E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανατροπή της ιστορίας; Αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα

Δείτε ποιο είναι το όνομά του, σύμφωνα με τον Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν

Δημοσίευση 18/12/2019 | 16:17

Ανατροπή της ιστορίας; Αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα

Ο Παρθενώνας, που αποτελεί ένα από τα πιο εκθαμβωτικά κτίσματα της αρχαιότητας, «έχει λάθος όνομα» αναφέρει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Ολλανδούς μελετητές στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και δημοσιεύθηκε στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic.

Την έρευνα διεξήγαγε ο Ολλανδός αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν και η ομάδα του και τα ευρήματά της καταδεικνύουν πως ο ναός που έγινε γνωστός ως «Παρθενώνας» ενδεχομένως να ονομαζόταν αλλιώς από τους Αθηναίους της κλασσικής εποχής.

O αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης ο οποίος είναι και επικεφαλής της έρευνας επισημαίνει πως οι οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον συγκεκριμένο ναό που αποκαλούμε «Παρθενώνα», «Εκατόμπεδο», δηλαδή τον ναό μήκους εκατό ποδών.

«Ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένας μικρότερος και παλιότερος ναός στην Ακρόπολη των Αθηνών και συγκεκριμένα το Ερέχθειο» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος και παράλληλα προσθέτει πως ο ακριβής σκοπός αυτού του μικρού ναού αποτελούσε πάντα ένα μυστήριο. «Τώρα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι ήταν το κέντρο μιας αρχαίας λατρείας της θεάς Αθηνάς. Το Ερέχθειο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις γυναικείες φιγούρων των παρθένων, τις Καρυάτιδες, που συγκρατούν την οροφή του.Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτόν τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς ''οίκο των παρθένων''» εξηγεί ο Γιάνικ φαν Ρουκχούιζεν.

Για την έρευνα του αρχαιολόγου μίλησε και η Γιοσίν Μπλοκ, η ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης η οποία επεσήμανε πως τα εν λόγω στοιχεία που αφορούν τον Παρθενώνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σεισμό» στην επιστημονική κοινότητα. «Δεν πρόκειται μόνο για τα ονόματα αυτά καθαυτά των ναών της Ακρόπολης αλλά παράλληλα συνολικά για την εικόνα την οποία είχαμε σχετικά με τη λατρεία της Θεάς Αθηνάς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πειραιάς: Γιατί υπήρξε διαρροή υγραερίου σε κλειστό βενζινάδικο – Το σκοτεινό ιστορικό του

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Το πρατήριο είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση το 2024 και σφραγίστηκε λόγω παρατυπιών, ενώ φερόταν να συνδέεται με δολοφονηθέν πρόσωπο της νύχτας.

Φωτιές στην Καλαβρία: Οι εμπρηστές έδεναν υφάσματα σε γάτες και τους έβαζαν φωτιά

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ιταλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατήγγειλαν πράξεις άνευ προηγουμένου βαρβαρότητας, με αμοιβή 1.000 ευρώ για όποιον οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Τι είναι οι άνεμοι τύπου foehn που «εκτινάσσουν» θερμοκρασία και πότε αναμένεται πτώση έως και 10 βαθμών - Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλια

Πανσέληνος Ιουλίου 2026: Πότε θα εμφανιστεί το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού»

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η προέλευση της ονομασίας της πανσελήνου του Ιουλίου – Τι φταίει για το μέγεθος και την πορτοκαλί απόχρωσή της

«Φέρτε φίλους στο Ντουμπάι και κερδίστε» – Το εμιράτο μοιράζει 700 ευρώ σε κατοίκους που προσκαλούν τουρίστες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η κυβέρνηση διοχετεύει χρήματα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί το πλήγμα του πολέμου

Διάρρηξη σπιτιού στον Βόλο εν ώρα διακοπών: Πήραν μέχρι και τα πιο απίθανα αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν βήμα-βήμα τις κινήσεις των δραστών

Καύσωνας: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της μαζικής χρήσης κλιματιστικών

Το ChatGPT εξαπέλυσε μόνο του κυβερνοεπίθεση σε εταιρεία ‑ Ζούμε στην «αυγή» του Matrix;

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η OpenAI αποκάλυψε ότι προηγμένα μοντέλα ΤΝ του ChatGPT «παράκουσαν» τις εντολές και πραγματοποίησαν αυτόνομα κυβερνοεπίθεση εναντίον μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Viral στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Εργαζόμενος χαϊδεύει διασωθέντα ζώα που έφτασαν με πτήση

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Στο βίντεο ο εργαζόμενος τα μεταφέρει με ιδιαίτερη προσοχή και ελέγχει αν είναι καλά

Blackout στην Αθήνα: Πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η διακοπή ηλεκτροδότησης που ξεκίνησε από τις 15:20 πλήττει Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι και άλλες γειτονιές, με φανάρια εκτός λειτουργίας και εγκλωβισμένους σε ανελκυστήρες.

Η Σαουδική Αραβία περνά το πυρηνικό κατώφλι ‑ Η συμφωνία Τραμπ που αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκρίνει συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας διάρκειας έως και 30 ετών, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην ανάπτυξη της σαουδαραβικής πυρηνικής βιομηχανίας