E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τι αναφέρει η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

Δημοσίευση 12/12/2019 | 20:16

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, σε έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποιεί για αποστολές όπλων προς το καθεστώς της Τρίπολης από χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται και Τουρκία, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην 376 σελίδων έκθεση, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Στην έκθεση του ΟΗΕ σημειώνεται πως «η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τακτική βάση και, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλυφθούν, μεταφέρουν δημόσια όπλα, γεγονός που σημαίνει παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ». Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποστολές όπλως στις δυνάμεις του Χαφτάρ γίνονται κυρίως από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Επμιράτα και στην Τρίπολη κατά βάση από την Τουρκία.

Φωτογραφίες και βίντεο

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα τουρκικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους όχι μόνο ειδήσεις, αλλά φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi και πυρομαχικά.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες και στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ερντογάν.

Στις 4 Απριλίου και καθώς ήταν σε εξέλιξη προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο στρατηγός Χαφτέρ ξεκίνησε στρατιωτική προέλαση για να πάρει την πρωτεύουσας Τρίπολη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Σιάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη από την Τουρκία, προειδοποίησε ότι η πρωτεύουσα θα πέσει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ Χάρη στη ρωσική υποστήριξη, οι οποίοι προσφέρουν στον Χαφτάρ μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μισθοφόρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταλαιπωρία για 95 επιβάτες: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά τη Σίνδο

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο μετέβη άμεσα εφεδρική μηχανή προκειμένου να αντικαταστήσει την μηχανή της ακινητοποιημένης αμαξοστοιχίας

Επίσκεψη Ζελένσκι υπό άκρα μυστικότητα: Τι θα ζητήσει ο Ουκρανός πρόεδρος από την Αθήνα;

Ελλάδα Χτες
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και άκρα μυστικότητα επισκέπτεται αύριο Κυριακή την Αθήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προκλητικός ο Ερντογάν: Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την «εθνική υπόθεση» της Κύπρου

Κόσμος Χτες
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με τον τουρκοκυπριακό λαό σε κάθε τομέα, γράφει ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη 42η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Διαίρεση της Γάζας με Πράσινη και Κόκκινη ζώνη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ‑ Διεθνής ειρηνευτική δύναμη μαζί με τους IDF

Κόσμος Χτες
Τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια, που επικαλείται ο Guardian, προβλέπουν μακροχρόνια διαίρεση της Γάζας, με διεθνείς δυνάμεις στα ανατολικά και περιορισμένη ανοικοδόμηση - Επισημαίνεται ωστόσο ότι το πλάνο αλλάζει συνεχώς

Εκτροπή λεωφορείου με 40 επιβάτες έξω από τον Ριζόμυλο του Βόλου

Ελλάδα Χτες
Στο νοσοκομείο 14 ελαφρά τραυματίες, δείτε φωτογραφίες

Καλά τα νέα για το βρέφος που κάηκε από λάδι ‑ «Σήμερα βλέπουμε ξανά το χαμόγελο του», λένε οι γονείς

Ελλάδα Χτες
Το 15 μηνών αγοράκι νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση για μέρες στο νοσοκομείο της Λάρισας - Η ευχαριστήρια επιστολή της οικογένειας προς τους γιατρούς

Ξύλο στο φινάλε του ντέρμπι του ποδοσφαίρου γυναικών ‑ Η ΑΕΚ 2‑1 με ανατροπή τον Παναθηναϊκό, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΑΕΚ ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής αλλά το φινάλε του είχε ξύλο μεταξύ Χατζηνικολάου και Σαμπανάσιτς

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

Ελλάδα Χτες
Οι νέοι δικαιούχοι θα προκύψουν από τον πίνακα μη κληρωθέντων δικαιούχων της χαμηλής περιόδου βάσει της σειράς κατάταξή τους στην κλήρωση που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο

Ιταλός πολιτικός έπεσε με το κεφάλι πάνω σε πολύτιμο βιτρό και το έσπασε ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Ο ίδιος δεν τραυματίστηκε, αλλά το έργο υπέστη ανυπολόγιστη ζημιά

Επεισόδια στο Πολυτεχνείο με ξυλοδαρμούς και ζημιές

Ελλάδα Χτες
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Δημοσιογράφος συνελήφθη για απείθεια, απειλή και εξύβριση αστυνομικών στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Ένταση τα ξημερώματα στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου