E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ετοιμότητα η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της αυριανής 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2019 | 09:00

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ βρίσκονται ήδη τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα οποία φέτος θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι το κλίμα είναι πιο «ηλεκτρισμένο», λόγω των αλλαγών στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και των πρόσφατων αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην ΑΣΟΕΕ, όπου την Δευτέρα έλαβαν χώρα επεισόδια , δύο 24ωρα μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο υπόγειο του ιδρύματος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη και ρόπαλα. Η πρώην ΑΣΟΕΕ παραμένει κλειστή με απόφαση της συγκλήτου.

Οι Αρχές δεν θα βρίσκονται σε συναγερμό μόνο την 17η Νοεμβρίου αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, υπό το φόβο μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων είτε σε Αστυνομικά Τμήματα είτε σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και πρεσβείες. Η κορύφωση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετάσχουν συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, ενώ άντρες με πολιτικά θα πραγματοποιούν προληπτικές προσαγωγές.

Παράλληλα, χθες το πρωί, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

Τα μέτρα θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Φέτος στον επιχειρισιακό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ομάδα «Δέλτα». Στην επέτειο του Πολυτεχνείου η συγκεκριμένη μηχανοκίνητη ομάδα θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μάλιστα, στην πορεία δεν αποκλείεται να δώσουν το παρών και αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό.

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει «απομόνωση» των κουκουλοφόρων (εάν αυτοί εμφανιστούν) κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι και αυτό που αφορά στο τι θα επακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να καταφεύγουν οι κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρήσουν εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε περίπτωση επεισοδίων, χωρίς μεσολάβηση των πρυτανικών Αρχών και του Εισαγγελέα. Έτσι, κανείς δεν ξέρει εάν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών οι ταραχές να επικεντρώνονται στο κτίριο του Πολυτεχνείου, που αποτελούσε ορμητήριο επιθέσεων.
Οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιχειρήσει με ελικόπτερο από αέρος κατόπτευση στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, καθώς στο παρελθόν εκεί κρύβονταν πολεμοφόδια. Οι ταράτσες αποτέλεσαν και πριν από μία εβδομάδα ορμητήριο επιθέσεων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν ως «απάντηση» στην εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου.

«Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», δήλωσαν πηγές της ΕΛΑΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science Χτες
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ Χτες
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος

Πύλος: Ποινή φυλάκισης σε 25χρονο που ξυλοκόπησε κουρέα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης της επίθεσης στην Πύλο κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Ο «εμμονικός με το σeξ» Ασαντ κοιμόταν με συζύγους αξιωματούχων, που του τις «σύστηνε» πρώην δημοσιογράφος ερωμένη του

Κόσμος Χτες
Σeξ, ίντριγκες, μυστηριώδεις θάνατοι και βιντεοπαιχνίδια, λίγο πριν την κατάρρευση του πρώην προέδρου

Τρομακτικές εικόνες στη Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε την ώρα του αγώνα κι υπέστη σπασμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
«Πάγωσαν» στο θρυλικό Μαρακανά, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φλαμένγκο με την Σαμπάιο Κορέα, ο Αλεξάντρε της δεύτερης κατέρρευσε κι υπέστη σπασμούς

Ιωάννινα: Φωτιά σε σπίτι στη Βρυσέλλα Φιλιατών ‑ Έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές

Ελλάδα Χτες
Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι εργάτες που διαμένουν στο σπίτι απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει κανείς

Υπό αστυνομική προστασία ο Ζακ Λανγκ και η σύζυγός του μετά από απειλές στα social media

Κόσμος Χτες
Οι απειλές έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας με τον Τζέφρι Επστάιν

Ενοχος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ελλάδα Χτες
Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή στην έφεση