E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έφτασε στην Ελλάδα ο ναυτικός που ήταν όμηρος πειρατών στο Τόγκο

Ο 20χρονος Δημήτρης στο δεύτερο του ταξίδι έζησε έναν εφιάλτη

Δημοσίευση 15/12/2019 | 11:23

Έφτασε στην Ελλάδα ο ναυτικός που ήταν όμηρος πειρατών στο Τόγκο

Έφτασε στην Ελλάδα στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου ο 20χρονος ναυτικός που ήταν όμηρος για 40 μέρες από πειρατές στο Τογκό.

Ο 20χρονος Δημήτρης στο δεύτερο του ταξίδι έζησε έναν εφιάλτη, όταν πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο Elka Aristotle, στο Τόγκο και τον πήραν όμηρο μαζί με άλλους τρεις ναυτικούς.

Οι γονείς του περίμεναν συγκινημένοι στο Ελ. Βενιζέλος τον ναυτικό, που βγήκε από το αεροπλάνο με την ελληνική σημαία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η European Products Carriers Ltd., διαχειρίστρια εταιρεία του πετρελαιοφόρου «Elka Aristotle», που δέχθηκε επίθεση από πειρατές στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου, κατά την οποία τέσσερα μέλη του πληρώματος απήχθησαν, αναφέρει ότι τρεις εξ αυτών είναι πλέον ελεύθεροι.

Είναι ασφαλείς και καλά, είχαν ιατρικούς ελέγχους και επί του παρόντος ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία αντίστοιχα. Οι οικογένειές τους ενημερώνονται για την κατάστασή τους.

Ωστόσο, με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι το τέταρτο μέλος του πληρώματος, ένας υπήκοος Φιλιππίνων, που απήχθη και κρατήθηκε όμηρος, πέθανε».

Η απαγωγή από πειρατές τεσσάρων μελών του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «ΕΛΚΑ Αριστοτέλης» ενώ ήταν αγκυροβολημένο αρόδου στην Λομέ πρωτεύουσα του Τόγκο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην σύγχρονη μάστιγα της πειρατείας. Μια απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία, η οποία απασχόλησε έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη την περασμένη δεκαετία, μέχρι του σημείου να γυριστεί και ταινία στο Χόλιγουντ, ενώ στη συνέχεια είχε περιοριστεί στα μονόστηλα. Στο επίκεντρο ήταν τα νερά της Σομαλίας, στην Ανατολική Αφρική, όπου οι επιθέσεις είχαν γίνει συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να κάνουν περιπολίες πλοία του ΝΑΤΟ ενώ ο εταιρείες προσέλαβαν ένοπλους φρουρούς. Δικηγορικές εταιρείες εξειδικεύθηκαν στις διαπραγματεύσεις και οι πειρατές έστελναν αντιπροσώπους για να παραλάβουν τα λύτρα ακόμη και σε σουίτες κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας, μεταξύ άλλων πρωτευουσών.

Το 2018 και ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο, στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας σημειώθηκαν 41 απαγωγές ναυτικών. Συνολικά στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι.

Στα νερά στον Κόλπο της Γουινέας, και ιδιαίτερα στην περιοχή που εκβάλει ο Νίγηρας, οι συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με αποτέλεσμα το εμπόριο στη δυτική Αφρική να πλήττεται και παράλληλα η λειτουργία των λιμανιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου: Συκοφαντίες τα περί μη καταβολής δεδουλευμένων ‑ Προαναγγέλλει μηνύσεις

Ελλάδα 17.02.2026
«Ενεργό παρακράτος, οργανωμένο έγκλημα και απόπειρα πολιτικής εξόντωσης» – Όσα είπε για τις καταγγελίες

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Προκλητική παραγγελία ‑ εμπαιγμός για τις εκταφές

Ελλάδα 17.02.2026
Δικηγόρος κάνει λόγο για διάταγμα «δικτατορικού τύπου» με τελεσίγραφα και διαδικασίες άρον-άρον

«Μαζεύανε τα πτώματα και τα ρίχνανε σαν τσουβάλια» – Συγκλονίζει μάρτυρας της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων από τους ναζί στην Καισαριανή

Ελλάδα 17.02.2026
Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή μεγάλωσαν με το τραύμα εκείνης της ημέρας. Ο πόνος μεταφέρθηκε στις επόμενες γενιές, ως ζωντανή υπενθύμιση μιας βαρβαρότητας που έμεινε ατιμώρητη.

Βιολάντα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των υδραυλικών για τους σωλήνες – «Εγώ είμαι το αφεντικό και θα το κάνεις όπως σου λέω»

Ελλάδα 17.02.2026
Θάψαμε τους σωλήνες προπανίου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας ισχυρίζεται ένας από τους υδραυλικούς λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές του ιδιοκτήτη της Βιολάντα

ΔΥΠΑ: Επίδομα 200 ευρώ για 12 μήνες – Σε ποιους απευθύνεται

Οικονομία 17.02.2026
Ποια είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Δίκη για τα Τέμπη: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της έδρας

Ελλάδα 17.02.2026
Μια γυναίκα οδηγούσε ένα πατίνι σε δρόμο στην Κρήτη και παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα

Κακοκαιρία: Οδηγός εγκλωβίστηκε στο ρέμα Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη ‑ Δείτε βίντεο

Καιρός 17.02.2026
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και διερχόμενοι οδηγοί, για να βοηθήσουν τον οδηγό

Φρένο στις ενοχλητικές κλήσεις: 50.000 ευρώ αποζημίωση για τηλεφωνικό μάρκετινγκ

Ελλάδα 17.02.2026
Κατώτατη αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά παράβαση και σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στην αγορά

Νέα απεργία στα θέατρα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ‑ Ποιοι εξαιρούνται

Ελλάδα 17.02.2026
Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογκών Συμβάσεων Εργασίας

Θλίψη στο Mega: Πέθανε ξαφνικά ο Κώστας Κοσμίδης

Ελλάδα 17.02.2026
Ο 52χρονος «έφυγε» ξαφνικά το βράδυ προδομένος από την καρδιά του