E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Τι θα προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών

Θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο

Δημοσίευση 6/11/2019 | 13:07

Εφορία: Τι θα προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν πολλοί φορολογούμενοι την πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία, η οποία και θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Βουλή και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές που θα προκύψουν από το 2020 και μετά και όχι αυτά παρελθόντων ετών.

Ωστόσο δεν αποκλείεται μέχρι την στιγμή που θα γίνει νόμος του κράτους, να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και για τις παλαιές οφειλές στην εφορία. Ωστόσο αν αυτό συμβεί θα συμβεί στο παρά πέντε ή ακόμη και στο και πέντε, δηλαδή αφού κλείσει η χρονιά.

Η τελική μορφή της ρύθμισης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αφού δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές για το συγκεκριμένο θέμα. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση, αλλά να ποικίλλει το επιτόκιο.

Δηλαδή όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο να είναι το επιτόκιο. Δηλαδή όσοι αφήσουν απλήρωτους φόρους (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ) και επιλέξουν να τους αποπληρώσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις και έως 24 θα πληρώσουν υψηλότερο επιτόκιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τις 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%, ενώ εάν κάποιος επιλέξει 15, 20 ή 24 δόσεις το επιτόκιο θα φθάνει, για το σύνολο των δόσεων, στο 6% ή 6,5%.

Αντίθετα περισσότερες μεν δόσεις αλλά και εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπονται για όσους αποκτήσουν μελλοντικά οφειλές από έκτακτες περιπτώσεις π.χ. φόρο κληρονομιάς. Συγκεκριμένα για τις έκτακτες οφειλές οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Το ύψος του εισοδήματος του οφειλέτη θα καθορίζει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της έκτακτης οφειλής (αντίστοιχα κριτήρια με αυτά που ισχύουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων). Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο θα ξεκινάει από το 5% για όσους επιλέξουν 12 δόσεις και θα φθάνει το 6% ή 6,5% για περισσότερες δόσεις.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις 24 ή τις 48 δόσεις θα προβλέπει:

Αυξάνεται από 12 σε 24 δόσεις η ρύθμιση για τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να πληρώσει την οφειλή του σε 12 δόσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5%. Για περισσότερες δόσεις, το επιτόκιο θα φθάνει στο 6% ή 6,5%.

Για τις έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα καθορίζεται με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται στο 5% ετησίως για όσους επιλέγουν το πρόγραμμα των 12 δόσεων και 6,5% για περισσότερες δόσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 15 ευρώ.

Όσοι χάσουν τη ρύθμιση, για να μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου σε αυτήν, θα πρέπει να πληρώσουν σχετικό πρόστιμο στην εφορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά σε ξενοδοχείο στην πλατεία Κάνιγγος ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρικό πατίνι που εξερράγη

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συντονισμένες προσπάθειες για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ενοίκων - 40χρονος παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με εγκαύματα στα άκρα

Βίντεο αποκαλύπτει την άτακτη πορεία φλεγόμενου αυτοκινήτου που κατέληξε σε κολόνα της ΔΕΗ στη Βούλα

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Το αυτοκίνητο, που φαίνεται να ανάφτηκε από βραχυκύκλωμα, έπεσε πάνω στην κολόνα προκαλώντας διακοπή ρεύματος στην περιοχή

Τα ζευγάρια των «32» του Μουντιάλ και οι ημερομηνίες των αγώνων

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Συμπληρώθηκε το παζλ της φάσης των «32» του Παγκοσμίου Κυπέλλου - Τα 16 ζευγάρια των νοκ-άουτ και οι ημερομηνίες των αγώνων

Η Μέση Ανατολή στα πρόθυρα νέου γενικευμένου πολέμου – Η συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν καταρρέει

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η αλληλουχία νέων στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με την ένταση στον Λίβανο, φέρνει εκ νέου την περιοχή «στο κόκκινο»

Τροχαίο με νεκρό στη Βαρυμπόμπη: Οδηγός απανθρακώθηκε μετά από πρόσκρουση σε τοιχίο

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Ανδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε τοιχίο και άρπαξε φωτιά

Μουντιάλ 2026: Τριάρα Αργεντινής με Μέσι, κορυφή για Αγγλία‑Κολομβία και ιστορική Λ.Δ. Κονγκό

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Η Αργεντινή έκανε το 3/3 με νέα γκολάρα του Μέσι, ενώ Αγγλία και Κολομβία πήραν την πρωτιά στους ομίλους τους και η Λ.Δ. Κονγκό έγραψε ιστορία με πρόκριση στους «32».

Αλλαγές από σήμερα στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω εργασιών: Ποιοι σταθμοί κλείνουν στις 21:40

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αντικατάστασης σιδηροτροχιών – Πώς θα κινούνται οι συρμοί και η έκτακτη λεωφορειακή γραμμή Χ21

WRC Ραλλυ Ακρόπολις 2026: Τραυματισμός Πληρώματος, διακόπηκε και το Μαίναλο 2

E-Daily 2.TopNews 28.06.2026
Τραυματισμό του τουρκικού πληρώματος των Τουρκάν/Αλμπαϊρακ είχαμε λίγο πριν το τέλος της τρίτης ημέρας όταν το αγωνιστικό τους προσγειώθηκε με το εμπρός μέρος έπειτα από άλμα.

Η στιγμή που 11χρονο αγόρι ανασύρεται ζωντανό από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς στη Βενεζουέλα

Κόσμος 28.06.2026
Το παιδί διασώθηκε στην Καραμπαγέδα, σε επιχείρηση πυροσβεστών της Βενεζουέλας και της ομάδας USAR Colombia 1

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας