E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια

Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Δημοσίευση 26/11/2019 | 18:52

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε, δε, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας και υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, γνωστοποιώντας ότι προσκάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών των Σκοπίων και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Σκοπίων εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Δένδια και υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών στη χώρα του και σημείωσε ότι αποτελεί, πλέον, μέρος του νομικού συστήματος των Σκοπίων και ως τέτοια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν την ανιψιά και την εγγονή του Κασέμ Σουλεϊμανί

Κόσμος 04.04.2026
Συνελήφθησαν αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε το καθεστώς μόνιμης διαμονής τους

Συγκλονίζει ο Μιρτσέα Λουτσέσκου: Ζήτησε από τον γιο του, Ραζβάν, εισιτήρια για τον τελικό Κυπέλλου του ΠΑΟΚ

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
«Κόκαλο» έμεινε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, όταν άκουσε τον πατέρα του στο τηλέφωνο, να του ζητάει δύο εισιτήρια και την κατάκτηση του Κυπέλλου, μετά τα πέντε στεντ και τον απινιδωτή, που του τοποθετήθηκαν την Παρασκευή

Κασίμπασα: Το γκολ της χρονιάς, από τον τερματοφύλακα Ανδρέα Γιαννιώτη, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
Γκολ ποίημα από τον 33χρονο Έλληνα τερματοφύλακα, σε έναν αγώνα επιβίωσης για την παραμονή της ομάδας του, στην κατηγορία

Πάτρα: Ημίγυμνος άνδρας απειλούσε περαστικούς με αντικείμενο

Ελλάδα 04.04.2026
Συνελήφθη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έσπευσαν στο σημείο

Τραμπ: Τελεσίγραφο 48 ωρών στο Ιράν – «Ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως»

Κόσμος 04.04.2026
Απέφυγε να αναφερθεί στον δεύτερο αγνοούμενο πιλότο

Εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ‑ Πώς θα λειτουργήσουν

Ελλάδα 04.04.2026
Μάλιστα αύριο Κυριακή των Βαίων θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

«Τσουχτερές» οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι ‑ Αυξήσεις ακόμα και 40%

Οικονομία 04.04.2026
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Πώς κινούνται οι τιμές.

Κυριακή Γρίβα: «Η δολοφονία του παιδιού μου ανέδειξε ότι δεν υπάρχει προστασία από την αστυνομία» λέει η μητέρα της

Ελλάδα 04.04.2026
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τη νύχτα που η Κυριακή Γρίβα άφησε την τελευταία της πνοή

Αφέθηκε ελεύθερη η Ιωάννα Τούνη

Ελλάδα 04.04.2026
Είχε συλληφθεί έπειτα από μήνυση για βίντεο που ανέβασε με καταδικασθέντα για το revenge ρorn

Τραγωδία στην Κόρινθο: Κατέρρευσε μπαλκόνι και σκότωσε γυναίκα – Τραυματίστηκαν τα παιδιά της

Ελλάδα 04.04.2026
Η γυναίκα φέρεται να εγκλωβίστηκε κάτω από τον όγκο των δομικών υλικών και του τσιμέντου.