E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: Πλησιάζουν στο Σίδνεϊ οι πυρκαγιές ‑ Παγιδευμένοι οι κάτοικοι

«Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα» προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία

Δημοσίευση 12/11/2019 | 12:47

Αυστραλία: Πλησιάζουν στο Σίδνεϊ οι πυρκαγιές ‑ Παγιδευμένοι οι κάτοικοι

Δεκάδες πυρκαγιές, ευνοημένες από τους σφοδρούς ανέμους, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξερή βλάστηση, ενισχύθηκαν σήμερα και έχουν φθάσει μέχρι τα προάστια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Πυροσβεστικά αεροσκάφη ψεκάζουν με επιβραδυντικό υλικό τα δένδρα και τις κατοικίες.

Σύμφωνα με τις αρχές, από τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα προάστια του Σίδνεϊ, μόνο η μία έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Από αέρος φωτογραφίες δείχνουν τις φλόγες να καταστρέφουν ένα δάσος ευκαλύπτων στην Τουραμούρα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορείως του Σίδνεϊ.

«Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα», προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας της Νέας-Νότιας Ουαλίας.

Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί προληπτικά στις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Νέας-Νότιας Ουαλίας εξαιτίας των καταστροφικών, τελείως εξαιρετικού χαρακτήρα, συνθηκών.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν σε μία τεράστια ζώνη γύρω από το Σίδνεϊ να αναζητήσουν καταφύγιο, κρίνοντας ότι δεν έχουν χρόνο να απομακρυνθούν πριν φθάσουν οι φλόγες.

Επί περισσότερων των εκατό πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει μία ζώνη που ξεκινά από το Μπρισμπέιν και φθάνει στα περίχωρα του Σίδνεϊ, κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί για ένδεκα, ενώ πολλές πόλεις απειλούνται άμεσα.

«Αρκετοί άνθρωποι έλαβαν υπ'όψιν τις προειδοποιήσεις και έφυγαν εγκαίρως, αλλά, όπως είναι προφανές, άλλοι αποφάσισαν να μην το κάνουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας.

«Για εκείνους που βρίσκονται ακόμη στις ζώνες που απειλούνται είναι πολύ αργά για να φύγουν. Αναζητήστε καταφύγιο, είναι η μόνη επιλογή σας», πρόσθεσε.

Από την Παρασκευή, οι πυρκαγιές στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, έχουν καταστρέψει 150 σπίτια και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι με ταχύτητα 60 χλμ. αναμένονται σήμερα στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Κατά τους ειδικούς, ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών μαζί με τη ξηρασία δημιουργεί τις χειρότερες συνθήκες που έχουν ποτέ καταγραφεί. Οι άνεμοι που πνέουν από δυσμάς απειλούν να προκαλέσουν επέκταση των πυρκαγιών μέχρι τις ανατολικές ακτές.
21880036

«Οι συνθήκες θα επιδεινωθούν», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας καλώντας τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση. «Η υπερβολική αισιοδοξία σκοτώνει».

Η αστυνομία και ο στρατός συνδράμουν τους πυροσβέστες, που έχουν επίσης την υποστήριξη εκατό πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία, συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ήταν φέτος περισσότερο πρόωρη και σφοδρή και ίσως να εξελιχθεί στην χειρότερη που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Μόνο στην Νέα-Νότια Ουαλία, 10.000.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί, δηλαδή , τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειροπέδες σε 2 Ολλανδούς για κλοπή απολιθωμάτων από το δάσος της Λέσβου

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Οι ελεγκτές συνέλαβαν τους δύο τουρίστες για λαθρεμπορία ειδών πολιτιστικής κληρονομιάς

Ψηφιακό «μάτι» σε επιδόματα, παροχές και ενισχύσεις

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Μπλόκο του Δημοσίου σε φαινόμενα καταχρήσεων

Φλέγεται το Ορμούζ: Το Ιράν άνοιξε πυρ εναντίον αμερικανικού τάνκερ ‑ Το ανάγκασε να αλλάξει πορεία

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Με κατάρριψη drones απάντησαν οι ΗΠΑ - Συναγερμός και στο Κουβέιτ από επίθεση με πυραύλους και drones.

Πατήσια: Βίντεο της μαφιόζικης επίθεσης κατά ιδιοκτήτη καταστήματος

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο «νταής» της Κηφισιάς

Νεκρός Αμερικανός σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά των Χανίων

E-Daily 2.TopNews Χτες
69χρονος επιβάτης από τις ΗΠΑ βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε πλοίο με σημαία Μάλτας

Τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου στο Οχάιο: Βίαιο μαλλιοτράβηγμα μαμάδων μέσα στην αίθουσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι βίαιες εικόνες από τη συμπλοκή έθεσαν σε κίνδυνο την αποφοίτηση των μικρών παιδιών

22χρονος κατέγραψε με κινητό τη στιγμή που προκάλεσε καραμπόλα ‑ το βίντεο που τον έκαψε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με αποδεικτικό υλικό από το ίδιο του το κινητό, ο νεαρός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών και υποχρεωτική επανάληψη εξετάσεων οδήγησης μετά από σχεδόν τρία χρόνια

«Σύγχρονη Μήδεια» στην Αριζόνα: Πυροβόλησε σύζυγο και ερωμένη, σκότωσε τα παιδιά της και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το χρονικό μιας ανείπωτης τραγωδίας: διπλή παιδοκτονία και αυτοκτονία μετά από επίθεση σε μπαρ του Γκλέντεϊλ

Πυροβολισμοί στην Πατησίων: Τραυματίστηκε καταστηματάρχης – Τρεις ύποπτοι πιάστηκαν μετά από καταδίωξη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση μετά το αιματηρό περιστατικό – Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν στη Λεωφόρο Κηφισού, στο ρεύμα προς Λαμία

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ αναλαμβάνει η Θεώνη Κουφονικολάκου ‑ Ποιοι ορίζονται αναπληρωτές

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα γνωστοποίησε τους εκπροσώπους Τύπου της ΕΛΑΣ

Ο Oleksandr Usyk έγινε ξανά viral με εμφάνιση Βυζαντινού πολεμιστή στο ρινγκ

Κόσμος Χτες
Ο αήττητος πρωταθλητής βαρέων βαρών προκάλεσε παγκόσμιο σάλο με την έντονη θρησκευτική και ιστορική συμβολισμό της ενδυμασίας του στον αγώνα τίτλου κόντρα στον θρύλο του kickboxing Rico Verhoeven