E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: Πλησιάζουν στο Σίδνεϊ οι πυρκαγιές ‑ Παγιδευμένοι οι κάτοικοι

«Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα» προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία

Δημοσίευση 12/11/2019 | 12:47

Αυστραλία: Πλησιάζουν στο Σίδνεϊ οι πυρκαγιές ‑ Παγιδευμένοι οι κάτοικοι

Δεκάδες πυρκαγιές, ευνοημένες από τους σφοδρούς ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξερή βλάστηση, ενισχύθηκαν σήμερα και έχουν φθάσει μέχρι τα προάστια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Πυροσβεστικά αεροσκάφη ψεκάζουν με επιβραδυντικό υλικό τα δένδρα και τις κατοικίες.

Σύμφωνα με τις αρχές, από τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα προάστια του Σίδνεϊ, μόνο η μία έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Από αέρος φωτογραφίες δείχνουν τις φλόγες να καταστρέφουν ένα δάσος ευκαλύπτων στην Τουραμούρα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορείως του Σίδνεϊ.

«Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα», προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας της Νέας-Νότιας Ουαλίας.

Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί προληπτικά στις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Νέας-Νότιας Ουαλίας εξαιτίας των καταστροφικών, τελείως εξαιρετικού χαρακτήρα, συνθηκών.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν σε μία τεράστια ζώνη γύρω από το Σίδνεϊ να αναζητήσουν καταφύγιο, κρίνοντας ότι δεν έχουν χρόνο να απομακρυνθούν πριν φθάσουν οι φλόγες.

Επί περισσότερων των εκατό πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει μία ζώνη που ξεκινά από το Μπρισμπέιν και φθάνει στα περίχωρα του Σίδνεϊ, κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί για ένδεκα, ενώ πολλές πόλεις απειλούνται άμεσα.

«Αρκετοί άνθρωποι έλαβαν υπ'όψιν τις προειδοποιήσεις και έφυγαν εγκαίρως, αλλά, όπως είναι προφανές, άλλοι αποφάσισαν να μην το κάνουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας.

«Για εκείνους που βρίσκονται ακόμη στις ζώνες που απειλούνται είναι πολύ αργά για να φύγουν. Αναζητήστε καταφύγιο, είναι η μόνη επιλογή σας», πρόσθεσε.

Από την Παρασκευή, οι πυρκαγιές στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, έχουν καταστρέψει 150 σπίτια και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι με ταχύτητα 60 χλμ. αναμένονται σήμερα στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Κατά τους ειδικούς, ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών μαζί με τη ξηρασία δημιουργεί τις χειρότερες συνθήκες που έχουν ποτέ καταγραφεί. Οι άνεμοι που πνέουν από δυσμάς απειλούν να προκαλέσουν επέκταση των πυρκαγιών μέχρι τις ανατολικές ακτές.
21880036

«Οι συνθήκες θα επιδεινωθούν», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας καλώντας τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση. «Η υπερβολική αισιοδοξία σκοτώνει».

Η αστυνομία και ο στρατός συνδράμουν τους πυροσβέστες, που έχουν επίσης την υποστήριξη εκατό πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία, συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ήταν φέτος περισσότερο πρόωρη και σφοδρή και ίσως να εξελιχθεί στην χειρότερη που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Μόνο στην Νέα-Νότια Ουαλία, 10.000.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί, δηλαδή , τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στο θανατηφόρο δυστύχημα της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ – Ο 48χρονος αρνείται ότι οδηγούσε το απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Ο άνδρας ισχυρίζεται πως δεν βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, ενώ ο πατέρας της ανήλικης ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση οι Αρχές

Καιρός: Σημάδια απότομης ανόδου της θερμοκρασίας μετά τις 15 Ιουλίου – Γιατί δεν μιλάμε ακόμα για καύσωνα

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η διάρκεια του φαινομένου και οι ελάχιστες νυχτερινές θερμοκρασίες θα κρίνουν αν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του ως καύσωνα

Παγκόσμιο Κύπελλο: Νέο «σκάνδαλο» στο Μουντιάλ; Τι λέει η FIFA για τον αμφιλεγόμενο αποκλεισμό της Νορβηγίας και τι διαμαρτύρονται οι Νορβηγοί

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Νορβηγία ισχυρίζεται ότι η μπάλα άγγιξε το καλώδιο της spidercam πριν από το γκολ του Μπέλιγχαμ, με τη FIFA να απαντά μέσω των δεδομένων του αισθητήρα.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Από αύριο 13/7 οι μειώσεις τιμών ‑ τι να προσέχουν οι αγοραστές

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η εκπτωτική περίοδος λήγει στις 31 Αυγούστου - ανοιχτά τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή

Θλίψη στο ποδόσφαιρο: Έφυγε από τη ζωή πρώην παίκτης της ΑΕΚ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος με τον θάνατο του Μανού σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 43 ετών

Αργεντινή ‑ Ελβετία 3‑1 (παρ.): Γκολάρα Αλβαρες στέλνει τους παγκόσμιους πρωταθλητές στα ημιτελικά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Ελβετία αντιστάθηκε με δέκα παίκτες, αλλά ένα εκπληκτικό τέρμα του Αλβαρες στην παράταση έκρινε την πρόκριση της Αργεντινής

Νορβηγία ‑ Αγγλία 1‑2 παρ. (1‑1 κ.δ.): Ο Μπέλιγχαμ οδήγησε τα Λιοντάρια στα ημιτελικά!

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Διπλή επέμβαση του Μπέλιγχαμ για την ανατροπή - Έντονες διαμαρτυρίες των Νορβηγών για ακυρωθέν γκολ

Πέθανε ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί στο Αργος: Είχαν ήδη οδηγηθεί προφυλακιστέοι

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Οι δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ είχαν κριθεί προφυλακιστέοι πριν γίνει γνωστός ο θάνατος του νεαρού - Κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο - Ισχυρίστηκαν ότι πυροβόλησαν για εκφοβισμό και ότι ο 20χρονος επιχείρησε να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του δύο φορές

Οι 72 δόσεις έρχονται: ποιοι ωφελούνται, πώς η μηνιαία δόση μειώνεται στο μισό και τι ισχύει για τα νέα χρέη

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και τι πρέπει να γνωρίζουν πριν από την υποβολή αίτησης

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη