E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη κατά του Airbnb

Το μέτωπο και με την Κομισιόν

Δημοσίευση 3/12/2019 | 12:45

Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη κατά του Airbnb

Το Παρίσι βρίσκεται σε σύγκρουση διαρκείας με την αμερικανική εταιρεία Airbnb, την οποία κατηγορεί ότι έχει οδηγήσει τα ενοίκια στα ύψη, σε βάρος κυρίως των μεσαίων στρωμάτων, που καλούνται είτε να πληρώνουν υπέρογκα μισθώματα είτε να αναζητούν κατοικία εκτός του κέντρου της πόλης.

Η ραγδαία επέκταση της Airbnb αποτυπώνεται ανάγλυφα στον αριθμό των διαμερισμάτων του Παρισιού που συμπεριλαμβάνονται στην πλατφόρμα της: από 4.000 το 2012 αυξήθηκαν σε 40.000 το 2015 και σε 60.000 το 2018!

Η σύγκρουση του Παρισιού με την αμερικανική πλατφόρμα κορυφώθηκε με αφορμή το πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Airbnb. Ως αφορμή χρησιμοποιήθηκε η μη έγκαιρη γνωστοποίηση στις Αρχές των κατοικιών που εντάχθηκαν στην πλατφόρμα. Η προερχόμενη από τους Σοσιαλιστές δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εμφανίζεται αποφασισμένη να προκηρύξει δημοψήφισμα το 2021, αν εκλεγεί ξανά στις δημοτικές εκλογές, για τη λειτουργία της Airbnb στη γαλλική πρωτεύουσα, αφήνοντας τους δημότες να αποφασίσουν.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι η δημοτική Αρχή του Παρισιού (και όχι μόνο) δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα. Απέναντί της δεν έχει μόνο την Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο με την πλατφόρμα, που ξεκινάει από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο του 2020 και τελειώνει με τους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 – και η οποία, μάλιστα, εμφανίζει αυτή την επιλογή της ως συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, μια και καθιστά περιττές τις νέες επενδύσεις μιας χρήσης σε καταλύματα.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Πού να σκεφτεί ότι η ίδια η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί, ως εγγενώς φαραωνικό πρότζεκτ, το μεγαλύτερο πλήγμα στις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης… Το Παρίσι έχει επίσης απέναντί του και την ίδια την Airbnb, που πλέον ελέγχει το 4% των παγκόσμιων διανυκτερεύσεων. Καθ’ οδόν δε για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2020, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την αξία της, που ανέρχεται σε 35 δισ. δολάρια, και τα έσοδά της, που το β΄ τρίμηνο του 2019 υπερέβησαν, για δεύτερη φορά στην ιστορία της εταιρείας, το 1 δισ. δολάρια.

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει απέναντί της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κατέστησε σαφές ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Ιαν Μπροσά, όταν δήλωνε στο γαλλικό ραδιόφωνο τον Ιούνιο ότι «θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι στην πλευρά των κατοίκων και όχι των μεγάλων εταιρειών». Αφορμή για τη γαλλική κριτική στην ΕΕ στάθηκε μια μη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η Airbnb κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να θεωρείται ψηφιακός πάροχος και όχι παραδοσιακή υπηρεσία μίσθωσης ακινήτων. Η συγκεκριμένη, εκ πρώτης όψης αδιάφορη απόφαση στην πράξη δίνει το «πράσινο φως» σε όσους συνεργάζονται με την πλατφόρμα να συνεχίσουν να παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία, ακόμη και να μην δηλώνουν τα προς ενοικίαση ακίνητά τους στην εφορία και τις εθνικές Αρχές.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, αυτή η απόφαση προκάλεσε πανευρωπαϊκό σοκ, δεδομένου ότι η μία μετά την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις στρέφονται ενάντια στην Airbnb, κατηγορώντας τη για την «τουριστικοποίηση» των αστικών κέντρων, την αλλαγή χρήσης «από το παράθυρο» κατοικιών που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία και, το σημαντικότερο όλων, τη σοβαρή άνοδο των ενοικίων, με αποτέλεσμα τη φυγή από τα κέντρα των μόνιμων κατοίκων. Με βάση επίσημες εκτιμήσεις, η αύξηση του τουρισμού κατά 50% στην Πάλμα δε Μαγιόρκα εξαιτίας της Airbnb οδήγησε σε αύξηση των ενοικίων κατά 40%. Αν όχι στο ίδιο ύψος, ανάλογες αυξήσεις ενοικίων έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ωστόσο καμία δημοτική Αρχή δεν έχει υπολογίσει την αύξηση.

