E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Θα θέσει στον Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας

«Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά, είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες»

Δημοσίευση 3/12/2019 | 12:19

Μητσοτάκης: Θα θέσει στον Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας

«Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του, σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο, Τετάρτη, στο Λονδίνο.

Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 16:30 (ώρα Ελλάδας, 14:30 ώρα Λονδίνου), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ γίνεται κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά ήθελε στη συνάντηση να είναι μόνο οι δύο ηγέτες. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά ζήτησε να υπάρχουν και αντιπροσωπείες των δύο χωρών, αίτημα που έγινε δεκτό από την Άγκυρα.

Ο ΚυριάκοςΜητσοτάκης, όπως έχει πει στον απόηχο των τελευταίων προκλητικών κινήσεων της Άγκυρας, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

Επίσης στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ. υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο (1.11) και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε (29/11) και ο Πρέσβης της Λιβύης από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει άμεσα, το περιεχόμενο του μνημονίου ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

Ταυτόχρονα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός ο Echo, ο σκύλος ντετέκτιβ της Anubis: Από τον εντοπισμό του Μπάμπη στο Μεσολόγγι, στην έρευνα για τον Βασίλη Καλογήρου

Ελλάδα 04.11.2025
Ήταν ένας τετράποδος «ήρωας» που προσέφερε ανιδιοτελώς τις δυνάμεις του εκεί όπου ο άνθρωπος δυσκολευόταν να φτάσει

Σερβία: Προπονητής κατέρρευσε κατά τη διάρκεια αγώνα

Αθλητικά Νέα 04.11.2025
Επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του μερικά λεπτά μετά

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Μέχρι την Τετάρτη η κακοκαιρία

Καιρός 04.11.2025
Ισχυρές καταιγίδες και στην Αττική

Σούντγκρεν για τις καταγγελίες περί στημένων στην Ελλάδα: Είπα την αλήθεια, αν θέλουν να μου κάνουν μήνυση, ας το κάνουν

Αθλητικά Νέα 04.11.2025
«Παίζω και αγαπώ αυτό το άθλημα από τότε που ήμουν πέντε χρονών»

Σοβαρό τροχαίο στην Ηγουμενίτσα – Δύο φορτηγά συγκρούστηκαν μετωπικά

Ελλάδα 04.11.2025
Σφοδρότατο τροχαίο στον δρόμο Καρτέρι – Πλαταριά, στην Ηγουμενίτσα

Φονική συμπλοκή στη Χαλκίδα: Για οπαδικές διαφορές ο καβγάς

Ελλάδα 04.11.2025
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις

H Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα: Ποιος τραγουδιστής θα ανάψει το δέντρο

Ελλάδα 04.11.2025
Σε φουλ ρυθμούς ο δήμος Θεσσαλονίκης για την εορταστική περίοδο -

Πάνω από 25.000 φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν από το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας

Ελλάδα 04.11.2025
Τι πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να πάρουν τελικά πτυχίο

Φλόριντα: Αστυνομικός εξουδετέρωσε με σφαίρα στο κεφάλι 27χρονο που κρατούσε τον αδελφό του απειλώντας τον με μαχαίρι

Κόσμος 04.11.2025
«Πέτα το μαχαίρι γιατί θα σε σκοτώσω» προειδοποίησε τον Μάριο Κομάτσο ο βοηθός σερίφη Αντονι Γκονζάλες

Έφοδος στις φυλακές Αλικαρνασσού για τη βεντέτα στα Βορίζια

Ελλάδα 04.11.2025
Στις φυλακές κρατούνται συγγενείς του Φανούρη Καργάκη, του 39χρονου που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς στα Βορίζια