E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλβανία: Νέος σεισμός 4,9 ρίχτερ

Ο σεισμός είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος

Δημοσίευση 28/11/2019 | 13:17

Αλβανία: Νέος σεισμός 4,9 ρίχτερ

Ένας νέος ισχυρός μετασεισμός 4,9 ρίχτερ συγκλόνισε λίγο πριν τη μια το μεσημέρι και πάλι την Αλβανία δυσκολεύοντας το έργο των σωστικών συνεργείων. Ο σεισμός είχε το ίδιο επίκεντρο με εκείνον των 6,4 ρίχτερ και είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα κάθε λεπτό που περνά, λιγοστεύουν οι ελπίδες για να εντοπιστούν ζωντανοί στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον φονικό σεισμό στην Αλβανία. Κάθε φορά που υπάρχει ενημέρωση, ο απολογισμός είναι όλο και πιο βαρύς.

40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Αλβανία τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 700 με μερικές δεκάδες να φέρουν σοβαρά τραύματα. Εκατοντάδες έμειναν άστεγοι. Δυστυχώς, ο απολογισμός αυτός δεν θα είναι ο τελικός.

Σήμερα, υπό κανονικές συνθήκες, η Αλβανία θα γιόρταζε την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας. Αντ’ αυτού, όμως, θρηνεί τους 40 νεκρούς της και αγωνιά για εκείνους που αγνοούνται ακόμα στα συντρίμμια ή έχουν μείνει άστεγοι μετά το σεισμό.

Στα συντρίμμια των κτιρίων που έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα από το πέρασμα του Εγκέλαδου, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εντοπίστηκαν άλλοι 10 νεκροί ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας. Η υπουργός δεν άντεξε και έβαλε τα κλάματα κάνοντας ανακοινώσεις για τον δραματικό απολογισμό.

«Στη διάρκεια της νύχτας ανακαλύψαμε άλλα δέκα θύματα. Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 40», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. Και ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι που παγιδεύθηκαν στα ερείπια, λιγοστεύουν.Αλβανία

Ανάμεσα στους 40 νεκρούς από το σεισμό στην Αλβανία υπάρχουν και παιδιά, ηλικίας από τριών έως 15 ετών. Τα περισσότερα θύματα (23 συνολικά) έχουν εντοπιστεί στην κωμόπολη Θουμάνα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα. Εκεί, από τα ξημερώματα, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στα συντρίμμια. Όσοι είχαν εντοπιστεί, ανασύρθηκαν είτε ζωντανοί είτε νεκροί.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι για τους οποίους οι ελπίδες ζωής εξανεμίζονται κάθε στιγμή που περνάει. Πέντε εγκλωβισμένοι ανήκουν μόνο σε μια οικογένεια που μετρά ακόμα τρεις νεκρούς που αποσύρθηκαν από τα ίδια συντρίμμια.Αλβανία

Εικόνες που σοκάρουν από το εσωτερικό κτιρίου

Δεν είναι μόνο οι εικόνες από τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα. Εικόνες από το Report TV δείχνουν πως καταστράφηκε από το σεισμό το εσωτερικό ενός κτιρίου.

Είναι εικόνες από το εσωτερικό εξαώροφου κτιρίου στο Δυρράχιο, όπου καταπλακώθηκαν και έχασαν τη ζωή τους τέσσερα μέλη εξαμελούς οικογένειας, κι άλλα δυο μέλη άλλης οικογένειας.

Στις φωτογραφίες φαίνεται το «μονοπάτι» που άνοιξαν οι διασώστες προκειμένου να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους και να τους βγάλουν από τα ερείπια.Αλβανία

Σεισμός στην Αλβανία: Σεισμόπληκτοι στο κρύο

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα στην ύπαιθρο και στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ στο Δυρράχιο δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία της πόλης.

Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στην Αλβανία δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 με τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική βοήθεια και συμπαράσταση προς την Αλβανία από όλο τον κόσμο και επισήμανε την ανάγκη συντονισμού, σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης αυτής της βοήθειας

Για το μέγεθος των καταστροφών από τον σεισμό στην Αλβανία, ο Ράμα τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε την συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι υπέρ της επιστροφής

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο Αντι Μπέρναμ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ωστόσο το νομικό και πολιτικό πλαίσιο παραμένει πολύπλοκο.

Ο Μαδούρο θα βρεθεί ξανά σήμερα στο δικαστήριο – Το χρονοδιάγραμμα της δίκης του στις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορείται για ναρκωτρομοκρατία και διακίνηση κοκαΐνης

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ανέβηκε σε σκάφος οικογένειας στην Κρήτη ‑ δείτε τι έκανε όταν το παιδί είπε «Ολυμπιακός»

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο Ισπανός φόργουορντ του Παναθηναϊκού απόλαυσε τις διακοπές του στην Κρήτη με χιούμορ, ανεβαίνοντας σε σκάφος και κάνοντας πλάκα σε παιδιά για το ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Η Ντόρτμουντ είναι έτοιμη να αποκτήσει τον Καρέτσα με συμβόλαιο έως και το 2031

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο Έλληνας διεθνής είναι μια ανάσα από τους Βεστφαλούς, με τη Μίλαν να προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα

Πειραιάς: Γιατί υπήρξε διαρροή υγραερίου σε κλειστό βενζινάδικο – Το σκοτεινό ιστορικό του

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Το πρατήριο είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση το 2024 και σφραγίστηκε λόγω παρατυπιών, ενώ φερόταν να συνδέεται με δολοφονηθέν πρόσωπο της νύχτας.

Φωτιές στην Καλαβρία: Οι εμπρηστές έδεναν υφάσματα σε γάτες και τους έβαζαν φωτιά

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ιταλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατήγγειλαν πράξεις άνευ προηγουμένου βαρβαρότητας, με αμοιβή 1.000 ευρώ για όποιον οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Τι είναι οι άνεμοι τύπου foehn που «εκτινάσσουν» θερμοκρασία και πότε αναμένεται πτώση έως και 10 βαθμών - Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλια

Πανσέληνος Ιουλίου 2026: Πότε θα εμφανιστεί το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού»

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η προέλευση της ονομασίας της πανσελήνου του Ιουλίου – Τι φταίει για το μέγεθος και την πορτοκαλί απόχρωσή της

«Φέρτε φίλους στο Ντουμπάι και κερδίστε» – Το εμιράτο μοιράζει 700 ευρώ σε κατοίκους που προσκαλούν τουρίστες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η κυβέρνηση διοχετεύει χρήματα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί το πλήγμα του πολέμου

Διάρρηξη σπιτιού στον Βόλο εν ώρα διακοπών: Πήραν μέχρι και τα πιο απίθανα αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν βήμα-βήμα τις κινήσεις των δραστών

Καύσωνας: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της μαζικής χρήσης κλιματιστικών