E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόμβα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν

Παγώνουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Δημοσίευση 3/12/2019 | 16:04

Βόμβα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Ερντογάν

Στους “τσαμπουκάδες” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, η Ελλάδα “απαντά”… ηχηρά! Με απόφαση της Ελλάδας “παγώνει” μέχρι νεοτέρας ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο!

Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε πως αύριο (04.12.2019) στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συναντηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια συνάντηση που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και επιβεβαιώθηκε από την ελληνική πλευρά, που απαίτησε η συνάντηση να γίνει σε επίπεδο αντιπροσωπειών.

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας επρόκειτο να συναντηθούν μέσα στον Δεκέμβριο στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Η “βόμβα” για το “πάγωμα” του διαλόγου για τα ΜΟΕ έρχεται μερικές μέρες μετά την προκλητική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο αλλά και τη δημοσιοποίηση χαρτών από την Άγκυρα που… εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα.



Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αναστολή των διαπραγματεύσεων αποφασίστηκε καθώς στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη πως ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν μπορεί να συνεχιστεί έως ότου η Τουρκία “επιστρέψει” στη… σωστή πλευρά, εγκαταλείποντας τις προκλήσεις.

Μητσοτάκης: Τι θα πω στον Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, μιλώντας σε συνεργάτες του, τα όσα προτίθεται να πει στον Ερντογάν κατά την αυριανή τους (04.12.2019) συνάντηση στο Λονδίνο.

«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες. Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών (Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο) με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο δίκαιο της θάλασσας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ουρές» στα βενζινάδικα: Πού θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος

Ελλάδα 03.03.2026
Το ράλι περνά ήδη στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να βλέπουν νέες επιβαρύνσεις στην αντλία και στους λογαριασμούς

«Αυτή την εβδομάδα θα ξεμείνουμε από τρόφιμα»: Πώς η επίθεση στο Ιράν δυσχεραίνει την κατάσταση στη Γάζα

Κόσμος 03.03.2026
Το Ισραήλ έχει κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης προς τη Γάζα, απειλώντας να βυθίσει 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια νέα κρίση πείνας

Συστοιχία Patriot μεταφέρεται στην Κάρπαθο

Ελλάδα 03.03.2026
Στόχος είναι να ενισχυθεί η αντιαεροπορική θωράκιση της χώρας μετά τις πληροφορίες ότι το ιράν διαθέτει πυραύλους που μπορούν να φτάσουν έως την Ελλάδα

Νοσοκομείο Βόλου: Καταδικάστηκε μαιευτήρας για τον θάνατο εμβρύου από αμέλεια

Ελλάδα 03.03.2026
Το χρονικό της υπόθεσης που ξεκίνησε το 2021

Κολωνός: Το λάθος με την εγκυμοσύνη της Νεκταρίας, οι αντιφάσεις και οι ισχυρισμοί του 38χρονου

Ελλάδα 03.03.2026
Την Τετάρτη η απολογία του 38χρονου φερόμενου ως δολοφόνου - Τι θα υποστηρίξει στην απολογία του

Κύπρος: Αναφορές για αναχαιτίσεις drones πάνω από τη Λεμεσό μετά τα μεσάνυχτα

Κόσμος 03.03.2026
Λάθος συναγερμός αναστάτωσε την Κύπρο

Ήξεραν και σε ποια θέση καθόταν: Ο «προδότης που ήταν δίπλα στον Χαμενεΐ»

Κόσμος 03.03.2026
Oι υποψίες των Ιρανών για το ποιος είναι

Το Ιράν χτύπησε με drones την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 03.03.2026
«Θα ανταποδώσουμε σύντομα» απάντησε ο Τραμπ

Ισραήλ: Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες νεκρά στην Μπετ Σεμές μετά από ιρανική επίθεση

Κόσμος Χτες
Τα τρία παιδιά ζούσαν με την οικογένειά τους στην Μπετ Σεμές, ενώ ο παππούς τους που είναι Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη διαμένει στην Ιερουσαλήμ

Μπαχρέιν: Χτύπημα από ιρανικό drone σε ξενοδοχείο θύμισε την 11η Σεπτεμβρίου

Κόσμος Χτες
Στο ξενοδοχείο διέμεναν αξιωματούχοι των ΗΠΑ - Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση