E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το γαλλικό σχέδιο για Σκόπια ‑ Αλβανία και η στάση της Ελλάδας

Από βδομάδα ο Δένδιας στα Σκόπια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2019 | 18:15

Το γαλλικό σχέδιο για Σκόπια ‑ Αλβανία και η στάση της Ελλάδας

Με τις ανεπίσημες προτάσεις για την μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, η γαλλική διπλωματία ευελπιστεί να μετριάσει την σκληρή κριτική που δέχθηκε τον Οκτώβριο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για το «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία.

Για τον Γάλλο πρόεδρο η υιοθέτηση των προτάσεων αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα διεύρυνση της ΕΕ. Αντί λοιπόν για τα 35 κεφάλαια, η Γαλλία προτείνει 7 θεματικές ενότητες, η οποία οφείλουν να εφαρμοστούν διαδοχικά από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Οι ενότητες αφορούν για παράδειγμα: Θεμελιώδη Δικαιώματα & Κράτος Δικαίου, Παιδεία & Επιστήμη, Απασχόληση & Κοινωνικά ζητήματα. Μόλις ένα κράτος εκπληρώσει όσα προβλέπονται σε μια από τις θεματικές ενότητες, τότε θα αποκτά πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Eurojust για συνεργασία σε ζητήματα δικαιοσύνης ή το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης Erasmus.

Η μόνη ελπίδα θετικής αντιμετώπισης που διαφαίνεται στο κείμενο των έξι σελίδων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα είναι το σημείο όπου επισημαίνεται ότι «Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο ανήκουν ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά στην Ευρώπη».

«Ο Μακρόν μπορεί και να αλλάξει γνώμη»

Σε ερώτηση της DW αναφορικά με το non paper του προέδρου Μακρόν, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιάνις Πέλερ απαντά ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας διεύρυνσης, αρκεί να μην καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. Την επίτευξη αυτού του στόχου υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του, την περασμένη Τετάρτη, στα Σκόπια: «Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η συνέχιση μιας επιτυχημένης πολιτικής για τη διεύρυνση της ΕΕ και η μακροπρόθεσμα σταθερή ανάπτυξη στα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί για εμάς στρατηγικό συμφέρον».

Όταν πριν από 15 χρόνια εντάσσονταν 10 νέα μέλη στην ΕΕ η Γαλλία είχε ταχθεί υπέρ της όσο το δυνατόν ταχύτερης ένταξης της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υπενθυμίζει ο Ερβάν Φουερέ από τη δεξαμενή σκέψης CEPS στις Βρυξέλλες. Κατά την άποψή του το «όχι» Μακρόν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία σχετίζεται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Γαλλία την ερχόμενη άνοιξη. Σύμφωνα με τον γάλλο πολιτικό αναλυτή οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από την ΕΕ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Προσθέτει ωστόσο ότι ο γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να αλλάξει γνώμη μετά τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία και να δώσει, τελικά, το πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Πηγή: dw.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Η Πλεύση χάνει από την πρώτη γραμμή της τον πιο πολύτιμο πυλώνα

Πολιτική 19.11.2025
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά λόγια την παραίτηση του Διαμαντή Καραναστάση από το βουλευτικό του αξίωμα.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του Σπύρου Μαρτίκα με τον αρχηγό της εγληματικής οργάνωσης – Τι κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ

Ελλάδα 19.11.2025
Μια από τις πιο αποκαλυπτικές στιγμές καταγράφηκε ανήμερα των Φώτων του 2025

Θεσσαλονίκη ‑ Σίνδος σε 11 λεπτά με μόνο 1 ευρώ ‑ Πρεμιέρα για τα έξι νέα δρομολόγια του Προαστιακού

Ελλάδα 19.11.2025
Τα συνολικά 17 δρομολόγια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνουν σημαντικά τους χρόνους αναμονής

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας

Ελλάδα 19.11.2025
Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Σε συναγερμό η Πολωνία: Στέλνει 10.000 στρατιώτες σε κρίσιμες υποδομές ‑ Φοβάται χτύπημα τα Χριστούγεννα

Κόσμος 19.11.2025
Προειδοποιήσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου - Νωρίτερα η Βαρσοβία διέταξε την εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών μαχητικών, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία

Κόσμος 19.11.2025
Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ ‑ καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο

Ελλάδα 19.11.2025
Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας

Ελλάδα 19.11.2025
Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 80% των δραστών άνδρες

Αρκούδα εισέβαλε σε κατάστημα και κυνήγησε 11χρονο στις ΗΠΑ

Κόσμος 19.11.2025
«Ήταν περίπου μισό μέτρο μακριά μου, νόμιζα ότι θα με φάει», είπε ο 11χρονος

Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία 19.11.2025
Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τον οριστικό πίνακα δικαιούχων χαμηλής περιόδου, όπως διαμορφώθηκε μετά την ανακατανομή των αδιάθετων ποσών της υψηλής περιόδου