E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λιβύη: Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν ‑ Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βρίσκονται 10 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Τρίπολης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2019 | 08:08

Λιβύη: Oι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν ‑ Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη. Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.

Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.

Στέλνει στρατό ο Ερντογάν

Ένα σχεδόν 24ωρο μετά την είδηση που ανέδειξε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της Τρίπολης, επιβεβαιώνεται ότι η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, καθώς όπως τόνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Αλτούν.

«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στη Φθιώτιδα για τρεις ορειβάτες που αγνοούνται στην περιοχή του Αθανασίου Διάκου

Ελλάδα 26.12.2025
Οι τρεις φίλοι έχουν να δώσουν σημεία ζωής από το πρωί των Χριστουγέννων

Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρό παιδί 7 ετών από φωτιά σε σπίτι – Στο νοσοκομείο το 5χρονο αδερφάκι του και ο πατέρας του

Ελλάδα 26.12.2025
Οι αρχές στη Ροδόπη έχουν ξεκινήσει ήδη το έργο της προανάκρισης για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την ανάφλεξη που οδήγησε στον θάνατο του μικρού παιδιού

Νέο κήρυγμα του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Παύλου προκαλεί αντιδράσεις

Ελλάδα 26.12.2025
«Σκότωσες έναν άνθρωπο; Δεν τρέχει τίποτα, σκότωσες ένα σκυλί; 30.000 ευρώ πρόστιμο»

Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό οι ευκαιρίες εργασίας για ανέργους

Οικονομία 26.12.2025
Προειδοποίηση από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης

Αστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Λίγα χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας

Καιρός 26.12.2025
Σε ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες, ανατολική Στερεά και νησιά του Ιονίου τα πιο έντονα φαινόμενα

Αρης Μουγκοπέτρος: Σήμερα στον εισαγγελέα μετά τη μήνυση της συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή, τι ισχυρίζεται ο μουσικός

Ελλάδα 26.12.2025
Η σύλληψη έγινε ανήμερα Χριστούγεννα στην Τρίπολη - Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα στη σχέση του και ο Αρης Μουγκοπέτρος, είχε φύγει από το σπίτι στις 15 Δεκεμβρίου

Επιδρομές των ΗΠΑ κατά θέσεων του ISIS στη Νιγηρία – Τραμπ: Ο νεκροί τρομοκράτες θα αυξηθούν αν συνεχιστεί η σφαγή των Χριστιανών

Κόσμος 26.12.2025
Η επιχείρηση δεν ήταν μονομερής, καθώς υπήρξε συντονισμός με την κυβέρνηση της Νιγηρίας

Guardian: Γιατί Τραμπ και Πούτιν θέλουν να «διαλύσουν» την Ευρώπη

Κόσμος 26.12.2025
H στρατηγική τους οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: μια Ευρώπη πιο αδύναμη, πιο διχασμένη και λιγότερο ικανή να υπερασπιστεί τις αξίες της

«Ο Ιησούς είναι Παλαιστίνιος»: Αντιδράσεις για πινακίδα στην Times Square της Νέας Υόρκης

Κόσμος 26.12.2025
Το billboard σε χριστουγεννιάτικη διαφημιστική καμπάνια στην πιο διάσημη πλατεία του κόσμου άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης

Κανένα ίχνος του διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Ποροΐων στις Σέρρες, ψάχνουν απαντήσεις στο smartwatch που φορούσε

Ελλάδα Χτες
Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σιντικής, Πυροσβεστική, Αστυνομία, μέλη των εθελοντικών ομάδων της ΕΠΟΜΕΑ, του ΟΦΚΑΘ και του Κυνηγετικού Συλλόγου Ροδόπολης «χτενίζουν» την περιοχή