E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές

Δημοσίευση 30/10/2019 | 12:59

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Τα διαμερίσματα ξεκινούν από τιμές που δύσκολα μπορούν να πληρώσει ένας υπάλληλος, ένας φοιτητής ή ένα ζευγάρι και υπάρχουν περιπτώσεις που το νοίκι μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τον βασικό μισθό.

Αυτό το ράλι τιμών έχει ως βασική εξήγηση τη «μόδα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης: το λεγόμενο Airbnb.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι μπορεί να αγγίξει τιμή ενοικίασης τα 1.000 ευρώ, ενώ μια γκαρσονιέρα μόλις 32 τ.μ επιπλωμένη στο Μετς φθάνει και τα 650 ευρώ.

Οι τιμές μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικές για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ωστόσο είναι πραγματικές. Και τα παραδείγματα πολλά. Στούντιο 44 τ.μ. στο Μετς με ενοίκιο 850 ευρώ, διαμέρισμα 50 τ.μ. στην περιοχή του Χίλτον προς 900 ευρώ και η λίστα δεν έχει τέλος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, οι λόγοι της εντυπωσιακής ανόδου των τιμών είναι το Airbnb, η έλλειψη διαθέσιμων νεόδμητων ακινήτων λόγω πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και η ανάκτηση της κτηματαγοράς μετά από τα τόσα χρόνια ύφεσης. Η μεγαλύτερη αύξηση δε παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας με ποσοστά που αγγίζουν το 10% - 15% ετησίως.

Η μόδα μάλιστα της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Την τελευταία διετία το Κουκάκι έχει γίνει πιο ακριβό από την Εκάλη, κάτι αδιανόητο στο κοντινό παρελθόν.

Δεν είναι όμως μόνο το Κουκάκι επίκεντρο του φαινομένου. Αύξηση 23,89% παρατηρείται στα δυτικά προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 619 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ πριν έναν χρόνο το ίδιο διαμέρισμα ενοικιαζόταν 500 ευρώ τον μήνα.

Την άνοδο έχουν πάρει τα ενοίκια στον Πειραιά, στο Παγκράτι, στου Ζωγράφου, στην Καισαριανή και στο Αιγάλεω. Το ίδιο ισχύει για την πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι ανερχόμενες περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.

Και τα προάστια όμως έχουν μπει δυνατά στον «χορό» των αυξήσεων, με περιοχές στις οποίες υπάρχουν σταθμοί μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια δε η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία