E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λας Βέγκας: Όποιος κοιμάται στον δρόμο κινδυνεύει με 6μηνη φυλάκιση

Ο ύπνος στο δρόμο θα είναι από αύριο ποινικό αδίκημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2019 | 12:18

Λας Βέγκας: Όποιος κοιμάται στον δρόμο κινδυνεύει με 6μηνη φυλάκιση

Ψάχνοντας λύση για την δραματική αύξηση του αριθμού των αστέγων, το δημοτικό συμβούλιο του Λας Βέγκας υιοθέτησε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μέτρο. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να κοιμάται σε δημόσιους δρόμους ή χώρους στο κέντρο. Θα πρόκειται πλέον για ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει πρόστιμο 1.000 δολαρίων και ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Κυριακή (10/11), αλλά οι ποινικές διατάξεις του θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τον Φεβρουάριο του 2020.

Το να κοιμάται κανείς σε δημόσιους δρόμους ή χώρους θα είναι παράνομο μόνο για το κέντρο της πόλης και σε κατοικημένες συνοικίες και μόνον εάν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες σε κέντρα υποδοχής αστέγων, επιχειρηματολογούν οι υποστηρικτές του μέτρου, όπως το εμπορικό επιμελητήριο.

Η δήμαρχος Κάρολιν Γκούντμαν γιουχαΐστηκε από επικριτές του μέτρου πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συζήτησης της απόφασης και της ψηφοφορίας, το βράδυ της Τετάρτης. «Στέγη, όχι χειροπέδες», φώναζαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, πολλοί με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «η φτώχεια δεν είναι έγκλημα», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η Γκούντμαν διαβεβαίωσε πως το μέτρο θα ωφελήσει την πόλη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τον τουρισμό που προσελκύει κυρίως χάρη στα καζίνο, ενώ θα «προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια όλης της κοινότητας».

Το μέτρο, επέμεινε η ίδια, «δεν είναι προσανατολισμένο στον ποινικό κολασμό». Σκοπός του είναι «να προσφερθεί στους αστέγους μας ένα περιβάλλον που θα ευνοήσει την επανένταξή τους», υποστήριξε η δήμαρχος, μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

Βάσει της πιο πρόσφατης απογραφής, περίπου 5.000 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στους δρόμους τη νύχτα στο νότιο τμήμα της Πολιτείας της Νεβάδας, ενώ μόλις 2.000 κρεβάτια είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς από δημοτικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το μέτρο προκάλεσε επικρίσεις πολύ πέραν του Λας Βέγκας, ειδικά μεταξύ υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η έκρηξη του αριθμού του άστεγων στις ΗΠΑ, ειδικά στην Καλιφόρνια και στη Νέα Υόρκη, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε θεματική της εκστρατείας ενόψει των εκλογών του 2020.

Ο δήμος του Λας Βέγκας προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να απομακρύνει τους άστεγους από τους δρόμους της πόλης. Το δημοτικό συμβούλιο στο παρελθόν απαγόρευσε κάθε διανομή τροφίμων δημόσια, έκλεισε δημόσια πάρκα και απαγόρευσε διά νόμου το να κοιμάται κανείς σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από περιττώματα, μέτρο που κρίθηκε αργότερα ακυρωτέο από τη δικαιοσύνη.

Ο πρώην δήμαρχος Όσκαρ Γκούντμαν, λαϊκιστής δικηγόρος, σύζυγος της Κάρολιν Γκούντμαν, είχε φθάσει στο σημείο να προτείνει να μεταφέρονται οι άστεγοι σε εγκαταλελειμμένη φυλακή, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη, θύμισε η εφημερίδα USA Today.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Εμίλιο Σανταμαρία, θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης

Κόσμος 15.04.2026
12 Μαΐου του 1965 είχε “πατήσει” το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ιστορικό -φιλικό- ματς των “μερένγκες” στην Ελλάδα με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Απάτη χιλιάδων ευρώ εις βάρος της Ε.Ε. με εικονικά τιμολόγια

Ελλάδα 15.04.2026
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν δύο εταιρείες που λειτουργούσαν μόνο «στα χαρτιά»

Τουρκία: Με 5 όπλα έσπειρε τον θάvατo στο σχολείο ο 15χρονος δράστης

Κόσμος 15.04.2026
Από την ένοπλη επίθεση έχουν τραυματιστεί ακόμη 20 άτομα, 4 από αυτούς χρειάστηκαν εγχείρηση

Κεφαλονιά: Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας μεταφέρει λιπόθυμη την Μυρτώ από το ξενοδοχείο

Ελλάδα 15.04.2026
Το σοκαριστικό πλάνο είναι η στιγμή που ο αρσιβαρίστας έχει στα χέρια του την 19χρονη Μυρτώ, λιπόθυμη

Κύπρος: Νέα τουρκική πρόκληση στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, μετέφεραν αστυνομικούς και άρματα μάχης

Ελλάδα 15.04.2026
Τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν να αποτρέψουν παράνομη είσοδο «αστυνομικών» του ψευδοκράτους

Θάvατoς 19χρονης στην Κεφαλονιά: Για ανθρωπoκτovία δια παραλείψεως κατηγορούνται οι συλληφθέντες

Ελλάδα 15.04.2026
Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν στην αναβάθμιση των κατηγοριών έπειτα από την αξιολόγηση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν

Η αιτία θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στο Αργοστόλι

Ελλάδα 15.04.2026
Ο 23χρονος καθάρισε το δωμάτιο όπου έγινε χρήση ναρκωτικών

Τουρκία: Νέα ένοπλη επίθεση σε σχολείο – 4 vεκρoί και τουλάχιστον 20 οι τραυματίες

Κόσμος 15.04.2026
Συναγερμός σήμανε στις Αρχές στην Τουρκία έπειτα από πυροβολισμούς σε Γυμνάσιο που βρίσκεται στην επαρχία Καχραμάνμαρας

Το ιατρικό ανακοινωθέν του Ευαγγελισμού για τον Μυλωνάκη

Ελλάδα 15.04.2026
Τι αναφέρει το νοσοκομείο για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ που υπέστη εγκεφαλικό ανεύρυσμα.

Κεφαλονιά: Γιατί δεν μετέφεραν την Μυρτώ στο νοσοκομείο οι 3 κατηγορούμενοι ‑ «Περιμέναμε να την χτυπήσει ο αέρας να συνέλθει...»

Ελλάδα 15.04.2026
Τα δραματικά λεπτά που εκτυλίχθηκαν στο Αργοστόλι και το τραγικό τέλος της 19χρονης

ΗΠΑ: Σέρφερ ψάρεψε μέσα σε πλήθος καρχαρίων ‑ «Ήταν περικυκλωμένος» ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 15.04.2026
Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που επαγγελματίας σέρφερ ψαρεύει ενώ γύρω του κινούνται δεκάδες καρχαρίες

Πολωνία: Ανθρωποειδές ρομπότ κυνηγάει και διώχνει αγριογούρουνα ‑ Το απίστευτο βίντεο

Κόσμος 15.04.2026
Χιουμοριστικά έχει σχολιαστεί η χειρονομία του ρομπότ που χαιρετά τα αγριογούρουνα, αφότου πρώτα τα κυνήγησε και κατάφερε να τα διώξει