E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Επανέρχεται το μπόνους που θα είναι κλιμακωτό

Δημοσίευση 29/12/2019 | 19:04

Τι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Εντός του Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, που θα επαναφέρει το μπόνους.   

Το μπόνους θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα δηλαδή με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Αυτό εκτιμάται ότι θα ευνοεί την ανάδειξη αυτοδύναμων κυβερνήσεων.   

«Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%. Το μεγαλύτερο μπόνους που θα δίνεται θα επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Βήμα.   

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, αν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές.   

Σχετικά με τις αντιδράσεις από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί πάγια άποψή του και ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Νόμιζα ότι ήταν κλέφτης»: Τι ισχυρίστηκε ο 41χρονος για τη δολοφονία της διασώστριας ΕΚΑΒ στη Σύρο

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για γυναίκα, ενώ ο πρώην σύζυγος της θύμας συγκλονίζει με τις δηλώσεις του

Το γιγαντιαίο parking 7 ορόφων με 3.500 θέσεις που κατασκευάζεται στην Αττική και τα αλλάζει όλα

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ανεγείρεται ο μεγαλύτερος στεγασμένος χώρος στάθμευσης της χώρας, έκτασης 98.600 τ.μ., με παράδοση αναμενόμενη στα τέλη του 2027.

Οριστικό: Αυτές είναι οι υποχρεωτικές αλλαγές στα αυτοκίνητα

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Το πρώτο στάδιο του νέου προτύπου εκπομπών Euro 7 τίθεται σε ισχύ από τα τέλη του 2026 - τι σημαίνει αυτό για τους οδηγούς και όσους σκοπεύουν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο;

Καλλιάνος: Πότε επιστρέφει η ζέστη και πού θα φτάσουν οι 40°C

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Από την Κυριακή η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα από τα μέσα της εβδομάδας.

Τραγωδία στη Λαμία: Μητέρα κρατούσε αγκαλιά τον νεκρό γιο της για πάνω από 24 ώρες

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η 69χρονη επικοινώνησε με γραφείο τελετών αδυνατώντας να εξηγήσει τι είχε συμβεί, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Αστυνομία.

Γερμανία: Δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία και η φωτογραφία του 21χρονου Ισλαμιστή που φέρεται ύποπτος για την επίθεση στο Pride

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του υπόπτου, γνωστού στις γερμανικές αρχές - Μία νεκρή γυναίκα και 14 τραυματίες από την επίθεση

Κινηματογραφική κλοπή αγροτικού στο Γαλάτσι: Ήρθαν με δική τους μπαταρία για να το κλέψουν – Βίντεο ντοκουμέντο

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Τέσσερις νεαροί 16-18 ετών έδρασαν επί μισή ώρα μπροστά σε κάμερες ασφαλείας, ξεπερνώντας κάθε μέτρο προστασίας που είχε λάβει ο ιδιοκτήτης.

Ισλαμιστής ο ύποπτος για την επίθεση σε φεστιβάλ Pride του Βερολίνου – Ένας νεκρός και 16 τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 26.07.2026
Η γερμανική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον φερόμενο δράστη, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος – Βαν έπεσε πάνω σε πλήθος στην εκδήλωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Φονική επίθεση στη διασώστρια ΕΚΑΒ στη Σύρο: Τι αποκαλύπτουν οι κάμερες και η καρέκλα που έγινε «όπλο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ΕΛΑΣ εξετάζει καρέ-καρέ το βιντεοληπτικό υλικό - ποινική δίωξη σε 41χρονο και σύζυγό του, με απολογία ορισμένη για την Τρίτη 28 Ιουλίου.

Νέος Κώδικας Ιδιοκτησίας: Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, αποφάσεις και Airbnb στις πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνιδιοκτησία από το 1929, με αποφάσεις στο 51%, υποχρεωτική ασφάλιση και ρύθμιση του Airbnb.

Μουντιάλ 2026: Ποιο παιχνίδι της Ισπανίας ερευνήθηκε για στήσιμο – Τι κατέληξαν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «ρόχα» βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας για χειραγώγηση αγώνα της φάσης των ομίλων, με την Επιτροπή Ακεραιότητας της FIFA να αποκλείει τελικά οποιαδήποτε ανωμαλία.

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Βρέθηκαν το κινητό και το πορτοφόλι του – Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από συμπληρωματική έρευνα στον χώρο του εγκλήματος, οι αρχές εντόπισαν τα προσωπικά αντικείμενα του 73χρονου ποινικολόγου, ενώ ο 28χρονος Αιγύπτιος κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία για απολογία.