E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τι αναφέρει η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

Δημοσίευση 12/12/2019 | 20:16

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, σε έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποιεί για αποστολές όπλων προς το καθεστώς της Τρίπολης από χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται και Τουρκία, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην 376 σελίδων έκθεση, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Στην έκθεση του ΟΗΕ σημειώνεται πως «η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τακτική βάση και, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλυφθούν, μεταφέρουν δημόσια όπλα, γεγονός που σημαίνει παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ». Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποστολές όπλως στις δυνάμεις του Χαφτάρ γίνονται κυρίως από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Επμιράτα και στην Τρίπολη κατά βάση από την Τουρκία.

Φωτογραφίες και βίντεο

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα τουρκικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους όχι μόνο ειδήσεις, αλλά φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi και πυρομαχικά.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες και στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ερντογάν.

Στις 4 Απριλίου και καθώς ήταν σε εξέλιξη προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο στρατηγός Χαφτέρ ξεκίνησε στρατιωτική προέλαση για να πάρει την πρωτεύουσας Τρίπολη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Σιάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη από την Τουρκία, προειδοποίησε ότι η πρωτεύουσα θα πέσει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ Χάρη στη ρωσική υποστήριξη, οι οποίοι προσφέρουν στον Χαφτάρ μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μισθοφόρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Κόσμος 18.01.2026
Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα ‑Δεν πρόκειται να επιστρέψω»

Κόσμος 18.01.2026
Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Τον απέλυσαν για… ρέστα καφέ και τώρα η εταιρεία πληρώνει αποζημίωση‑μαμούθ!

Κόσμος 18.01.2026
Μια «διαμάχη» για τα ρέστα από έναν αυτόματο πωλητή καφέ κόστισε τη θέση εργασίας ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας από τη Μπρέσια της Ιταλίας

Επίδομα θέρμανσης: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα

Ελλάδα 18.01.2026
Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης για να μην χάσουν την επιδότηση

Βιρτζίνια: Η αστυνομία ψάχνει ύποπτο και εκείνος απαντά κάτω από τη φωτογραφία του!

Ελλάδα 18.01.2026
Υποσχέθηκε να παραδοθεί, ζήτησε συγγνώμη για το στήσιμο και τελικά εμφανίστηκε με selfie

Τρομακτική στιγμή: Κομμάτια από το ταβάνι έπεσαν σε αθλήτρια στο Αρης – Α.Ο. Θήρας (βίντεο)

Αθλητικά Νέα 18.01.2026
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και τρομακτικό περιστατικό σημάδεψε την αναμέτρηση Αρης – ΑΟ Θήρας για τη 14η αγωνιστική της Volley League γυναικών

Σύρος: Αντικρουόμενες καταγγελίες μεταξύ 16χρονων μαθητών ‑ Καταγγελία για ξυλοδαρμό και παρενόχληση

Ελλάδα 18.01.2026
Στο επίκεντρο σοβαρό περιστατικό μεταξύ ανηλίκων με διαφορετικές εκδοχές από τις δύο πλευρές

Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κόσμος 18.01.2026
Οι αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της Λόρας: Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Ελλάδα 18.01.2026
Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την τελευταία της εμφάνιση της 16χρονης

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος Χτες
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία