E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Η στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

Οι κινήσεις του Ερντογάν και οι αντιδράσεις Τυνησίας και Ρωσίας

Δημοσίευση 27/12/2019 | 09:15

Τουρκία: Η στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

Φωτιά παίρνει το σκηνικό στη Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως θα στείλει τον επόμενο μήνα στρατεύματα στη Λιβύη, έπειτα από αίτημα της τελευταίας, με αποτέλεσμα ο εμφύλιος στη χώρα να μπαίνει στο επίκεντρο των ευρύτερων τριβών στην περιοχή.

Η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, οι οποίες έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας.

Αξιωματούχος στην Τρίπολη, όπως μεταδίδει το Reuters, επιβεβαίωσε πως διατυπώθηκε επίσημο αίτημα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία από αέρος, θαλάσσης και εδάφους.

Η δήλωσή του ήρθε σε απάντηση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης πως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ έχουν πετύχει μικρές νίκες τις τελευταίες εβδομάδες, σε προάστια της Τρίπολης, με τη βοήθεια Ρώσων και Σουδανών μαχητών αλλά και drones των Εμιράτων.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ένα για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και του στρατού κι ένα για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, με το τελευταίο να προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ελλάδας αλλά και καταδίκη από άλλες χώρες.

«Εφόσον υπάρχει μια πρόσκληση από τη Λιβύη τώρα, θα τη δεχτούμε» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας προς μέλη του κόμματος του. «Θα θέσουμε στη Βουλή το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη μόλις επαναλειτουργήσει».

Αυτό σημαίνει πως η απόφαση μπορεί να ληφθεί στις 8-9 Ιανουαρίου και θα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την οποία οι δύο ηγέτες «απέρριψαν εκμετάλλευση από ξένη χώρα» της κατάστασης στη Λιβύη.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν πως οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει επειγόντως να κάνουν βήματα για να επιλυθεί η κρίση πριν ο λιβυκός λαός χάσει τον έλεγχο από ξένους παράγοντες» ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, προειδοποιώντας παράλληλα για ρωσική ανάμειξη.

Ένταση με τη Ρωσία - Πάγος από Τυνησία
Παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικό υλικό στην κυβέρνηση της Τρίπολης, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού. Και ετοιμάζεται να στείλει και στρατεύματα, λίγους μήνες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τετάρτη την Τυνησία για να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο πιθανή εκεχειρία στη Λιβύη, και την Πέμπτη ανακοίνωσε πως Τουρκία και Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως έγραψε η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Απαντώντας ωστόσο, η προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε πως η χώρα ποτέ δεν θα συμμετάσχει σε καμία συμμαχία ή κανέναν συνασπισμό και πως θα διατηρήσει την ακεραιότητα όλης της επικράτειάς της.

Η Μόσχα έχει εκφράσει ανησυχίες για πιθανή τουρκική στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε την Πέμπτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, και συμφώνησαν πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά. Η Ρωσία τάχθηκε κατά οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης στη Λιβύη, με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει ότι στόχος της Μόσχας είναι η ταχεία επίλυση του ζητήματος που θα τερματίσει την αιματοχυσία στη χώρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο δηλώνει σε κάθε τόνο πως η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή στη ρωσική στήριξη προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

«Η Ρωσία είναι εκεί με 2.000 μισθοφόρους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας λόγο και για 5.000 μαχητές από το Σουδάν. «Τους έχει καλέσει η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης; Όχι» συνέχισε. «Βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου, ενώ εμείς αποδεχόμαστε πρόσκληση από τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία
Με φόντο όλη αυτή την αναταραχή, με τη Λιβύη στο επίκεντρο, περνά αθόρυβα η είδηση της επίσκεψης στην Τουρκία που έχει προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Επιδίωξη της Μέρκελ είναι να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το μεταναστευτικό και την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Ελλάδα 04.12.2025
Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Οικονομία 04.12.2025
Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Ελλάδα 04.12.2025
«Δεν την έσωσε ούτε την τελευταία στιγμή, είχε πλήρη έλεγχο των ενεργειών του»

Κακοκαιρία BYRON: 8 περιοχές σε κόκκινο συναγερμό

Καιρός 04.12.2025
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες για τις επόμενες 48 ώρες

Συνεχίζεται και αύριο η απεργία των ταξί στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή η απεργία των ταξί στην Αττική

Γαλλία: Δηλητηρίασε τις κόρες της και αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον άνδρα της

Κόσμος Χτες
Η 18χρονη κόρη της Μεϊλίς Ντομπόν πέθανε έπειτα από τη λήψη δεκαπλάσιας δόσης υπνωτικού

Σοκ στην Πάτρα: Αγρια επίθεση Ρομά κατά διανομέα ‑ Αποπειράθηκαν να τον ληστέψουν

Ελλάδα Χτες
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα επιτέθηκαν στον διανομέα ενώ οδηγούσε στην οδό Ιωνίας και Σμύρνης

Αγγλία: Η στιγμή που βρετανίδα δημοσιογράφος λιποθύμησε σε ζωντανή μετάδοση

Κόσμος Χτες
Η ίδια λίγο αργότερα με ανάρτηση της στο Instagram ανέφερε πως είναι «μια χαρά»

Σοκαριστική γυναικοκτονία στην Ιταλία: Γυναίκα ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από τον σύζυγό της

Κόσμος Χτες
Τον περασμένο Απρίλιο ο 50χρονος είχε επιτεθεί στη γυναίκα του με τσεκούρι σπάζοντας την πόρτα του υπνοδωματίου

Τελωνείο Προμαχώνα υπό «πολιορκία»: Οι Σερραίοι αγρότες στην πρώτη γραμμή – Βίντεο ντοκουμέντο

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες, αδυνατώντας να περάσουν από το μπλόκο στο 4ο χιλιόμετρο της οδόυ Σιδηροκάστρου-Προμαχώνα, στράφηκαν στην αναζήτηση εναλλακτικών περασμάτων μέσα από το βουνό

Πειραιάς: Ένας 16χρονος πίσω από τη σeξουαλική παρενόχληση σε πεζή

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για αλλοδαπό που διαμένει σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων - Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του