E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια

Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Δημοσίευση 26/11/2019 | 18:52

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε, δε, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας και υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, γνωστοποιώντας ότι προσκάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών των Σκοπίων και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Σκοπίων εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Δένδια και υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών στη χώρα του και σημείωσε ότι αποτελεί, πλέον, μέρος του νομικού συστήματος των Σκοπίων και ως τέτοια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στο θρίλερ: Ελεύθερη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Σέλι Κίτλεσον στο Ιράκ

Κόσμος 07.04.2026
Η Κίτλεσον είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος με έδρα της Ρώμη

Τhe Sun: Φιάσκο με το Dragon που έστειλε η Βρετανία στην Κύπρο ‑Αποσύρεται λόγω τεχνικού προβλήματος

Κόσμος 07.04.2026
Η Βρετανία είχε δεχθεί επικρίσεις για την αργή ανάπτυξή του στη Μεγαλόνησο - Έφτασε στην Κύπρο μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες από το χτύπημα στο Ακρωτήρι

Πέθανε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
«Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών ο Ρουμάνος προπονητής

Εφιαλτική προσομοίωση: Τι θα συμβεί στα πρώτα 30 λεπτά αν οι ΗΠΑ κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο

Κόσμος 07.04.2026
Μία μελέτη του 2019, εκτίμησε ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν και 57,4 εκατομμύρια θα τραυματίζονταν τις πρώτες ώρες ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Το FBI προειδοποιεί: Μην εγκαταστήσετε αυτές τις εφαρμογές στα κινητά σας

Tech + Science 07.04.2026
Η Κίνα πρώτη στη λίστα των επικίνδυνων εφαρμογών

Βόλος: Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν 54χρονο για ζημιά σε υδρορροή ύψους 150 ευρώ

Ελλάδα 07.04.2026
O 50χρονος πατέρας και ο 21χρονος γιος συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Ιράν: Το καθεστώς σχηματίζει «ανθρώπινες αλυσίδες» σε γέφυρες ‑ Βίντεο

Κόσμος 07.04.2026
Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και απλώνοντας ένα τεράστιο εθνικό σύμβολο κατά μήκος του οδοστρώματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας

Fuel Pass 2026: Ποιοι θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ποιοι όχι

Οικονομία 07.04.2026
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 07.04.2026
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science 07.04.2026
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο