E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια

Η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Δημοσίευση 26/11/2019 | 18:52

Δένδιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε, δε, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας και υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σκοπίων «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, γνωστοποιώντας ότι προσκάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών των Σκοπίων και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Σκοπίων εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Δένδια και υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών στη χώρα του και σημείωσε ότι αποτελεί, πλέον, μέρος του νομικού συστήματος των Σκοπίων και ως τέτοια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

Tech + Science 24.04.2026
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

E-Daily 2.TopNews 24.04.2026
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!