E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λας Βέγκας: Όποιος κοιμάται στον δρόμο κινδυνεύει με 6μηνη φυλάκιση

Ο ύπνος στο δρόμο θα είναι από αύριο ποινικό αδίκημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2019 | 12:18

Λας Βέγκας: Όποιος κοιμάται στον δρόμο κινδυνεύει με 6μηνη φυλάκιση

Ψάχνοντας λύση για την δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων, το δημοτικό συμβούλιο του Λας Βέγκας υιοθέτησε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μέτρο. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να κοιμάται σε δημόσιους δρόμους ή χώρους στο κέντρο. Θα πρόκειται πλέον για ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει πρόστιμο 1.000 δολαρίων και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Κυριακή (10/11), αλλά οι ποινικές διατάξεις του θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον Φεβρουάριο του 2020.

Το να κοιμάται κανείς σε δημόσιους δρόμους ή χώρους θα είναι παράνομο μόνο για το κέντρο της πόλης και σε κατοικημένες συνοικίες και μόνον εάν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε κέντρα υποδοχής αστέγων, επιχειρηματολογούν οι υποστηρικτές του μέτρου, όπως το εμπορικό επιμελητήριο.

Η δήμαρχος Κάρολιν Γκούντμαν γιουχαΐστηκε από επικριτές του μέτρου πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συζήτησης της απόφασης και της ψηφοφορίας, το βράδυ της Τετάρτης. «Στέγη, όχι χειροπέδες», φώναζαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, πολλοί με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «η φτώχεια δεν είναι έγκλημα», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η Γκούντμαν διαβεβαίωσε πως το μέτρο θα ωφελήσει την πόλη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τον τουρισμό που προσελκύει κυρίως χάρη στα καζίνο, ενώ θα «προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια όλης της κοινότητας».

Το μέτρο, επέμεινε η ίδια, «δεν είναι προσανατολισμένο στον ποινικό κολασμό». Σκοπός του είναι «να προσφερθεί στους αστέγους μας ένα περιβάλλον που θα ευνοήσει την επανένταξή τους», υποστήριξε η δήμαρχος, μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

Βάσει της πιο πρόσφατης απογραφής, περίπου 5.000 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στους δρόμους τη νύχτα στο νότιο τμήμα της Πολιτείας της Νεβάδας, ενώ μόλις 2.000 κρεβάτια είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς από δημοτικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το μέτρο προκάλεσε επικρίσεις πολύ πέραν του Λας Βέγκας, ειδικά μεταξύ υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η έκρηξη του αριθμού του άστεγων στις ΗΠΑ, ειδικά στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε θεματική της εκστρατείας ενόψει των εκλογών του 2020.

Ο δήμος του Λας Βέγκας προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να απομακρύνει τους άστεγους από τους δρόμους της πόλης. Το δημοτικό συμβούλιο στο παρελθόν απαγόρευσε κάθε διανομή τροφίμων δημόσια, έκλεισε δημόσια πάρκα και απαγόρευσε διά νόμου το να κοιμάται κανείς σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από περιττώματα, μέτρο που κρίθηκε αργότερα ακυρωτέο από τη δικαιοσύνη.

Ο πρώην δήμαρχος Όσκαρ Γκούντμαν, λαϊκιστής δικηγόρος, σύζυγος της Κάρολιν Γκούντμαν, είχε φθάσει στο σημείο να προτείνει να μεταφέρονται οι άστεγοι σε εγκαταλελειμμένη φυλακή, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη, θύμισε η εφημερίδα USA Today.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτες στιγμές σε πτήση: Γέννησε 30 λεπτά πριν την προσγείωση – «Η μαμά ήταν ροκ σταρ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες επιβατών κάνουν λόγο για μια «σουρεαλιστική» εμπειρία

«Χείμαρρος» η Ειρήνη Μουρτζούκου: Είχα σχέση με τη μαμά του Παναγιωτάκη, ήθελε να τον πουλήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Ζητούσε να εργαστώ ακόμα και να εκπορνευτώ για να της πηγαίνω χρήματα»

38χρονη επιβάτης έπεσε από ύψος 15 μέτρων σε αεροδρόμιο και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα έπεσε από ύψος περίπου 15 μέτρων

Ηράκλειο: Έπινε τσάμπα σε ξενοδοχείο και στο τέλος τους κατηγόρησε για κλοπή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μία υπόθεση που απασχόλησε τους αστυνομικούς του Ηρακλείου για γέλια και για κλάματα

Κυψέλη: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε σπίτι ‑ Χειροπέδες σε 3 άτομα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 20 ετών

Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μητέρα και γιο ‑ Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος και διασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία στην περιοχή

Αίγυπτος: Τουρίστας πέθανε από δάγκωμα φιδιού ‑ Μπήκε μέσα στο παντελόνι του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας παρουσίασε έντονα συμπτώματα δηλητηρίασης και του έγινε ανάνηψη

Γυναίκα γέννησε δίδυμα με διαφορετικούς πατέρες ‑ Η σπάνια περίπτωση που κατέγραψαν επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews Χτες
H γυναίκα ήθελε να επιβεβαιώσει την πατρότητα των δίδυμων παιδιών της, ωστόσο ανακάλυψε πως τα παιδιά είχαν δύο διαφορετικούς πατέρες

Κρήτη: Μυστήριο με τα μηνύματα του αγνώστου «Γιώργου» στον πρώην σύντροφο της Ελευθερίας Γιακουμάκη

Ελλάδα Χτες
Στο επίκεντρο της έρευνας έχουν μπει μηνύματα που φέρεται να εστάλησαν στον 40χρονο από άγνωστο άνδρα με το όνομα «Γιώργος»

Καιρός Πρωτομαγιάς: «Θα κοιμηθούμε με άνοιξη, θα ξυπνήσουμε με χειμώνα» ‑ Η πρόγνωση Καλλιάνου

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «θα παραμείνει ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο»

Φρίκη στη Χίο: Οικιακή βοηθός χτυπούσε στο κεφάλι και τράβαγε από τα μαλλιά 98χρονο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 98χρονος κύριος Παναγιώτης έφυγε πριν μερικές μέρες από τη ζωή, αλλά οι τελευταίες του ημέρες ήταν μαρτυρικές στα χέρια της 70χρονης οικιακής βοηθού με καταγωγή από τη Ρουμανία