E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ: Αγωνία για τους Έλληνες ομήρους

Ένοπλοι πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο Happy Lady

Δημοσίευση 31/12/2019 | 14:03

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ: Αγωνία για τους Έλληνες ομήρους

Ένοπλοι πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο Happy Lady - Απήγαγαν 8 από τα 28 μέλη του πληρώματος - Στα χέρια τους και δύο Φιλιππινέζοι και ένας Ουκρανός ναυτικός - Ένας τραυματίας από εξοστρακισμό σφαίρας - Καμία επικοινωνία των πειρατών για τις απαιτήσεις τους έως τώρα

Την επικοινωνία των πειρατών με την πλοιοκτήτρια εταιρεία όπου θα καθορίσουν τις απαιτήσεις τους για να απελευθερωθούν οι πέντε Έλληνες και οι άλλοι τρεις ναυτικοί που απήχθησαν μετά από ένοπλο ρεσάλτο στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο 'HAPPY LADY'' , περιμένουν με αγωνία οι οικογένειες των ναυτικών που παραμονή της Πρωτοχρονιάς έμαθαν ότι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι ζουν την περιπέτεια της ζωής τους στο Καμερούν.

Έως τώρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν έχει υπάρξει επικοινωνία από πλευράς των πειρατών: Η συνήθης πρακτική πάντως, είναι η πρώτη επικοινωνία να καθυστερεί ώστε να εντείνεται η αγωνία και να είναι πιο εύκολο για τους κακοποιούς να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα. Η ένοπλη ομάδα έκανε ρεσάλτο στο τάνκερ ενώ εκείνο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι ''LIMBOH'' στο Καμερούν. Το Happy Lady επρόκειτο να παραδώσει φορτίο καυσίμων. Οι κακοποιοί απήγαγαν οκτώ από τα 28 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των απαχθέντων είναι πέντε Έλληνες υπήκοοι. Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών. Επίσης στα χέρια τους βρίσκονται δύο ναυτικοί από τις Φιλιππίνες και ένας από την Ουκρανία.

Στη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης τραυματίστηκε ένας Έλληνας, ο οποίος έχει διακομισθεί σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Ο τραυματισμός του οφείλεται σε εξοστρακισμό σφαίρας.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την ένοπλη επίθεση στο ελληνικό τάνκερ. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν και ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.

Το τάνκερ ανήκει στην εταιρεία East Med του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και μετέφερε καύσιμα. Δεν επέβαιναν σ' αυτό ένοπλοι φρουροί. Πλέον οι πειρατικές επιθέσεις έχουν μεταφερθεί στη δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στον Κόλπο της Γουινέας. Εκεί εφαρμόζεται το τρίτο μοντέλο πειρατείας.

Η απαγωγή πληρωμάτων για λύτρα ή η κλοπή του φορτίου, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» έμπειροι καπετάνιοι, οι πειρατές καταλαμβάνουν τα πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια, και φέρνουν δίπλα τους άλλα μικρότερα στα οποία γίνεται η μεταφόρτωση είτε μέρους του φορτίου είτε όλου. Οταν απάγουν ναυτικούς τούς πάνε στη ζούγκλα έως ότου καταβληθούν τα λύτρα. Επιθέσεις γίνονται πλέον όχι μόνο κοντά στις ακτές και σε πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο, αλλά και σε απόσταση 100 μιλίων μακριά. Οσον αφορά στην καταβολή λύτρων, εφαρμόζεται μία, σε γενικές γραμμές, συγκεκριμένη πολιτική.

Οι απαγωγείς κάποια στιγμή, είτε άμεσα είτε μετά από λίγες ημέρες, επικοινωνούν με τη ναυτιλιακή εταιρεία. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι ο ενδιάμεσος, που συνήθως είναι δικηγορικά γραφεία από το Λονδίνο ή το Ντουμπάι, ενώ υπάρχουν φορές που εμπλέκονται ειδικοί ιδιώτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν για την πειρατεία και αφορούν το 2018, παγκοσμίως σημειώθηκαν 201 επιθέσεις.

Στις 56 από αυτές έγινε χρήση όπλων και 36 επιθέσεις υπό την απειλή μαχαιριών. Η αλλαγή περιοχής όπου γίνονται οι επιθέσεις άλλαξε και οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Στη Νιγηρία υπήρξαν 48 επιθέσεις στην Ινδονησία 36 ενώ στη Σομαλία μόλις δύο.Το κόστος μόνο από την πειρατεία στην Σομαλία έφθασε τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Δείτε live την επίσημη παρουσίαση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς


LIVE E-Daily 3.Left 22.06.2026
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του...

Τέλος τα «δωρεάν» πακέτα από Temu και Shein: Πώς τα 3 ευρώ γίνονται 6 και 9 σε κάθε δέμα, δείτε παραδείγματα

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Δασμός για κάθε είδος στις αγορές μέσω διαδικτύου από 1/7 σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Κιρ Στάρμερ

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο Στάρμερ ήταν όλο και πιο απομονωμένος μετά τη νίκη του αντιπάλου του

Συγκινεί ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου: «Οδεύουμε προς το τέλος» στη μάχη με τον καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο 35χρονος Κ. Σινάνης μιλά για τη δύσκολη πορεία των θεραπειών, την επιστροφή στο νησί και το χρέος απέναντι στους κατοίκους που τον εξέλεξαν

Το σκοτεινό δίκτυο «764» φτάνει στην Ελλάδα: Εκβιασμοί, βία και στρατολόγηση ανηλίκων

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση της εξτρεμιστικής οργάνωσης που στοχεύει ανήλικα κορίτσια - Πώς οι Αρχές έφτασαν στις συλλήψεις 17χρονων σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη

Μεγάλη διάκριση: Μαθητές από την Πάτρα κατέκτησαν το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης

Ελλάδα 22.06.2026
Ιστορική επιτυχία για τον ελληνικό σχολικό αθλητισμό και την Πάτρα, με τους μαθητές-αθλητές της «Αναγέννησης» να ανεβαίνουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης της ISF στη Σερβία

Πυροβολισμοί σε σχολείο στις Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί, πέντε τραυματίες ‑ Έχουν συλληφθεί οι δράστες

Κόσμος 22.06.2026
Ο ένας από τους δράστες, ένας ανήλικος μαθητής ηλικίας 15 ετών, συνελήφθη λίγο μετά το περιστατικό, ενώ ο δεύτερος παραδόθηκε αργότερα στις αρχές

Νέο τέλος στα ακίνητα από το 2027: Ποια θα επιβαρυνθούν περισσότερο

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το νέο σύστημα δημοτικών εσόδων αντικαθιστά ΤΑΠ και ΦΗΧ και συνδέει τη φορολόγηση με τις αποφάσεις κάθε Δήμου.

Παναθηναϊκός: Η νέα εποχή ξεκινάει με την επίσημη παρουσίαση της μεγάλης επιστροφής Ομπράντοβιτς

Αθλητικά Νέα 22.06.2026
Η μεγάλη επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, «σφραγίζεται» με την επίσημη παρουσίαση, σηματοδοτώντας παράλληλα και την έναρξη της νέας εποχής στο «τριφύλλι».