E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά

Το ζήτημα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Δημοσίευση 9/12/2019 | 18:41

ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά

Η ΕΕ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά.

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Γιοσέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι η συμφωνία προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

«Προβληματική η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης»

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο Μπορέλ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή «πολύ αργά» στις Βρυξέλλες και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι η όποια συμφωνία «θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Απίστευτο ότι μοιράζουν μεταξύ τους τη Μεσόγειο»

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

«Είναι κάπως απίστευτο το πώς μοιράζουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους. Πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σύμφωνα με το Associated Press. «Η Ολλανδία είναι πάντα θερμός υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί», είπε από την πλευρά του ο Στεφ Μπλοκ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Ζήτησα ρητή καταδίκη της Τουρκίας και κυρώσεις

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι δύο πλευρές.

Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε ο κ. Δένδιας, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και την Ολλανδίας. Με τον Ιταλό ομόλογό του υπήρξε συνεννόηση για επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη, το προσεχές διάστημα.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Απολογήθηκε η αστυνομικός για θανατηφόρα έκθεση ‑ Τι υποστήριξε

Ελλάδα 14.11.2025
Πρόκειται για την αστυνομικό που πρότεινε στην κοπέλα να καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της, αλλά αρνήθηκε

Πάνος Ρούτσι για την παρουσία του σε υπνοθεραπεύτρια: «Ο Ντένι δεν ήταν γραφτό να φύγει»

Ελλάδα 14.11.2025
Απάντηση σε όσα του καταλογίζουν για τη συμμετοχή του σε εκπομπή υπνοθεραπεύτριας έδωσε με ανάρτησή του ο Πάνος Ρούτσι

Σοβαρό ατύχημα στο Ηράκλειο: Το χέρι του καρφώθηκε σε κάγκελο περίφραξης

Ελλάδα 14.11.2025
Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το τμήμα του σίδερου που παρέμενε καρφωμένο στο χέρι του

Εύα Καϊλή: «Με κρατούσαν στην απομόνωση, με απειλούσαν ότι θα δώσουν την κόρη μου στην πρόνοια»

Πολιτική 14.11.2025
ΟΙ δηλώσεις της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια εμφάνισής της σε πολιτική εκπομπή της Ιταλικής τηλεόρασης

Η μεγάλη απόδραση: Φώκια γλιτώνει από όρκες πηδώντας σε βάρκα φωτογράφου

Κόσμος 14.11.2025
Η φώκια κατάφερε να βγει από το νερό και να αναρριχηθεί σε μια πλατφόρμα στην πρύμνη της βάρ

«Δεν μου άρεσε η στάση του σώματός της και μπήκα να δω αν είναι καλά»: Σε βαρύ κλίμα η κηδεία της 49χρονης αρτοποιού

Ελλάδα 14.11.2025
Η γυναίκα έχασε την ζωή της όταν καθάριζε το ζυμωτήριο στο φούρνο που διατηρεί και το φουλάρι που φορούσε, πιάστηκε στο μηχάνημα

Κως: Νεαρός βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

Ελλάδα 14.11.2025
Ο νεαρός στην Κω εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε σημείο του αρχαιολογικού χώρου του Ιπποκράτη

«Μπλόκο» στη δημοσίευση αποσπασμάτων της «Ιθάκης» του Αλέξη Τσίπρα: Τι προβλέπει η προσωρινή διαταγή

Πολιτική 14.11.2025
Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίστηκε για τις 20 Απριλίου 2026

Εκτέλεσαν δημόσια την TikΤoker Μαριάμ Σισέ στο Μάλι

Κόσμος 14.11.2025
Eίχε λάβει πολλαπλές απειλές για τη ζωή της