E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λιβύη: Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν ‑ Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκονται 10 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Τρίπολης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2019 | 08:08

Λιβύη: Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν ‑ Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη. Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Ένα σχεδόν 24ωρο μετά την είδηση που ανέδειξε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Τρίπολης, επιβεβαιώνεται ότι η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, καθώς όπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα ‑ 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»

Ελλάδα Χτες
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά ‑ Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης

Ελλάδα Χτες
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Χειροπέδες σε 64χρονη γιαγιά: Έκλεβε λίρες και κοσμήματα από τον εγγονό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Γιαγιά στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη επειδή φέρεται να έκλεψε χρυσές λίρες και κοσμήματα από τον 31χρονο εγγονό της.

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης

Ελλάδα Χτες
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Στη Θεσσαλονίκη ο Τολιόπουλος για να υπογράψει στον Αρη, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Φωτογραφήθηκε με φίλους της ομάδας στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αλλά δεν έκανε καμία δήλωση, καθώς πρέπει να ανακοινωθεί από την ΚΑΕ

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη