E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ασφαλιστικό: Ανάσα για τα «μπλοκάκια»

Χωρίς εισφορές όσοι έχουν μισθωτή εργασία

Δημοσίευση 24/1/2020 | 08:37

Ασφαλιστικό: Ανάσα για τα «μπλοκάκια»

Δεν θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές όλοι εκείνοι που ενώ έχουν μισθωτή εργασία έχουν και δεύτερή απασχόληση από την οποία πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών το γνωστό και ως μπλοκάκι. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτεται η δεύτερη και όχι η πρώτη ασφαλιστική κλάση. Δηλαδή έχουν κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπερβαίνουν τα 252 ευρώ (μαζί με την εργοδοτική εισφορά)

Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όλοι εκείνοι που αμείβονται από τον ίδιο εργοδότη και για την μισθωτή εργασία και για το μπλοκάκι.

Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε μισό περίπου 930 ευρώ μεικτά (σε 12μηνη βάση καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υπολογίζονται 13ος και 14ος μισθός).

Η τελική διάταξη του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε κάποιος με παράλληλη απασχόληση να απαλλαγεί από τις διπλές εισφορές. Βασική, δε, είναι η προϋπόθεση να συμπληρώνει από τις εισφορές που καταβάλλει για τη μισθωτή εργασία του, το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί όχι στην πρώτη αλλά στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, αυτή των 252 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, η σχετική διάταξη προβλέπει ως δικλίδα ασφαλείας, προκειμένου να μην υποκατασταθεί η μισθωτή εργασία από εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ότι εάν η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη ή εταιρεία συνδεδεμένη με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δύο αμοιβές.

Χαμηλότερες εισφορές προβλέπονται για 5 χρόνια στους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο ορίζει τα εξής:

Α) Μισθωτοί ή απασχολούμενοι με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών (του άρθρου 38 του νόμου Κατρούγκαλου). Η συνολική επιβάρυνση για μισθό και μπλοκάκι «δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών -ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών- (του άρθρου 39 ή του άρθρου 40 αντίστοιχα). (σ.σ.: άρθρα για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών αντίστοιχα), συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας (άρθρο 41).

Προσοχή: Εάν το ποσό υπολείπεται των 252 ευρώ (της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας), θα πρέπει να καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Εφόσον ο ασφαλισμένος ασκεί αγροτικό επάγγελμα, το ποσό δεν πρέπει να υπολείπεται των 143 ευρώ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί καλύπτουν από τον μισθό τους την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή εισφορών για το εισόδημα από το «μπλοκάκι». Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο μισθός να είναι περίπου στα 930 ευρώ μεικτά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το ποσό έως ότου καλυφθεί πλήρως το ποσό των 252 ευρώ.

Β) Για τα «νέα» μπλοκάκια, ήτοι για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ τον μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται», σε αντίθεση με τις εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και τις οποίες αναζητούσε στο μέλλον, ως οφειλόμενα ποσά.

Γ) Μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο του ποσού (μισθός και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

Δ) Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες (ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, αγροτική δραστηριότητα) θα καταβάλλουν με ελεύθερη επιλογή μόνο μία ασφαλιστική εισφορά σε μία από τις έξι κατηγορίες που θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ε) Ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων έξι έως δέκα δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ για άλλη δραστηριότητα, θα πληρώνουν μία εισφορά από τις έξι προβλεπόμενες κατηγορίες για τους αγρότες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο ‑ Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Ποια ήταν η σχέση της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο με το ζευγάρι που τη μαχαίρωσε θανάσιμα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Αποφασίστηκε νέα αυτοψία και αναπαράσταση στο σπίτι όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου