E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λιβύη: Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν ‑ Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκονται 10 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Τρίπολης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2019 | 08:08

Λιβύη: Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν ‑ Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη. Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Ένα σχεδόν 24ωρο μετά την είδηση που ανέδειξε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Τρίπολης, επιβεβαιώνεται ότι η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, καθώς όπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό

Ελλάδα Χτες
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο ‑ Πόσο πρέπει να ανησυχούμε ‑ Πλησιάζουν οι καρχαρίες;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της

Κόσμος Χτες
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα ‑ Ποιες περιοχές «βράζουν»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e‑banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο

Ελλάδα Χτες
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο

Κόσμος Χτες
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

Νέα τηλεφωνική απάτη: Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος – Ποια τακτική χρησιμοποιούν οι δράστες