E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Το σχέδιο για την μείωσή τους, ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Βαθιά «ανάσα» τους επόμενους μήνες

Δημοσίευση 21/11/2019 | 08:11

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Το σχέδιο για την μείωσή τους, ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι

Ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι μάταια περιμένουν χρόνια την απόδοση της σύνταξης ή του εφάπαξ που δικαιούνται, προετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει κυβερνητικές δεσμεύσεις υπό μορφή αναλυτικού πλάνου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με αυτό το πλάνο, στο τέλος του 2019, οι «καθαρές» ληξιπρόθεσμες οφειλές θα έχουν υποχωρήσει στο 1 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο και έξι μήνες αργότερα το κράτος θα έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του με εξαίρεση 140 εκατ. ευρώ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης οι οποίες θα απαιτήσουν έξτρα χρόνο έως τον Ιούνιο του 2021.


Τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν ( Αύγουστος 2019) αποκαλύπτουν συνολικές απαιτήσεις εκκρεμών συντάξεων ύψους 303 εκατ. ευρώ με μεγάλη αύξηση έναντι των 192 εκατ. ευρώ του Αυγούστου 2018.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τις οποίες όμως ποτέ δεν τήρησε.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει τώρα δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου αφενός να εξαλειφθεί το σημερινό στοκ, αφετέρου να μην δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Πρόσφατα, πέρασε από τη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται πως ειδικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε ιδιώτες οι οποίοι στερούνται φορολογικής ή/ και ασφαλιστικής ενημερότητας, το δημόσιο θα προχωρά σε δημόσια κατάθεση υπό μορφή παρακαταθήκης (στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και ο πιστωτής θα έχει πέντε χρόνια στη διάθεσή του να αντλήσει τα χρήματα με την προσκόμιση της απαιτούμενης ενημερότητας. Από την ώρα που θα λάβει χώρια η δημόσια κατάθεση όμως, η οφειλή από τα τεφτέρια των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου θα έχει σβήσει.

Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να προσθέσει κι άλλα μέτρα επί των οποίων έχει ενημερώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών, προωθείται η συγκρότηση ειδικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του πρότζεκτ και θα ενημερώνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εξαμηνιαίες και ενδιάμεσες εκθέσεις έως τη λήξη της θητείας της το καλοκαίρι του 2021.

Εφόσον οι δεσμεύσεις τηρηθούν, η αγορά και οι συνταξιούχοι εν αναμονή μπορούν να προσδοκούν βαθιά «ανάσα» τους επόμενους μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εξιχνίαση του θανάτου του ιδρυτή της Mango: Τα καθοριστικά στοιχεία και τα μοιραία λάθη του κληρονόμου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τζόναθαν Αντιτς έδωσε αντιφατικές πληροφορίες στην αστυνομία – ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του σταματούσε για φωτογραφίες

ΗΠΑ: Κατηγορείται για φόνο ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο

Κόσμος Χτες
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει για αλλαγή καθεστώτος στο νησί, χαρακτήρισε την Κούβα κράτος-παρία που φιλοξενεί εχθρικές ξένες στρατιωτικές δυνάμεις

Σάλος στην Πορτογαλία: Τι είναι οι «Θηριανοί» που ζητούν να τους εξετάζουν κτηνίατροι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μια «κοινότητα» που συνεχώς μεγαλώνει - άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα και τώρα απαιτούν κτηνιατρική περίθαλψη

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν επικίνδυνα βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ρωσικά μαχητικά εκτέλεσαν επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του βρετανικού αεροσκάφους, που πετούσε χωρίς οπλισμό σε προγραμματισμένη αποστολή

Συναγερμός στον Όλυμπο: Επιχείρηση εντοπισμού αγνοούμενου ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Ο ορειβάτης κατευθύνθηκε από το καταφύγιο προς την κορυφή του βουνού και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται

Καιρός: Καταιγίδες το επόμενο 24ωρο από ψυχρές αέριες μάζες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός Χτες
Η μετεωρολογική πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Γιγάντια λύρα 10 μέτρων στην Κρήτη διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες

Ελλάδα Χτες
Στα Πιτσίδια Ηρακλείου, κοντά στα Μάταλα, η εντυπωσιακή κατασκευή του Μιχάλη Ζουριδάκη διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης κρητικής λύρας στον κόσμο

Θανατική ποινή σε άνδρα που δολοφόνησε ανήλικη influencer, επειδή τον απέρριψε

Κόσμος Χτες
Επιπλέον, πρέπει να καταβάλει 2,5 εκατομμύρια ρουπίες ως αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος

Κηφισός: Καραμπόλα με επτά αμάξια στο ύψος της Λυκόβρυσης

Ελλάδα Χτες
Εγκλωβισμένοι στην κίνηση οι οδηγοί

Αμετανόητος ο Ισραηλινός υπουργός παρά τη διεθνή κατακραυγή: «Δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο»

Κόσμος Χτες
Με νέα ανάρτηση το Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απάντησε στον Ισραηλινός ΥΠΕΞ ο οποίος καταδίκασε τις πράξεις του σε βίντεο κατά ακτιβιστών

Τραμπ για Ιράν: Ο Νετανιάχου θα «κάνει ό,τι θέλω εγώ»

Κόσμος Χτες
Νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν