E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη κατά του Airbnb

Το μέτωπο και με την Κομισιόν

Δημοσίευση 3/12/2019 | 12:45

Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη κατά του Airbnb

Το Παρίσι βρίσκεται σε σύγκρουση διαρκείας με την αμερικανική εταιρεία Airbnb, την οποία κατηγορεί ότι έχει οδηγήσει τα ενοίκια στα ύψη, σε βάρος κυρίως των μεσαίων στρωμάτων, που καλούνται είτε να πληρώνουν υπέρογκα μισθώματα είτε να αναζητούν κατοικία εκτός του κέντρου της πόλης.

Η ραγδαία επέκταση της Airbnb αποτυπώνεται ανάγλυφα στον αριθμό των διαμερισμάτων του Παρισιού που συμπεριλαμβάνονται στην πλατφόρμα της: από 4.000 το 2012 αυξήθηκαν σε 40.000 το 2015 και σε 60.000 το 2018!

Η σύγκρουση του Παρισιού με την αμερικανική πλατφόρμα κορυφώθηκε με αφορμή το πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Airbnb. Ως αφορμή χρησιμοποιήθηκε η μη έγκαιρη γνωστοποίηση στις Αρχές των κατοικιών που εντάχθηκαν στην πλατφόρμα. Η προερχόμενη από τους Σοσιαλιστές δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εμφανίζεται αποφασισμένη να προκηρύξει δημοψήφισμα το 2021, αν εκλεγεί ξανά στις δημοτικές εκλογές, για τη λειτουργία της Airbnb στη γαλλική πρωτεύουσα, αφήνοντας τους δημότες να αποφασίσουν.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι η δημοτική Αρχή του Παρισιού (και όχι μόνο) δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα. Απέναντί της δεν έχει μόνο την Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο με την πλατφόρμα, που ξεκινάει από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο του 2020 και τελειώνει με τους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 – και η οποία, μάλιστα, εμφανίζει αυτή την επιλογή της ως συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, μια και καθιστά περιττές τις νέες επενδύσεις μιας χρήσης σε καταλύματα.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Πού να σκεφτεί ότι η ίδια η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί, ως εγγενώς φαραωνικό πρότζεκτ, το μεγαλύτερο πλήγμα στις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης… Το Παρίσι έχει επίσης απέναντί του και την ίδια την Airbnb, που πλέον ελέγχει το 4% των παγκόσμιων διανυκτερεύσεων. Καθ’ οδόν δε για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2020, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την αξία της, που ανέρχεται σε 35 δισ. δολάρια, και τα έσοδά της, που το β΄ τρίμηνο του 2019 υπερέβησαν, για δεύτερη φορά στην ιστορία της εταιρείας, το 1 δισ. δολάρια.

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει απέναντί της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κατέστησε σαφές ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Ιαν Μπροσά, όταν δήλωνε στο γαλλικό ραδιόφωνο τον Ιούνιο ότι «θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι στην πλευρά των κατοίκων και όχι των μεγάλων εταιρειών». Αφορμή για τη γαλλική κριτική στην ΕΕ στάθηκε μια μη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η Airbnb κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να θεωρείται ψηφιακός πάροχος και όχι παραδοσιακή υπηρεσία μίσθωσης ακινήτων. Η συγκεκριμένη, εκ πρώτης όψης αδιάφορη απόφαση στην πράξη δίνει το «πράσινο φως» σε όσους συνεργάζονται με την πλατφόρμα να συνεχίσουν να παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία, ακόμη και να μην δηλώνουν τα προς ενοικίαση ακίνητά τους στην εφορία και τις εθνικές Αρχές.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, αυτή η απόφαση προκάλεσε πανευρωπαϊκό σοκ, δεδομένου ότι η μία μετά την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις στρέφονται ενάντια στην Airbnb, κατηγορώντας τη για την «τουριστικοποίηση» των αστικών κέντρων, την αλλαγή χρήσης «από το παράθυρο» κατοικιών που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία και, το σημαντικότερο όλων, τη σοβαρή άνοδο των ενοικίων, με αποτέλεσμα τη φυγή από τα κέντρα των μόνιμων κατοίκων. Με βάση επίσημες εκτιμήσεις, η αύξηση του τουρισμού κατά 50% στην Πάλμα δε Μαγιόρκα εξαιτίας της Airbnb οδήγησε σε αύξηση των ενοικίων κατά 40%. Αν όχι στο ίδιο ύψος, ανάλογες αυξήσεις ενοικίων έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ωστόσο καμία δημοτική Αρχή δεν έχει υπολογίσει την αύξηση.

Για να βάλουν τουλάχιστον ένα φρένο σε αυτή την υποβάθμιση -παρά τα σημαντικά έσοδα που αποφέρει στους ιδιοκτήτες- δέκα ευρωπαϊκές πόλεις στράφηκαν και επισήμως εναντίον της Airbnb, ζητώντας από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Πρόκειται για τις εξής πόλεις που δηλώνουν ότι τα περισσότερα από τα μισά ακίνητα που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα ενοικιάζονται ολόκληρα και όχι ανά δωμάτιο ξεχωριστά: Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιχειρηματίας στο Κολωνάκι μήνυσε πρωταθλήτρια πυγμαχίας για υπεξαίρεση 3.000 ευρώ από το ταμείο του εστιατορίου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Η αθλήτρια με σημαντική διαδρομή στον χώρο της πυγμαχίας, μέλος της εθνικής ομάδας της εργαζόταν ως ταμίας σε εστιατόριο

Φραντζί Πιερό: «Η μητέρα μου έπρεπε να επιλέξει αν θα έτρωγε η ίδια ή αν θα τάιζε εμάς»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο επιθετικός από την Αϊτή, που εξακολουθεί να ανήκει στο ρόστερ της ΑΕΚ έδωσε συνέντευξη στην ισπανική Marca, για το τι σημαίνει για τη χώρα του η παρουσία της Εθνικής στο Μουντιάλ

Μόσχα: Καρέ – καρέ σε βίντεο το πώς χτυπήθηκε το διυλιστήριο και εκτοξεύθηκε το καπάκι δεξαμενής

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Δείτε σε βίντεο πώς έγινε το πλήγμα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας, που προκαλεί ερωτήματα για το εάν ευθύνεται αντιαεροπορικός πύραυλος των Ρώσων που επιχειρούσε να χτυπήσει ουκρανικό drone

Συναγερμός στη Γερμανία για ακραία καιρικά φαινόμενα με καύσωνα έως 38°C και ισχυρές βροχοπτώσεις

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ημέρες - Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις λόγω κεραυνών και βλαβών στο δίκτυο.

Ξανά σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης από αύριο Σάββατο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τη βασική γραμμή, η οποία συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με τη Νέα Ελβετία

Παναθηναϊκός: Σερβικά μέσα αναφέρονται στο «all in» για την απόκτηση του Ομπράντοβιτς

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Ο «Ζοτς» θα μπορούσε να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος τεχνικός στην Ευρώπη αν ο Γιαννακόπουλος υλοποιήσει την πρότασή του

Σιαμαία κοριτσάκια από τις Φιλιππίνες διαχωρίστηκαν επιτυχώς μετά από εξάωρη απαιτητική επέμβαση στο Ριάντ, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τα δίδυμα βρίσκονται πλέον σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Οχήματα: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

Auto + Moto 19.06.2026
Τι ισχύει για τρίτεκνους - Οι δικαιούχοι, τα ποσοστά έκπτωσης και η διαδικασία

Λαμία: «Καμπάνα» στο αυτόφωρο για τον 30χρονο που φωτογράφιζε ανήλικες στην παραλία

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο

17χρονος στη Θεσσαλονίκη διέρρηξε σπίτι και μετά ζητούσε 700 ευρώ για να επιστρέψει τα κλεμμένα

Ελλάδα 19.06.2026
Ο νεαρός αφαίρεσε από το σπίτι χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα

Αντιδράσεις στην Τουρκία για την ποινή 2.500 ευρώ σε οδηγό φορτηγού που παρέσυρε και σκότωσε δύο 13χρονες μαθήτριες

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Η αρχική ποινή φυλάκισης των 4 ετών μετατράπηκε τελικά σε χρηματική ποινή, καθώς οι πραγματογνωμοσύνες έκριναν ότι ο οδηγός έφερε δευτερεύουσα ευθύνη - Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα δύο ανήλικα πέρασαν τον δρόμο ενώ το φανάρι για τους πεζούς ήταν κόκκινο