E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση

Δημοσίευση 16/12/2019 | 12:47

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Για "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία" στο Σίδνεϊ λόγω των τοξικών καπνών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες γύρω από την μεγαλύτερη αυτή πόλη της Αυστραλίας, προειδοποιούν σήμερα ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο.

Περισσότεροι από 20 ιατρικοί σύλλογοι, κυρίως το Royal Australasian College of Physicians, στους οποίους μετέχουν 25.000 γιατροί και ασκούμενοι, δημοσίευσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

"Η ρύπανση του αέρα στη Νέα Νότια Ουαλία προκαλεί μια επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία", υπογραμμίζει η ένωση αυτή επαγγελματιών γιατρών Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία.

"Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση έως και 11 φορές υψηλότερη από το επίπεδο που κρίνεται 'επικίνδυνο' σε ορισμένα μέρη του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο καπνός αυτός "είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω των υψηλών επιπέδων μικροσωματιδίων PM 2,5", επισημαίνεται επίσης σε αυτήν.

Οι υπηρεσίες υγείας της Πολιτείας αυτής κατέγραψαν άνοδο κατά 48% του αριθμού των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα των νοσοκομείων για αναπνευστικά προβλήματα κατά την διάρκεια της εβδομάδας που τελείωσε στις 11 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν μέσο όρο πενταετίας.

Ο αριθμός αυτός έφτασε στο 80% στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε σημαντικά στο Σίδνεϊ. Την επομένη, σχεδόν 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αγωνιστεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Συμμαχία αυτή καλεί επίσης την κυβέρνηση της Αυστραλίας να λάβει έκτακτα μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις πυρκαγιές αυτές που έχουν "καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία".

Σε μια σπάνια κίνησή του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους "παράγοντες" στους οποίους οφείλονται οι εκατοντάδες αυτές καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Σκοτ Μόρισον υπερασπίστηκε ωστόσο τον απολογισμό της Αυστραλίας όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι περίπου 20 κτίρια καταστράφηκαν στην περιοχή Γαλάζια Όρη καθώς οι πυροσβέστες έχασαν τον έλεγχο μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται δυτικά του Σίδνεϊ.

Το δίκτυο ABC της Αυστραλίας μετέδωσε ότι από την πυρκαγιά αυτή, που μαίνεται σε περιοχή 3,78 εκατομμυρίων στρεμμάτων, προκλήθηκε επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπου 450 νοικοκυριά στην περιοχή αυτή.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του έκτασης 280 στρεμμάτων Βοτανικού Κήπου στο Όρος Τόμαχ στα Γαλάζια Όρη και θα τον κλείσουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα για να περιορίσουν τις ζημιές από την φωτιά, σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρόδος: Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο τους ανετράπη μετά από σφοδρή σύγκρουση

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Αφάντου στην Ρόδο, με δύο γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους έπειτα από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων

Ξάνθη: 17χρονη έπεσε από γέφυρα και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια της πτώσης

Αγιοι Ανάργυροι: «Είχα να καθαρίσω δυο μέρες, γι’ αυτό αντίκρισαν αυτές τις εικόνες» υποστήριξε η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες είχε γίνει και στο παρελθόν ανώνυμη αναφορά για την οικογένεια, πριν από περίπου δύο χρόνια

H Starbucks απολύει εργαζόμενους στις ΗΠΑ και κάνει reset στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Μεταφέρει μέρος του προσωπικού στο Νάσβιλ λόγω των χαμηλότερων φόρων και μισθών

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο