E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα Εισόδια της Θεοτόκου: Ποιες Μαρίες γιορτάζουν σήμερα

Πως συνδέεται η μέρα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις

Δημοσίευση 21/11/2019 | 10:09

Τα Εισόδια της Θεοτόκου: Ποιες Μαρίες γιορτάζουν σήμερα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα 21 Νοεμβρίου και γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλη τη χώρα.

Η παράδοση θέλει σήμερα να γιορτάζουν οι ελεύθερες και οι ελεύθεροι ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Μαρία, η Δέσποινα, ο Μάριος, αλλά και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που γιορτάζουν την «Υπέρμαχο στρατηγό» τους.
Η Παναγία των αγροτών
Ι

διαίτερα σημαντική είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σπορά τους. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώγουν και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Τους σπόρους τους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία..

Της Παναγίας γίνονται και μετεωρολογικές προβλέψεις

Σήμερα Εισόδια της Παναγίας συνηθίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας και μετεωρολογικές προβλέψεις. Όπως λένε οι γνώστες, «την ημέρα αυτή βασιλεύει η Πούλια, και όπως θα κάμει αυτή τη μέρα, θα κάμει και τις κατοπινές σαράντα μέρες».


Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα

Στις μέρες μας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου στα Χανιά, τη Λιβαδειά, την Αμφίκλεια και την Κίμωλο. Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα, ο θαυμάσιος βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στο μέσο της οδού Ερμού στην Αθήνα.

Τα Εισόδια της Παναγίας

Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς της μικρής Μαριάμ, Μαρίας, μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανοί που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Το τάμα των γονιών της Θεοτόκου στον Θεό

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.

Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου Ιωακείμ και Άννα μετά από 20 χρόνια γάμου δεν είχαν παιδιά και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα.
Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαρία.
Όταν το παιδί έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους.
Η Μαρία ανέβηκε τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στη συνέχεια ανέβασε την 3ων ετών Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου, γιορτή από τον 7ο αιώνα

Tα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξ αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.


Τα Εισόδια της Θεοτόκου, η παράδοση θέλει σήμερα να γιορτάζουν οι ελεύθερες και οι ελεύθεροι ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Μαρία, η Δέσποινα, ο Μάριος, αλλά και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που γιορτάζουν την «Υπέρμαχο στρατηγό» τους.
Απολυτίκιο της Παναγίας
Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν? Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Κρατούσε τη γυναίκα από το λαιμό, εκείνη έκανε νόημα για βοήθεια»: Πώς ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του στη Λεμεσό

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
«Φύγε, θα σε πυροβολήσω» είπε ο δράστης στον άνδρα που προσπάθησε να παρέμβει

Ντέιβι Τσέις: To AIDS ήταν η αιτία θανάτου της «Σαμάρα» του The Ring

E-Daily 3.Left 30.06.2026
Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται επίσης ως σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας η χρόνια χρήση πολλαπλών ναρκωτικών ουσιών

Αθώος ο πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπαταρλής για την υπόθεση κοκαΐνης

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ο πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker είχε αρνηθεί κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή ότι είχε σχέση με την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών

Ανατροπή στον τουρισμό: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκετε περισσότερες προσφορές για διακοπές φέτος

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Πιέσεις στις τιμές το καλοκαίρι, αισιοδοξία για το φθινόπωρο - Η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Σαντορίνη συνεχίζει να πιέζεται

Εκπνέει η προθεσμία για τα ασανσέρ – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο των 1000€

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων. Στις 30 Ιουνίου 2026, εκπνέει η τελική προθεσμία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το Ψηφιακό Μητρώο Ανελκυστήρων. Δείτε τις κυρώσεις.

Μαρόκο ‑ Ολλανδία 3‑2 πεν. (1‑1 κ.δ., παρ.): Πρόκριση στους «16» για τα «Λιοντάρια» του Ελ Καμπί

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ο Μπόνο ήρωας στα πέναλτι - οι Αφρικανοί πέρασαν στον επόμενο γύρο

Παραγουάη ‑ Γερμανία 4‑3 πεν. (1‑1 κ.α., παρ.): Νοκ‑άουτ τα Πάντσερ στην πρώτη έκπληξη των νοκ‑άουτ!

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η Αλμπιρόχα αποκλείει τη Γερμανία στα πέναλτι και κλείνει θέση στους «16» για πρώτη φορά από το 2010

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες ομήρων που επέζησαν από τη Χαμάς στα τούνελ της Γάζας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κλουβιά, βιασμούς και βασανιστήρια με σιδηρολοστούς που λυγίζουν την ανθρώπινη λογική

Λευκάδα: Βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στο κεφάλι γυναίκας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η 52χρονη βρισκόταν στους καταρράκτες Νυδριού στη Λευκάδα

«Νομίζω ότι η μαμά μου έχει χάσει το μυαλό της»: Τι έλεγε στη σύντροφό του ο 26χρονος πριν το διπλό φονικό στο Αίγιο

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Μιλώντας στο MEGA η γυναίκα μιλάει για πρώτη φορά για όσα γνωρίζει ότι συνέβαιναν μεταξύ του 26χρονου Ολύμπιου και της μητέρας του που βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Αγριο έγκλημα στο Τέξας: Δίδυμες σκότωσαν μητέρα πέντε παιδιών και χαμογελούσαν όταν τις συνέλαβαν

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
19 και 21 ετών οι δίδυμες Αμάγια Κούκι και Κίτι Μία Ντίαζ - Συνελήφθη και μια 21χρονη φίλη τους

Βραζιλία – Ιαπωνία 2‑1: Πρόκριση στους «16» με ανατροπή και σάμπα

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Σελεσάο βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά ο Αντσελότι ρίσκαρε, άλλαξε το σύστημα και πέρασε στους «16» - επόμενος αντίπαλος ο νικητής Ακτής Ελεφαντοστού - Νορβηγίας