E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Η στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

Οι κινήσεις του Ερντογάν και οι αντιδράσεις Τυνησίας και Ρωσίας

Δημοσίευση 27/12/2019 | 09:15

Τουρκία: Η στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

Φωτιά παίρνει το σκηνικό στη Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως θα στείλει τον επόμενο μήνα στρατεύματα στη Λιβύη, έπειτα από αίτημα της τελευταίας, με αποτέλεσμα ο εμφύλιος στη χώρα να μπαίνει στο επίκεντρο των ευρύτερων τριβών στην περιοχή.

Η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, οι οποίες έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας.

Αξιωματούχος στην Τρίπολη, όπως μεταδίδει το Reuters, επιβεβαίωσε πως διατυπώθηκε επίσημο αίτημα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία από αέρος, θαλάσσης και εδάφους.

Η δήλωσή του ήρθε σε απάντηση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης πως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ έχουν πετύχει μικρές νίκες τις τελευταίες εβδομάδες, σε προάστια της Τρίπολης, με τη βοήθεια Ρώσων και Σουδανών μαχητών αλλά και drones των Εμιράτων.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ένα για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και του στρατού κι ένα για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, με το τελευταίο να προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ελλάδας αλλά και καταδίκη από άλλες χώρες.

«Εφόσον υπάρχει μια πρόσκληση από τη Λιβύη τώρα, θα τη δεχτούμε» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας προς μέλη του κόμματος του. «Θα θέσουμε στη Βουλή το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη μόλις επαναλειτουργήσει».

Αυτό σημαίνει πως η απόφαση μπορεί να ληφθεί στις 8-9 Ιανουαρίου και θα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα.

Την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την οποία οι δύο ηγέτες «απέρριψαν εκμετάλλευση από ξένη χώρα» της κατάστασης στη Λιβύη.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν πως οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει επειγόντως να κάνουν βήματα για να επιλυθεί η κρίση πριν ο λιβυκός λαός χάσει τον έλεγχο από ξένους παράγοντες» ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, προειδοποιώντας παράλληλα για ρωσική ανάμειξη.

Ένταση με τη Ρωσία - Πάγος από Τυνησία
Παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικό υλικό στην κυβέρνηση της Τρίπολης, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού. Και ετοιμάζεται να στείλει και στρατεύματα, λίγους μήνες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τετάρτη την Τυνησία για να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο πιθανή εκεχειρία στη Λιβύη, και την Πέμπτη ανακοίνωσε πως Τουρκία και Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως έγραψε η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στη χώρα της βόρειας Αφρικής, φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.

Απαντώντας ωστόσο, η προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε πως η χώρα ποτέ δεν θα συμμετάσχει σε καμία συμμαχία ή κανέναν συνασπισμό και πως θα διατηρήσει την ακεραιότητα όλης της επικράτειάς της.

Η Μόσχα έχει εκφράσει ανησυχίες για πιθανή τουρκική στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε την Πέμπτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, και συμφώνησαν πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά. Η Ρωσία τάχθηκε κατά οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης στη Λιβύη, με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει ότι στόχος της Μόσχας είναι η ταχεία επίλυση του ζητήματος που θα τερματίσει την αιματοχυσία στη χώρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο δηλώνει σε κάθε τόνο πως η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή στη ρωσική στήριξη προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

«Η Ρωσία είναι εκεί με 2.000 μισθοφόρους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας λόγο και για 5.000 μαχητές από το Σουδάν. «Τους έχει καλέσει η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης; Όχι» συνέχισε. «Βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου, ενώ εμείς αποδεχόμαστε πρόσκληση από τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία
Με φόντο όλη αυτή την αναταραχή, με τη Λιβύη στο επίκεντρο, περνά αθόρυβα η είδηση της επίσκεψης στην Τουρκία που έχει προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Επιδίωξη της Μέρκελ είναι να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το μεταναστευτικό και την τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπόθεση Μαζωνάκη: Ο εισαγγελέας ζητά διευκρινίσεις από τον 21χρονο για τη μήνυση σε βάρος του τραγουδιστή

Ελλάδα 19.01.2026
Ο εισαγγελέας απέστειλε έγγραφο στον Στέφανο Παπαδόπουλο για να μεταβεί στην Ευελπίδων και να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της μηνύσεώς του

Φωτιά στο Μενίδι: Καταστράφηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο ‑ Ζημιές και σε διπλανά κτίρια

Ελλάδα 19.01.2026
Φωτογραφίες από το σημείο μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής

Μαρία Καρυστιανού για αμβλώσεις: «Είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης ‑ Για μένα υπάρχει ηθικό θέμα»

Ελλάδα 19.01.2026
«Μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει βεβαίως για το σώμα της, όμως στην περίπτωση των αμβλώσεων υπάρχει ένα άλλο ηθικό θέμα που είναι πολύ σημαντικό για μένα» ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού

Βίντεο από drone δείχνουν την καταστροφή από τη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία

Κόσμος 19.01.2026
Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι τελικός, προειδοποιεί ο υπουργός Μεταφορών της χώρας

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο της Ειρήνης»: Το σκεφτόμαστε, λέει η Μόσχα

Κόσμος 19.01.2026
Το Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο θα λειτουργεί ως γενικός εποπτικός φορέας για τη Γάζα και θα προεδρεύεται από τον Τραμπ, θα αποτελείται κυρίως από αρχηγούς κρατών από όλο τον κόσμο

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχεται επικίνδυνη κακοκαιρία, πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας

Καιρός 19.01.2026
Πυκνές χιονοπτώσεις σε Πελοπόννησο, Αττικοβοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, βόρειες Κυκλάδες και νησιά ανατολικού Αιγαίου

Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο

Αθλητικά Νέα 19.01.2026
Χαμός στο Παρίσι, καθώς ξέσπασαν άγρια επεισόδια και υπήρξαν συλλήψεις από τις αστυνομικές δυνάμεις σε οπαδούς της Σενεγάλης, που πανηγύριζαν τη νίκη της χώρας του στο Κόπα Αφρικα

Επιστολή Τραμπ στον Νορβηγό πρωθυπουργό: Δεν υποχρεούμαι να σκέφτομαι την ειρήνη αφού δεν μου δώσατε το Νόμπελ

Κόσμος 19.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε το ζήτημα της Γροιλανδίας με τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον ίδιο

Παγώνη για γρίπη: Το στέλεχος Κ έχει τρελή μεταδοτικότητα ‑ Να εμβολιαστούμε οπωσδήποτε

Ελλάδα 19.01.2026
«Μπορεί να είσαι σε μια αίθουσα και να κολλήσουν όλοι, με τα άλλα στελέχη της γρίπης δεν το είχαμε αυτό», προειδοποιεί η Ματίνα Παγώνη

Ζει 50 χρόνια μέσα σε σπηλιά με ρεύμα και νερό ‑ Παράτησε τον πολιτισμό ‑ «Η μοναξιά δεν είναι πρόβλημα»

Κόσμος 19.01.2026
Ο Γιανγκ κατοικεί σε μια σπηλιά σε κινέζικα βουνά με δικό του νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και διατηρεί μια αυτάρκη ζωή μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο

Η απίστευτη επιστροφή της Φιλού: Η γάτα που διένυσε 250 χλμ. από την Καταλονία στη Γαλλία

Ελλάδα 19.01.2026
Χάθηκε στην Ισπανία και 5 μήνες μετά επέστρεψε μόνη της στη Γαλλία