E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ: Αγωνία για τους Έλληνες ομήρους

Ένοπλοι πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο Happy Lady

Δημοσίευση 31/12/2019 | 14:03

Ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ: Αγωνία για τους Έλληνες ομήρους

Ένοπλοι πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο Happy Lady - Απήγαγαν 8 από τα 28 μέλη του πληρώματος - Στα χέρια τους και δύο Φιλιππινέζοι και ένας Ουκρανός ναυτικός - Ένας τραυματίας από εξοστρακισμό σφαίρας - Καμία επικοινωνία των πειρατών για τις απαιτήσεις τους έως τώρα

Την επικοινωνία των πειρατών με την πλοιοκτήτρια εταιρεία όπου θα καθορίσουν τις απαιτήσεις τους για να απελευθερωθούν οι πέντε Έλληνες και οι άλλοι τρεις ναυτικοί που απήχθησαν μετά από ένοπλο ρεσάλτο στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο 'HAPPY LADY'' , περιμένουν με αγωνία οι οικογένειες των ναυτικών που παραμονή της Πρωτοχρονιάς έμαθαν ότι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι ζουν την περιπέτεια της ζωής τους στο Καμερούν.

Έως τώρα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν έχει υπάρξει επικοινωνία από πλευράς των πειρατών: Η συνήθης πρακτική πάντως, είναι η πρώτη επικοινωνία να καθυστερεί ώστε να εντείνεται η αγωνία και να είναι πιο εύκολο για τους κακοποιούς να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα. Η ένοπλη ομάδα έκανε ρεσάλτο στο τάνκερ ενώ εκείνο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι ''LIMBOH'' στο Καμερούν. Το Happy Lady επρόκειτο να παραδώσει φορτίο καυσίμων. Οι κακοποιοί απήγαγαν οκτώ από τα 28 μέλη του πληρώματος. Μεταξύ των απαχθέντων είναι πέντε Έλληνες υπήκοοι. Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών. Επίσης στα χέρια τους βρίσκονται δύο ναυτικοί από τις Φιλιππίνες και ένας από την Ουκρανία.

Στη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης τραυματίστηκε ένας Έλληνας, ο οποίος έχει διακομισθεί σε τοπικό νοσοκομείο και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Ο τραυματισμός του οφείλεται σε εξοστρακισμό σφαίρας.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την ένοπλη επίθεση στο ελληνικό τάνκερ. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν και ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.

Το τάνκερ ανήκει στην εταιρεία East Med του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου και μετέφερε καύσιμα. Δεν επέβαιναν σ' αυτό ένοπλοι φρουροί. Πλέον οι πειρατικές επιθέσεις έχουν μεταφερθεί στη δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στον Κόλπο της Γουινέας. Εκεί εφαρμόζεται το τρίτο μοντέλο πειρατείας.

Η απαγωγή πληρωμάτων για λύτρα ή η κλοπή του φορτίου, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» έμπειροι καπετάνιοι, οι πειρατές καταλαμβάνουν τα πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια, και φέρνουν δίπλα τους άλλα μικρότερα στα οποία γίνεται η μεταφόρτωση είτε μέρους του φορτίου είτε όλου. Οταν απάγουν ναυτικούς τούς πάνε στη ζούγκλα έως ότου καταβληθούν τα λύτρα. Επιθέσεις γίνονται πλέον όχι μόνο κοντά στις ακτές και σε πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο, αλλά και σε απόσταση 100 μιλίων μακριά. Οσον αφορά στην καταβολή λύτρων, εφαρμόζεται μία, σε γενικές γραμμές, συγκεκριμένη πολιτική.

Οι απαγωγείς κάποια στιγμή, είτε άμεσα είτε μετά από λίγες ημέρες, επικοινωνούν με τη ναυτιλιακή εταιρεία. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι ο ενδιάμεσος, που συνήθως είναι δικηγορικά γραφεία από το Λονδίνο ή το Ντουμπάι, ενώ υπάρχουν φορές που εμπλέκονται ειδικοί ιδιώτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν για την πειρατεία και αφορούν το 2018, παγκοσμίως σημειώθηκαν 201 επιθέσεις.

Στις 56 από αυτές έγινε χρήση όπλων και 36 επιθέσεις υπό την απειλή μαχαιριών. Η αλλαγή περιοχής όπου γίνονται οι επιθέσεις άλλαξε και οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Στη Νιγηρία υπήρξαν 48 επιθέσεις στην Ινδονησία 36 ενώ στη Σομαλία μόλις δύο.Το κόστος μόνο από την πειρατεία στην Σομαλία έφθασε τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα 21.03.2026
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος 21.03.2026
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν

Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν για το Πάσχα ‑ Πώς θα σουβλίσουμε φέτος

Καιρός 21.03.2026
Η ψυχρή και ασταθής εκκίνηση της άνοιξης δημιουργεί ερωτήματα

7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο στη Βέροια

Ελλάδα 21.03.2026
Το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ υπέστη και ρήξη σπλήνας - Στήθηκε «γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη

Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία σε απόσταση 4000 χιλιομέτρων

Κόσμος 21.03.2026
Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς η βάση του Ντιέγκο Γκάρσια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.000 χιλιομέτρων από το ιρανικό έδαφος

Πρωτόγνωρες εικόνες από την κακοκαιρία Τερέζα στις Κανάριες Νήσους: Θυελλώδεις άνεμοι και γιγαντιαία κύματα, χιόνισε στην Τενερίφη

Κόσμος Χτες
Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 140 χλμ/ώρα, δρόμοι πλημμύρισαν, ακυρώθηκαν πτήσεις, ενώ οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις φοβούμενες για τη σωματική ακεραιότητα ντόπιων και τουριστών

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός tiktoker bodybuilder – Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο γυμναστήριό του για αναβολικά

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος έχει έντονη δραστηριότητα στα social media - Έρευνα της αστυνομίας για κύκλωμα διακίνησης αναβολικών

Σοκ στην Τουρκία: Πυροβόλησαν και σκότωσαν 21χρονο ποδοσφαιριστή

Κόσμος Χτες
Δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους

Βόμβα Πούτιν: Κόβω τις πληροφορίες στο Ιράν αν αφήσετε την Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να πρότεινε στις ΗΠΑ να σταματήσει τη ροή κρίσιμων πληροφοριών προς το Ιράν, με αντάλλαγμα το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας πληροφοριών στην Ουκρανία

Μπακς: «Είτε θα ανανεώσει ο Γιάννης, είτε θα τον ανταλλάξουμε»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο ιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γουές Έντενς