E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόρεια Ήπειρος: Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες

Δεν είναι πρώτη φορά που οι εθνικιστές βάζουν στο στόχαστρο τις δίγλωσσες πινακίδες

Δημοσίευση 20/1/2020 | 12:43

Βόρεια Ήπειρος: Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες

Ακόμη και επίσημοι μειονοτικοί δήμοι στην Βόρειο Ήπειρο, στοχοποιούνται από Αλβανούς εθνικιστές, με την ανοχή των Τιράνων και με δημοσιογράφους που δυναμιτίζουν εσκεμμένα το κλίμα.

Τις τελευταίες μέρες, άγνωστοι βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες του οδικού δικτύου στην περιοχή του δήμου Φοινίκης, σβήνοντας τα ελληνικά τοπωνύμια.

Δεν είναι πρώτη φορά που Αλβανοί εθνικιστές βάζουν στο στόχαστρο τις δίγλωσσες πινακίδες, που έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που αναγνωρίζονται επισήμως από την Αλβανία ως μειονοτικές, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το νόμο 96/2017 «περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία».

Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Φοινίκης κ. Χριστάκης Κίτσιος, ζητάει από τις αστυνομικές αλβανικές Αρχές «να εντοπίσουν και συλλάβουν τους δράστες της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας και της προσβολής των δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα με νόμο». Παράλληλα από την αλβανική κυβέρνηση : «Να επισπεύσει τη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης των εφαρμοστικών νόμων για τις μειονότητες και να ενισχύσει τη θετική προπαγάνδα για τα δικαιώματα των Εθνικών Μειονοτήτων, τα οποία είναι μέρος της εσωτερικής νομοθεσίας και ένας απαραίτητος όρος για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Οι βανδαλισμοί των δίγλωσσων πινακίδων, έλαβαν χώρα την επομένη προβολής ανθελληνικού ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού Τop Channel, με προσβλητικό και προκλητικό περιεχόμενο κατά της ελληνικής μειονότητας.

Ανακοίνωση του κόμματος «ΔΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ», που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθύτερη ανησυχία μας, για την πύκνωση των περιπτώσεων και την αύξηση της εντάσεως του προσβλητικού και προκλητικού περιεχομένου σε τηλεοπτικές εκπομπές, ηλεκτρονικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονται στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Ειδικότερα, στο τηλεοπτικό κανάλι με εθνική κάλυψη κι εμβέλεια, Top Channel, στη χρονική διάρκεια ολίγων μηνών, υπήρξαν τέσσερις εκπομπές οι οποίες ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και τα όρια της ομαλής επικοινωνίας, στο σημείο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως προσβολή για τα μέλη και τις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η γραμμή του καναλιού, οι σχέσεις και οι γνωστές διασυνδέσεις αυτού του μιντιακού ομίλου με την Κυβέρνηση, προκαλούν τη δικαιολογημένη ανησυχία, ότι η καμπάνια πρόκλησης εντάσεως στους κόλπους και στις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα, δεν είναι μία τυχαία σύμπτωση.

Καταγγέλλοντας δημόσια τις περιπτώσεις αυτές, απευθύνουμε έκκληση να επανεξετάσουν τη στάση τους και να εισέλθουν σε αποδεκτές επιλογές δημόσιας επικοινωνίας, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις από φαινόμενα που προσβάλλουν το καθεστώς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, την ισχύουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων και, ειδικά, την φιλότιμη προσπάθεια για τη συνέχεια της ειρηνικής συνύπαρξης.

Από πλευράς μας, πάντως, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός να απευθυνθούμε στις ανεξάρτητες αρχές που έχουν καθήκον την επιτήρηση των τηλεοπτικών παραγωγών και την παραβίαση της ισότητας των πολιτών με μεθόδους προσβολής και διακρίσεων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός: Η απονομή του τέταρτου ευρωπαϊκού, το σήκωσε ο Παπανικολάου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η στιγμή της απονομής για τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, τρέλα στο T-Center!

Final 4 Euroleague 2026: O Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του

E-Daily 1.Hero Χτες
Οι «Ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Οι αντιδράσεις του Αντετοκούνμπο μέσα στο T‑ Center

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA δεν έκρυψε τα συναισθήματά του

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews Χτες
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

Πολιτική Χτες
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.