E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά

Το ζήτημα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Δημοσίευση 9/12/2019 | 18:41

ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά

Η ΕΕ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά.

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Γιοσέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι η συμφωνία προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

«Προβληματική η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης»

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο Μπορέλ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή «πολύ αργά» στις Βρυξέλλες και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι η όποια συμφωνία «θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Απίστευτο ότι μοιράζουν μεταξύ τους τη Μεσόγειο»

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

«Είναι κάπως απίστευτο το πώς μοιράζουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους. Πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σύμφωνα με το Associated Press. «Η Ολλανδία είναι πάντα θερμός υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί», είπε από την πλευρά του ο Στεφ Μπλοκ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Ζήτησα ρητή καταδίκη της Τουρκίας και κυρώσεις

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι δύο πλευρές.

Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε ο κ. Δένδιας, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και την Ολλανδίας. Με τον Ιταλό ομόλογό του υπήρξε συνεννόηση για επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη, το προσεχές διάστημα.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Youth Pass 2026: Λίγες ημέρες ακόμα για τις αιτήσεις ‑ Ποιοι το δικαιούνται και τι καλύπτει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναλυτικός οδηγός για το Youth Pass 2026 – Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της πλατφόρμας

Απίστευτο τροχαίο στον Καναδά: Μηχανή εκτοξεύτηκε και κατέληξε να κρέμεται από φανάρι μετά από σύγκρουση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοβαρά τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του

Κρήτη: Παρέσυρε εσκεμμένα την σύζυγο του με το αυτοκίνητο, ενώ είχε μέσα τα ανήλικα παιδιά τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο ΠαΓΝΗ νοσηλεύεται η 27χρονη, αντιμέτωπος με δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο σύζυγος

Επίδομα ανεργίας: Πώς μπορεί να φτάσει έως και τα 1.295 ευρώ ‑ Όλες οι αλλαγές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το επίδομα ανεργίας υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και την οικογενειακή κατάσταση

Αλεξάνδρας: Οδηγός μπήκε και κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όταν ο οδηγός του οχήματος αντιλήφθηκε το λάθος έκανε όπισθεν και κατευθύνθηκε στο σωστό ρεύμα κυκλοφορίας

Πάτρα: Ανδρας βγήκε με όπλο στον δρόμο και άρχισε να πυροβολεί

Ελλάδα Χτες
Στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα

Επιστροφή φόρου 2026: Πότε θα πιστωθεί ‑ Πώς γίνεται η δήλωση IBAN στο myAADE 2026

Οικονομία Χτες
Πώς θα δείτε εάν δικαιούστε επιστροφή φόρου μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης

Καμένα Βούρλα: Βυθίστηκε σκάφος με τρεις επιβάτες ‑ Σώθηκαν από το λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Εξέπεμψαν σήμα κινδύνου με καπνογόνο οι επιβαίνοντες του σκάφους

BBC για χανταϊό: «Υπάρχει Έλληνας στο Hondius» ‑ Εκκενώνεται στην Τενερίφη το πλοίο

Ελλάδα Χτες
Οι επιβάτες απομακρύνονται σταδιακά από το πλοίο με μικρές λέμβους και μεταφέρονται στην ακτή υπό αυστηρό υγειονομικό έλεγχο