Για να βάλουν τουλάχιστον ένα φρένο σε αυτή την υποβάθμιση -παρά τα σημαντικά έσοδα που αποφέρει στους ιδιοκτήτες- δέκα ευρωπαϊκές πόλεις στράφηκαν και επισήμως εναντίον της Airbnb, ζητώντας από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Πρόκειται για τις εξής πόλεις που δηλώνουν ότι τα περισσότερα από τα μισά ακίνητα που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα ενοικιάζονται ολόκληρα και όχι ανά δωμάτιο ξεχωριστά: Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα του Πενταγώνου για τα UFO

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Περισσότερα από 220 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, για τα λεγόμενα UFO, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Βενετία: Ο νέος δήμαρχος ετοιμάζει «χαράτσι» 50 ευρώ για όποιον θέλει να επισκεφτεί την πόλη

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Το 2024, η Βενετία έγινε η πρώτη τουριστική πόλη στον κόσμο που επέβαλε χρέωση εισόδου, εισάγοντας τέλος 5 ευρώ για 29 ημέρες αιχμής μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους αστυνομικούς και απείλησαν με όπλο γυναίκα στην είσοδο πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Τέσσερα άτομα με κράνη και διακριτικά «POLICE» ακινητοποίησαν τη γυναίκα στην Τούμπα, ζητώντας της να αποκαλύψει πού κρύβονται ναρκωτικές ουσίες

Μερομήνια: Ποιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας και τι προβλέπουν για το υπόλοιπο καλοκαίρι

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Τι αποκαλύπτει η λαϊκή παράδοση για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων

Μυστήριο στην Αρτέμιδα με εξαφάνιση Κινέζας μεταφράστριας ‑ Τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Η 48χρονη έφυγε από το σπίτι της το πρωί της εξαφάνισής της, ενώ λίγη ώρα αργότερα είχε την τελευταία επικοινωνία με τον σύζυγό της

«Κινδυνεύει η ζωή μου» λέει ο 43χρονος για την εξαφάνιση της Σταυρούλας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Συνεχίζεται η εξέταση του ενοικιαστή που έχει συλληφθεί για ναρκωτικά

Καταδικάστηκε μητέρα στη Ρόδο που κακοποιούσε σωματικά την ανήλικη κόρη της επί 6 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο – Τα περιστατικά βίας εκτείνονται από το 2019 έως το 2025

Λάρισα: Προσαγωγή άνδρα που κυκλοφορούσε γυμνός παρενοχλώντας τους περαστικούς

Ελλάδα 20.06.2026
Στην προσαγωγή ενός άνδρα που κυκλοφορούσε γυμνός προχώρησαν οι Αρχές στη Λάρισα το μεσημέρι της Παρασκευής 19/6.

Παραγουάη ‑ Τουρκία 1‑0: Οι Παραγουανοί απέκλεισαν τους Τούρκους από τη διοργάνωση

Αθλητικά Νέα 20.06.2026
Ο Γκαλάρσα άνοιξε το σκορ από το πρώτο λεπτό και η Παραγουάη κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος

Τουρκία ‑ Παραγουάη: Κόκκινη στον Αλμιρόν επειδή κάλυψε το στόμα του – Ένταση στο ημίχρονο

Αθλητικά Νέα 20.06.2026
Πρωτοφανές περιστατικό στο Τουρκία - Παραγουάη, με τον Αλμιρόν να αποβάλλεται βάσει των νέων κανονισμών, ενώ η ένταση κορυφώθηκε λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης του Μουντιάλ 2026.

ΗΠΑ: Τρεις πεζοπόροι έχασαν τη ζωή τους λόγω θερμοπληξίας στο φαράγγι του Γκραντ Κάνιον

Κόσμος 20.06.2026
«Παρά την άμεση ανταπόκριση των διασωστών, και οι τρεις πεζοπόροι υπέκυψαν στα τραύματα τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