E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Ο αστυνομικός έγραψε ιστορία στο κυνήγι του εγκλήματος

Δημοσίευση 13/12/2019 | 16:48

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Θλίψη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο σκόρπισε το απόγευμα της Πέμπτης η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου, πρώην Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Το τελευταίο διάστημα η υγεία του εκλιπόντος είχε κλονιστεί καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε. Το απόγευμα ο οργανισμός του δεν άντεξε και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 66 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους αλλά και τους συναδέλφους του στην τοπική ΕΛΑΣ.

Για τον ίδιο -που ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια- μπορεί να ήταν λύτρωση, αλλά η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου προκάλεσε πόνο στην οικογένειά του, θλίψη στην Ελληνική Αστυνομία, σε όσους τον γνώρισαν. Δεν ήταν τυχαίος αστυνομικός. Δεν περνούσε απαρατήρητος. Πολέμησε τη μαφία, χτυπήθηκε με συμφέροντα, ενεπλάκη σε υποθέσεις δύσκολες όπως θα έκανε κάθε αστυνομικός που ήθελε να λέγεται ενεργός και να προσφέρει. Και γι' αυτό είχε κάνει πολλούς εχθρούς. Ακόμη κι εντός Σώματος.

Από νέος αξιωματικός φαινόταν ότι δεν φοβάται τίποτα. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν φεύγοντας από ένα γάμο σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άσχημα. Δεν φοβήθηκε κανένα. Και συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις δυναμικά.

Τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που εντόπισε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη που είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα γνωστού κρητικού που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές νυκτερινού κέντρου . Πέτυχε σημαντικά κτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια «έκσταση». Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδίδεται στην ευφυΐα του Γ. Σολδάτου.

Έκανε πολλούς εχθρούς με αποκορύφωμα αυτόν που αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.

Ήταν Φεβρουάριος του 1997. Η έκρηξη ­που έγινε όταν η 39χρονη, τότε, Γεωργία Σολδάτου μπήκε στο αυτοκίνητο και έβαλε το κλειδί στη μίζα ­ήταν κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Παραπέμπει στη δράση της σικελικής Μαφίας. Οι δράστες, ­όπως τουλάχιστον είπαν οι ειδικοί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο, θα πρέπει να ήταν επαγγελματίες οι οποίοι είτε θα εκτελούσαν κάποιο «συμβόλαιο» είτε θα πρέπει να μετείχαν ενεργά στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί τόσο η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού (γνώριζαν ακόμη και τη συμπεριφορά του συναγερμού του αυτοκινήτου) όσο και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν ­τύπου «C-Α» που κατασκευάζεται στην Αμερική και βρίσκεται συνήθως στις εγκαταστάσεις των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού.

Η Γεωργία Σολδάτου τραυματίστηκε σοβαρά, έχασε το πόδι της. Ο ίδιος σημαδεύτηκε από αυτή την ιστορία. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει. Ακόμη κι όταν έφτασε υποστράτηγος ήταν παρών πάντα. Προσπάθησαν πολλές φορές ακόμη και με συκοφαντίες να τον σταματήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος πριν μερικά χρόνια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, έμεινε καθηλωμένος και ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Μέχρι που χθες έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο από τον Άγιο Μηνά Ηρακλείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τόκιο: Συνελήφθη γυναίκα που έραψε τα χείλια της συγκατοίκου της

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το θύμα ζήτησε βοήθεια με σημείωμα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 54χρονη που κρατούσε δύο ανήλικα παιδιά σε «τρώγλη» με ακαθαρσίες ζώων

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το περιστατικό ήρθε στο φως το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από επώνυμες καταγγελίες που κινητοποίησαν τις αρχές

Διασωληνωμένος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά μετά από βουτιά στη Σκάλα Περαίας

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Στο σημείο που βούτηξε τα νερά είναι αρκετά ρηχά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι

Η Γερουσιαστής από την Παραγουάη έβρισε τον Εμπαπέ: «Ο πουτ...ς γιος δεν έδωσε το χέρι στον τερματοφύλακά μας»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Ένας Γάλλος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Η Γαλλία είναι ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ, ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Μοντεσκιέ, ο Βίκτορ Ουγκό, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ» είπε στη Γερουσία η Σελέστε Αμαρίγια

15χρονος μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια στην Ουαλία ‑ Η παιδική εγκληματικότητα έχει ξεφύγει

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Καθηγήτρια στην Ουαλία κατέθεσε ότι μαθητής τη μαχαίρωσε στο κεφάλι μέσα σε τάξη. Ο 16χρονος αρνείται την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πυρκαγιά τα ξημερώματα στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο ‑ Με αναπνευστικά προβλήματα δύο ασθενείς

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/7) στον 1ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο» σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές και πυροσβεστικές Αρχές.

Δήμος Αθηναίων: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν κλιματιστικό και πώς να κάνετε αίτηση

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει δωρεάν 100 κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α σε ευάλωτα νοικοκυριά, με αιτήσεις έως τις 19 Ιουλίου 2026 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Ο Τραμπ καλείται να πληρώσει 5,8 εκατ. δολάρια: Ποια είναι η γυναίκα που δικαιώθηκε

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Ο περιφερειακός δικαστής Λούις Κάπλαν διέταξε την άμεση αποδέσμευση ποσού 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της αρθρογράφου, μετά την οριστική απόρριψη της έφεσης Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Χαμός με τα 4 εκατομμύρια ευρώ του Ράμα για συναυλία του Κάνιε Γουέστ στα Τίρανα

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Οι δικαιολογίες του Ράμα μέσω facebook και τα... γαλλικά σχόλια!

Προειδοποίηση ΕΟΦ για ενδοφλέβια «συμπληρώματα»: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Πρόκειται για προϊόντα μη αξιολογημένα ως προς την ποιότητα

Απίστευτη απάντηση Ερντογάν για το casus belli

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Δεν ρωτήσαμε ποτέ την Ελλάδα «γιατί αγοράζεις αυτά τα όπλα;»