E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν

Παγώνουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Δημοσίευση 3/12/2019 | 16:04

Βόμβα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν

Στους “τσαμπουκάδες” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, η Ελλάδα “απαντά”… ηχηρά! Με απόφαση της Ελλάδας “παγώνει” μέχρι νεοτέρας ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο!

Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε πως αύριο (04.12.2019) στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια συνάντηση που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και επιβεβαιώθηκε από την ελληνική πλευρά, που απαίτησε η συνάντηση να γίνει σε επίπεδο αντιπροσωπειών.

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας επρόκειτο να συναντηθούν μέσα στον Δεκέμβριο στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η “βόμβα” για το “πάγωμα” του διαλόγου για τα ΜΟΕ έρχεται μερικές μέρες μετά την προκλητική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο αλλά και τη δημοσιοποίηση χαρτών από την Άγκυρα που… εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα.



Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αναστολή των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε καθώς στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη πως ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν μπορεί να συνεχιστεί έως ότου η Τουρκία “επιστρέψει” στη… σωστή πλευρά, εγκαταλείποντας τις προκλήσεις.

Μητσοτάκης: Τι θα πω στον Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, μιλώντας σε συνεργάτες του, τα όσα προτίθεται να πει στον Ερντογάν κατά την αυριανή τους (04.12.2019) συνάντηση στο Λονδίνο.

«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες. Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών (Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο) με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο δίκαιο της θάλασσας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέος ο 54χρονος λογιστής από τα Γιαννιτσά

Ελλάδα 18.12.2025
Στη φυλακή οδηγείται ο λογιστής για την υπόθεση με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις

Φρεγάτα Belharra «Κίμων»: Παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI

Ελλάδα 18.12.2025
Δείτε ζωντανή εικόνα από την τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης της ελληνικής σημαίας

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή του ‑ Πώς να το υπολογίσετε

Οικονομία 18.12.2025
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που δε λάβετε το δώρο Χριστουγέννων

Παρατείνεται έως τον Απρίλιο του 2026 η πληρωμή ενοικίων μόνον μέσω τράπεζας – Νέες απαλλαγές ΕΝΦΙΑ

Ελλάδα 18.12.2025
Η ρύθμιση αφορά στο σύνολο των μισθώσεων και δίνει επιπλέον χρόνο προσαρμογής σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Πέθανε ο θρυλικός πολεμικός ανταποκριτής Πίτερ Αρνέτ

Κόσμος 18.12.2025
Από το Βιετνάμ του `75, στο Ιράκ του 1991 και τις συνεντεύξεις με Σαντάμ και Μπιν Λάντεν

Κίνα: Απόκοσμες εικόνες, «έντυσαν» ολόκληρα βουνά με φωτοβολταϊκά, δείτε βίντεο

Κόσμος 18.12.2025
Καλύπτοντας έκταση άνω των 866.000 τετραγωνικών μέτρων, ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να παράγει 53 εκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως

Μπανγκλαντές: Κυλιόμενη σκάλα… τρελάθηκε και επιτάχυνε απότομα – Δείτε το viral βίντεο

Κόσμος 18.12.2025
Σκηνές πανικού σε πανεπιστήμιο του Μπανγκλαντές, με την κυλιόμενη σκάλα να επιταχύνει απότομα και να… πετά φοιτητές στον αέρα

Η θάλασσα έγινε κόκκινη σε νησί του Ιράν

Κόσμος 18.12.2025
Ηεξήγηση Κολυδά για το φαινόμενο

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 57χρονη στον Εύοσμο – Υπέκυψε στα τραύματά της το θύμα

Ελλάδα 18.12.2025
Ο 43χρονος οδηγός συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα

Ανακαίνιση κατοικίας: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 36.000 ευρώ – Οι προϋποθέσεις και τα «μυστικά»

Οικονομία 18.12.2025
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακαίνιση 15.000 έως 20.000 κατοικιών που παραμένουν εκτός αγοράς εδώ και χρόνια