E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεγάλη ανατροπή με τα Airbnb και τα εισοδήματα

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματά τους να μειώνονται

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 4/2/2020 | 13:06

Μεγάλη ανατροπή με τα Airbnb και τα εισοδήματα
Pexels

Στροφή στους «παραδοσιακούς» ενοικιαστές έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εγκαταλείπουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnb, HomeAway κ.ά.).

Οπως συνέβη στο παρελθόν με τη φούσκα του Χρηματιστηρίου, έτσι και η φούσκα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb αρχίζει σιγά σιγά να ξεφουσκώνει. Τα έσοδα των ιδιοκτητών κατοικιών ήδη δέχονται πιέσεις. Τόσο οι πληρότητες όσο και οι τιμές ανά διανυκτέρευση βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, όταν την ίδια στιγμή ο αριθμός των καταχωρίσεων ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο. Ο μεγάλος ανταγωνισμός και η αυξημένη προσφορά ακινήτων στις πλατφόρμες Airbnb, Booking και HomeAway πιέζουν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που βλέπουν μέρα με τη μέρα τα εισοδήματά τους να μειώνονται, όταν την ίδια ώρα σημειώνεται έκρηξη στις τιμές των ενοικίων, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Τον Μάιο του 2019 τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν μειωμένα ακόμα και κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου η μείωση των εσόδων άγγιξε το 10%, με τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να εκτιμούν ότι η μείωση των εισοδημάτων συνολικά το 2019 φθάνει το 25%.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως πολύ σύντομα ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα βρεθούν διαθέσιμα για μακροχρόνιες μισθώσεις. Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται σε σύγκριση με τις εισπράξεις που είχαν πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν η μόδα της Airbnb είχε εξελιχθεί σε φρενίτιδα ανατρέποντας τον χάρτη της κτηματαγοράς.

Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, πλησίον της Αμερικανικής Πρεσβείας και στον Νέο Κόσμο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση.

Το ράλι που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των ενοικίων έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις επιλογές των ιδιοκτητών ακινήτων και όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς τα περισσότερα μισθωτήρια συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης που έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα αφορούν μηνιαίο μίσθωμα το οποίο είναι αυξημένο πάνω από 15% σε σχέση με το 2016. Στην περιοχή της Αττικής η αγορά των ενοικίων «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 20% κατά μέσο όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα του 10%-15%.

ΠΟΜΙΔΑ
Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), αργά ή γρήγορα χιλιάδες κατοικίες θα αποσυρθούν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες και στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η άμεση επιστροφή τους στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προτείνει τη μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών φορολόγησης αποκλειστικά και μόνο για τα εισοδήματα από ενοίκια κύριας κατοικίας. Δηλαδή οι συντελεστές από 15% έως 45% που ισχύουν σήμερα να μειωθούν σε 5% έως 35% στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αποκτούν εισοδήματα από την εκμίσθωση κυρίας κατοικίας και όχι για τις επαγγελματικές και τις βραχυχρόνιες και κάθε άλλου είδους μισθώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος 13.03.2026
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.03.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της δολοφονίας του 20χρονου

Ελλάδα 13.03.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του βασικού ύποπτου για τη δολοφονία του 20χρονου

Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθη 38χρονος που κατηγορείται για βiασμό 14χρονης

Ελλάδα 13.03.2026
Η 14χρονη είχε δημοσιεύσει ανάρτηση για υιοθεσία γάτας, μέσω της οποίας ήρθε σε επαφή με τον κατηγορούμενο

«Ποτέ δεν έχω δει το Ντουμπάι έτσι» – Προσφορές από τα 827 ξενοδοχεία της πόλης

Κόσμος 13.03.2026
H βιομηχανία ελπίζει στον γρήγορο τερματισμό του πολέμου

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ξεκινά ο υποχρεωτικός καθαρισμός‑ Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα

Ελλάδα 13.03.2026
Οι υπόχρεοι, έως τη 15η Ιουνίου, οφείλουν να προβούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών

Αρχισαν τα όργανα στην Τουρκία για τους S‑400 μετά τις νατοϊκές αναχαιτίσεις ιρανικών πυραύλων

Κόσμος 13.03.2026
Σφοδρή κριτική από την τουρκική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Ερντογάν

Οδοντωτός: Τεράστιοι βράχοι πέφτουν στις ράγες – Αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του

Ελλάδα 13.03.2026
Στα ίδια ακριβώς σημεία από όπου περνούν καθημερινά τα τρένα

Μαθητής έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου στον Πύργο, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 13.03.2026
Ο 18χρονος έγινε αντιληπτός από περίοικους που έσπευσαν στο σημείο για να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες

ΕΟΔΥ: Κρούσματα ιλαράς σε 30 χώρες της Ευρώπης – Κρίσιμος ο εμβολιασμός

Ελλάδα 13.03.2026
Η ιλαρά συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπλοκές και θανάτους