E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ετοιμότητα η Ελληνική Αστυνομία ενόψει της αυριανής 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/11/2019 | 09:00

Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο ‑ Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ βρίσκονται ήδη τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα οποία φέτος θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι το κλίμα είναι πιο «ηλεκτρισμένο», λόγω των αλλαγών στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και των πρόσφατων αστυνομικών επιχειρήσεων στα Εξάρχεια για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρώην ΑΣΟΕΕ, όπου την Δευτέρα έλαβαν χώρα επεισόδια , δύο 24ωρα μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο υπόγειο του ιδρύματος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη και ρόπαλα. Η πρώην ΑΣΟΕΕ παραμένει κλειστή με απόφαση της συγκλήτου.

Οι Αρχές δεν θα βρίσκονται σε συναγερμό μόνο την 17η Νοεμβρίου αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, υπό το φόβο μπαράζ καταδρομικών επιθέσεων είτε σε Αστυνομικά Τμήματα είτε σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες και πρεσβείες. Η κορύφωση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετάσχουν συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, ενώ άντρες με πολιτικά θα πραγματοποιούν προληπτικές προσαγωγές.

Παράλληλα, χθες το πρωί, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

Τα μέτρα θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Φέτος στον επιχειρισιακό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ομάδα «Δέλτα». Στην επέτειο του Πολυτεχνείου η συγκεκριμένη μηχανοκίνητη ομάδα θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά των Εξαρχείων.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μάλιστα, στην πορεία δεν αποκλείεται να δώσουν το παρών και αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό.

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει «απομόνωση» των κουκουλοφόρων (εάν αυτοί εμφανιστούν) κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι και αυτό που αφορά στο τι θα επακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να καταφεύγουν οι κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρήσουν εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε περίπτωση επεισοδίων, χωρίς μεσολάβηση των πρυτανικών Αρχών και του Εισαγγελέα. Έτσι, κανείς δεν ξέρει εάν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών οι ταραχές να επικεντρώνονται στο κτίριο του Πολυτεχνείου, που αποτελούσε ορμητήριο επιθέσεων.
Οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.

Παράλληλα, η Αστυνομία θα επιχειρήσει με ελικόπτερο από αέρος κατόπτευση στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, καθώς στο παρελθόν εκεί κρύβονταν πολεμοφόδια. Οι ταράτσες αποτέλεσαν και πριν από μία εβδομάδα ορμητήριο επιθέσεων, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν ως «απάντηση» στην εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου.

«Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», δήλωσαν πηγές της ΕΛΑΣ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη Βάρη το νέο ίχνος της 16χρονης Λόρας ‑ Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Ελλάδα 15.01.2026
Νέες μαρτυρίες αναφέρουν ότι η ανήλικη δεχόταν έντονη ψυχολογική πίεση στο οικογενειακό της περιβάλλον, στοιχείο που εξετάζεται στο πλαίσιο της έρευνας

Λιβυή: Ομαδικός τάφος μεταναστών ‑ Ήταν κρατούμενοι σε αγρόκτημα και είχαν υποστεί βασανιστήρια

Κόσμος 15.01.2026
Φωτογραφίες και ένα βίντεο κυκλοφόρησαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης

Δένδιας: Οι 4 φρεγάτες θα είναι οι ισχυρότερες στον πλανήτη ‑ Τι είπε για τον πύραυλο ELSA

Πολιτική 15.01.2026
«Θα δημιουργηθούν οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού», είπε ο υπουργός

«Νομίζεις ότι είστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη αλλά δεν είστε» ‑ Παραλήρημα Ράμα εναντίον Έλληνα δημοσιογράφου

Ελλάδα 15.01.2026
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έφτασε να πει ότι το Μαυροβούνιο των 13.810 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 623.000 κατοίκων «είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη χώρα της περιοχής»

Δείτε βίντεο: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Ουτρέχτης, πληροφορίες για τραυματίες

Κόσμος 15.01.2026
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί, άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 10, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση βρίσκονται - Αγνωστα για την ώρα τα αίτια

Σέρρες: Παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του 15χρονου ο δικηγόρος του Μανώλης Βονικάκης

Ελλάδα 15.01.2026
Τα νέα δεδομένα καθιστούν ανέφικτη τη συνεργασία μας

Με κόκκινο μάτι ο Μακρόν στην επιθεώρηση του στρατεύματος

Κόσμος 15.01.2026
Πείτε ότι είναι το «Eye of the Tiger», αστειεύτηκε

Αλεξ Τεϊσέιρα: Μεταγραφή επιπέδου Champions League για τον Πανσερραϊκό

Αθλητικά Νέα 15.01.2026
Ο 36χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός έπαιξε 44 φορές με την Σαχτάρ στο Champions League ενώ η μεταγραφή του σε ομάδα της Κίνας έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ

Έφυγε από τη ζωή στα 51 του, πρώην μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ και του Αρη

Αθλητικά Νέα 15.01.2026
Εκτός από την Ένωση και τους Θεσσαλονικείς έχει αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και με τις φανέλες της Ολύμπιας Λάρισας και Ολύμπιας Πάτρας

Έφηβοι στη Βρετανία παγίδεψαν παιδόφιλο και τον χτυπούσαν μέχρι θανάτου με μπουκάλι και πέτρες, δείτε βίντεο

Κόσμος 15.01.2026
Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε το βίντεο που δείχνει τους ανήλικους να χτυπούν τον 49χρονο με ένα γυάλινο μπουκάλι στο κεφάλι

Ο άγριος τσακωμός του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης με γυναίκα στο αεροδρόμιο

Κόσμος 15.01.2026
«Αντε γα@@σου» απάντησε στις προκλήσεις της