E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος K.O.K: Σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα και απαλοιφή εξοντωτικών κυρώσεων

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών

Δημοσίευση 17/11/2019 | 11:52

Νέος K.O.K: Σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα και απαλοιφή εξοντωτικών κυρώσεων

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ετοιμάζει και προωθει το υπουργείο Μεταφορών.   

Στο νόμο για τον νέο ΚΟΚ να περιλαμβάνονται ελαφρύτερες διοικητικές κυρώσεις αλλά και αυξομειώσεις στα προβλεπόμενα πρόστιμα, αλλά εξαιρούνται σοβαρές παραβάσεις για τις οποίες οι οικονομικές ποινές θα αυξηθούν. Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος», εξετάζεται η απαλοιφή εξοντωτικών κυρώσεων, όπως η διά βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση.   

Ο νέος ΚΟΚ στρέφεται στο να τιμωρείται η κακή οδηγική συμπεριφορά, αλλά όχι το αυτοκίνητο, κάτι που σημαίνει πως μειώνονται οι παραβάσεις για τις οποίες θα αφαιρούνται τα στοιχεία του αυτοκινήτου όπως η άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες. Αυτό γίνεται προκειμένου να μην «τιμωρείται» το όχημα με ακινητοποίηση, αλλά ο μόνο ο οδηγός. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης του χρήστη, αλλά όχι και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.   

Οι βασικές αλλαγές στον υπό αναθεώρηση ΚΟΚ   

Διατηρείται η αφαίρεση των στοιχείων του αυτοκινήτου για  παραβάσεις οι οποίες σχετίζονται με το όχημα, όπως η έλλειψη βεβαίωσης τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ ή οι βλάβες στα φώτα κ.λπ.   

Σε σοβαρές παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η υπερβολική ταχύτητα, εξετάζεται ο συνδυασμός ποινών και προστίμων, αλλά ,και η διατήρηση της αφαίρεσης των στοιχείων του αυτοκινήτου ως αποτρεπτικού μέτρου.

Για κάποιες παραβάσεις θα εξεταστούν μεμονωμένα και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές. Σε τουλάχιστον δύο παραβάσεις, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και οι αυτοσχέδιοι αγώνες (κόντρες), οι οποίοι θεωρούνται ως μια «συνειδητή» παράβαση, το χρηματικό πρόστιμο θα αυξηθεί από το σημερινό που είναι στα 700 ευρώ.   

Προς κατάργηση είναι και η διά βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, η οποία προβλέπεται σήμερα στις περιπτώσεις διπλής ή τριπλής υποτροπής σε πολύ σοβαρές παραβάσεις, όπως το αλκοόλ. Από το Υπουργείο εκτιμάται ότι η ποινή δεν έχει τον σωφρονιστικό χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει μια ποινή.

Στο υπουργείο προσανατολίζονται επίσης στην κατάργηση της διάταξης για την επιβολή προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια καθώς εκτιμάται ότι είναι ανεφάρμοστη, και επαναθεσμοθέτηση ίδιου προστίμου σε όλους για την ίδια παράβαση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανάμεσα σε Λακωνία και Κρήτη

Ελλάδα 08.04.2026
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα

Αγιο Φως: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Πώς θα φτάσει στην Ελλάδα

Ελλάδα 08.04.2026
Η τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο θα ακολουθήσει το ίδιο αυστηρό πρωτόκολλο, ενώ οι επισκέπτες από την Ελλάδα δεν θα εισέλθουν στον Ναό

Χαμός με Στραβελάκη και Κωνσταντοπούλου: «Γιατί με στοχοποιείτε» ‑ «Η εκπομπή είναι τσιφλίκι σας;»

Ελλάδα 08.04.2026
«Δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα μου πει τι θα πω» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Πάσχα 2026: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση 75% τις ημέρες των αργιών

Οικονομία 08.04.2026
Πόσο πληρώνονται όσοι εργαζόμενοι εργαστούν τις ημέρες που είναι αργία

Οι ένοπλες δυνάμεις φτιάχνουν UAV με 3D εκτύπωση ‑ Ουσιαστικό βήμα μετάβασης στη νέα εποχή

Κόσμος 08.04.2026
Ο Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί και τον Οκτώβριο του 2025 το Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών στις Αχαρνές

Τραγωδία στην Καισαριανή: Νεκρός 28χρονος που αγνοούνταν

Ελλάδα 08.04.2026
Ο 28χρονος Πολυχρόνης αγνοούνταν από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου

Hellenic Train: Έπεσε δέντρο στο τμήμα Σίνδος ‑ Θεσσαλονίκη ‑ Διακόπηκε η κυκλοφορία

Ελλάδα 08.04.2026
Από την πτώση δέντρου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση

Χανιά: Εξιχνιάστηκε κύκλωμα για τηλεφωνικές απάτες ‑ Πάνω από 190.000 ευρώ η λεία τους

Ελλάδα 08.04.2026
28 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ακραία δήλωση Ακάρ για Κύπρο: «Θα είναι το τελευταίο σας Πάσχα»

Κόσμος 08.04.2026
Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Τουρκίας και νυν Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Χουλουσί Ακάρ έκανε σχετική ανάρτηση

Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρές και σε προχωρημένη σήψη βρέθηκαν σε διαμέρισμα δύο αδελφές

Ελλάδα 08.04.2026
Από την μέχρι τώρα έρευνα δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

Ελλάδα 08.04.2026
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανακοίνωση του μέτρου