E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ: Μυστήριο η ελληνική επιγραφή

Έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια

Δημοσίευση 23/10/2019 | 21:09

Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ: Μυστήριο η ελληνική επιγραφή

Μια εκκλησία της βυζαντινής εποχής αφιερωμένη σ' έναν ανώνυμο μάρτυρα ήρθε στο φως κοντά στην Ιερουσαλήμ έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν ισραηλινοί ερευνητές.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν τον χώρο στη μνήμη ενός 'ενδόξου μάρτυρος'», λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές. «Ο μάρτυρας δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) χρονολογεί από τον 6ο αιώνα την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται γύρω στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Reuters.

Μια υπόγεια κρύπτη, που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε στεγάσει το λείψανο του μάρτυρα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», λέει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο σύχναζαν προσκυνητές.

Αν και ο εν λόγω μάρτυρας είναι άγνωστος, ο Στόρτσαν είπε πως η πολυτέλεια του συγκροτήματος μπορεί να φανερώνει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μια σημαντική μορφή. Μια άλλη επιγραφή δείχνει πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β' Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει αργότερα στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης της εκκλησίας.

«Ξέρουμε για λίγες εκατοντάδες εκκλησίες στους Άγιους Τόπους, όμως αυτή η εκκλησία υπερτερεί κατά πολύ των περισσότερων εξ αυτών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία διατηρείται και την αυτοκρατορική εμπλοκή στη χρηματοδότησή της», τόνισε ο Στόρτσαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα του Νίστρουπ στους φιλάθλους με το βλέμμα στο μέλλον

E-Daily 3.Left Χτες
Μίλησε και στα ελληνικά ο Δανός προπονητής

ΗΠΑ – Ιράν: Η συμφωνία θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να πουλά ξανά πετρέλαιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα συμφωνία αποκλιμάκωσης ΗΠΑ - Ιράν προβλέπει άμεση χαλάρωση περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης

Ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για τόσο πολλές κακές ειδήσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκθέσεις και έρευνες παρουσιάζουν το αποτύπωμα των αρνητικών ειδήσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Εμμανουήλ Καραλής: Πρωτιά στην Οστράβα με άλμα στα 5,82μ, βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής είχε και τρεις άκυρες στα 6μ

Μουντιάλ 2026: 13.000 οπαδοί της Αργεντινής αποκλείστηκαν λόγω απλήρωτης διατροφής

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν τους επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα

Μουντιάλ 2026: Το χειρότερο ξεκίνημα της Νότιας Αμερικής εδώ και 52 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Προβληματισμός για την εικόνα των ομάδων της

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τήνος και Αλόννησος

Ελλάδα Χτες
Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, η Τήνος και η Αλόννησος τίθενται για τους επόμενους τρεις μήνες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας.

Επίδομα αδείας: Τι αλλάζει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού ‑ Πότε θα καταβληθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας και πώς υπολογίζεται

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε λήγει η προθεσμία για την έκπτωση 3%

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης

Ο Σταύρος Φλώρος συγκλονίζει: Έκανα χειρουργείο που είχε σοβαρή επιπλοκή, είχα εσωτερική αιμορραγία

E-Daily 3.Left Χτες
«Πέρασα την πιο δύσκολη βδομάδα της αποκατάστασής μου μέχρι στιγμής», είπε ακόμα, αναφέροντας ότι χρειάστηκε να κάνει και δεύτερο χειρουργείο