E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση

Δημοσίευση 16/12/2019 | 12:47

Αυστραλία: «Επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» το τοξικό νέφος στο Σίδνεϊ

Για "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία" στο Σίδνεϊ λόγω των τοξικών καπνών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και εβδομάδες γύρω από την μεγαλύτερη αυτή πόλη της Αυστραλίας, προειδοποιούν σήμερα ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο.

Περισσότεροι από 20 ιατρικοί σύλλογοι, κυρίως το Royal Australasian College of Physicians, στους οποίους μετέχουν 25.000 γιατροί και ασκούμενοι, δημοσίευσαν σήμερα κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

"Η ρύπανση του αέρα στη Νέα Νότια Ουαλία προκαλεί μια επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία", υπογραμμίζει η ένωση αυτή επαγγελματιών γιατρών Συμμαχία για το Κλίμα και την Υγεία.

"Ο καπνός που προέρχεται από τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση έως και 11 φορές υψηλότερη από το επίπεδο που κρίνεται 'επικίνδυνο' σε ορισμένα μέρη του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο καπνός αυτός "είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω των υψηλών επιπέδων μικροσωματιδίων PM 2,5", επισημαίνεται επίσης σε αυτήν.

Οι υπηρεσίες υγείας της Πολιτείας αυτής κατέγραψαν άνοδο κατά 48% του αριθμού των ανθρώπων που πήγαν στα επείγοντα των νοσοκομείων για αναπνευστικά προβλήματα κατά την διάρκεια της εβδομάδας που τελείωσε στις 11 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν μέσο όρο πενταετίας.

Ο αριθμός αυτός έφτασε στο 80% στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε σημαντικά στο Σίδνεϊ. Την επομένη, σχεδόν 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αγωνιστεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Συμμαχία αυτή καλεί επίσης την κυβέρνηση της Αυστραλίας να λάβει έκτακτα μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις πυρκαγιές αυτές που έχουν "καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία".

Σε μια σπάνια κίνησή του, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν από τους "παράγοντες" στους οποίους οφείλονται οι εκατοντάδες αυτές καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Σκοτ Μόρισον υπερασπίστηκε ωστόσο τον απολογισμό της Αυστραλίας όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι περίπου 20 κτίρια καταστράφηκαν στην περιοχή Γαλάζια Όρη καθώς οι πυροσβέστες έχασαν τον έλεγχο μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται δυτικά του Σίδνεϊ.

Το δίκτυο ABC της Αυστραλίας μετέδωσε ότι από την πυρκαγιά αυτή, που μαίνεται σε περιοχή 3,78 εκατομμυρίων στρεμμάτων, προκλήθηκε επίσης διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπου 450 νοικοκυριά στην περιοχή αυτή.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του έκτασης 280 στρεμμάτων Βοτανικού Κήπου στο Όρος Τόμαχ στα Γαλάζια Όρη και θα τον κλείσουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα για να περιορίσουν τις ζημιές από την φωτιά, σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός: Η απονομή του τέταρτου ευρωπαϊκού, το σήκωσε ο Παπανικολάου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η στιγμή της απονομής για τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, τρέλα στο T-Center!

Final 4 Euroleague 2026: O Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του

E-Daily 1.Hero Χτες
Οι «Ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Οι αντιδράσεις του Αντετοκούνμπο μέσα στο T‑ Center

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA δεν έκρυψε τα συναισθήματά του

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews Χτες
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

Πολιτική Χτες
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.