E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Meteo: Σπάνιος αντικυκλώνας σχηματίζεται στη Βόρεια Ευρώπη ‑ Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

H ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ

Δημοσίευση 20/1/2020 | 10:05

Meteo: Σπάνιος αντικυκλώνας σχηματίζεται στη Βόρεια Ευρώπη ‑ Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας, δηλαδή ένα πολύ υψηλό βαρομετρικό, που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου, ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη την Κυριακή και η ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ, της τάξης τουλάχιστον των 1.050 hPa, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία.

Υψηλές πιέσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα επικρατήσουν και στην Ελλάδα, αλλά με απουσία αξιόλογων φαινομένων στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, που δεν θα επηρεαστεί από τον αντικυκλώνα ιδιαίτερα, θα επικρατήσουν ξηροί βοριάδες, με λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά και με τη θερμοκρασία να παραμένει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το προηγούμενο βαρομετρικό ρεκόρ για τη Βρετανία καταγράφηκε το 1902 και ήταν 1.053,6 hPa, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 1.051,9 hPa το 1905. Μόλις εννέα φορές έχουν καταγραφεί τιμές άνω των 1.050 hPa στη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1808 (ένα hPa ισοδυναμεί με 100 «Πασκάλ», που είναι η μονάδα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ή βαρομετρικής πίεσης).

Η λεγόμενη ατμοσφαιρική διάταξη «Rex Block» στην Ευρώπη -ονομάστηκε έτσι από τον μετεωρολόγο Ντάνιελ Ρεξ που τη μελέτησε το 1950- θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ιβηρικής Χερσονήσου μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας.

Οι αντικυκλώνες ευνοούν το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή την παρουσία ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος και θερμότερων μαζών ψηλότερα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου θα επηρεαστεί από χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη και απουσία άλλων φαινομένων.

Επίσης η ισχυρή θερμοκρασιακή αναστροφή σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία αναμένεται να επηρεάσει τα σήματα που χρησιμοποιούνται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, καθώς η διάδοσή τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία στην αγγλική τηλεόραση για την πιθανή απώλεια του σήματος στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή με τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά: Θα γίνουν κανονικά στο Ομάν την Παρασκευή

Κόσμος Χτες
Με ανάρτησή του στο Χ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες στο Ομάν, που θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής

Η Μπαρτσελόνα πέρασε από την Αλμπαθέτε και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Καταλανοί επικράτησαν 2-1 εκτός έδρας, αποφεύγοντας την έκπληξη και εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την τετράδα.

Η Αρσεναλ νίκησε ξανά την Τσέλσι και πέρασε στον τελικό του League Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Με γκολ του Χάβερτς στο φινάλε, οι Gunners εξασφάλισαν την πρόκριση στο «Γουέμπλεϊ» με δύο νίκες επί των Μπλε

Το μήνυμα της Lufthansa στην ΕΛΑΣ για την 16χρονη Λόρα: «Ταξίδεψε μόνη της για την Γερμανία, δεν έχουμε άλλες πληροφορίες»

Ελλάδα Χτες
Οι Αρχές ρώτησαν πέντε φορές την αεροπορική εταιρεία, πριν απαντήσει εν τέλει για τη τύχη της ανήλικης που έχει εξαφανιστεί από τη Πάτρα

Χορεύτρια κατήγγειλε ότι εξαναγκάστηκε σε τρίο με Επστάιν και πρίγκιπα Αντριου

Κόσμος Χτες
«Υπήρχαν και άλλες κοπέλες, προκλητικά ντυμένες, με την ηλικία τους να φαίνεται ακόμη και 14 ετών»

Ιταλία: Σκότωσε την αδελφή του γιατί άκουγε δυνατά μουσική

Κόσμος Χτες
Την άφησε έξω από το νοσοκομείο και εξαφανίστηκε

Συλλαμβάνεται ο Μαροκινός από το ναυάγιο της Χίου, τον αναγνώρισαν ως διακινητή των μεταναστών

Ελλάδα Χτες
Οι μετανάστες που μετέφερε είναι Αφγανοί - Εντολή για τη σύλληψη του Μαροκινού από τον εισαγγελέα του νησιού

Οι Ρώσοι ζώνουν Αφρικανούς με νάρκες και τους στέλνουν στο μέτωπο

Κόσμος Χτες
Αφού τους εξαπάτησαν με υποσχέσεις για δουλειά - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τι είπε ο Παύλος Ντε Γκρες για το πολιτικό του μέλλον

Πολιτική Χτες
Διαψεύδονται από το γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας τα σενάρια που διακινούνται