E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ελλάδα έτοιμη να συμμετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση 20/1/2020 | 18:13

Η Ελλάδα έτοιμη να συμμετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Διπλωματική πηγή γνωστοποίησε πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να συμμετέχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο αλλά και της εκεχειρίας στη Λιβύη, που αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι κοινή αίσθηση, σημείωσε η ίδια πηγή, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποχώρησε εκνευρισμένος από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς, όπως αναφέρει και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως την Άγκυρα.

Η Ευρώπη, όπως εκτίμησε η διπλωματική πηγή, είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, γιατί αυτό της δίνει έναν ενεργό ρόλο στο θέμα της λιβυκής κρίσης, ένα διπλωματικό πρόβλημα στο οποίο – μέχρι σήμερα – δεν είχε μετείχε ενεργά.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία για το προσφυγικό, η ίδια πάντα πηγή, γνωστοποίησε πως μόλις ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τη συμφωνία των δύο πλευρών, τότε η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να το επεκτείνει.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, είπε καταλήγοντας, εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών κελών της Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά, διαμέσου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, είχε κάνει γνωστή από την περασμένη Παρασκευή, την πρόθεσή της να συμμετάσχει ενεργά στο μέλλον της Λιβύης, ακόμη και με την αποστολή παρατηρητών στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή στη Λιβύη, είτε με συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και μεταφοράς μισθοφόρων στη χώρα», είχε δηλώσει, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών.

Θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θετική σε ελληνική συμμετοχή σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη.

Αυτό βέβαια εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και τη ΕΕ στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σε ερώτηση μας στον αξιωματούχο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός και στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού σε μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η απάντηση ήταν θετική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε πως τη βiασε 21χρονος – Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε μπαρ στον Εύοσμο

Ελλάδα 18.04.2026
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές

Δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα – Θα χάσουμε το 1/3 του πληθυσμού μας έως το τέλος του 2099

Ελλάδα 18.04.2026
Σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση της Ε.Ε.

Πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Όσκαρ Σμιντ, σε ηλικία 68 χρονών

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών

Η Αθήνα στις πιο αγχωτικές πόλεις για οδήγηση

Ελλάδα 18.04.2026
Τι προτείνει συγκοινωνιολόγος

Γνωστός ράπερ συνελήφθη από μέλη της ΟΠΚΕ

Ελλάδα 18.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κοζάνη, όπου μετέβη για επαγγελματικές υποχρεώσεις

Γαλλία: Πέθανε η ηθοποιός Νάντια Φαρές

Πολιτισμός 18.04.2026
Eντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε πισίνα κι έκτοτε νοσηλευόταν σε κώμα

Τέξας: Σύλληψη μοντέλου OnlyFans, μητέρας τριών παιδιών για υπόθεση μαστροπείας

Κόσμος 18.04.2026
Eκδιδόταν κι η ίδια από τον σύζυγό της

Αθώα για τους βiασμούς των παιδιών η πρώην σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής

Ελλάδα 18.04.2026
Λόγω «αδυναμίας αντίληψης του αδίκου»

Κολωνός: Δύο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα

Ελλάδα 18.04.2026
Μια γυναίκα στο νοσοκομείο

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT‑Rosalind

Tech + Science Χτες
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA