E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι ψάχνει η NASA στην Σαντορίνη

Ξεκίνησε χθες το βράδυ η έρευνα

Δημοσίευση 21/11/2019 | 09:42

Τι ψάχνει η NASA στην Σαντορίνη

Ξεκίνησε, χθες το βράδυ από το λιμάνι του Λαυρίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου, διεθνής ωκεανογραφική έρευνα του βυθού στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, η οποία χρηματοδοτείται και στηρίζεται από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η διεθνής αποστολή που αποτελείται από 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία, υποστηρίζεται επιχειρησιακά από το ελληνικών συμφερόντων πλοίο DP-2 CLV Ocean Link της εταιρείας Maritech International.

Σκοπός της NASA είναι να δοκιμάσει στις θάλασσες της Γης νέες και «έξυπνες» τεχνολογίες με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles – AUVs), που τις επόμενες δεκαετίες προορίζονται να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία, αχαρτογράφητα και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.


Στο πρόγραμμα, που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας των ρομποτικών ανιχνευτικών μέσων, συμμετέχουν το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης (με επικεφαλής τον Δρ. Ρίτσαρντ Καμίλι, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της αποστολής), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς το Ισραήλ παρέσυρε τον Αγιατολάχ στον θάνατο με παγίδα ψεύτικου δείπνου Σαμπάτ και τον εξόντωσε με πύραυλο από το διάστημα

Κόσμος 05.03.2026
Λεπτομέρειες για την επιχείρηση ΗΠΑ – Ισραήλ που οδήγησε στη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου: Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις μετά την Ελλάδα

Ελλάδα 05.03.2026
Η Ελλάδα ενίσχυσε άμεσα την άμυνα της Κύπρου στέλνοντας τις φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» και μαχητικά αεροσκάφη

Η συγκινητική ανάρτηση του Μεχντί Ταρέμι για τον πόλεμο στο Ιράν

Αθλητικά Νέα 05.03.2026
Η τοποθέτηση του παίκτη του Ολυμπιακού με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τη χώρα του

«Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Απομάκρυναν με τη βία βετεράνο από το Καπιτώλιο

Κόσμος 05.03.2026
Βίντεο από τη στιγμή που διαμαρτύρεται κατά του πολέμου στο Ιράν και τον απομακρύνουν από την αίθουσα

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται με τη βοήθεια Μοσάντ και CIA για χερσαία επίθεση στο Ιράν, τι τους έχουν υποσχεθεί

Κόσμος 05.03.2026
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, η ιδέα να αξιοποιηθεί η παρουσία των Κούρδων ξεκίνησε από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Νέος συναγερμός στην Κύπρο: Ηχούν ξανά σειρήνες στο Ακρωτήρι

Ελλάδα 05.03.2026
«Παρακαλείστε να παραμείνετε εντός των οικιών σας και να παραμείνετε στη θέση σας μέχρι νεότερης επίσημης ενημέρωσης»

Super League: Το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου σύμφωνα με τον υπερυπολογιστή

Αθλητικά Νέα 05.03.2026
Αυτά τα ποσοστά αναμένεται να αλλάξουν μετά το ντέρμπι της Κυριακής

Αλλάζει η ώρα τον Μάρτιο: Η Κυριακή που θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Ελλάδα 05.03.2026
Η χειμερινή ώρα θα επιστρέψει ξανά την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026

H Ισπανία στέλνει τελικά φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της στην Κύπρο

Κόσμος 05.03.2026
Η φρεγάτα θα πραγματοποιήσει αποστολές «προστασίας και αντιαεροπορικής άμυνας»

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Patriot στην Κάρπαθο: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στα νησιά του Αιγαίου»

Ελλάδα 05.03.2026
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανοικτό προς συζήτηση σχετικά με το αντικειμενικό νομικό καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τα οποία έχουν τεθεί υπό μη στρατιωτικό καθεστώς»

Πύραυλοι και drones του Ιράν χτύπησαν αεροδρόμιο στο Αζερμπαϊτζάν

Κόσμος 05.03.2026
Εκρήξεις ακούστηκαν στην Ντόχα και τη Μανάμα