E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ασφαλιστικό: Ανάσα για τα «μπλοκάκια»

Χωρίς εισφορές όσοι έχουν μισθωτή εργασία

Δημοσίευση 24/1/2020 | 08:37

Ασφαλιστικό: Ανάσα για τα «μπλοκάκια»

Δεν θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές όλοι εκείνοι που ενώ έχουν μισθωτή εργασία έχουν και δεύτερή απασχόληση από την οποία πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών το γνωστό και ως μπλοκάκι. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτεται η δεύτερη και όχι η πρώτη ασφαλιστική κλάση. Δηλαδή έχουν κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπερβαίνουν τα 252 ευρώ (μαζί με την εργοδοτική εισφορά)

Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όλοι εκείνοι που αμείβονται από τον ίδιο εργοδότη και για την μισθωτή εργασία και για το μπλοκάκι.

Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε μισό περίπου 930 ευρώ μεικτά (σε 12μηνη βάση καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υπολογίζονται 13ος και 14ος μισθός).

Η τελική διάταξη του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε κάποιος με παράλληλη απασχόληση να απαλλαγεί από τις διπλές εισφορές. Βασική, δε, είναι η προϋπόθεση να συμπληρώνει από τις εισφορές που καταβάλλει για τη μισθωτή εργασία του, το ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί όχι στην πρώτη αλλά στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, αυτή των 252 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, η σχετική διάταξη προβλέπει ως δικλίδα ασφαλείας, προκειμένου να μην υποκατασταθεί η μισθωτή εργασία από εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ότι εάν η δεύτερη απασχόληση παρέχεται προς τον ίδιο εργοδότη ή εταιρεία συνδεδεμένη με αυτόν, τότε ο εργαζόμενος θα ασφαλίζεται για το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στις δύο αμοιβές.

Χαμηλότερες εισφορές προβλέπονται για 5 χρόνια στους μισθωτούς που ανοίγουν για πρώτη φορά μπλοκάκι.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο ορίζει τα εξής:

Α) Μισθωτοί ή απασχολούμενοι με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών (του άρθρου 38 του νόμου Κατρούγκαλου). Η συνολική επιβάρυνση για μισθό και μπλοκάκι «δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των μη μισθωτών -ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών- (του άρθρου 39 ή του άρθρου 40 αντίστοιχα). (σ.σ.: άρθρα για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών αντίστοιχα), συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας (άρθρο 41).

Προσοχή: Εάν το ποσό υπολείπεται των 252 ευρώ (της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας), θα πρέπει να καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο. Εφόσον ο ασφαλισμένος ασκεί αγροτικό επάγγελμα, το ποσό δεν πρέπει να υπολείπεται των 143 ευρώ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί καλύπτουν από τον μισθό τους την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή εισφορών για το εισόδημα από το «μπλοκάκι». Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο μισθός να είναι περίπου στα 930 ευρώ μεικτά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το ποσό έως ότου καλυφθεί πλήρως το ποσό των 252 ευρώ.

Β) Για τα «νέα» μπλοκάκια, ήτοι για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ήτοι τα 210 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό κοντά στα 780 ευρώ τον μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία κερδίζουν για πέντε χρόνια οι νέοι επαγγελματίες, «δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται», σε αντίθεση με τις εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και τις οποίες αναζητούσε στο μέλλον, ως οφειλόμενα ποσά.

Γ) Μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο του ποσού (μισθός και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών).

Δ) Όσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες (ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση, αγροτική δραστηριότητα) θα καταβάλλουν με ελεύθερη επιλογή μόνο μία ασφαλιστική εισφορά σε μία από τις έξι κατηγορίες που θα ισχύσουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ε) Ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες καταλυμάτων έξι έως δέκα δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, εφόσον υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ για άλλη δραστηριότητα, θα πληρώνουν μία εισφορά από τις έξι προβλεπόμενες κατηγορίες για τους αγρότες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσα δισεκατομμύρια θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, αν εγκριθεί το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ελλάδα 08.12.2025
Η Κομισιόν παρουσίασε τα συνολικά ποσά στους διπλωμάτες

Αγρότης κατά αστυνομικού με την... κατσούνα ‑ Η φωτογραφία από τα Χανιά που έγινε viral

Ελλάδα 08.12.2025
Επεισόδια σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Χανίων

Χολαργός: Επίθεση με επτά μαχαιριές σε 14χρονο ‑ Είχε κλείσει ραντεβού με μία 20χρονη

Ελλάδα 08.12.2025
Είχε κλείσει ραντεβού με νεαρό κορίτσι και του έστησαν καρτέρι

Λάρισα: Σκληραίνουν και άλλο τη στάση τους αγρότες ‑Κλειστές οι παρακαμπτήριες στη Νίκαια

Ελλάδα 08.12.2025
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του οι αγρότες στη Νίκαια Λάρισας

Πολάκης προς Μητσοτάκη: Πλήρωσε τους αγρότες και προκήρυξε εκλογές!

Ελλάδα 08.12.2025
Σε πιο επιθετική «γραμμή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω νέας κρίσης εσωστρέφειας σε όλη την κεντροαριστερά

Ιαπωνία: Τσουνάμι «χτύπησε» το Αομόρι και το Χοκαίντο μετά τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ

Κόσμος 08.12.2025
Τρομακτικός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Καματερό: Ανδρας κυνηγούσε μαθήτριες με την απειλή μαχαιριού για 20 ολόκληρα λεπτά

Ελλάδα 08.12.2025
Ο ίδιος τις κυνηγούσε με μαχαίρι μήκους 22,5 εκατοστών με στόχο να τις παρενοχλήσει

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας

Ελλάδα 08.12.2025
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν