E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός για την πάθηση που σχετίζεται με το άτμισμα

Όλο και αυξάνονται οι θάνατοι

Δημοσίευση 12/11/2019 | 08:29

Συναγερμός για την πάθηση που σχετίζεται με το άτμισμα

Οι αναφορές για τη μυστηριώδη πάθηση που σχετίζεται με το άτμισμα στην Αμερική και οι ολοένα και αυξανόμενοι θάνατοι έχουν προκαλέσει πανικό στη χώρα.

Κι όμως, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ παραμένουν εξαιρετικά φειδωλές στις ανακοινώσεις τους, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα τι προκαλεί την επιδημική πάθηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων, οι περιπτώσεις έχουν αγγίξει τις 1.888 σε 49 αμερικανικές πολιτείες, με 37 θανάτους.

Μια νέα μελέτη για την EVALI, όπως έχουν αποκαλέσει επισήμως την πάθηση (Electronic Cigarette or Vaping-associated Lung Injury – Ασθένεια των Πνευμόνων που σχετίζεται με το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ή τα Προϊόντα ατμίσματος), μας λέει πως τα νούμερα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα, καθώς οι γιατροί τώρα αρχίζουν να την αναγνωρίζουν.

Τα συμπτώματά της είναι βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνος στο στήθος και ναυτία, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται πυρετός, κόπωση και απώλεια βάρους.

Η αιτία της παραμένει ακόμα άγνωστη, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες περιπτώσεις μάς έρχονται από τον Απρίλιο του 2019 και η πάθηση αναλύεται συνεχώς. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων επιβεβαιώνει πως η EVALI συνδέεται με προϊόντα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (τη δραστική ουσία της κάνναβης) ή νικοτίνη που πωλείται στη μαύρη online αγορά.

Η ίδια η τετραϋδροκανναβινόλη δεν θεωρείται πως προκαλεί την πάθηση, καθώς η χρήση της αφορά στο 70% των περιπτώσεων. Ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας στο υγρό, η Βιταμίνη Ε Οξική, που να προκαλεί την ασθένεια που μοιάζει με χημικά εγκαύματα στον πνεύμονα.

Μέχρι να αναγνωριστούν πάντως οι αιτίες, τόσο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Παθήσεων όσο και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής συνιστούν να αποφεύγεται το άτμισμα…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξολοθρευτής 2: Έφυγε από τη ζωή ο Γουίλιαμ Γουίσερ

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Γουίλιαμ Γουίσερ, συνσεναριογράφος του «Εξολοθρευτή 2» μαζί με τον Τζέιμς Κάμερον, πέθανε σε ηλικία 71 ετών

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τις υψηλές θερμοκρασίες – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το υπουργείο Υγείας δίνει γενικές οδηγίες για τις μέρες που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο δρόμο για το Champions League

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πότε είναι το πρώτο παιχνίδι

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.

Ιαπωνία: Υπάλληλοι φορούν στολές αρκούδας για να εκπαιδεύσουν κατοίκους στην αντιμετώπισή τους

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες εισβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές, έχουν κλείσει πάνω από 100 σχολεία και οι αρχές εκπαιδεύουν τους πολίτες στη χρήση όπλων.

Ο Νίκο Γουίλιαμς και η συγκινητική χειρονομία για τη μητέρα του μετά το Μουντιάλ – Η ιστορία που κρύβεται πίσω

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής παρέδωσε το μετάλλιό του στη μητέρα του, η οποία είχε διασχίσει τη Σαχάρα έγκυος για να φτάσει στην Ισπανία.

Αργεντινή: Συγκρούσεις με την αστυνομία μετά την ήττα της Εθνικής στους δρόμους του Μπουένος Αιρες

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει τον αγώνα ξέσπασε επεισόδια με την αστυνομία

Ουκρανία: 400 drones έπληξαν την περιοχή της Μόσχας στη μεγαλύτερη επίθεση του πολέμου

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πάνω από 400 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε η Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας της Μόσχας, με τις ρωσικές Αρχές να παραδέχονται ζημιές σε υποδομές και δύο τραυματίες.

Τραγικό ατύχημα στην Κόνιτσα: Ηλικιωμένος βρέθηκε καρφωμένος σε σιδερένια κάγκελα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού με πυροσβέστες και ΕΚΑΒ στην Πουρνιά - οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται.

Μητέρα σκότωσε άνδρα που βρήκε κάτω από το κρεβάτι της 13χρονης κόρης της – Κατηγορείται για φόνο πρώτου βαθμού

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η 36χρονη από το Μέμφις πυροβόλησε τον 20χρονο αφού τον έδιωξε έξω από το σπίτι, με τη νομιμότητα της πράξης της να παραμένει αμφισβητούμενη.