E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Η αποψινή ψηφοφορία κατέγραψε μερικές ηχηρές απουσίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2020 | 19:08

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Με 163 «ναι» υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος, σε σύνολο 284 παρόντων βουλευτών. «Όχι» ψήφισαν 121 βουλευτές, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του εκλογικού νόμου τάχθηκε μόνο η Ελληνική Λύση. Κατά της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν είναι ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά της συμπολίτευσης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων απουσίαζαν η Έφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Επειδή οι διατάξεις δεν πέρασαν τον συνταγματικό πήχη των 200 θετικών ψήφων για την άμεση εφαρμογή τους, οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με τον νέο εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εαν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση.

Η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε απο την αντιπολίτευσηκαι μια έντονη σεναριολογία περι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα το εκλογικό νομοσχέδιο γιατί επιθυμεί να πάει σύντομα στις κάλπες, να κάψει με τον τρόπο αυτό την απλή αναλογική και να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία.

Απο την πλευρά ωστόσο της κυβέρνησης οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξαν ότι η σεναριολογία φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και τον φόβο της αντιπολίτευσης για τις κάλπες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμ συγκρούστηκε με τρίκυκλο στο Παλαιό Φάληρο – Τραυματίας ένα 9χρονο κορίτσι

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Στο τρίκυκλο επέβαιναν και οι δύο γονείς μαζί με την 9χρονη κόρη τους

Πανηγυρισμοί για την Αργεντινή στο πιο παγωμένο μέρος της Γης με κοντομάνικο – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον εκπαιδευτικό Γκουστάβο Ολιβέρα

«Δεν ξέρω τι διάολο χτύπησα»: 18χρονος στη Βρετανία παρέσυρε συνταξιούχο με το αυτοκίνητό του και μετά κάθισε να φάει πίτσα – βίντεο

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Σόνι Χόρσφαλ παραπέμφθηκε σε δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό 84χρονου στο Ρέντκαρ της Βόρειας Γιορκσάιρ, αφού έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και ανέβηκε σε πεζοδρόμιο με μεγάλη ταχύτητα

Χάος στο Κονγκό: Εξοργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν σε νοσοκομείο Έμπολα ‑ Έτρεχαν να σωθούν ασθενείς

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Οργισμένοι συγγενείς επιτέθηκαν στο νοσοκομείο Nyakunde στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό  εξαναγκάζοντας το ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση.

Πότε θα γίνει η κηδεία του Λορέντζο Καριέρε

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Λορέντζο Καριέρε αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας

Έσκασε η «βόμβα»: Ο Χρήστος Τζόλης στους πρωταθλητές Αγγλίας

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα παίκτη στην ιστορία

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε συναγερμό αύριο για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται Αττική, Κρήτη, Εύβοια, Κορινθία και νησιά του Βορείου Αιγαίου, με ενισχυμένες περιπολίες και εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές.

Ποιο σχέδιο ετοιμάζουν Ιράν και Χούτι για την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν ιρανικές υποδομές

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, το μήνυμα έχει ήδη διαβιβαστεί στην οργάνωση και οι δυνάμεις της αναμένουν μόνο την εντολή.

Πανελλαδικές 2026: Τι αποφασίστηκε για τους μαθητές μετά το σοβαρό λάθος με τα θέματα σε ΕΠΑ.Λ.

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό με τα λανθασμένα θέματα σε εξεταστικό κέντρο Επαγγελματικού Λυκείου, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζήτησε κατεπειγόντως ΕΔΕ.