E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετά το τσιγάρο έρχονται μέτρα περιορισμού και για το αλκοόλ

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία

Δημοσίευση 26/1/2020 | 10:45

Μετά το τσιγάρο έρχονται μέτρα περιορισμού και για το αλκοόλ

Μετά τον αντικαπνιστικό νόμο το υπουργείο Υγείας στοχεύει στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου για την έκθεση στο αλκοόλ, με έμφαση στους ανηλίκους, τους οδηγούς και τις εγκύους.

Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προβλέπει την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης στο αλκοόλ και της κατάχρησής του καθώς επίσης και αύξηση των ελέγχων στα σημεία διάθεσης του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι έλεγχοι σε χώρους όπου πωλείται αλκοόλ έχουν στόχο να μπει φρένο στην παράνομη διάθεση του σε ανήλικους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για τη διάθεση αλκοόλ ενώ δρομολογείται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανήλικους, τους οδηγούς και τις εγκύους.

Ταυτόχρονα δρομολογείται η δημιουργία γραμμών τηλεφωνικής υποστήριξης για όσους εξαρτώνται από το αλκοόλ.

Όσα προαναφέρθηκαν εντάσσονται στο σχέδιο δράσης για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το οποίο θα είναι σε βάθος πενταετίας, δεσμευτικό για τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ προβλέπεται να είναι και κοστολογημένο.

Εμβολιασμός
Το νομοσχέδιο ανάβει το πράσινο φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε περιπτώσεις διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος.

«Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του υπουργείου Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή διάδοσης της νόσου», όπως αναφέρεται.

Οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά θα ορίζονται σε Υπουργική Απόφαση, καθώς επίσης και το εμβόλιο και το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να το κάνουν.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, στο μέλλον οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS, email ή τηλεφώνημα για τις εξετάσεις που πρέπει να υποβληθούν αλλά και για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν, σύμφωνα με Τα Νέα.

Παχυσαρκία
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση προβλέπεται «η συνεργασία της πολιτείας με τη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της σύστασης κατά την παραγωγή τυποποιημένων βιομηχανικών τροφίμων με στόχο τη μείωση προσθήκης άλατος, σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών οξέων, βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών οξέων» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες.

Προβλέπεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στα κυλικεία σχολείων και εργασιακών χώρων καθώς επίσης και η υλοποίηση ενημερωτικών προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αλλαγή του μαθήματος της «γυμναστικής» στα σχολεία με τη διαμόρφωση κινήτρων για τη συμμετοχή των μαθητών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Μπόνι Τάιλερ: Εσπευσμένα σε νοσοκομείο στην Πορτογαλία ‑ Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Η τραγουδίστρια διαθέτει σπίτι στην Πορτογαλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη ‑ Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων ‑ Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Εφιαλτική συνάντηση για 8χρονο ‑ Λυσσασμένος κάστορας του όρμησε και τον δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Το ζώο είχε κάνει και άλλες επιθέσεις, πριν βρεθεί θετικό στη λύσσα - Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει συναντήσει τον κάστορα να επικοινωνήσει μαζί τους

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου

E-Daily 2.TopNews 06.05.2026
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

Ελλάδα 06.05.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ

Κόσμος 06.05.2026
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»