E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ετοιμότητα η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της αυριανής 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2019 | 09:00

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ βρίσκονται ήδη τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα οποία φέτος θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι το κλίμα είναι πιο «ηλεκτρισμένο», λόγω των αλλαγών στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και των πρόσφατων αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην ΑΣΟΕΕ, όπου την Δευτέρα έλαβαν χώρα επεισόδια , δύο 24ωρα μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο υπόγειο του ιδρύματος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη και ρόπαλα. Η πρώην ΑΣΟΕΕ παραμένει κλειστή με απόφαση της συγκλήτου.

Οι Αρχές δεν θα βρίσκονται σε συναγερμό μόνο την 17η Νοεμβρίου αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, υπό το φόβο μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων είτε σε Αστυνομικά Τμήματα είτε σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και πρεσβείες. Η κορύφωση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετάσχουν συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, ενώ άντρες με πολιτικά θα πραγματοποιούν προληπτικές προσαγωγές.

Παράλληλα, χθες το πρωί, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

Τα μέτρα θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Φέτος στον επιχειρισιακό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ομάδα «Δέλτα». Στην επέτειο του Πολυτεχνείου η συγκεκριμένη μηχανοκίνητη ομάδα θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μάλιστα, στην πορεία δεν αποκλείεται να δώσουν το παρών και αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό.

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει «απομόνωση» των κουκουλοφόρων (εάν αυτοί εμφανιστούν) κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι και αυτό που αφορά στο τι θα επακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να καταφεύγουν οι κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρήσουν εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε περίπτωση επεισοδίων, χωρίς μεσολάβηση των πρυτανικών Αρχών και του Εισαγγελέα. Έτσι, κανείς δεν ξέρει εάν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών οι ταραχές να επικεντρώνονται στο κτίριο του Πολυτεχνείου, που αποτελούσε ορμητήριο επιθέσεων.
Οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιχειρήσει με ελικόπτερο από αέρος κατόπτευση στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, καθώς στο παρελθόν εκεί κρύβονταν πολεμοφόδια. Οι ταράτσες αποτέλεσαν και πριν από μία εβδομάδα ορμητήριο επιθέσεων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν ως «απάντηση» στην εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου.

«Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», δήλωσαν πηγές της ΕΛΑΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Σφαίρα από μπαλωθιές «καρφώθηκε» σε παράθυρο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.12.2025
Για τους άσκοπους πυροβολισμούς συνελήφθη ένας 38χρονος

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα 27.12.2025
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος 27.12.2025
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος 27.12.2025
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα 27.12.2025
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος 27.12.2025
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο

NBA: Πότε επιστρέφει στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
O Greek Freak μετράει 28.9 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τα «Ελάφια» να έχουν υποχωρήσει στην 11η θέση της κατάταξης στην Ανατολή

Τα τριήμερα του 2026 και οι αργίες που «χάνονται» επειδή πέφτουν Σάββατο

Ελλάδα 27.12.2025
Ποιες αργίες χάνονται, πού προκύπτουν τριήμερα και ποιο είναι το μοναδικό τετραήμερο του έτους – Το αναλυτικό ημερολόγιο των επίσημων αργιών και αποδράσεων του 2026

Ιταλία: Σχεδόν 3 μέτρα χιόνι στο θέρετρο Πράτο Νεβόσο ‑ Ρεκόρ για την Ευρώπη

Κόσμος 27.12.2025
Εντυπωσιακές εικόνες στο ιταλικό χιονοδρομικό κέντρο

Το σχέδιο των τριών σταδίων στη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου: «Ο γιος δεν είχε πάει ούτε στην κηδεία της»

Ελλάδα 27.12.2025
Τα ευρήματα που οδήγησαν τις Αρχές στη βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο - Ο κατηγορούμενος έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Δεκεμβρίου