E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ: Μυστήριο η ελληνική επιγραφή

Έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια

Δημοσίευση 23/10/2019 | 21:09

Βρέθηκε εκκλησία του 6ου αιώνα στην Ιερουσαλήμ: Μυστήριο η ελληνική επιγραφή

Μια εκκλησία της βυζαντινής εποχής αφιερωμένη σ' έναν ανώνυμο μάρτυρα ήρθε στο φως κοντά στην Ιερουσαλήμ έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν ισραηλινοί ερευνητές.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.

«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν τον χώρο στη μνήμη ενός 'ενδόξου μάρτυρος'», λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές. «Ο μάρτυρας δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) χρονολογεί από τον 6ο αιώνα την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται γύρω στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Reuters.

Μια υπόγεια κρύπτη, που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε στεγάσει το λείψανο του μάρτυρα. «Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», λέει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο σύχναζαν προσκυνητές.

Αν και ο εν λόγω μάρτυρας είναι άγνωστος, ο Στόρτσαν είπε πως η πολυτέλεια του συγκροτήματος μπορεί να φανερώνει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μια σημαντική μορφή. Μια άλλη επιγραφή δείχνει πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β' Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει αργότερα στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης της εκκλησίας.

«Ξέρουμε για λίγες εκατοντάδες εκκλησίες στους Άγιους Τόπους, όμως αυτή η εκκλησία υπερτερεί κατά πολύ των περισσότερων εξ αυτών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία διατηρείται και την αυτοκρατορική εμπλοκή στη χρηματοδότησή της», τόνισε ο Στόρτσαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαφιόζικο χτύπημα στη Ρόδο: «Γάζωσαν» σπίτι γνωστού επιχειρηματία και του άφησαν μαύρο στεφάνι

Ελλάδα 14.11.2025
Μαφιόζικο χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε σπίτι γνωστού επιχειρηματία στη Ρόδο.

Τρία χρόνια αφορολόγητα ενοίκια για «κλειστά» ακίνητα και πρώην Airbnb

Ελλάδα 14.11.2025
Ποιοι ωφελούνται και ποιες κινήσεις ακυρώνουν το μπόνους

Φίλος του 22χρονου που κατάπιε αμάσητο μπέργκερ: «Το είχαμε ξανακάνει πολλές φορές, ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο»

Ελλάδα 14.11.2025
Τιτάνια μάχη δίνουν οι γιατροί στο «Γεννηματάς», για να κρατήσουν στη ζωή τον 22χρονο που φέρεται να κατάπιε αμάσητο μπέργκερ στα πλαίσια challenge.

Βορίζια: Η στιγμή που ο 39χρονος νεκρός μεταφέρεται στην καρότσα αγροτικού μετά τους πυροβολισμούς

Ελλάδα 14.11.2025
Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από το μακελειό στα Βορίζια έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Φόροι σε Temu και Shein: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΕ για τους καταναλωτές

Κόσμος 14.11.2025
Νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό των χρηστών των δύο πλατφορμών, αναμένεται να περιορίσουν τις αγορές τους

Αίγιο: Τετράδα ανηλίκων από νωρίς… στην παραβατικότητα – «Μπούκαραν» σε παντοπωλείο

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ένας 17χρονος – Αναζητούνται δύο ακόμη ανήλικοι συνεργοί τους

Νέα συντριβή τουρκικού αεροσκάφους: Έπεσε πυροσβεστικό στην Κροατία ‑ Νεκρός ο πιλότος

Κόσμος Χτες
Το συμβάν έρχεται δύο μέρες μετά τη συντριβή του τουρκικού C-130 στα σύνορα Γεωργίας - Αζερμπαϊτζάν

«Συναγερμός» αστρονόμων για ασυνήθιστο μετεωρολογικό φαινόμενο το 2026

Tech + Science Χτες
Η Ισπανία ετοιμάζεται να υποδεχθεί λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο ενόψει ενός ιστορικού ουράνιου φαινομένου

Ο Έλον Μασκ δημοσιεύει μια φλεγόμενη ιταλική σημαία: «Η Ιταλία εξαφανίζεται»

Κόσμος Χτες
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημογραφική κρίση. Ανάλογη ανάρτηση είχε κάνει και για την Ελλάδα