E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση

Δημοσίευση 16/12/2019 | 12:47

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Για "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία" στο Σίδνεϊ λόγω των τοξικών καπνών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες γύρω από την μεγαλύτερη αυτή πόλη της Αυστραλίας, προειδοποιούν σήμερα ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο.

Περισσότεροι από 20 ιατρικοί σύλλογοι, κυρίως το Royal Australasian College of Physicians, στους οποίους μετέχουν 25.000 γιατροί και ασκούμενοι, δημοσίευσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

"Η ρύπανση του αέρα στη Νέα Νότια Ουαλία προκαλεί μια επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία", υπογραμμίζει η ένωση αυτή επαγγελματιών γιατρών Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία.

"Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση έως και 11 φορές υψηλότερη από το επίπεδο που κρίνεται 'επικίνδυνο' σε ορισμένα μέρη του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο καπνός αυτός "είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω των υψηλών επιπέδων μικροσωματιδίων PM 2,5", επισημαίνεται επίσης σε αυτήν.

Οι υπηρεσίες υγείας της Πολιτείας αυτής κατέγραψαν άνοδο κατά 48% του αριθμού των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα των νοσοκομείων για αναπνευστικά προβλήματα κατά την διάρκεια της εβδομάδας που τελείωσε στις 11 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν μέσο όρο πενταετίας.

Ο αριθμός αυτός έφτασε στο 80% στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε σημαντικά στο Σίδνεϊ. Την επομένη, σχεδόν 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αγωνιστεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Συμμαχία αυτή καλεί επίσης την κυβέρνηση της Αυστραλίας να λάβει έκτακτα μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις πυρκαγιές αυτές που έχουν "καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία".

Σε μια σπάνια κίνησή του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους "παράγοντες" στους οποίους οφείλονται οι εκατοντάδες αυτές καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Σκοτ Μόρισον υπερασπίστηκε ωστόσο τον απολογισμό της Αυστραλίας όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι περίπου 20 κτίρια καταστράφηκαν στην περιοχή Γαλάζια Όρη καθώς οι πυροσβέστες έχασαν τον έλεγχο μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται δυτικά του Σίδνεϊ.

Το δίκτυο ABC της Αυστραλίας μετέδωσε ότι από την πυρκαγιά αυτή, που μαίνεται σε περιοχή 3,78 εκατομμυρίων στρεμμάτων, προκλήθηκε επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπου 450 νοικοκυριά στην περιοχή αυτή.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του έκτασης 280 στρεμμάτων Βοτανικού Κήπου στο Όρος Τόμαχ στα Γαλάζια Όρη και θα τον κλείσουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα για να περιορίσουν τις ζημιές από την φωτιά, σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Ελλάδα 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Κόσμος 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Ελλάδα 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό