E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόρεια Ήπειρος: Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες

Δεν είναι πρώτη φορά που οι εθνικιστές βάζουν στο στόχαστρο τις δίγλωσσες πινακίδες

Δημοσίευση 20/1/2020 | 12:43

Βόρεια Ήπειρος: Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες

Ακόμη και επίσημοι μειονοτικοί δήμοι στην Βόρειο Ήπειρο, στοχοποιούνται από Αλβανούς εθνικιστές, με την ανοχή των Τιράνων και με δημοσιογράφους που δυναμιτίζουν εσκεμμένα το κλίμα.

Τις τελευταίες μέρες, άγνωστοι βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες του οδικού δικτύου στην περιοχή του δήμου Φοινίκης, σβήνοντας τα ελληνικά τοπωνύμια.

Δεν είναι πρώτη φορά που Αλβανοί εθνικιστές βάζουν στο στόχαστρο τις δίγλωσσες πινακίδες, που έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που αναγνωρίζονται επισήμως από την Αλβανία ως μειονοτικές, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το νόμο 96/2017 «περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία».

Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Φοινίκης κ. Χριστάκης Κίτσιος, ζητάει από τις αστυνομικές αλβανικές Αρχές «να εντοπίσουν και συλλάβουν τους δράστες της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας και της προσβολής των δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα με νόμο». Παράλληλα από την αλβανική κυβέρνηση : «Να επισπεύσει τη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης των εφαρμοστικών νόμων για τις μειονότητες και να ενισχύσει τη θετική προπαγάνδα για τα δικαιώματα των Εθνικών Μειονοτήτων, τα οποία είναι μέρος της εσωτερικής νομοθεσίας και ένας απαραίτητος όρος για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Οι βανδαλισμοί των δίγλωσσων πινακίδων, έλαβαν χώρα την επομένη προβολής ανθελληνικού ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού Τop Channel, με προσβλητικό και προκλητικό περιεχόμενο κατά της ελληνικής μειονότητας.

Ανακοίνωση του κόμματος «ΔΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ», που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθύτερη ανησυχία μας, για την πύκνωση των περιπτώσεων και την αύξηση της εντάσεως του προσβλητικού και προκλητικού περιεχομένου σε τηλεοπτικές εκπομπές, ηλεκτρονικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονται στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Ειδικότερα, στο τηλεοπτικό κανάλι με εθνική κάλυψη κι εμβέλεια, Top Channel, στη χρονική διάρκεια ολίγων μηνών, υπήρξαν τέσσερις εκπομπές οι οποίες ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και τα όρια της ομαλής επικοινωνίας, στο σημείο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως προσβολή για τα μέλη και τις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η γραμμή του καναλιού, οι σχέσεις και οι γνωστές διασυνδέσεις αυτού του μιντιακού ομίλου με την Κυβέρνηση, προκαλούν τη δικαιολογημένη ανησυχία, ότι η καμπάνια πρόκλησης εντάσεως στους κόλπους και στις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα, δεν είναι μία τυχαία σύμπτωση.

Καταγγέλλοντας δημόσια τις περιπτώσεις αυτές, απευθύνουμε έκκληση να επανεξετάσουν τη στάση τους και να εισέλθουν σε αποδεκτές επιλογές δημόσιας επικοινωνίας, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις από φαινόμενα που προσβάλλουν το καθεστώς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, την ισχύουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων και, ειδικά, την φιλότιμη προσπάθεια για τη συνέχεια της ειρηνικής συνύπαρξης.

Από πλευράς μας, πάντως, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός να απευθυνθούμε στις ανεξάρτητες αρχές που έχουν καθήκον την επιτήρηση των τηλεοπτικών παραγωγών και την παραβίαση της ισότητας των πολιτών με μεθόδους προσβολής και διακρίσεων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομακτικό βίντεο στην Ουάσινγκτον: Μεθυσμένη οδηγός κυνηγάει παιδί που κάνει μοτοποδήλατο σε πεζοδρόμιο

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Αρχικά η 56χρονη φαίνεται να προσπαθεί να χτυπήσει το ανήλικο αγόρι με το αυτοκίνητό της και στη συνέχεια να κορνάρει επανειλημμένα

Χαβιέρ Μιλέι: Από την κορυφή στον γκρεμό – Πώς τα σκάνδαλα κατέστρεψαν τη δημοτικότητά του

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αντιμετωπίζει κατάρρευση δημοτικότητας λόγω σκανδάλων διαφθοράς και επιδείνωσης της οικονομίας. Η εγκρίτησή του έπεσε στο 30%, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μετά από τρία χρόνια

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Με την επαναλειτουργία της γραμμής στη Φλώρινα, θα εκτελούνται καθημερινά δύο ζεύγη δρομολογίων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάνναβη, σύμφωνα με τους γιατρούς

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Η αμερικανική κυβέρνηση χαλάρωσε πρόσφατα τους κανονισμούς για τη φαρμακευτική κάνναβη. Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν τα πράγματα όσον αφορά την ασφάλεια και τα οφέλη της ουσίας

Metallica στο ΟΑΚΑ: Έκτακτη ανακοίνωση για νέα διαθέσιμα εισιτήρια

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Απελευθερώθηκε από την παραγωγή της περιοδείας ένας επιπλέον, περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων, ο οποίος είχε αρχικά δεσμευτεί για τεχνικούς λόγους

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αθήνα μέσα στο 2026 – Τον Ιούλιο η επίσκεψη μαζί με Πιτ Χέγκσεθ και Μάρκο Ρούμπιο

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Δεν αποκλείεται ο αμερικανός πρόεδρος να ταξιδέψει στην Αθήνα τον Ιούλιο, μαζί με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Γαλλία: Προσφέρει γεύματα αξίας 1 ευρώ σε όλους τους φοιτητές ‑ Ο λόγος

Κόσμος 05.05.2026
Ο υπουργός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φιλίπ Μπατίστ, υποσχέθηκε 120 εκατ. ευρώ το 2027 για το πρόγραμμα

Ηλεκτρικά πατίνια: «Θα απαγορευτεί η χρήση τους από ανηλίκους στον δρόμο» είπε ο Χρυσοχοΐδης

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
«Ο ανήλικος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυκλοφορεί με πατίνι στον δρόμο» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Γαστούνη: Συγκλονίζει ο περιπτεράς που του έκαψαν το μαγαζί ‑ «Δεν σώζεται το κατάστημα»

E-Daily 2.TopNews 05.05.2026
Ο ίδιος ανέφερε πως σε 5 ημέρες θα άνοιγε το κατάστημά του – Όσα είπε στους δημοσιογράφους

Δίωξη για κακούργημα στον 28χρονο ντελιβερά που τραυμάτιζε περαστικούς, δείτε βίντεο

Ελλάδα 05.05.2026
Κατηγορείται για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα), επικίνδυνη σωματική βλάβη, επικίνδυνη βλάβη κατά αδύναμου ατόμου, οπλοφορία, οπλοχρησία και φθορά ξένης ιδιοκτησίας