίζεται με το σπίτι, κατέγραψε πέρυσι αύξηση της τάξεως του 47% σε σχέση με το 2018 στις μετακομίσεις, με τα σχετικά αιτήματα να προσεγγίζουν τις 12.000. «Από το σύνολο των κρούσεων που είχαμε για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού, το 26% είχαν σημείο εκκίνησης τον Δήμο Αθηναίων», εξηγούν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος πηγές από την εταιρία.

Μολονότι οι ίδιοι δεν δύνανται να γνωρίζουν το λόγο της μετακόμισης, καθώς το αντικείμενό τους είναι να προωθούν τα αιτήματα στους επαγγελματίες, παράγοντες της κτηματαγοράς σπεύδουν να επισημάνουν πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Στη σημερινή εποχή, με τα ενοίκια να έχουν πάρει… φωτιά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μετακομίζουν εκουσίως», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), Αγγελος Σκιαδάς και συνεχίζει: «Εννέα στις 10 περιπτώσεις αφορούν είτε σε αγωγές εξώσεων είτε σε αποχωρήσεις κατόπιν πιέσεως από πλευράς των ιδιοκτητών για υπέρογκες αυξήσεις, με στόχο να απελευθερωθεί το ακίνητο και έτσι να διατεθεί προς εκμετάλλευση μέσω Airbnb».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας, μολονότι καταγράφουν μία πτώση πέριξ του 6% σε ετήσια βάση, παραμένουν, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα, «αγγίζοντας» ακόμη και τα εννέα ευρώ/τ.μ. Για ένα σπίτι, δηλαδή, 60 τ.μ. το ενοίκιο υπολογίζεται στα 540 ευρώ, όσο, δηλαδή, είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός. Οσον αφορά στις ενεργές αγγελίες στην Airbnb, αυτές, με βάση την AirDna, την ιστοσελίδα, δηλαδή, που επεξεργάζεται τα δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, ξεπερνούν τις 10.200 σε όλη την Αθήνα.

Εκτός του Δήμου Αθηναίων, την τετράδα με τα περισσότερα αιτήματα μετακόμισης στον Douleutaras συμπληρώνουν οι Πειραιάς, Μαρούσι και Ζωγράφου.

Τα ενοίκια στο… λιμάνι έχουν εκτοξευτεί κατά 12,50% (από 6,82 ευρώ/τ.μ. το δ’ τρίμηνο του 2018 σε 7,67 τους τελευταίους μήνες του 2019), ενώ το Μαρούσι ενδείκνυται για το ιατρικό κοινό της Airbnb, που επικεντρώνει την αναζήτηση του σε σπίτια πλησίον μεγάλων νοσοκομείων και κλινικών. «Ο λόγος που δεν επιλέγουν τη διαμονή σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είναι γιατί προσπαθούν να κάνουν τον ασθενή να νιώσει οικεία», τονίζουν αρμόδιες πηγές, υπολογίζοντας σε πέριξ 200 τις ενεργές αγγελίες στην πλατφόρμα, με το μηνιάτικο να «αγγίζει» ακόμη και τα 797 ευρώ.

Στο 10% υπολογίζει ο Douleutaras το ποσοστό των εργασιών που αφορούσαν πέρυσι σε μετακόμιση στο εξωτερικό. «Το 65% ήταν για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού και 22% διαφορετικού», τονίζουν πηγές της εταιρίας.

Προς επίρρωση, για εντός νομού, σχεδόν οκτώ στους 10 επικοινώνησαν για μετακόμιση εντός Αττικής, 11% εντός Θεσσαλονίκης και μόλις 1% για κάποιον τρίτο νομό. Ως προς τους διαφορετικούς νομούς, 60% έγιναν από την Αττική, 10% από τη Θεσσαλονίκη και 30% από Πάτρα, Θράκη και Ηράκλειο. «Η τιμή διαφέρει αρκετά ανά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού, τον αριθμό αντικειμένων για μεταφορά, την απόσταση μεταξύ των σημείων μεταφοράς και το απαιτούμενο προσωπικό που θα απασχοληθεί», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημογραφικό: Οι 4 περιοχές της Ελλάδας που «σβήνουν»

Ελλάδα 18.02.2026
Στα όρια της επιβίωσης 4 περιοχές της χώρας που είδαν δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού τους - 1,26 παιδιά ανά γυναίκα στην Ελλάδα, που έχει την 7η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ

Τόμι Λι Τζόουνς: Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου της κόρης του που είχε βρεθεί νεκρή σε πολυτελές ξενοδοχείο

Κόσμος 18.02.2026
Η Βικτόρια Τζόουνς είχε εντοπιστεί νεκρή τον Ιανουάριο στο Σαν Φρανσίσκο

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρή 38χρονη μητέρα τριών παιδιών ‑ Είχε γεννήσει πριν 20 ημέρες

Ελλάδα 18.02.2026
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η Κωνσταντίνα δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Έναν μήνα κάτω από τα νερά η Πάτμος: Σε παύση το έργο διευθέτησης ομβρίων, δείτε εικόνες

Ελλάδα 18.02.2026
Κενό στη μελέτη ως προς τη στάθμη της θάλασσας και την υψομετρική διαφορά -Σε απόγνωση οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες για την κατάσταση στο νησί

Αστυπάλαια: Ψαράς πάλεψε με τα κύματα και τα 10 μποφόρ για να σώσει το καΐκι του

Ελλάδα 18.02.2026
Ο 37χρονος ψαράς πάλεψε για να αποτρέψει την βύθιση του καϊκιού του το οποίο ανήκει στην οικογένειά του εδώ και τρεις γενιές

Μαχαίρωσαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου 54χρονο Αμερικανό σε ενέδρα στην Ταϊλάνδη

Κόσμος 18.02.2026
Προσπάθησε να πείσει 24χρονη να είναι ξανά ζευγάρι

Ηδονοβλεψίας κατέγραφε στα ντους παίκτριες γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου στην Αυστρία με κρυφές κάμερες

Κόσμος 18.02.2026
«Είναι σαν να μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας», δηλώνει αθλήτρια της Αλταχ, μετά την αποκάλυψη ότι ένας άνδρας είχε εγκαταστήσει κρυφές κάμερες στα αποδυτήρια και κατέγραφε τις αθλήτριες

Κωνσταντοπούλου: Συκοφαντίες τα περί μη καταβολής δεδουλευμένων ‑ Προαναγγέλλει μηνύσεις

Ελλάδα Χτες
«Ενεργό παρακράτος, οργανωμένο έγκλημα και απόπειρα πολιτικής εξόντωσης» – Όσα είπε για τις καταγγελίες

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Προκλητική παραγγελία ‑ εμπαιγμός για τις εκταφές

Ελλάδα Χτες
Δικηγόρος κάνει λόγο για διάταγμα «δικτατορικού τύπου» με τελεσίγραφα και διαδικασίες άρον-άρον

«Μαζεύανε τα πτώματα και τα ρίχνανε σαν τσουβάλια» – Συγκλονίζει μάρτυρας της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων από τους ναζί στην Καισαριανή

Ελλάδα Χτες
Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή μεγάλωσαν με το τραύμα εκείνης της ημέρας. Ο πόνος μεταφέρθηκε στις επόμενες γενιές, ως ζωντανή υπενθύμιση μιας βαρβαρότητας που έμεινε ατιμώρητη.

Βιολάντα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των υδραυλικών για τους σωλήνες – «Εγώ είμαι το αφεντικό και θα το κάνεις όπως σου λέω»

Ελλάδα Χτες
Θάψαμε τους σωλήνες προπανίου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας ισχυρίζεται ένας από τους υδραυλικούς λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές του ιδιοκτήτη της Βιολάντα