E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Ο αστυνομικός έγραψε ιστορία στο κυνήγι του εγκλήματος

Δημοσίευση 13/12/2019 | 16:48

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Θλίψη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο σκόρπισε το απόγευμα της Πέμπτης η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου, πρώην Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Το τελευταίο διάστημα η υγεία του εκλιπόντος είχε κλονιστεί καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε. Το απόγευμα ο οργανισμός του δεν άντεξε και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 66 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους αλλά και τους συναδέλφους του στην τοπική ΕΛΑΣ.

Για τον ίδιο -που ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια- μπορεί να ήταν λύτρωση, αλλά η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου προκάλεσε πόνο στην οικογένειά του, θλίψη στην Ελληνική Αστυνομία, σε όσους τον γνώρισαν. Δεν ήταν τυχαίος αστυνομικός. Δεν περνούσε απαρατήρητος. Πολέμησε τη μαφία, χτυπήθηκε με συμφέροντα, ενεπλάκη σε υποθέσεις δύσκολες όπως θα έκανε κάθε αστυνομικός που ήθελε να λέγεται ενεργός και να προσφέρει. Και γι' αυτό είχε κάνει πολλούς εχθρούς. Ακόμη κι εντός Σώματος.

Από νέος αξιωματικός φαινόταν ότι δεν φοβάται τίποτα. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν φεύγοντας από ένα γάμο σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άσχημα. Δεν φοβήθηκε κανένα. Και συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις δυναμικά.

Τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που εντόπισε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη που είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα γνωστού κρητικού που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές νυκτερινού κέντρου . Πέτυχε σημαντικά κτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια «έκσταση». Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδίδεται στην ευφυΐα του Γ. Σολδάτου.

Έκανε πολλούς εχθρούς με αποκορύφωμα αυτόν που αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.

Ήταν Φεβρουάριος του 1997. Η έκρηξη ­που έγινε όταν η 39χρονη, τότε, Γεωργία Σολδάτου μπήκε στο αυτοκίνητο και έβαλε το κλειδί στη μίζα ­ήταν κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Παραπέμπει στη δράση της σικελικής Μαφίας. Οι δράστες, ­όπως τουλάχιστον είπαν οι ειδικοί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο, θα πρέπει να ήταν επαγγελματίες οι οποίοι είτε θα εκτελούσαν κάποιο «συμβόλαιο» είτε θα πρέπει να μετείχαν ενεργά στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί τόσο η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού (γνώριζαν ακόμη και τη συμπεριφορά του συναγερμού του αυτοκινήτου) όσο και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν ­τύπου «C-Α» που κατασκευάζεται στην Αμερική και βρίσκεται συνήθως στις εγκαταστάσεις των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού.

Η Γεωργία Σολδάτου τραυματίστηκε σοβαρά, έχασε το πόδι της. Ο ίδιος σημαδεύτηκε από αυτή την ιστορία. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει. Ακόμη κι όταν έφτασε υποστράτηγος ήταν παρών πάντα. Προσπάθησαν πολλές φορές ακόμη και με συκοφαντίες να τον σταματήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος πριν μερικά χρόνια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, έμεινε καθηλωμένος και ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Μέχρι που χθες έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο από τον Άγιο Μηνά Ηρακλείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης για αγρότες: Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι στα μπλόκα – Θέλουν διάλογο και τους «τραμπουκίζουν»

Ελλάδα Χτες
«Αυτοί που φώναζαν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στήριξαν τη μεταρρύθμιση στη Βουλή»

Ροδόπη: Αγρότες πέταξαν βαμβάκι και σανό στο γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ελλάδα Χτες
Κατά πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής όσο και οι συνεργάτες του απουσίαζαν τη στιγμή της κινητοποίησης

Σέρρες: Αφαντος παραμένει ο διοικητής της πυροσβεστικής – «Δεν τον είδε κανείς»

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, με τις Αρχές να διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν με 91 drones την κατοικία του Πούτιν – «Είναι ψέματα», λέει ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις μετά την καταγγελλόμενη επίθεση - Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Συνελήφθη παίκτης του Κολοσσού Ρόδου για υπόθεση ναρκωτικών

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός Χτες
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Google: Το «δώρο» στους χρήστες του Gmail – Η σημαντική αλλαγή που έρχεται σύντομα

Tech + Science Χτες
Η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους του Gmail να απαλλαγούν από τις… ντροπιαστικές διευθύνσεις.

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

Οικονομία Χτες
Η πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές «παγώνει» και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι ‑ Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες της πτώσης του ανήλικου διερευνώνται

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα Χτες
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα Χτες
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του