E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Η αποψινή ψηφοφορία κατέγραψε μερικές ηχηρές απουσίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2020 | 19:08

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Με 163 «ναι» υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος, σε σύνολο 284 παρόντων βουλευτών. «Όχι» ψήφισαν 121 βουλευτές, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του εκλογικού νόμου τάχθηκε μόνο η Ελληνική Λύση. Κατά της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν είναι ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά της συμπολίτευσης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων απουσίαζαν η Έφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Επειδή οι διατάξεις δεν πέρασαν τον συνταγματικό πήχη των 200 θετικών ψήφων για την άμεση εφαρμογή τους, οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με τον νέο εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εαν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση.

Η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε απο την αντιπολίτευσηκαι μια έντονη σεναριολογία περι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα το εκλογικό νομοσχέδιο γιατί επιθυμεί να πάει σύντομα στις κάλπες, να κάψει με τον τρόπο αυτό την απλή αναλογική και να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία.

Απο την πλευρά ωστόσο της κυβέρνησης οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξαν ότι η σεναριολογία φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και τον φόβο της αντιπολίτευσης για τις κάλπες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κελίφ: «Δεν είμαι τρανς, είμαι κορίτσι ‑ Έκανα ορμονοθεραπεία, δέχομαι οποιονδήποτε έλεγχο»

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη στη «L`Equipe» για την ορμονοθεραπεία και το γονίδιο SRY

Μαρουσάκης: Έρχεται νέα οργανωμένη κακοκαιρία

Καιρός 05.02.2026
Ψυχρές αέριες μάζες και χιόνια στα βουνά

Ομολόγησε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας ο 50χρονος σμήναρχος

Ελλάδα 05.02.2026
Η δράση του και πώς εντοπίστηκε

Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων

Οικονομία 05.02.2026
Αναλυτικά τα πρόστιμα

Αυτά τα SMS είναι δήθεν από τα ΕΛΤΑ και είναι απάτη

Ελλάδα 05.02.2026
Την προσοχή του κοινού εφιστούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε προσπάθεια εξαπάτησης από επιτήδειους με sms (phishing)

Βρετανία: Δεκάδες δηλητηριάσεις από γάλατα για βρέφη

Κόσμος 05.02.2026
Ύποπτα προϊόντα ανακλήθηκαν και στην Ελλάδα

Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία: Νεκρό βρέφος 6 μηνών

Ελλάδα 05.02.2026
Τα ακριβή αίτια θανάτου διερευνώνται

Δώρο Πάσχα 2026: Πότε μπαίνει και πώς να το υπολογίσετε

Οικονομία 05.02.2026
Το ύψος του δώρου εξαρτάται από το χρόνο εργασίας κατά την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου

Δασκάλα γιόγκα: 3 εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Μεταμόρφωση, Νέα Ερυθραία και Κηφισιά σε ένα μήνα

Ελλάδα 05.02.2026
Η γυναίκα είχε επιτεθεί και στην οικογένειά της, βάζοντας φωτιά στο αυτοκίνητο του πατέρα της

Συνέλαβαν στρατιωτικό μέσα σε στρατόπεδο – Κατηγορείται για κατασκοπεία

Ελλάδα 05.02.2026
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο στρατιωτικός κατηγορείται για συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών σε τρίτους, με κίνδυνο την πρόκληση βλάβης στα εθνικά συμφέροντα