E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα θαλάσσιο πλάσμα που μοιάζει με εγκέφαλο ξεβράστηκε σε παραλία

Η φωτογραφία με το ροζ αντικείμενο προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά

Δημοσίευση 26/1/2020 | 11:38

Ένα θαλάσσιο πλάσμα που μοιάζει με εγκέφαλο ξεβράστηκε σε παραλία

Ένα παράξενο πλάσμα, που θυμίζει εγκέφαλο, ξεβράστηκε σε παραλία της Νότιας Καρολίνας.

Η φωτογραφία με το ροζ αντικείμενο που προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, όμως παρά τα σενάρια για εξωγήινους υπήρξαν και σοβαρές εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα χιτωνοφόρο, γνωστό κι ως ουροχορδωτά, το οποίο ανήκει είναι υποσυνομοταξία θαλάσσιων ζώων που εντάσσεται στην συνομοταξία των χορδωτών.

Κάποια χιτωνοφόρα ζουν ως μονήρη, ενώ άλλα αναπτύσσονται σε αποικίες, με κάθε μονάδα να είναι γνωστή ως ζωΐδιο. Είναι διηθηματοφάγα, δηλαδή τρέφονται διηθώντας το νερό μέσω του σακκοειδούς σώματός τους, το οποίο φέρει δύο ανοίγματα, τα σιφώνια, μέσω των οποίων εισέρχεται και εξέρχεται το νερό. Τα περισσότερα ζουν προσκολλημένα στον πυθμένα, σε βράχια ή άλλες σκληρές επιφάνειες. Άλλα, κολυμπούν στην πελαγική ζώνη όταν ενηλικιωθούν.

Παρά την απλή εμφάνισή τους και την πολύ διαφορετική ενήλικη μορφή, η στενή τους συγγένεια με τα σπονδυλωτά είναι εμφανής κατά τη διάρκεια του σταδίου της προνύμφης, όπου είναι κινητά. Οι προνύμφες μοιάζουν με γυρίνους και έχουν νωτοχορδή. Το όνομα χιτωνοφόρα προέρχεται από το ιδιαίτερο εξωτερικό τους κάλυμμα ή «χιτώνα» ο οποίος αποτελείται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και δρα ως εξωσκελετός. Τα παλαιότερα απολιθώματα που ανήκουν αναμφίβολα σε χιτωνοφόρο χρονολογούνται από την πρώιμη Κάμβρια περίοδο.

Υπάρχουν περίπου 2.150 είδη χιτωνοφόρων, με τα περισσότερα να απαντούν σε ρηχά νερά. Χωρίζονται σε 3 ομοταξίες (Ασκίδια, Θαλειοειδή και Κωπηλάτες), από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι τα Ασκίδια. Λιγότερα από 100 είδη απαντώνται σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αεροπορικές εταιρείες καταργούν 2 εκατομμύρια θέσεις από τα δρομολόγια του Μαΐου

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Οι αεροπορικές εταιρείες καταργούν 2 εκατομμύρια θέσεις από τα δρομολόγια του Μαΐου, καθώς οι προμήθειες καυσίμων για αεροπλάνα ενδέχεται να μειωθούν σε «ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα»

Στη ΜΕΘ 40χρονος έπειτα από τροχαίο με πατίνι στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη

Κηφισιά: Χτύπησε με μία μεγάλη πέτρα την κόρη μου στον θώρακα, λέει η μητέρα 15χρονης

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Ο ντελιβεράς που είχε γίνει εφιάλτης για περαστικούς στην Κηφισιά

Ιστορική ομιλία Βαρθολομαίου στη Βουλή: Βαρθολομαίος στη Βουλή

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
«Ποτέ η ειρήνη δεν υπήρξε αυτονόητη κατάσταση»

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Κατατέθηκαν περισσότερες από 800.000 αιτήσεις - Η υπηρεσία θα διαθέσει συνολικά 300.000 επιταγές

Σύρος: Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στην Ερμούπολη – Αφαίρεσαν κοσμήματα μεγάλης αξίας

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Οι δράστες «χτύπησαν» με κουκούλες τα ξημερώματα της Δευτέρας

26 οι νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Κίνα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 05.05.2026
Η Λιουγιάνγκ θεωρείται κέντρο της βιομηχανίας παραγωγής πυροτεχνημάτων της Κίνας, όπου πολλές από τις κατασκευάστριες είναι εγκατεστημένες εκεί

Γαστούνη: Έκαψαν το μαγαζί του περιπτερά που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από ομάδα Ρομά

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Αυτή τη φορά, ο πρώην περιπτεράς, αφού έκλεισε το περίπτερο, όπως είχε προαναγγείλει και είχε βάλει στα σκαριά νέο επιχειρηματικό σχέδιο

Σεισμός τώρα 4,2 στο Λασίθι

Ελλάδα 05.05.2026
Ακόμη μια σεισμική δόνηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη