E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ολλανδία: Αιχμαλώτισε και κακοποιούσε τα παιδιά του σε αγρόκτημα

Η υπόθεση προκαλεί ανατριχίλα

Δημοσίευση 21/1/2020 | 17:20

Ολλανδία: Αιχμαλώτισε και κακοποιούσε τα παιδιά του σε αγρόκτημα

Ένας πατέρας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες σeξουαλικής κακοποίησης σε ολλανδικό δικαστήριο, κράτησε έξι από τα εννέα παιδιά του αιχμάλωτα για σχεδόν μία δεκαετία σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα, λέγοντάς τους ότι «κακά πνεύματα» θα τα καταλάβουν εάν μιλήσουν σε άλλους ανθρώπους, όπως δήλωσαν σήμερα εισαγγελείς.

Ο Γκέριτ-Γιαν βαν Ντόρστεν, 67 ετών, κατηγορείται για παράνομη κράτηση, κακοποίηση παιδιών και ξέπλυμα χρήματος. Αναρρώνοντας ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει και δεν παραβρέθηκε στην προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία στην πόλη Άσεν.

Τον Οκτώβριο, η αστυνομία εντόπισε τον Βαν Ντόρστεν και πέντε ανήλικα αδέλφια σε ένα αγρόκτημα στο Ρουίνερβολντ της βόρειας Ολλανδίας αφού ένα έκτο παιδί της οικογένειας διέφυγε σε ένα κοντινό χωριό. Οι κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την αστυνομία.

«Όλα τα παιδιά αναφέρουν τη σωματική τιμωρία, όταν θεωρούνταν ότι ήταν υπό την επήρεια των πνευμάτων. Αυτό συνέβη από πολύ νεαρή ηλικία, με παιδιά ηλικίας τεσσάρων ή πέντε ετών», δήλωσε στους δικαστές η εισαγγελέας Νταϊάνα Ρόγκεν.

«Οι τιμωρίες περιλάμβαναν ξυλοδαρμούς, μερικές φορές με ραβδί ή άλλα αντικείμενα, τράβηγμα μαλλιών, ενώ κάποιες φορές αναγκάζονταν να κάτσουν σε μπανιέρα με κρύο νερό για ώρες».

Τα έξι νεότερα παιδιά κρατούνταν απομονωμένα από τη γέννησή τους και διαχωρίστηκαν από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Ένα 15χρονο κορίτσι μετακόμισε σε άλλη πόλη ενώ ένα 12χρονο αγόρι εξαναγκάστηκε να ζήσει μόνο του σε τροχόσπιτο.

Ο Βαν Ντόρστεν είπε στα παιδιά ότι ο θάνατος της μητέρας τους το 2004 ήταν δικό τους λάθος επειδή ήρθαν σε επαφή με τον έξω κόσμο. «Είχα ένα κακό πνεύμα και δεν ήθελα να τους το μεταφέρω», δήλωσε ένα από τα παιδιά στους εισαγγελείς.

Τα παιδιά παρακολουθούν τη διαδικασία από άλλο χώρο, δήλωσε ο δικαστής Χέρμαν Φράνσεν. Ίσως καταθέσουν αργότερα.

Οι ισχυρισμοί των παιδιών επιβεβαιώθηκαν από τα ημερολόγια που έγραψε ο Βαν Ντόρστεν και που κατασχέθηκαν κατά τις έρευνες στο αγρόκτημα, δήλωσε η εισαγγελέας.

Μεταξύ του 2007 και του εντοπισμού τους πέρυσι, ο Βαν Ντόρστεν τους στερούσε φαγητό, νερό και φάρμακα. Κάποια από τα μεγαλύτερα παιδιά δήλωσαν ότι ο πατέρας τους τα εξανάγκασε σε σeξουαλικές πράξεις μαζί του από το 2004 έως το 2008, είπαν οι εισαγγελείς. Η Ρόγκεν είπε ότι προκειμένου να δικαιολογεί τις σeξουαλικές πράξεις με τα παιδιά του ο Βαν Ντόρστεν τους έλεγε πως ένα «γυναικείο πνεύμα, το πνεύμα της μητέρας τους ή μιας άλλης πνευματικής συζύγου» είχε καταλάβει το σώμα τους.

Τα έξι αδέλφια και ο πατέρας τους ζούσαν στο αγρόκτημα από το 2010, ενώ κανενός η γέννηση δεν είχε καταγραφεί και κανένα παιδί δεν είχε πάει σχολείο, όπως απαιτεί η ολλανδική νομοθεσία.

Ο Βαν Ντόρστεν βρίσκεται στο νοσοκομείο της φυλακής, ωστόσο η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να τον ανακρίνει καθώς δεν μπορεί να μιλήσει ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2014 και δεν αντιμετωπίστηκε.

Ένας δεύτερος ύποπτος, ο Αυστριακός Γιόσεφ Μπρούνερ, 58 ετών, οπαδός ή συνεργός του Βαν Ντόρστεν που πλήρωνε το ενοίκιο της αγροικίας, κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο την υγεία άλλων καθώς και για παράνομη κράτηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χωρίς εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες»: Θάνατος μυστήριο ναυτικού στη Βενεζουέλα, έλειπαν όργανά του

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
H οικογένειά του ζήτησε επαναληπτική νεκροψία όταν παρέλαβε τη σορό έναν μήνα αργότερα, διαπιστώνοντας πως τους επεστράφη χωρίς όργανα

Τέλος τα δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία, 46.000 δικαιούχοι θα τα πληρώνουν πλέον από τη τσέπη τους

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Το Υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει αίτημα να δοθεί δίμηνη παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω της σημασίας του και της βοήθειας που έχει προσφέρει σε άτομα με παχυσαρκία

Σφοδρή επίθεση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κάγια Κάλλας για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο Γεδεών Σάαρ κατηγόρησε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για «αριστούργημα υποκρισίας» μετά τις δηλώσεις της στην Αγκυρα στις 30 Ιουνίου, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Εμμονικός γαμπρός με την κουνιάδα για 10 χρόνια: Τη στραγγάλισε και τη βίασε ενώ έλειπε η αδελφή της

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Εκμεταλλεύτηκε την απουσία της συζύγου του και παρέσυρε σε θανάσιμη παγίδα την κουνιάδα του

Μεγάλη φωτιά στο Καλαπόδι Φθιώτιδας: 112 για εκκένωση του οικισμού Σφάκα, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή - Κινητοποιήθηκαν 110 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων της 4ης ΕΜΟΔΕ, 9 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για τον συντονισμό τους

Εφιάλτης για 20χρονη στη Θεσσαλονίκη: Μπήκε στο νοσοκομείο για αφαίρεση κύστης κόκκυγα και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Τι λέει η ίδια για την περιπέτειά της στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος - Η ζημιά που υπέστη η νεαρή γυμνάστρια, είναι τόσο σοβαρή που από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα αδυνατεί να περπατήσει - Στο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ για να αποδοθούν ευθύνες

Τέλος εποχής για ένα δίκτυο 150 ετών: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της Φινλανδίας

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η Φινλανδία έγινε η τελευταία χώρα που αποσύνδεσε το παραδοσιακό δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας χαλκού, κλείνοντας έναν κύκλο σχεδόν 150 χρόνων.

Σοβαρό ατύχημα στη Βέροια: 17χρονος παρέσυρε με τρακτέρ τον θείο του

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 44χρονος

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Εξαφάνιση γυναίκας οδηγού ταξί μαζί με το όχημά της

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Περίπου 30 ώρες έχουν περάσει και ούτε η αστυνομία ούτε τα συγγενικά πρόσωπά της έχουν καταφέρει να τη βρουν

Συναγερμός στην Αμβέρσα: Φωτιά σε δεκαώροφη πολυκατοικία ‑ Αναφορές για πολλούς νεκρούς

Ελλάδα 01.07.2026
Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Λεβέντης σε ηλικία 75 χρονών

E-Daily 2.TopNews 01.07.2026
Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον γιο του

Τραγικός θάνατος αστέγου: Τον χτύπησε όχημα καθαρισμού παραλίας ενώ κοιμόταν στην άμμο

Ελλάδα 01.07.2026
Ο δυστυχής άνδρας ήταν τυλιγμένος με κουβέρτα στην αμμουδιά και δεν έγινε αντιληπτός από τον οδηγό