E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Τι θα προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών

Θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση 6/11/2019 | 13:07

Εφορία: Τι θα προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν πολλοί φορολογούμενοι την πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία, η οποία και θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Βουλή και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές που θα προκύψουν από το 2020 και μετά και όχι αυτά παρελθόντων ετών.

Ωστόσο δεν αποκλείεται μέχρι την στιγμή που θα γίνει νόμος του κράτους, να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και για τις παλαιές οφειλές στην εφορία. Ωστόσο αν αυτό συμβεί θα συμβεί στο παρά πέντε ή ακόμη και στο και πέντε, δηλαδή αφού κλείσει η χρονιά.

Η τελική μορφή της ρύθμισης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αφού δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές για το συγκεκριμένο θέμα. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, αλλά να ποικίλλει το επιτόκιο.

Δηλαδή όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο να είναι το επιτόκιο. Δηλαδή όσοι αφήσουν απλήρωτους φόρους (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ) και επιλέξουν να τους αποπληρώσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις και έως 24 θα πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τις 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%, ενώ εάν κάποιος επιλέξει 15, 20 ή 24 δόσεις το επιτόκιο θα φθάνει, για το σύνολο των δόσεων, στο 6% ή 6,5%.

Αντίθετα περισσότερες μεν δόσεις αλλά και εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπονται για όσους αποκτήσουν μελλοντικά οφειλές από έκτακτες περιπτώσεις π.χ. φόρο κληρονομιάς. Συγκεκριμένα για τις έκτακτες οφειλές οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής (αντίστοιχα κριτήρια με αυτά που ισχύουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων). Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο θα ξεκινάει από το 5% για όσους επιλέξουν 12 δόσεις και θα φθάνει το 6% ή 6,5% για περισσότερες δόσεις.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις 24 ή τις 48 δόσεις θα προβλέπει:

Αυξάνεται από 12 σε 24 δόσεις η ρύθμιση για τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πληρώσει την οφειλή του σε 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%. Για περισσότερες δόσεις, το επιτόκιο θα φθάνει στο 6% ή 6,5%.

Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται στο 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 δόσεων και 6,5% για περισσότερες δόσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.

Όσοι χάσουν τη ρύθμιση, για να μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου σε αυτήν, θα πρέπει να πληρώσουν σχετικό πρόστιμο στην εφορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.

Πέθανε ο Κέβιν Κίγκαν: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου σε ηλικία 75 ετών

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο δις νικητής της Χρυσής Μπάλας είχε αποκαλύψει τον Ιούνιο ότι έπασχε από καρκίνο σταδίου 4.

Διανομέας φαγητού κέρδισε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Κίνας

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο 56χρονος Ουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα σε χαρτάκια ανάμεσα στις παραδόσεις και κέρδισε το Λογοτεχνικό Βραβείο Λου Σιν με τη συλλογή «Low Flight».

AAΔΕ: Δήλωνε άστεγη και έμενε σε βίλα 280 τ.μ. με πισίνα!

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής

Guardian: Τι κινδύνους κρύβει για τη Μεσσηνία η «Οδύσσεια» του Νόλαν;

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Η κινηματογραφική αίγλη που απέκτησε η Μεσσηνία, αφού επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της νέας «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, έφερε τη Βοϊδοκοιλιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Νέοι αυστηροί κανόνες για τα πατίνια: Ποιοι δεν θα μπορούν πλέον να τα οδηγούν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση περιορίζει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών

Πρόταση 10ήμερης κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Κόσμος 20.07.2026
Διπλωματικές κινήσεις για αποκλιμάκωση βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης - ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι διαμεσολαβητές διαβίβασαν σχετική πρόταση

Φωτιά σε εστιατόριο στα Εξάρχεια – Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αραχώβης

Ελλάδα 20.07.2026
Τρεις πυροσβέστες με ένα όχημα επιχειρούν στο σημείο – Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Αντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»

Κόσμος 20.07.2026
Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα ακολούθησε «λάθος δρόμους» τη δεκαετία του 1980 και ότι οι συνέπειες γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα - «Ας κάνουμε την αρχή ώστε η Βρετανία να πιστεύει ξανά»

Επίσημη η μεγάλη μεταγραφή του ΠΑΟΚ: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσέντι Όσμαν

Αθλητικά Νέα 20.07.2026
Ο διεθνής Τούρκος σταρ υπέγραψε συμβόλαιο με το «Δικέφαλο» έως και τη σεζόν 2028-29 και αναμένεται η παρουσίασή του στο «PAOK Sports Arena»