E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Meteo: Σπάνιος αντικυκλώνας σχηματίζεται στη Βόρεια Ευρώπη ‑ Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

H ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ

Δημοσίευση 20/1/2020 | 10:05

Meteo: Σπάνιος αντικυκλώνας σχηματίζεται στη Βόρεια Ευρώπη ‑ Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας, δηλαδή ένα πολύ υψηλό βαρομετρικό, που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου, ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη την Κυριακή και η ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ, της τάξης τουλάχιστον των 1.050 hPa, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία.

Υψηλές πιέσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα επικρατήσουν και στην Ελλάδα, αλλά με απουσία αξιόλογων φαινομένων στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, που δεν θα επηρεαστεί από τον αντικυκλώνα ιδιαίτερα, θα επικρατήσουν ξηροί βοριάδες, με λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά και με τη θερμοκρασία να παραμένει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το προηγούμενο βαρομετρικό ρεκόρ για τη Βρετανία καταγράφηκε το 1902 και ήταν 1.053,6 hPa, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 1.051,9 hPa το 1905. Μόλις εννέα φορές έχουν καταγραφεί τιμές άνω των 1.050 hPa στη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1808 (ένα hPa ισοδυναμεί με 100 «Πασκάλ», που είναι η μονάδα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ή βαρομετρικής πίεσης).

Η λεγόμενη ατμοσφαιρική διάταξη «Rex Block» στην Ευρώπη -ονομάστηκε έτσι από τον μετεωρολόγο Ντάνιελ Ρεξ που τη μελέτησε το 1950- θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ιβηρικής Χερσονήσου μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας.

Οι αντικυκλώνες ευνοούν το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή την παρουσία ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος και θερμότερων μαζών ψηλότερα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου θα επηρεαστεί από χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη και απουσία άλλων φαινομένων.

Επίσης η ισχυρή θερμοκρασιακή αναστροφή σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία αναμένεται να επηρεάσει τα σήματα που χρησιμοποιούνται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, καθώς η διάδοσή τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία στην αγγλική τηλεόραση για την πιθανή απώλεια του σήματος στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».

Αλλαγές από σήμερα στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω εργασιών: Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αντικατάστασης σιδηροτροχιών – Πώς θα κινούνται οι συρμοί και η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή Χ21

WRC Ραλλυ Ακρόπολις 2026: Τραυματισμός Πληρώματος, διακόπηκε και το Μαίναλο 2

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Τραυματισμό του τουρκικού πληρώματος των Τουρκάν/Αλμπαϊρακ είχαμε λίγο πριν το τέλος της τρίτης ημέρας όταν το αγωνιστικό τους προσγειώθηκε με το εμπρός μέρος έπειτα από άλμα.

Η στιγμή που 11χρονο αγόρι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το παιδί διασώθηκε στην Καραμπαγέδα, σε επιχείρηση πυροσβεστών της Βενεζουέλας και της ομάδας USAR Colombia 1

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας

Πότε απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση ενοικίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι συμβουλεύει η ΕΕΚΕ για να μην τη «πατήσεις»

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά την πτώση του πετρελαίου, η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στα καύσιμα - Οι φόροι, τα διυλιστήρια και το «πλαφόν» στο μικροσκόπιο

Ξεμένουν από προσωπικό τα νοσοκομεία της Αθήνας

Ελλάδα Χτες
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το ΕΣΥ παραμένουν κενές 20.000 οργανικές θέσεις μόνο νοσηλευτών

Αμερικανός υπουργός Ενέργειας: «Καύσωνας; Υπερβολές... Το κρύο σκοτώνει περισσότερο»

Κόσμος Χτες
Διαφορετική προσέγγιση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκριση μεταξύ θανάτων από ψύχος και καύσωνα είναι παραπλανητική