E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές

Δημοσίευση 30/10/2019 | 12:59

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Τα διαμερίσματα ξεκινούν από τιμές που δύσκολα μπορούν να πληρώσει ένας υπάλληλος, ένας φοιτητής ή ένα ζευγάρι και υπάρχουν περιπτώσεις που το νοίκι μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τον βασικό μισθό.

Αυτό το ράλι τιμών έχει ως βασική εξήγηση τη «μόδα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης: το λεγόμενο Airbnb.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι μπορεί να αγγίξει τιμή ενοικίασης τα 1.000 ευρώ, ενώ μια γκαρσονιέρα μόλις 32 τ.μ επιπλωμένη στο Μετς φθάνει και τα 650 ευρώ.

Οι τιμές μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικές για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ωστόσο είναι πραγματικές. Και τα παραδείγματα πολλά. Στούντιο 44 τ.μ. στο Μετς με ενοίκιο 850 ευρώ, διαμέρισμα 50 τ.μ. στην περιοχή του Χίλτον προς 900 ευρώ και η λίστα δεν έχει τέλος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, οι λόγοι της εντυπωσιακής ανόδου των τιμών είναι το Airbnb, η έλλειψη διαθέσιμων νεόδμητων ακινήτων λόγω πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και η ανάκτηση της κτηματαγοράς μετά από τα τόσα χρόνια ύφεσης. Η μεγαλύτερη αύξηση δε παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας με ποσοστά που αγγίζουν το 10% - 15% ετησίως.

Η μόδα μάλιστα της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Την τελευταία διετία το Κουκάκι έχει γίνει πιο ακριβό από την Εκάλη, κάτι αδιανόητο στο κοντινό παρελθόν.

Δεν είναι όμως μόνο το Κουκάκι επίκεντρο του φαινομένου. Αύξηση 23,89% παρατηρείται στα δυτικά προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 619 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ πριν έναν χρόνο το ίδιο διαμέρισμα ενοικιαζόταν 500 ευρώ τον μήνα.

Την άνοδο έχουν πάρει τα ενοίκια στον Πειραιά, στο Παγκράτι, στου Ζωγράφου, στην Καισαριανή και στο Αιγάλεω. Το ίδιο ισχύει για την πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι ανερχόμενες περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.

Και τα προάστια όμως έχουν μπει δυνατά στον «χορό» των αυξήσεων, με περιοχές στις οποίες υπάρχουν σταθμοί μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια δε η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Πώς θα κάνουμε Πρωτομαγιά ‑ Η πρόγνωση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Αναλυτική πρόγνωση μέχρι την Πρωτομαγιά

Ολυμπία Κηρύκου: Η εξαφάνιση ‑ μυστήριο που για 30 χρόνια «στοιχειώνει» τη Νέα Ιωνία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Νέες μαρτυρίες, κρυμμένα μυστικά και νέες αποκαλύψεις ξαναγράφουν την πιο σκοτεινή υπόθεση των τελευταίων δεκαετιών

Κύκλωμα Συνοδών Πολυτελείας: Πόσο κόστιζαν και πώς οργανώνονταν τα πάρτι με αστέρες της Serie A

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Για ένα τραπέζι πέντε ατόμων, η τιμή μπορούσε να φτάσει τις 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας κοριτσιών και της διοργάνωσης ολόκληρου του πάρτι

Ελέφαντες ποδοπάτησαν μέχρι θανάτου Αμερικανό εκατομμυριούχο που κυνηγούσε σε σαφάρι στην Αφρική

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο 75χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας και κυνηγός βρισκόταν στο πυκνό τροπικό δάσος Λόπε-Οκάντα ​​της Αφρικής με έναν επαγγελματία κυνηγό.

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

Ελλάδα Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση