E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας: Πτώσεις τιμών και αύξηση των data

Ανάσα για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας

Δημοσίευση 2/12/2019 | 08:16

Συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας: Πτώσεις τιμών και αύξηση των data

Αλλαγές που θα ευνοούν τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά από παρέμβαση και της κυβέρνησης.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης συνέστησαν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όχι μόνο για μειώσουν τις χρεώσεις στα συμβόλαια, αλλά και να αυξήσουν τα data στα πακέτα ίντερνετ.


Ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής» και η συνάδελφος Μαρία Λιλιοπούλου, οι συζητήσεις είναι πλέον σε πολύ προχωρηµένο στάδιο και εντός των προσεχών ηµερών – το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου – όπως ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη δέσµευση των εταιρειών στον εξορθολογισµό των τιµολογίων προς τα κάτω.

Βεβαίως, όπως επισηµαίνουν όλα τα εµπλεκόµενα µέρη, είναι αδύνατον η κίνηση αυτή να αφορά σε µια οριζόντια µείωση, ίδια για κάθε πάροχο, δεδοµένου ότι πρόκειται για µια αυτορρυθµιζόµενη ελεύθερη αγορά, ενώ υπάρχει και το κρίσιµο ζήτηµα του ανταγωνισµού µεταξύ των εταιρειών και το «αγκάθι» της υπερφορολόγησης του κλάδου.

Λιγότερο “φαρμακερά” συμβόλαια και περισσότερα data
Ωστόσο, θα αποτελέσει σηµαντική ανάσα, που είτε θα µειώνει το τελικό ποσό που πληρώνουν οι συνδροµητές κάθε µήνα, είτε θα πολλαπλασιάζει τις παρεχόµενες υπηρεσίες και κυρίως τη χρήση δεδοµένων µε την ίδια χρέωση.

Αυτό συνεπάγεται µια έµµεση µείωση στα συµβόλαια, δεδοµένου ότι οι καταναλωτές θα καλύπτονται από χαµηλότερα σε τιµή συµβόλαια τα οποία αναµένεται να προσφέρουν περισσότερα δεδοµένα (data).



Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα αναπροσαρµοστεί η εµπορική πολιτική των εταιρειών, καθώς ο σχεδιαζόµενος διπλασιασµός των παρεχόµενων δεδοµένων, ακόµα κι αν αποφασιστεί να ακολουθηθεί αρχικά από έναν και µόνο πάροχο που θα πάρει την απόφαση να «θυσιάσει» τµήµα του µέσου εσόδου του ανά χρήστη, αναγκαστικά θα συµπαρασύρει και τους υπόλοιπους για λόγους ανταγωνισµού.



Αυτό που θεωρείται σίγουρο, όπως ξεκαθαρίζεται από αρµόδια χείλη, είναι ότι οι αλλαγές αναµένεται να ισχύσουν τόσο σε παλαιά όσο και σε νέα συµβόλαια.

Στο τραπέζι και η φορολογία των εταιρειών
Για να επιτευχθεί αυτό, οι σχετικές συστάσεις από το υπουργείο ασκούνται εδώ και µήνες στον κλάδο, ο οποίος µε τη σειρά του εκφράζει διαχρονικά παράπονα για την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών του, που αποδεδειγµένα είναι από τις υψηλότερες διεθνώς, φτάνοντας έως και το 49% της συνολικής επιβάρυνσης ανάλογα µε την κατανάλωση και επηρεάζοντας σηµαντικά τη ζήτηση δεδοµένου ότι «τιµωρεί» τη µεγαλύτερη χρήση.

Αν και τα ζητήµατα µείωσης της υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία δεν λύθηκαν µε το φορολογικό νοµοσχέδιο, η κυβέρνηση «ακούει» το αίτηµα, µε τον κ. Πιερρακάκη να παραδέχεται σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι πράγµατι οι φόροι είναι υψηλοί και ότι παρόλο που δεν είναι αρµόδιος για συγκεκριµένες ανακοινώσεις και χρονοδιαγράµµατα, το ζήτηµα έχει ήδη εξεταστεί και έχει γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση: «Οσο βελτιώνεται η οικονοµική κατάσταση, όσο δηµιουργείται δηµοσιονοµικό µαξιλάρι, τόσο περισσότερο αποκλιµακώνουµε τους φόρους εκεί που µπορούµε, σε συνάρτηση µε τις προεκλογικές µας δεσµεύσεις».



Αυτό βεβαίως δεν θεωρείται τόσο απλό, δεδοµένου ότι ενδεχόµενη ελάφρυνση των φόρων θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να ισοσκελιστεί από αντισταθµιστικά µέτρα, καθώς η ετήσια φορολόγηση του κλάδου αποτελεί σηµαντική ένεση στα δηµόσια ταµεία. Την ίδια στιγµή ο κλάδος φαίνεται να «ανακουφίστηκε» αρκετά µε την ταχεία ψήφιση των διατάξεων για την απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδότησης των κεραιοσυστηµάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven

Ταύρος εισέβαλε σε κουρείο στην Κωνσταντινούπολη και σκόρπισε τον πανικό, δείτε βίντεο

Κόσμος 27.05.2026
Ένας ταύρος που ξέφυγε από τον ιδιοκτήτη του εισέβαλε στο κατάστημα, σπέρνοντας τον τρόμο σε κουρείς και πελάτες - Το ζώο τέθηκε υπό έλεγχο μετά από καταδίωξη, χωρίς τραυματισμούς

Πέθανε ο ηθοποιός του «Emily in Paris», Πιερ Ντενί, έπειτα από μάχη με το σύνδρομο ALS

E-Daily 3.Left 27.05.2026
Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός έχασε τη μάχη σε ηλικία 69 ετών

Real Polls: Νέα δημοσκόπηση με εκπλήξεις

Πολιτική 27.05.2026
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Πλεύση Ελευθερίας οι μεγάλοι χαμένοι - Τι βγάζουν τα σενάρια δεύτερων εκλογών που εξέτασε η εταιρεία

Conference League: Πεδίο μάχης η Λειψία από οπαδούς της Κρίσταλ Πάλας και της Ράγιο Βαγιεκάνο, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 27.05.2026
Από το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν εστίες έντασης, αλλά το κλίμα στην πόλη της Γερμανίας όπου διεξάγεται ο τελικός παραμένει τεταμένο

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Γιώργος Δριτσάκος

Ελλάδα 27.05.2026
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 29 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στο Μπουρνάζι