E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2020 | 19:01

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό

Αντιδράσεις στα social media προέκυψαν από τη διαφήμιση στο Μετρό για τα "αγέννητα παιδιά" που μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την αφίσα είναι το κίνημα "αφήστε με να ζήσω" το οποίο τοποθετείται ανοιχτά κατά των αμβλώσεων με άρθρα και δημοσιεύσεις.

Το προβαλλόμενο μήνυμα στο επίμαχο πόστερ αναφέρει συγκεκριμένα: "Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή".

Στην καμπάνια χρησιμοποιείται ακριβώς το ίδιο μήνυμα που είχε τυπωθεί και στο αναχρονιστικό εξώφυλλο της εφημερίδας SporTime στις 29 Δεκεμβρίου. Αφορμή για το πρωτοσέλιδο ήταν η "ημέρα του αγέννητου παιδιού", η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, σε μια κίνηση που θύμισε Καθολική Εκκλησία.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook, θυμίζοντας την κατοχύρωση του δικαιώματος της άμβλωσης από το ΠΑΣΟΚ το 1986:

"Η μητρότητα αποτελεί ελεύθερη επιλογή,όχι επιβολή.

Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατοχυρώθηκε με τον N. 1609 του 1986 του ΠΑΣΟΚ μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων.

Και είναι επιλογή και δικαίωμα της κάθε γυναίκας η πρόσβαση στη νόμιμη και ασφαλή έκτρωση, με βάση τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.

Αντιλήψεις σαν αυτές που βλέπουμε στις αφίσες είναι μεσαιωνικές.

Τι ακριβώς κάνει η διοίκηση του Μετρό;".

Θυμίζουμε πως οι εκτρώσεις στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Νόμος 1609/1986, σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986) και όχι "έγκλημα". Ακόμη, δεν είναι λίγοι οι χρήστες των social media που το τελευταίο διάστημα καλούν δικαίως για εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αντιδρώντας στη δαιμονοποίηση μιας πρακτικής που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εφήβους.

Σημειώνεται πως για τη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις αμβλώσεις και όλοι οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι κατά προσέγγιση, μετά από εκτιμήσεις.

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Oύτε η εγκυμοσύνη μετά τον βιασμό δεν είναι καλή αιτία για να γίνει έκτρωση, σύμφωνα με τον σύλλογο «Αφήστε με να ζήσω!», οι αφίσες του οποίου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών που τις είδαν στους σταθμούς του Mετρό. Μια ανάγνωση των κειμένων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου, αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες για τις απόψεις των μελών του, δηλαδή των 19 Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Γι’ αυτούς, η έκτρωση δεν είναι αποδεκτή για κανένα λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο με τίτλο «Πόσο κατακριτέα κρίνεται μια έκτρωση από γυναίκα θύμα βιασμού; Πως θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο ένα μωρό που θα της θύμιζε την οδυνηρή της εμπειρία;» Ο συντάκτης, αφού διατυπώνει τον εξωφρενικό και προσβλητικό για τις γυναίκες ισχυρισμό ότι ο βιασμός «πραγματοποιείται συνήθως σε φάσεις που υπάρχει χαλάρωση της εγρήγορσης και μετά από χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών» αναφέρεται στην έκτρωση διατυπώνοντας τα εξής εξωφρενικά ερωτήματα: «Είναι αυτό απόδοση δικαιοσύνης; Αποτελεί αυτή η πρακτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων; Ο φταίχτης είναι ο βιαστής. Δεν είναι ούτε η γυναίκα ούτε το μωρό. Είναι καλό που και οι δύο τους γίνονται για άλλη μια φορά θύματα της προκατάληψης και τη σκληρότητας της κοινωνίας και του περιβάλλοντός τους; Που πρέπει να ματώνουν διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και αντί να θεωρούνται ήρωες και αγωνιστές αυτοί ταπεινώνονται; Είναι σωστό ο τρόπος σύλληψης του ανθρώπου να καθορίζει τα ατομικά του δικαιώματα; Είναι δίκαιο που προαποφασίζουμε την ατιμία του αγέννητου παιδιού και το καταδικάζουμε σε θάνατο;»

Αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί
Κατά τα λοιπά, ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!» υιοθετεί τους -αποδεδειγμένα πλέον- ψεύτικους ισχυρισμούς περί 300.000 εκτρώσεων το χρόνο στην Ελλάδα και αναφέρει τις εκτρώσεις ως την «κύρια αιτία θανάτου μέσα στο 2019», σημειώνοντας ότι «σε όλο τον κόσμο 42,3 εκατομμύρια μωρά που αναμένονταν να γεννηθούν σκοτώθηκαν». Αποθεώνει, επίσης, το σχετικό με τις εκτρώσεις πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας που προκάλεσε σάλο λίγες μέρες πριν φύγει το 2019 χαρακτηρίζοντας το «το πιο όμορφο γκολ, το πιο όμορφο buzzer beater καλάθι».

