E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Meteo: Σπάνιος αντικυκλώνας σχηματίζεται στη Βόρεια Ευρώπη ‑ Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

H ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ

Δημοσίευση 20/1/2020 | 10:05

Meteo: Σπάνιος αντικυκλώνας σχηματίζεται στη Βόρεια Ευρώπη ‑ Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας, δηλαδή ένα πολύ υψηλό βαρομετρικό, που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου, ξεκίνησε να σχηματίζεται στη Βορειοδυτική Ευρώπη την Κυριακή και η ατμοσφαιρική πίεση στο ύψος της μέσης στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να φτάσει σε τιμές ρεκόρ, της τάξης τουλάχιστον των 1.050 hPa, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία.

Υψηλές πιέσεις, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα επικρατήσουν και στην Ελλάδα, αλλά με απουσία αξιόλογων φαινομένων στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, που δεν θα επηρεαστεί από τον αντικυκλώνα ιδιαίτερα, θα επικρατήσουν ξηροί βοριάδες, με λίγα ασθενή φαινόμενα κυρίως στα ορεινά και με τη θερμοκρασία να παραμένει κοντά ή λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το προηγούμενο βαρομετρικό ρεκόρ για τη Βρετανία καταγράφηκε το 1902 και ήταν 1.053,6 hPa, ενώ στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 1.051,9 hPa το 1905. Μόλις εννέα φορές έχουν καταγραφεί τιμές άνω των 1.050 hPa στη Βορειοδυτική Ευρώπη από το 1808 (ένα hPa ισοδυναμεί με 100 «Πασκάλ», που είναι η μονάδα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ή βαρομετρικής πίεσης).

Η λεγόμενη ατμοσφαιρική διάταξη «Rex Block» στην Ευρώπη -ονομάστηκε έτσι από τον μετεωρολόγο Ντάνιελ Ρεξ που τη μελέτησε το 1950- θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ιβηρικής Χερσονήσου μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας.

Οι αντικυκλώνες ευνοούν το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή την παρουσία ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος και θερμότερων μαζών ψηλότερα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου θα επηρεαστεί από χαμηλές θερμοκρασίες, ομίχλη και απουσία άλλων φαινομένων.

Επίσης η ισχυρή θερμοκρασιακή αναστροφή σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία αναμένεται να επηρεάσει τα σήματα που χρησιμοποιούνται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, καθώς η διάδοσή τους επηρεάζεται άμεσα από τη θερμοκρασία. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία στην αγγλική τηλεόραση για την πιθανή απώλεια του σήματος στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τοξικό νέφος πάνω από τη Θεσσαλονίκη, οδηγίες προστασίας στους πολίτες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Η μυρωδιά καμένου πλαστικού έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές - Συστάσεις για κλειστά παράθυρα και περιορισμό των μετακινήσεων λόγω των καπνών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 6 περιφέρειες – «Πορτοκαλί» συναγερμός και για Αττική

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες και Δήμοι – Τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες και ποιες οδηγίες ισχύουν

Επίδομα ενοικίου ΟΠΕΚΑ: Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το πάρετε

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Αναλυτικός οδηγός για την υποβολή αίτησης στο Επίδομα Στέγασης μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους λόγους απόρριψης.

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Το αυτοκίνητο του 76χρονου που προκάλεσε την πυρκαγιά ‑ ομολόγησε ότι έγινε άθελά του

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνελήφθη αυτόφωρο ο άνδρας - Η Πυροσβεστική διαπίστωσε εμφανείς ενδείξεις μέθης - Το καμένο όχημά του βρέθηκε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο μετά από ολονύχτια μάχη ‑ Κάηκαν επιχειρήσεις, 4 πυροσβέστες στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Συνεχίζεται η κατάσβεση στα δύο εργοστάσια, ένα υφασμάτων και το δεύτερο της ανακύκλωσης - Τοξικό νέφος έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη -  Συνεχίζουν να επιχειρούν 160 πυροσβέστες, εναέρια μέσα και η ομάδα «Δευκαλίων» του στρατού

Φωτιά Ωραιόκαστρο: Εκκενώσεις οικισμών, εκρήξεις και ζημιές σε εργοστάσια και βιοτεχνίες

E-Daily 2.TopNews 05.07.2026
Νύχτα μάχης με τις φλόγες - Εργοστάσια και κατοικίες στις φλόγες - Μήνυμα 112 για καπνούς σε όλη τη Θεσσαλονίκη

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα