E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές

Δημοσίευση 30/10/2019 | 12:59

Έκρηξη ενοικίων: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη

Σε δυσθεώρητα ύψη για όσους αναζητούν κατοικία έχουν φτάσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Τα διαμερίσματα ξεκινούν από τιμές που δύσκολα μπορούν να πληρώσει ένας υπάλληλος, ένας φοιτητής ή ένα ζευγάρι και υπάρχουν περιπτώσεις που το νοίκι μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τον βασικό μισθό.

Αυτό το ράλι τιμών έχει ως βασική εξήγηση τη «μόδα» της βραχυχρόνιας μίσθωσης: το λεγόμενο Airbnb.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι μπορεί να αγγίξει τιμή ενοικίασης τα 1.000 ευρώ, ενώ μια γκαρσονιέρα μόλις 32 τ.μ επιπλωμένη στο Μετς φθάνει και τα 650 ευρώ.

Οι τιμές μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικές για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ωστόσο είναι πραγματικές. Και τα παραδείγματα πολλά. Στούντιο 44 τ.μ. στο Μετς με ενοίκιο 850 ευρώ, διαμέρισμα 50 τ.μ. στην περιοχή του Χίλτον προς 900 ευρώ και η λίστα δεν έχει τέλος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, οι λόγοι της εντυπωσιακής ανόδου των τιμών είναι το Airbnb, η έλλειψη διαθέσιμων νεόδμητων ακινήτων λόγω πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και η ανάκτηση της κτηματαγοράς μετά από τα τόσα χρόνια ύφεσης. Η μεγαλύτερη αύξηση δε παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας με ποσοστά που αγγίζουν το 10% - 15% ετησίως.

Η μόδα μάλιστα της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από τους δρόμους της πρωτεύουσας. Την τελευταία διετία το Κουκάκι έχει γίνει πιο ακριβό από την Εκάλη, κάτι αδιανόητο στο κοντινό παρελθόν.

Δεν είναι όμως μόνο το Κουκάκι επίκεντρο του φαινομένου. Αύξηση 23,89% παρατηρείται στα δυτικά προάστια, όπου το μέσο ενοίκιο φτάνει τα 619 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ πριν έναν χρόνο το ίδιο διαμέρισμα ενοικιαζόταν 500 ευρώ τον μήνα.

Την άνοδο έχουν πάρει τα ενοίκια στον Πειραιά, στο Παγκράτι, στου Ζωγράφου, στην Καισαριανή και στο Αιγάλεω. Το ίδιο ισχύει για την πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι ανερχόμενες περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.

Και τα προάστια όμως έχουν μπει δυνατά στον «χορό» των αυξήσεων, με περιοχές στις οποίες υπάρχουν σταθμοί μετρό όπως το Χαλάνδρι, ο Χολαργός και η Αγία Παρασκευή να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 15% τους τελευταίους μήνες. Στα νότια προάστια δε η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη απόβαση με 630 μετανάστες στην Κρήτη μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ελλάδα 27.12.2025
Τα περιστατικά καταγράφηκαν στους Καλούς Λιμένες, νότια της Γαύδου και στην Ιεράπετρα - Συνελήφθη ένας αλλοδαπός διακινητής - Θα μεταφερθούν στην Αγυιά Χανίων

Χιονοθύελλα «παγώνει» τη Νέα Υόρκη, πάνω από 1.600 ακυρώσεις πτήσεων και χάος στις μετακινήσεις

Κόσμος 27.12.2025
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη βορειοανατολική ΗΠΑ με χιονοπτώσεις και παγετό, προκαλώντας πρωτοφανείς καθυστερήσεις και διαταράσσοντας τα ταξίδια εν μέσω εορταστικής περιόδου

Σκότωσε τη σύζυγό του, πυροβόλησε την κόρη τους και μετά αυτοκτόνησε για το τηλεκοντρόλ

Κόσμος 27.12.2025
Ο 11χρονος γιος ειδοποίησε τους γείτονες για το μακελειό - Του ζητούσαν να σταματήσει να βλέπει ποδόσφαιρο

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τέσσερις νεαρούς με κουκούλες

Ελλάδα 27.12.2025
Ο 17χρονος διασκέδαζε με την παρέα του όταν οι δράστες έφτασαν με ταξί, τον εντόπισαν και τον έβγαλαν εκτός χώρου – Τον γρονθοκόπησαν ασταμάτητα

Μιχάλης Ζαμπίδης: Επιστρέφει στα ρινγκ ο «Iron Mike», το βίντεο της ανακοίνωσής του

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
Χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, με ένα βίντεο στο Instagram ο πρωταθλητής του κικ μπόξινγκ προανήγγειλε την επιστροφή του

WSJ: Ο Ερντογάν μιλά για καταστροφή του «σιωνιστικού Ισραήλ»

Κόσμος 27.12.2025
Η πώληση F-35 στην Αγκυρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο

NBA: Πότε επιστρέφει στη δράση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αθλητικά Νέα 27.12.2025
O Greek Freak μετράει 28.9 πόντους και 10 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τα «Ελάφια» να έχουν υποχωρήσει στην 11η θέση της κατάταξης στην Ανατολή

Τα τριήμερα του 2026 και οι αργίες που «χάνονται» επειδή πέφτουν Σάββατο

Ελλάδα 27.12.2025
Ποιες αργίες χάνονται, πού προκύπτουν τριήμερα και ποιο είναι το μοναδικό τετραήμερο του έτους – Το αναλυτικό ημερολόγιο των επίσημων αργιών και αποδράσεων του 2026

Ιταλία: Σχεδόν 3 μέτρα χιόνι στο θέρετρο Πράτο Νεβόσο ‑ Ρεκόρ για την Ευρώπη

Κόσμος 27.12.2025
Εντυπωσιακές εικόνες στο ιταλικό χιονοδρομικό κέντρο

Το σχέδιο των τριών σταδίων στη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου: «Ο γιος δεν είχε πάει ούτε στην κηδεία της»

Ελλάδα 27.12.2025
Τα ευρήματα που οδήγησαν τις Αρχές στη βαριά κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο - Ο κατηγορούμενος έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Δεκεμβρίου