E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έφτασε στην Ελλάδα ο ναυτικός που ήταν όμηρος πειρατών στο Τόγκο

Ο 20χρονος Δημήτρης στο δεύτερο του ταξίδι έζησε έναν εφιάλτη

Δημοσίευση 15/12/2019 | 11:23

Έφτασε στην Ελλάδα ο ναυτικός που ήταν όμηρος πειρατών στο Τόγκο

Έφτασε στην Ελλάδα στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου ο 20χρονος ναυτικός που ήταν όμηρος για 40 μέρες από πειρατές στο Τογκό.

Ο 20χρονος Δημήτρης στο δεύτερο του ταξίδι έζησε έναν εφιάλτη, όταν πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο Elka Aristotle, στο Τόγκο και τον πήραν όμηρο μαζί με άλλους τρεις ναυτικούς.

Οι γονείς του περίμεναν συγκινημένοι στο Ελ. Βενιζέλος τον ναυτικό, που βγήκε από το αεροπλάνο με την ελληνική σημαία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η European Products Carriers Ltd., διαχειρίστρια εταιρεία του πετρελαιοφόρου «Elka Aristotle», που δέχθηκε επίθεση από πειρατές στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου, κατά την οποία τέσσερα μέλη του πληρώματος απήχθησαν, αναφέρει ότι τρεις εξ αυτών είναι πλέον ελεύθεροι.

Είναι ασφαλείς και καλά, είχαν ιατρικούς ελέγχους και επί του παρόντος ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία αντίστοιχα. Οι οικογένειές τους ενημερώνονται για την κατάστασή τους.

Ωστόσο, με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι το τέταρτο μέλος του πληρώματος, ένας υπήκοος Φιλιππίνων, που απήχθη και κρατήθηκε όμηρος, πέθανε».

Η απαγωγή από πειρατές τεσσάρων μελών του πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «ΕΛΚΑ Αριστοτέλης» ενώ ήταν αγκυροβολημένο αρόδου στην Λομέ πρωτεύουσα του Τόγκο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην σύγχρονη μάστιγα της πειρατείας. Μια απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία, η οποία απασχόλησε έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη την περασμένη δεκαετία, μέχρι του σημείου να γυριστεί και ταινία στο Χόλιγουντ, ενώ στη συνέχεια είχε περιοριστεί στα μονόστηλα. Στο επίκεντρο ήταν τα νερά της Σομαλίας, στην Ανατολική Αφρική, όπου οι επιθέσεις είχαν γίνει συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να κάνουν περιπολίες πλοία του ΝΑΤΟ ενώ ο εταιρείες προσέλαβαν ένοπλους φρουρούς. Δικηγορικές εταιρείες εξειδικεύθηκαν στις διαπραγματεύσεις και οι πειρατές έστελναν αντιπροσώπους για να παραλάβουν τα λύτρα ακόμη και σε σουίτες κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας, μεταξύ άλλων πρωτευουσών.

Το 2018 και ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο, στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας σημειώθηκαν 41 απαγωγές ναυτικών. Συνολικά στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι.

Στα νερά στον Κόλπο της Γουινέας, και ιδιαίτερα στην περιοχή που εκβάλει ο Νίγηρας, οι συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες με αποτέλεσμα το εμπόριο στη δυτική Αφρική να πλήττεται και παράλληλα η λειτουργία των λιμανιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκλαβενίτης: Ανοίγει καταστήματα με έτοιμα γεύματα ‑ 26 Μαρτίου εγκαινιάζεται το πρώτο

Ελλάδα 23.03.2026
Η πιλοτική εκκίνηση του concept θα γίνει στις 26 Μαρτίου με ένα κατάστημα στο Σύνταγμα της Αθήνας

Τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Fuel Pass και επιδοτήσεις

Ελλάδα 23.03.2026
Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Καρυστιανού δίκη Τεμπών: «Ντροπή και απαξίωση το δικαστήριο – Είμαστε σαν σαρδέλες»

Ελλάδα 23.03.2026
«Και φυσικά θα καταγγείλουμε την πρόθεσή τους να βγάλουν τους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ έξω»

Καιρός: Σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή ‑ Πότε υποχωρεί το κρύο

Καιρός 23.03.2026
Οι εκτιμήσεις του Γιώργου Τσατραφύλλια για το πότε «μαλακώνει» ο καιρός - Η πρόγνωση του Meteo για σήμερα

Carrie Anne Fleming: Πέθανε η ηθοποιός του Supernatural

Κόσμος 23.03.2026
Ο θάνατός της οφείλεται σε επιπλοκές από καρκίνο του μαστού

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι!» ‑ Ξέσπασε κατά του διαιτητή

Αθλητικά Νέα 23.03.2026
Eίχε μια από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του

Θρίλερ στις Σέρρες: Σοβαρό τροχαίο με νεαρό να δίνει μάχη για την ζωή του

Ελλάδα 23.03.2026
Επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Τέμπη: Ξεκίνησε η δίκη για τους 57 νεκρούς ‑ Ένταση στην αίθουσα με συγγενείς θυμάτων

Ελλάδα 23.03.2026
Ένταση σημειώθηκε μέσα στη δικαστική αίθουσα κατά την είσοδο του κατηγορούμενου πρώην προέδρου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα.

25η Μαρτίου: Παρέλαση με «άρωμα» Belharra και αναβαθμισμένα G3 – Τι θα δούμε πρώτη φορά

Ελλάδα 23.03.2026
Η φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα σηματοδοτεί την επιχειρησιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Νέα εκκαθαριστικά με διαγραφή του ΕΝΦΙΑ 2026 ‑ Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Οικονομία 23.03.2026
Οι διορθώσεις στο φόρο-λογαριασμό γίνονται με βάση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΛΑΣ: Από Τρίτη τα αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Ελλάδα 23.03.2026
Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνουν πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας.

25η Μαρτίου: «Αλμυρός» ο μπακαλιάρος ‑ Φτάνει έως και τα 27 ευρώ το κιλό

Ελλάδα 23.03.2026
Ποιες είναι οι πιο οικονομικές λύσεις