E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές

Δημοσίευση 30/10/2019 | 12:59

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Τα διαμερίσματα ξεκινούν από τιμές που δύσκολα μπορούν να πληρώσει ένας υπάλληλος, ένας φοιτητής ή ένα ζευγάρι και υπάρχουν περιπτώσεις που το νοίκι μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τον βασικό μισθό.

Αυτό το ράλι τιμών έχει ως βασική εξήγηση τη «μόδα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης: το λεγόμενο Airbnb.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι μπορεί να αγγίξει τιμή ενοικίασης τα 1.000 ευρώ, ενώ μια γκαρσονιέρα μόλις 32 τ.μ επιπλωμένη στο Μετς φθάνει και τα 650 ευρώ.

Οι τιμές μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικές για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ωστόσο είναι πραγματικές. Και τα παραδείγματα πολλά. Στούντιο 44 τ.μ. στο Μετς με ενοίκιο 850 ευρώ, διαμέρισμα 50 τ.μ. στην περιοχή του Χίλτον προς 900 ευρώ και η λίστα δεν έχει τέλος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, οι λόγοι της εντυπωσιακής ανόδου των τιμών είναι το Airbnb, η έλλειψη διαθέσιμων νεόδμητων ακινήτων λόγω πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και η ανάκτηση της κτηματαγοράς μετά από τα τόσα χρόνια ύφεσης. Η μεγαλύτερη αύξηση δε παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας με ποσοστά που αγγίζουν το 10% - 15% ετησίως.

Η μόδα μάλιστα της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Την τελευταία διετία το Κουκάκι έχει γίνει πιο ακριβό από την Εκάλη, κάτι αδιανόητο στο κοντινό παρελθόν.

Δεν είναι όμως μόνο το Κουκάκι επίκεντρο του φαινομένου. Αύξηση 23,89% παρατηρείται στα δυτικά προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 619 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ πριν έναν χρόνο το ίδιο διαμέρισμα ενοικιαζόταν 500 ευρώ τον μήνα.

Την άνοδο έχουν πάρει τα ενοίκια στον Πειραιά, στο Παγκράτι, στου Ζωγράφου, στην Καισαριανή και στο Αιγάλεω. Το ίδιο ισχύει για την πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι ανερχόμενες περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.

Και τα προάστια όμως έχουν μπει δυνατά στον «χορό» των αυξήσεων, με περιοχές στις οποίες υπάρχουν σταθμοί μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια δε η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Προβλήματα με το «καλημέρα» ‑ «Έπεσε» η πλατφόρμα

Ελλάδα 21.04.2026
Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους είναι «0»

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Ήχησε το 112, έκτακτη ανακοίνωση του δήμου ‑ «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Ελλάδα 21.04.2026
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για φωτιά σε μονάδα ανακύκλωσης

Ρόδος: 28χρονος εισέβαλε στο δωμάτιό της και αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά της

Ελλάδα 21.04.2026
Η ανήλικη μαζί με την μητέρα της μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου όπου έκαναν καταγγελία για το συμβάν

Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή καταδίωξη και σύλληψη 21χρονου στο κέντρο της πόλης

Ελλάδα 21.04.2026
Η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για πεζούς και διερχόμενους οδηγούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης μητέρας ‑ Στο μικροσκόπιο κάμερες και στίγμα κινητού

Ελλάδα 21.04.2026
Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό της

Αλεξανδρούπολη: Ανήλικος έπεσε θύμα τηλεφωνικής απάτης ‑ Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 14.000 ευρώ

Κόσμος 21.04.2026
Ο άγνωστος προσποιήθηκε τον λογιστή της οικογένειας και έπεισε τον ανήλικο ότι έπρεπε άμεσα να του παραδώσει τα κοσμήματα του σπιτιού

Τραγωδία στο Καινούργιο Αγρινίου: 40χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος ‑ Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Ελλάδα 21.04.2026
Ο άνδρας εντοπίστηκε από οικείο του πρόσωπο που ειδοποίησε τις Αρχές

Επιδόματα: Ποια πληρώνονται αυτή την εβδομάδα

Οικονομία 21.04.2026
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως την Παρασκευή 24 Απριλίου

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Ποια ΑΦΜ κάνουν πρώτα αίτηση

Οικονομία 21.04.2026
Συνολικά θα διατεθούν 300.000 vouchers, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ

Ο χάρτης της φοροδιαφυγής για το 2025: Ποιοι είναι οι «πρωταθλητές» και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα

Ελλάδα 21.04.2026
Φοροδιαφυγή εντοπίζουν 1 στους 3 ψηφιακούς ελέγχους από την ΑΑΔΕ

Γερμανία: Κρατούμενη σε φυλακή στο Χαλέπι φέρεται να είναι αγνοούμενη δημοσιογράφος

Κόσμος 21.04.2026
Κρατούμενη σε φυλακή η δημοσιογράφος από τη Γερμανία, Εύα Μαρία Μίχελμαν