Μέσα από μια σειρά νομικίστικων κειμένων, ο σύλλογος παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων που έχουν σκοπό να πείσουν τους αναγνώστες ότι η έκτρωση είναι παράνομη -αν και το ελληνικό κράτος την έχει νομιμοποιήσει από το 1986- ενώ σε άλλα κείμενα ψυχολόγοι, μαιευτήρες και θεολόγοι επιχειρηματολογούν για τα ηθικά ζητήματα και τα προβλήματα υγείας που υποτίθεται ότι εγείρονται όταν μια γυναίκα αποφασίζει να κάνει έκτρωση.

Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
ΕΛΛΑΔΑ 13.01.2020 15:21
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται συνήθως από φωτογραφίες ανήλικων γυναικών που ποζάρουν χαμογελαστές κρατώντας το νεογέννητο μωρό τους, φωτογραφίες εμβρύων, ακόμα και από «πειραγμένα» έργα βυζαντινής τέχνης στα οποία απεικονίζονται αιμοσταγείς γιατροί και βρέφη γεμάτα αίματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τους ενόχλησε η παρατήρηση και απάντησαν με ξύλο: Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Ηράκλειο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Περαστικοί που έγιναν μάρτυρες της επίθεσης ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία - Συνελήφθησαν τρεις νεαροί 20, 22 και 23 ετών

Tρόμος για τον υπερτυφώνα «Μπάβι» ‑Σε κατάσταση έκτακτης ετοιμότητας τα αμερικανικά εδάφη του Ειρηνικού

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο υπερτυφώνας κατηγορίας 5 με ριπές έως 314 χλμ/ώρα αναμένεται να πλήξει Γκουάμ και Βόρειες Μαριάνες, μόλις δύο μήνες μετά τον καταστροφικό Σινλάκου.

Σάλος στο Μπέρμιγχαμ: Χτύπησαν νεαρό και έφυγαν ‑ συνέλαβαν τον ίδιο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Το βίντεο που έγινε viral αναζωπύρωσε την πολιτική διαμάχη για «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων» στη Βρετανία, με την αστυνομία να ζητά να μην αναδημοσιευτεί.

Τροχαίο στη Ζάκυνθο: Σύγκρουση «γουρούνας» με λεωφορείο – Νεαρός τουρίστας σε κρίσιμη κατάσταση

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Το ατύχημα έγινε στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά – Και οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο

Κολυδάς κατά ΕΜΥ: «Να το κλείσουμε το μαγαζί!»

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο Κολυδάς ασκεί κριτική στην ΕΜΥ. Ζητήστε πολιτική δράση τώρα για ενίσχυση της υπηρεσίας. Μάθετε περισσότερα!

Ο φονικότερος καύσωνας στην ιστορία της Ευρώπης: Πόσοι νεκροί καταγράφηκαν σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Πάνω από 3.700 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στις τρεις χώρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουνίου, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Αργεντινή ‑ Πράσινο Ακρωτήρι 3‑2 παρ. (1‑1 κ.δ.): Πρόκριση με... κόπο και ψυχή στο στόμα

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Αυτογκόλ έκρινε την πρόκριση - Οι Αφρικανοί έγραψαν ιστορία ακόμα και στην ήττα

Λαοθάλασσα στην Τεχεράνη: Σε λαϊκό προσκύνημα ο Χαμενεΐ ενώπιον 20 εκατομμυρίων πιστών

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Σε λαϊκό προσκύνημα στην Τεχεράνη η σορός του Αλί Χαμενεΐ. Κλίμα οργής, συνθήματα εκδίκησης και αναμονή για 20 εκατομμύρια πιστούς.

Η στιγμή που ένοπλοι εισβάλλουν στο σπίτι της δημοσιογράφου που απήγαγαν στο Μεξικό ‑ Βρέθηκε νεκρή μετά από 15 μερες

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Καλυμμένοι με κουκούλες και όπλα - Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί

Σπαρακτική σκηνή στο Μαϊάμι: Ο Nούνο Ντα Κόστα και ο γιος του κλαίνε μαζί μετά τον αποκλεισμό από την Αργεντινή ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο επιθετικός του Πράσινου Ακρωτηρίου μοιράστηκε μία συγκινητική στιγμή με τον μικρό γιο του μετά το τέλος της πορείας στο Μουντιάλ

Αφροδίτη Νέστορα: Το πρώτο μήνυμα μετά τον θάνατο της μητέρας της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Με το μήνυμά της αυτό, η κ. Νέστορα θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τους πολίτες για τα αμέτρητα μηνύματα αγάπης, συμπαράστασης και ενδιαφέροντος

Διπλώματα οδήγησης: Ξανά στο τραπέζι οι ψηφιακές εξετάσεις που έμειναν 5 χρόνια στα χαρτιά

Ελλάδα 04.07.2026
Αλλη μία απόπειρα να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε το 2021 για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών κάνει η κυβέρνηση