E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Η αποψινή ψηφοφορία κατέγραψε μερικές ηχηρές απουσίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2020 | 19:08

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Με 163 «ναι» υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος, σε σύνολο 284 παρόντων βουλευτών. «Όχι» ψήφισαν 121 βουλευτές, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του εκλογικού νόμου τάχθηκε μόνο η Ελληνική Λύση. Κατά της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν είναι ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά της συμπολίτευσης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων απουσίαζαν η Έφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Επειδή οι διατάξεις δεν πέρασαν τον συνταγματικό πήχη των 200 θετικών ψήφων για την άμεση εφαρμογή τους, οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με τον νέο εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εαν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση.

Η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε απο την αντιπολίτευσηκαι μια έντονη σεναριολογία περι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα το εκλογικό νομοσχέδιο γιατί επιθυμεί να πάει σύντομα στις κάλπες, να κάψει με τον τρόπο αυτό την απλή αναλογική και να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία.

Απο την πλευρά ωστόσο της κυβέρνησης οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξαν ότι η σεναριολογία φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και τον φόβο της αντιπολίτευσης για τις κάλπες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ‑Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run ‑ Πάνω από 1000 συμμετοχές

Ελλάδα Χτες
​Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών ‑ Η αντίδραση της Καρυστιανού

Ελλάδα Χτες
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ελλάδα Χτες
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος Χτες
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος Χτες
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα Χτες
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος