E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρατσιστική επίθεση ελεγκτή του ΟΑΣΘ: Θα σε πετάξω στα σκουπίδια

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ για την καταγγελία

Δημοσίευση 14/1/2020 | 10:20

Ρατσιστική επίθεση ελεγκτή του ΟΑΣΘ: Θα σε πετάξω στα σκουπίδια

Περιστατικό υβριστικής συμπεριφοράς από ελεγκτή εισιτηρίων του ΟΑΣΘ σε βάρος του κατέγραψε αλλοδαπός που αναφέρει πως διαμένει προσωρινά στα Διαβατά, στη Θεσσαλονίκη.

Ο άντρας, κουρδικής καταγωγής, αναφέρει ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, στη γραμμή 55 του ΟΑΣΘ η οποία περνάει από το camp στα Διαβατά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ελεγκτής τού είπε να κατέβει από το λεωφορείο γιατί δεν είχε εισιτήριο. Αυτός, όπως λέει, του ζήτησε να παραμείνει στο λεωφορείο γιατί είχε ένα επείγον ραντεβού στο κέντρο και, καθώς, όπως υποστηρίζει δεν είχε ψιλά, έδωσε στον ελεγκτή 20 ευρώ ώστε να πληρώσει είτε το εισιτήριο ή το πρόστιμο αλλά και την τραπεζική κάρτα που είχε μαζί του σε περίπτωση που μπορούσε να πληρώσει ηλεκτρονικά. Εναλλακτικά, του πρότεινε να κατέβουν μαζί στον τερματικό σταθμό, από όπου θα μπορούσε να αγοράσει εισιτήρια ή να κάνει ψιλά και να του δώσει.

Ο άντρας αναφέρει ότι ο ελεγκτής αρνήθηκε και του είπε πως «εδώ είναι Ελλάδα» και πως αν δεν έχει ένα ευρώ, θα πρέπει να κατέβει κάτω.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται τους πελάτες (σσ. επιβάτες) τους. Τους φέρονται σαν να είναι σκουπίδια. Τους φέρονται φριχτά», τονίζει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα για το περιστατικό, σημειώνει ότι η κατάσταση εκτροχιάστηκε και καταγγέλλει πως ο οδηγός και οι δύο ελεγκτές δρούσαν σαν να ήταν μαφία και πως έγιναν πολύ επιθετικοί. Χαρακτηριστικά δηλώνει πως όταν κατάλαβε ένας από αυτούς ότι καταγράφει το περιστατικό με το κινητό σήκωσε το χέρι του σαν να ήθελε να τον χτυπήσει.

Τη συμπεριφορά αυτή κατέγραψε ο άνδρας σε βίντεο στο οποίο φαίνεται ο ελεγκτής να απειλεί τον επιβάτη «ότι θα τον έβαζε σε σπουπιδοτενεκέ» ενώ στη δική του κατηγορία ότι ελεγκτές κι οδηγός δρουν σαν μαφία του απάντησε: «δεν θα ήμασταν οι τρεις μας, να μην είχε κόσμο, θα σου έλεγα εγώ ποιος είναι μαφία».

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία η οποία συνόδευσε τον άντρα στο αστυνομικό τμήμα και αφού εξακρίβωσε τα στοιχεία του τον άφησε να φύγει.

Τι αναφέρει ο ΟΑΣΘ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, αναφέρει πως η ενημέρωση που έχει λάβει για το περιστατικό είναι πως ο συγκεκριμένος άνδρας είναι μόνιμος επιβάτης της γραμμής αυτής και κάθε φορά που ελέγχεται εμφανίζεται με ένα χαρτονόμισμα 20 ευρώ. Ο κ. Σκόδρας επιβεβαίωσε πως κλήθηκε η αστυνομία ενώ πρόσθεσε ότι στη γραμμή αυτή, όπως και σε κάποιες άλλες γραμμές της πόλης, έχει μπει security επειδή δημιουργούνται συχνά φασαρίες ή ζημιές.

Ο άνδρας αναφέρει ότι βρέθηκε χωρίς εισιτήριο άλλη μια φορά που αντί για ευρώ είχε μαζί του βρετανικές λίρες. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, σε εκείνη την περίπτωση προσφέρθηκε να τον βοηθήσει ένας πρόσφυγας και του έδωσε 1 ευρώ.

Ο άνδρας, που όπως αναφέρει ζει τα τελευταία 20 περίπου χρόνια στη Βρετανία, είναι Βρετανός υπήκοος και δηλώνει πως έχει έρθει στην Ελλάδα για να βοηθήσει τον αδελφό του που διαμένει στο camp Διαβατών. Ο ίδιος τονίζει πως η συμπεριφορά των ελεγκτών είναι ρατσιστική υπογραμμίζοντας πως από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά έχει πετύχει και άλλες φορές τους ίδιους ελεγκτές να αντιδρούν έντονα ακόμα και να βρίζουν πρόσφυγες που δεν έχουν εισιτήριο επειδή είναι πρόσφυγες. «Τους φέρονται άσχημα επειδή είναι αιτούντες άσυλο, επειδή είναι πρόσφυγες και επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν καλά ελληνικά ή αγγλικά και δεν γνωρίζουν τον νόμο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τον τετραήμερο καύσωνα με τα 40αρια έρχονται θυελλώδεις άνεμοι – Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

Καιρός 05.07.2025
Αποπνικτική θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνελήφθη 43χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ρέθυμνο

Ελλάδα 05.07.2025
Ο 43χρονος δεν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανακάλυψη των δραστών που προέβησαν στη ρίψη των άσκοπων πυροβολισμών στην αυλή του σπιτιού του

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας: Μάχη με τον χρόνο για τις αγνοούμενες κατασκηνώτριες‑ Νεκρά 9 παιδιά

Κόσμος 05.07.2025
Δύο από τα μικρότερα κορίτσια της κατασκήνωσης που παρασύρθηκε από τα νερά βρέθηκαν νεκρά, αυξάνοντας τους φόβους για την τύχη των υπολοίπων

Ελευσίνα: Σύλληψη 31χρονου που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη ‑ Τον έψαχναν από το 2021

Ελλάδα 05.07.2025
Ο 31χρονος παρουσίαζε την ανήλικη κοπέλα ως ενήλικη

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

Ελλάδα 05.07.2025
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα που ήταν 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών

Δελφίνια «έκλεψαν την παράσταση» στον Κορινθιακό

Ελλάδα 05.07.2025
Η εμφάνιση των δελφινιών στον Κορινθιακό Κόλπο είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το οικοσύστημα της περιοχής

Πακιστάν: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο ‑ 16 νεκροί, οκτώ εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Κόσμος 05.07.2025
Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα για να αναζητήσουν τουλάχιστον οκτώ ακόμη επιζώντες που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια

Χαλκιδική: Λουκέτο σε beach bar για καταπάτηση αιγιαλού

Ελλάδα 05.07.2025
Πάνω από 3.000 καταγγελίες στο MyCoast

Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή

Ελλάδα 05.07.2025
Φέρεται να της ζήτησε 10.000 ευρώ για να μη γράφει δυσμενή σχόλια για την ίδια στο μέσο που κατέχει - Συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

Συγκλονιστικός Μπερνάρντο Σίλβα στο ύστατο αντίο στον Ζότα

Αθλητικά Νέα 05.07.2025
«Ο αριθμός 20 ήταν ήδη ξεχωριστός, τώρα θα είναι ακόμη περισσότερο»

16χρονος τραυματίστηκε από την προπέλα σκάφους με χειριστή τον πατέρα του στη Χαλκιδική

Ελλάδα 05.07.2025
Συνελήφθη ο πατέρας για σωματική βλάβη από αμέλεια