E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η προειδοποίηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για το ελληνικό σεισμικό τόξο

«Θα ήταν ίσως επιπόλαιο να υποθέσουμε ότι η παρούσα φάση της σεισμικής έξαρσης έληξε»

Δημοσίευση 12/12/2019 | 10:48

Η προειδοποίηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου για το ελληνικό σεισμικό τόξο

Προειδοποιεί ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης Ε.Ε. και UNESCO, δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο οποίο τονίζει πως «το ελληνικό σεισμικό τόξο έχει αποσταθεροποιεί».

Όπως γράφει, μετά τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία μεγέθους 6,4 στις 26 Νοεμβρίου, οι έλληνες σεισμολόγοι εκτιμήσαμε ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Μια μέρα μετά ακολούθησε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 στα δυτικά της Κρήτης. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι επρόκειτο για σεισμό ενδιάμεσου βάθους, με εστία σε βάθος 70 χλμ.

«Τότε εκτίμησα δημοσίως ότι η αθροιστική επίδραση των δύο σεισμών ίσως αποσταθεροποιήσει το σύστημα ρηγμάτων στην περιοχή μας. Μερικές μέρες αργότερα εξελίχθηκε σεισμική δράση στα νότια της Δυτικής Κρήτης με περίπου 100 σεισμούς μεγέθους από 2 έως 4,5. Χθες βράδυ η δράση μετατοπίστηκε στα ανατολικά της Κρήτης με μέτριο μέγεθος 5,3 και με επίσης σημαντικό εστιακό βάθος. Λίγες ώρες αργότερα έγινε κι άλλος σεισμός βάθους περίπου 140 χλμ. μεγέθους 4,1 στον θαλάσσιο χώρο της Κέας. Η γένεση σειράς σεισμών βάθους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του ΝΔ Αιγαίου μάλλον δεν είναι τυχαία», γράφει ο σεισμολόγος.

Όπως γράφει ακόμη στο άρθρο του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον σεισμό στις 27 Νοεμβρίου μεγέθους 6,1 η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα προέλασε από τη Μεσόγειο προς τα βορειοανατολικά και προχώρησε κατά μερικά εκατοστά κάτω από την περιοχή Δ. Κρήτης – Αντικυθήρων. Είναι αρκετά πιθανό ότι αυτή η μετακίνηση αύξησε την πίεση κατά μήκος του ελληνικού σεισμικού τόξου. Η πίεση αυτή προκαλεί τη σεισμική δράση που παρατηρούμε μετά τον ισχυρό σεισμό στις 27/11/2019.

Τους σεισμούς δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως στατικά φαινόμενα αλλά με τη ματιά που η δυναμική των ίδιων των φαινομένων επιβάλλει. Αυτό διδάσκει η διεθνής έρευνα, αλλά και στην Ελλάδα όπου στο παρελθόν είδαμε πολλές φορές να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σεισμών. Με αυτή την έννοια θα ήταν ίσως επιπόλαιο να υποθέσουμε ότι η παρούσα φάση της σεισμικής έξαρσης έληξε.

Το ενδεχόμενο και άλλων σεισμών, έστω και μετρίου μεγέθους, είναι ανοιχτό. Συνεπώς από την επιστημονική κοινότητα απαιτείται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και σχετικό ρεπορτάζ στα «Νέα» που κυκλοφορούν σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών‑Λαμίας λόγω εργασιών

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Από τις 3 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2026

Η «ΕΛ.ΑΣ.» ζητά κυβερνητική παρέμβαση για τα επεισόδια στην Αλβανία

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Από τα επεισόδια τραυματίστηκε Έλληνας ομογενής

Γαλλία: Έκλεψαν ξανά τη διάσημη μπανάνα των 6,2 εκατ. δολαρίων από μουσείο

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Η μπανάνα που αξίζει εκατομμύρια, έκανε «φτερά» από το μουσείο

Κρήτη: Ξεβράστηκε εξάρτημα ρωσικού πυραύλου σε παραλία του Αγίου Νικολάου

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Το εύρημα μοιάζει με μεταλλική μπάλα που όπως είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη βδομάδα πρόκειται για εξάρτημα τροφοδοσίας αντιαεροπορικού πυραύλου Ρωσικής κατασκευής

WSJ: Ο ΟΗΕ κινδυνεύει με χρεοκοπία ‑ ΗΠΑ και Κίνα καθυστερούν δισεκατομμύρια σε εισφορές

Κόσμος 31.05.2026
Με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς, τα διαθέσιμα κεφάλαια στον ΟΗΕ ενδέχεται να εξαντληθούν έως τα μέσα Αυγούστου

Παρέμβαση Μπελέρη για τα επεισόδια στην Αλβανία ‑ Θέτει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Ο Φρέντι Μπελέρης στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως «τα περιστατικά αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών

Καιρός: Θερμό το σκηνικό του Αγίου Πνεύματος ‑ Σε ποιες περιοχές θα αγγίξει ο υδράργυρος τους 35℃

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Πώς θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ώρες - Πού αναμένονται βροχές

Δεκάδες νεκροί από τεράστια έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες στη Μιανμάρ, δείτε βίντεο

Κόσμος 31.05.2026
Συγκλονιστικές εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τη στιγμή της πυροδότησης δεκάδων εκρηκτικών μηχανισμών με ένα τεράστιο σύννεφο καπνού και φλόγες να υψώνονται προς τον ουρανό

PosoKanei: 10.000 προϊόντα στη νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών στα σούπερ μάρκετ – Πώς λειτουργεί

Οικονομία 31.05.2026
Το PosoKanei αντικαθιστά τον e–katanalotis στη «μάχη» κατά της ακρίβειας

Πέθανε ο άνδρας που έζησε τρία χρόνια με το ήπαρ της Έμμας: «Θα σε περιμένει μια ψυχή να σε προϋπαντήσει»

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Η συγκινητική ανάρτηση της Κέλλυς Καμπάκη για τον άνδρα που είχε λάβει μόσχευμα από την 21χρονη κόρη της

Επεισόδια στην Αλβανία για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος – Τραυματίστηκε Έλληνας ομογενής

E-Daily 2.TopNews 31.05.2026
Οι διαδηλωτές αντιδρούν στην ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος σε ευαίσθητη οικολογικά ζώνη – Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών