E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση

Δημοσίευση 16/12/2019 | 12:47

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Για "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία" στο Σίδνεϊ λόγω των τοξικών καπνών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες γύρω από την μεγαλύτερη αυτή πόλη της Αυστραλίας, προειδοποιούν σήμερα ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο.

Περισσότεροι από 20 ιατρικοί σύλλογοι, κυρίως το Royal Australasian College of Physicians, στους οποίους μετέχουν 25.000 γιατροί και ασκούμενοι, δημοσίευσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

"Η ρύπανση του αέρα στη Νέα Νότια Ουαλία προκαλεί μια επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία", υπογραμμίζει η ένωση αυτή επαγγελματιών γιατρών Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία.

"Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση έως και 11 φορές υψηλότερη από το επίπεδο που κρίνεται 'επικίνδυνο' σε ορισμένα μέρη του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο καπνός αυτός "είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω των υψηλών επιπέδων μικροσωματιδίων PM 2,5", επισημαίνεται επίσης σε αυτήν.

Οι υπηρεσίες υγείας της Πολιτείας αυτής κατέγραψαν άνοδο κατά 48% του αριθμού των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα των νοσοκομείων για αναπνευστικά προβλήματα κατά την διάρκεια της εβδομάδας που τελείωσε στις 11 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν μέσο όρο πενταετίας.

Ο αριθμός αυτός έφτασε στο 80% στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε σημαντικά στο Σίδνεϊ. Την επομένη, σχεδόν 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αγωνιστεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Συμμαχία αυτή καλεί επίσης την κυβέρνηση της Αυστραλίας να λάβει έκτακτα μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις πυρκαγιές αυτές που έχουν "καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία".

Σε μια σπάνια κίνησή του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους "παράγοντες" στους οποίους οφείλονται οι εκατοντάδες αυτές καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Σκοτ Μόρισον υπερασπίστηκε ωστόσο τον απολογισμό της Αυστραλίας όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι περίπου 20 κτίρια καταστράφηκαν στην περιοχή Γαλάζια Όρη καθώς οι πυροσβέστες έχασαν τον έλεγχο μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται δυτικά του Σίδνεϊ.

Το δίκτυο ABC της Αυστραλίας μετέδωσε ότι από την πυρκαγιά αυτή, που μαίνεται σε περιοχή 3,78 εκατομμυρίων στρεμμάτων, προκλήθηκε επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπου 450 νοικοκυριά στην περιοχή αυτή.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του έκτασης 280 στρεμμάτων Βοτανικού Κήπου στο Όρος Τόμαχ στα Γαλάζια Όρη και θα τον κλείσουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα για να περιορίσουν τις ζημιές από την φωτιά, σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα 12.01.2026
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος 12.01.2026
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα 12.01.2026
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους

Σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των iPhone: Εκατομμύρια συσκευές εκτεθειμένες

Tech + Science 12.01.2026
Ειδικοί και τεχνολογικά μέσα προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα 12.01.2026
Η οδηγία του υπουργείου Παιδείας

Καιρός: Οι 8 περιοχές που «πάγωσαν»

Καιρός 12.01.2026
Σε ποια περιοχή έπεσε στο -14,8 βαθμούς το θερμόμετρο

Κιλκίς: Οδηγός παρέσυρε αστυνομικό την ώρα που του έκοβε κλήση

Ελλάδα 12.01.2026
Ένας 58χρονος οδηγός παρέσυρε με το όχημά του έναν 49χρονο αστυνομικό, την ώρα που του επιβαλλόταν πρόστιμο για παράνομη στάθμευση.

Εύβοια: 37χρονη δασκάλα ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον 22χρονο σύντροφό της

Ελλάδα 12.01.2026
Μια 37χρονη δασκάλα στο Μαρμάρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον 22χρονο σύντροφό της

Ανατροπή: Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη ‑ Τι έχει συμβεί

Ελλάδα 12.01.2026
Οι αγρότες των 57 μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής είναι αποφασισμένοι να μην κατέβουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Αλυσίδες και χιονοκουβέρτες: Το πρόστιμο για τη μη χρήση ή μεταφορά τους

Ελλάδα 12.01.2026
Μέχρι πότε είναι απαραίτητη η μεταφορά ή χρήση των αντιολισθητικών μέσων για τους οδηγούς