E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα Εισόδια της Θεοτόκου: Ποιες Μαρίες γιορτάζουν σήμερα

Πως συνδέεται η μέρα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις

Δημοσίευση 21/11/2019 | 10:09

Τα Εισόδια της Θεοτόκου: Ποιες Μαρίες γιορτάζουν σήμερα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα 21 Νοεμβρίου και γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλη τη χώρα.

Η παράδοση θέλει σήμερα να γιορτάζουν οι ελεύθερες και οι ελεύθεροι ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Μαρία, η Δέσποινα, ο Μάριος, αλλά και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που γιορτάζουν την «Υπέρμαχο στρατηγό» τους.
Η Παναγία των αγροτών
Ι

διαίτερα σημαντική είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σπορά τους. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώγουν και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Τους σπόρους τους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία..

Της Παναγίας γίνονται και μετεωρολογικές προβλέψεις

Σήμερα Εισόδια της Παναγίας συνηθίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας και μετεωρολογικές προβλέψεις. Όπως λένε οι γνώστες, «την ημέρα αυτή βασιλεύει η Πούλια, και όπως θα κάμει αυτή τη μέρα, θα κάμει και τις κατοπινές σαράντα μέρες».


Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα

Στις μέρες μας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου στα Χανιά, τη Λιβαδειά, την Αμφίκλεια και την Κίμωλο. Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα, ο θαυμάσιος βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στο μέσο της οδού Ερμού στην Αθήνα.

Τα Εισόδια της Παναγίας

Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς της μικρής Μαριάμ, Μαρίας, μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανοί που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Το τάμα των γονιών της Θεοτόκου στον Θεό

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.

Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου Ιωακείμ και Άννα μετά από 20 χρόνια γάμου δεν είχαν παιδιά και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα.
Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαρία.
Όταν το παιδί έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους.
Η Μαρία ανέβηκε τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στη συνέχεια ανέβασε την 3ων ετών Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου, γιορτή από τον 7ο αιώνα

Tα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξ αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.


Τα Εισόδια της Θεοτόκου, η παράδοση θέλει σήμερα να γιορτάζουν οι ελεύθερες και οι ελεύθεροι ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Μαρία, η Δέσποινα, ο Μάριος, αλλά και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που γιορτάζουν την «Υπέρμαχο στρατηγό» τους.
Απολυτίκιο της Παναγίας
Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν? Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα τηλεφωνική απάτη: Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος – Ποια τακτική χρησιμοποιούν οι δράστες

Τζον Ντουράν: Μόλις 22 ετών και ήδη στην 7η μεταγραφή της καριέρας του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο Κολομβιανός φορ δανείστηκε από την Αλ Νασρ στη Μπενφίκα και κινδυνεύει να γκρεμίσει κάθε ρεκόρ μεταγραφών σε νεαρή ηλικία

Δύο τουρίστες κατέρρευσαν από τη ζέστη στην Κνωσό – Προσωρινό «λουκέτο» στον αρχαιολογικό χώρο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Και οι δύο επισκέπτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις

Red Code στη μισή Ελλάδα για φωτιά ‑ Έρχονται ιδιαίτερα δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Οι ιδιαίτερα δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν δημιουργούν συνθήκες ακραίας επικινδυνότητας για την εκδήλωση και την ταχεία εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

ΗΠΑ: Αεροπλάνο σέρνεται με την ουρά στον διάδρομο πετώντας σπίθες, δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε

Επίθεση με τρανσφοβικό κίνητρο στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου – Στο νοσοκομείο δύο Βραζιλιάνες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Τρεις άγνωστοι επιτέθηκαν σε τρανς γυναίκα και τη φίλη της στις 5 τα χαράματα – Προανάκριση για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Τραμπ «ξεσπά» για τις εκτελέσεις στο Ιράν: «Αγριοι»

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο Truth Social μετά τον απαγχονισμό δύο νεαρών διαδηλωτών στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ο ηλικιωμένος κατασκεύαζε κάθε χρόνο από το 2021 ανάχωμα στην κοίτη του ποταμού για να αρδεύει τα χωράφια του, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Γυμνός τουρίστας στη Μύκονο: Συνελήφθη αφού πόζαρε στο άγαλμα Καραμανλή – Χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο άνδρας προέβαλε έντονη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, με τρεις αστυνομικούς να χρειαστούν για να τον ακινητοποιήσουν.

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο

Κόσμος 21.07.2026
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις