E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2020 | 19:01

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό

Αντιδράσεις στα social media προέκυψαν από τη διαφήμιση στο Μετρό για τα "αγέννητα παιδιά" που μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την αφίσα είναι το κίνημα "αφήστε με να ζήσω" το οποίο τοποθετείται ανοιχτά κατά των αμβλώσεων με άρθρα και δημοσιεύσεις.

Το προβαλλόμενο μήνυμα στο επίμαχο πόστερ αναφέρει συγκεκριμένα: "Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή".

Στην καμπάνια χρησιμοποιείται ακριβώς το ίδιο μήνυμα που είχε τυπωθεί και στο αναχρονιστικό εξώφυλλο της εφημερίδας SporTime στις 29 Δεκεμβρίου. Αφορμή για το πρωτοσέλιδο ήταν η "ημέρα του αγέννητου παιδιού", η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, σε μια κίνηση που θύμισε Καθολική Εκκλησία.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook, θυμίζοντας την κατοχύρωση του δικαιώματος της άμβλωσης από το ΠΑΣΟΚ το 1986:

"Η μητρότητα αποτελεί ελεύθερη επιλογή,όχι επιβολή.

Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατοχυρώθηκε με τον N. 1609 του 1986 του ΠΑΣΟΚ μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων.

Και είναι επιλογή και δικαίωμα της κάθε γυναίκας η πρόσβαση στη νόμιμη και ασφαλή έκτρωση, με βάση τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.

Αντιλήψεις σαν αυτές που βλέπουμε στις αφίσες είναι μεσαιωνικές.

Τι ακριβώς κάνει η διοίκηση του Μετρό;".

Θυμίζουμε πως οι εκτρώσεις στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Νόμος 1609/1986, σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986) και όχι "έγκλημα". Ακόμη, δεν είναι λίγοι οι χρήστες των social media που το τελευταίο διάστημα καλούν δικαίως για εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αντιδρώντας στη δαιμονοποίηση μιας πρακτικής που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εφήβους.

Σημειώνεται πως για τη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις αμβλώσεις και όλοι οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι κατά προσέγγιση, μετά από εκτιμήσεις.

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Oύτε η εγκυμοσύνη μετά τον βιασμό δεν είναι καλή αιτία για να γίνει έκτρωση, σύμφωνα με τον σύλλογο «Αφήστε με να ζήσω!», οι αφίσες του οποίου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών που τις είδαν στους σταθμούς του Mετρό. Μια ανάγνωση των κειμένων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου, αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες για τις απόψεις των μελών του, δηλαδή των 19 Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Γι’ αυτούς, η έκτρωση δεν είναι αποδεκτή για κανένα λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο με τίτλο «Πόσο κατακριτέα κρίνεται μια έκτρωση από γυναίκα θύμα βιασμού; Πως θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο ένα μωρό που θα της θύμιζε την οδυνηρή της εμπειρία;» Ο συντάκτης, αφού διατυπώνει τον εξωφρενικό και προσβλητικό για τις γυναίκες ισχυρισμό ότι ο βιασμός «πραγματοποιείται συνήθως σε φάσεις που υπάρχει χαλάρωση της εγρήγορσης και μετά από χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών» αναφέρεται στην έκτρωση διατυπώνοντας τα εξής εξωφρενικά ερωτήματα: «Είναι αυτό απόδοση δικαιοσύνης; Αποτελεί αυτή η πρακτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων; Ο φταίχτης είναι ο βιαστής. Δεν είναι ούτε η γυναίκα ούτε το μωρό. Είναι καλό που και οι δύο τους γίνονται για άλλη μια φορά θύματα της προκατάληψης και τη σκληρότητας της κοινωνίας και του περιβάλλοντός τους; Που πρέπει να ματώνουν διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και αντί να θεωρούνται ήρωες και αγωνιστές αυτοί ταπεινώνονται; Είναι σωστό ο τρόπος σύλληψης του ανθρώπου να καθορίζει τα ατομικά του δικαιώματα; Είναι δίκαιο που προαποφασίζουμε την ατιμία του αγέννητου παιδιού και το καταδικάζουμε σε θάνατο;»

Αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί
Κατά τα λοιπά, ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!» υιοθετεί τους -αποδεδειγμένα πλέον- ψεύτικους ισχυρισμούς περί 300.000 εκτρώσεων το χρόνο στην Ελλάδα και αναφέρει τις εκτρώσεις ως την «κύρια αιτία θανάτου μέσα στο 2019», σημειώνοντας ότι «σε όλο τον κόσμο 42,3 εκατομμύρια μωρά που αναμένονταν να γεννηθούν σκοτώθηκαν». Αποθεώνει, επίσης, το σχετικό με τις εκτρώσεις πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας που προκάλεσε σάλο λίγες μέρες πριν φύγει το 2019 χαρακτηρίζοντας το «το πιο όμορφο γκολ, το πιο όμορφο buzzer beater καλάθι».

Μέσα από μια σειρά νομικίστικων κειμένων, ο σύλλογος παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων που έχουν σκοπό να πείσουν τους αναγνώστες ότι η έκτρωση είναι παράνομη -αν και το ελληνικό κράτος την έχει νομιμοποιήσει από το 1986- ενώ σε άλλα κείμενα ψυχολόγοι, μαιευτήρες και θεολόγοι επιχειρηματολογούν για τα ηθικά ζητήματα και τα προβλήματα υγείας που υποτίθεται ότι εγείρονται όταν μια γυναίκα αποφασίζει να κάνει έκτρωση.

Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
ΕΛΛΑΔΑ 13.01.2020 15:21
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται συνήθως από φωτογραφίες ανήλικων γυναικών που ποζάρουν χαμογελαστές κρατώντας το νεογέννητο μωρό τους, φωτογραφίες εμβρύων, ακόμα και από «πειραγμένα» έργα βυζαντινής τέχνης στα οποία απεικονίζονται αιμοσταγείς γιατροί και βρέφη γεμάτα αίματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

Κόσμος Χτες
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

Ελλάδα Χτες
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα