E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ: Μυστήριο η ελληνική επιγραφή

Έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια

Δημοσίευση 23/10/2019 | 21:09

Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ: Μυστήριο η ελληνική επιγραφή

Μια εκκλησία της βυζαντινής εποχής αφιερωμένη σ' έναν ανώνυμο μάρτυρα ήρθε στο φως κοντά στην Ιερουσαλήμ έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν ισραηλινοί ερευνητές.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν τον χώρο στη μνήμη ενός 'ενδόξου μάρτυρος'», λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές. «Ο μάρτυρας δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) χρονολογεί από τον 6ο αιώνα την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται γύρω στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Reuters.

Μια υπόγεια κρύπτη, που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε στεγάσει το λείψανο του μάρτυρα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», λέει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο σύχναζαν προσκυνητές.

Αν και ο εν λόγω μάρτυρας είναι άγνωστος, ο Στόρτσαν είπε πως η πολυτέλεια του συγκροτήματος μπορεί να φανερώνει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μια σημαντική μορφή. Μια άλλη επιγραφή δείχνει πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β' Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει αργότερα στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης της εκκλησίας.

«Ξέρουμε για λίγες εκατοντάδες εκκλησίες στους Άγιους Τόπους, όμως αυτή η εκκλησία υπερτερεί κατά πολύ των περισσότερων εξ αυτών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία διατηρείται και την αυτοκρατορική εμπλοκή στη χρηματοδότησή της», τόνισε ο Στόρτσαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς

Πολιτική 07.11.2025
Eίχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό

Γερμανός Στρατηγός προεδοποιεί: «Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αύριο!»

Κόσμος 07.11.2025
Δεν αποκλείει επίθεση της Ρωσίας στη Συμμαχίαα από το 2029 έαν συνεχιστούν οι προσπάθειές της για εξοπλισμό

Αϊβάζογλου: «Oμάδα από την Αθήνα στις 12 μόνιμες του NBA Europe»

Αθλητικά Νέα 07.11.2025
O Έλληνας γενικός διευθυντής του ΝΒΑ Europe, Γιώργος Αϊβάζογλου, αποκάλυψε ότι η νέα διοργάνωση θα κάνει πρεμιέρα το 2027

Παιδοκτόνος δολοφονήθηκε μέσα στο κελί του από 3 συγκρατούμενούς του

Κόσμος 07.11.2025
Για τον θάνατο του παιδιού καταδικάστηκε και η μητέρα του σε εξαετή ποινή κάθειρξης

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος ιστός αράχνης στον κόσμο

Ελλάδα 07.11.2025
Περισσότερες από 111.000 αράχνες ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας

Η 24χρονη που ισχυριζόταν ότι είναι η Μαντλίν ΜακΚαν κρίθηκε ένοχη

Κόσμος 07.11.2025
Αρνήθηκε ότι ενήργησε με σκοπό το χρήμα ή τη φήμη, δηλώνοντας ότι δεν είναι ψεύτρα και ότι «ποτέ δεν ήθελε να προκαλέσει κακό»

Καθηγητής Πανεπιστημίου χρηματιζόταν από φοιτητές για να τους περνάει στα μαθήματα

Ελλάδα 07.11.2025
Ένοχοι και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίου που έστελναν τα παιδιά σε αυτόν

Η στιγμή που ένα σπίρτο προκαλεί πυρκαγιά σε βενζινάδικο

Κόσμος 07.11.2025
Η παρέα που έτρεξε για να σωθεί

Η πρώτη ενεργειακή γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

Οικονομία 07.11.2025
Από τον Πρίνο στο Ιόνιο και την ιστορική συμφωνία των ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Είμαι πιο όμορφος από τον Μπέκαμ, εγώ δεν είμαι φυσιολογικός, είμαι τέλειος»

Αθλητικά Νέα 07.11.2025
Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ δεν έχει όρια στην αυτοπεποίθησή του